Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κάθετες ιδιοκτησίες (τι ισχύει;)


xaris8080

Recommended Posts

λοιπον

1) το <<κοινο>> οριο δυο καθετων ΔΕΝ ειναι οριο ιδιοκτησιας ετσι ΔΕΝ εχεις υποχρεωση Δ (μονο απο υπαρχοντα κτιρια)

2)μπορεις να δημιουργησεις μια τριτη καθετη (για χρηση στηνουσια δρομου) η οποια θα ανηκει 50-50 στους εχοντες τις δυο κυριες καθετες στην οποια ομως ΔΕΝ θα δοσιες δικαιωμα δομησης

3)ο καθε ιδιοκτητης χτιζει αυτο που του αναλογει αγνοοντας τι εχει κανει ο αλλος καθετος συνιδιοκτητης..εκεινο ομως που απαγορευεται η να εχει φαει καταγγελια για αυθαιρετο (αρ 22) ο αρχικος ιδιοκτηης και αυτος να συστησει δυο καθετες μια καθαρη και μια με το αυθαιρετο να πουλησει την καθαρη και ετσι να κτισθει αυτη..

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 33
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δηλαδή αν κάποιος πάει και κολλήσει στο όριο κάθετης ιδιοκτησίας και αφήσει ανοίγματα προς τη κάθετη ιδιοκτησία είναι νόμιμος??????????

 

Για ξαναδείτε το λίγο....

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή αν κάποιος πάει και κολλήσει στο όριο κάθετης ιδιοκτησίας και αφήσει ανοίγματα προς τη κάθετη ιδιοκτησία είναι νόμιμος??????????

 

Για ξαναδείτε το λίγο....

 

...δεν υπαρχει καμμια εγκυκλιος που να λεει οτι παραβαινει κατι ..αφου ειναι ενα οικοπεδο.. στην οριακη αυτη περιπτωση οταν και εαν ο αλλος κτισει αφου εχει κατα νομο λογω καθετης το δικαιωμα θα κτισει ειτε σε Δ ειτε επαφη και στην ουσια δεν θα υφιστανται ανοιγματα ..λιγο τρελο ακουγεται αλλα ετσι ειναι ..αν υπαρχει κατι αλλο ενημερωσε με συναδελφε..

Link to comment
Share on other sites

Στη σύσταση της καθέτου μπορεί από την αρχή να χωροθετηθεί και η θέση των κτισμάτων. Δηλαδή μπορεί τα κτίσματα να μην απέχουν από το κοινό τους όριο (όριο τη καθέτου) απόσταση Δ και τα δύο αλλά θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους Δ.

 

Στην περίπτωση που κάποιος έχει ήδη ανεγείρει κτίσμα στο δικό του τμήμα σε τέτοια θέση που να δημιουργεί πρόβλημα στον δεύτερο, μπορεί ο δεύτερος να προσφύγει στα δικαστήρια και να διεκδικήσει αποζημίωση. Αν για παράδειγμα έχει τοποθετήσει το κτίσμα του σε τέτοια θέση και με τέτοια μορφή που ο δεύτερος δε μπορεί να εξαντλήσει τον σ.δ. μπορεί ο δεύτερος να απαιτήσει αποζημίωση (υπάρχει απόφαση του Αρείου Πάγου).

 

Για την πολεοδομία το οικόπεδο αποτελεί 1 εννιαίο τεμάχιο και εξετάζει και τα 2 κτίσματα στην περίπτωση της έκδοσης κάθε αδείας. Επίσης πλέον ζητάει υπεύθυνη δήλωση των συνιδιοκτητών του οικοπέδου αν συμφωνούν με τη θέση, μορφή κλπ. του κτίσματος που πρόκειται να ανεγερθεί.

 

Επίσης όπως λέει και ο Γιάννης:

"Επιπλέον, κάποιος που ρώτησα εχτές μου είπε ότι μπορεί το συμβόλαιο της καθέτου να ορίζει επακριβώς πόση δόμηση παίρνει ό ένας και ο άλλος και να είναι διαφορετικά από τα ποσοστά οικοπέδου."

Ισχύει καθώς έκανα την ίδια κουβέντα και εγώ με κάποιον τοπογράφο.

Link to comment
Share on other sites

Επιπλέον, κάποιος που ρώτησα εχτές μου είπε ότι μπορεί το συμβόλαιο της καθέτου να ορίζει επακριβώς πόση δόμηση παίρνει ό ένας και ο άλλος και να είναι διαφορετικά από τα ποσοστά οικοπέδου.

 

Έχει δίκιο ο Γιάννης. Στις καθέτους μπορείς να ορίσεις καλυψη και δόμηση σε κάθε τμήμα του οικοπέδου ασχετα με τα τμ του κάθε τμήματος. Είναι καθαρά συμφωνία μεταξύ των ιδιοκτητών.

Όσο αφορά τις αποστάσεις και τις θέσεις των κτιρίων στο οικόπεδο από εμπειρία έχω να πώ το εξής: Εδώ και 10 χρόνια οι συμβολαιογράφοι ζητούσαν πέραν του πίνακα αναλογιών, Δ.Κ. με τις ακριβείς θέσεις των υπαρχόντων και μελλοντικών κτισμάτων καθώς και τις κατόψεις τους (υπαρχόντων και μελλοντικών). Είναι δυνατόν όμως ένας να δεσμευτεί το χρόνο που γίνεται η κάθετη για το κτίσμα που θα κατασκευάσει μετά 10 χρόνια;

Αυτό στη συνέχεια ατόνησε και οι συμβολαιογράφοι δεν το ζητούσαν.

Εγώ για να κατοχυρώσω τους ιδιοκτήτες από μελλοντικές διενέξεις, στο τοπογραφικό που καταθέτω, εκατέρωθεν του κοινού ορίου οριοθετώ τη γραμμή δόμησης του καθενός εξασφαλίζοντας απόσταση Δ μεταξύ των κτισμάτων. Τη μέγιστη απόσταση Δ κατά περίπτωση.

Link to comment
Share on other sites

Κάτοχος των νομικών γνώσεων δεν είμαι απολύτως, αλλά όπως λέει και ο jimis, αυτά όλα σαν να συνιστούν δουλεία επί ακινήτου τα οποία όταν αγοράζεις στο συμβόλαιο πρέπει να χαρακτηρίζονται τοιουτοτρόπως.

 

Το θέμα δεν είναι τόσο της πολεοδομίας στην όλη υπόθεση, η οποία και εξετάζει το οικόπεδο περίπου ως ενιαίο (ελέγχει αποστάσεις Δ μεταξύ κτιρίων κτλ....) αλλά συμβολαιογράφων και δικηγόρων.

 

Όταν όμως έχει συνταχθεί, ως είθισται, πράξη κάθετου διαχωρισμού προ ανέγερσης κτίσματος, αυτά πωλούνται σε έτερους ιδιοκτήτες και αυτοί προχωρήσουν σε ανέγερση, αν ένας εξ αυτών δημιουργεί με την κατασκευή του ζημία τότε προφανώς δικαιώνεται δικαστικά .

 

Όπως λέει και ο jimis υπάρχει δικαστικό προηγούμενο.

 

Όσων αφορά το θέμα των συνιδιοκτητών και της υπογραφής τους, αυτή δεν απαιτείται για την ανέγερση κτιρίου εντός κάθετης ιδιοκτησίας, όταν δεν υπάρχει προφανής λόγος. Περίπτωση που μου έχει τύχει όπου και μου ζητήθηκε δήλωση συνιδιοκτητών είναι για την περίπτωση επέκτασης του υπογείου χώρου για δημιουργία στεγασμένης πρόσβασης οπου ο νόμος αναφέρει οτι επιτρέπεται να φτάνει τα 30μ2 σε ΌΛΟ το οικόπεδο, οπότε και δεν αφορά μόνο την κάθετη ιδιοκτησία.

Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα να ρωτήσω σε περίπτωση κάθετης συνιδιοκτησίας αν γνωρίζει κάποιος τι σημαίνει το Δ.Τ.Υ. 1000/99?

 

Μου έτυχε μια περίπτωση για ανέγερση κατοικίας σε περίπτωση κάθετης και βλέποντας το διάγραμμα κάλυψης του διπλανού ιδιοκτήτη βλέπω πως έχει σημειωμένο στο δικό μου τμήμα το περιτύπωμα κάποιου κτίσματος (που είχε βγει άδεια αλλά δεν υλοποιήθηκε) και αναφέρει εντός του σχήματος Δ.Τ.Υ. 1000/99.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Σχετικά με το 2) αυτό που ξέρω είναι οτι ακόμα και αν ο άλλος έχει υπερβεί τη δόμηση κλπ που του αντιστοιχεί, δεν επηρεάζει το δικό σου δικαίωμα να οικοδομήσεις ό,τι σου αναλογεί. Απλά ο άλλος θεωρείται αυθαίρετος με τις γνωστές συνέπειες. Αυτό άλλαξε αν δεν κάνω λάθος το 2006. Μέχρι τότε εσύ ήσουν υποχρεωμένος να χτίσεις ό,τι είχε απομείνει και μετά ζητούσες από τον άλλο αποζημίωση.

 

Τελικά δεν κατάφερα να βρω την νομοθεσία. Και εκτός αυτού παίρνω διαφορετική απάντηση από άλλη Πολεοδομία. Σύμφωνα με αυτήν, πρέπει ο "αδικημένος" συνιδιοκτήτης της υπόθεσης να προσφύγει κατά του άρθρου 23,παρ 5 του νέου ΓΟΚ2000 στα Διοικητικά Δικαστήρια και εφόσον δικαιωθεί μπορεί να ζητήσει από την Πολεοδομία την έκδοση οικοδομικής άδειας με τη δόμηση που του αναλογεί.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα. Απο εμπειρια εχω να πω τα εξης:

 

η γραμμη της καθετης δεν αποτελει οριο οικοπεδου. Καποιος που θα κτισει μπορει να αφησει αποσταση 1,25 μ απο το οριο της καθετης ή να κολλησει επανω στο οριο.

Οταν αφηνεις δρομο για να την χρησιμοποιουν οι ιδιοκτητες των καθετων:θεωρεις το δρομο ως καθετη και οχι ως δρομο γιατι ετσι ειναι σαν να κανεις κατατμηση. Και δινεις ποσοστα επι του οικοπεδου μονο και οχι ποσοστα δομησης και καλυψης. Απλα καθε ενας που θα αγοραζει μια καθετη θα αγοραζει και ενα ποσοστο επι της καθετης που θεωρεις εσυ οτι ειναι ο δρομος.

Απο νομοθεσια μπορεις να συμβουλευτης τα παρακατω: ν. 651/77 και ν. 1577/85

σιγουρα θα πρεπει να συμβουλευτης υπαλληλο πολεοδομιας και συμβολαιογραφο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.