Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Δικαιώματα μηχανολόγων για μεταλλική κατασκευή


koulid88

Recommended Posts

Συζήτηση κάνουμε, δεν τσακωνόμαστε.

Με την αναφορά της νομοθεσίας περί επαγγελματικών δικαιωμάτων αποκτούμε μια καλύτερη ιδέα των δικαιωμάτων μας και των ορίων τους, και πάνω απ'όλα προστατεύουμε τους πελάτες μας.

 

Συμφωνώ με τον sdim.

Συνοψίζω

- Οι Π.Μ δεν δικαιούνται να υπογράφουν Η/Μ. Δεν έχουμε διδαχθεί κάτι τέτοιο.

Αντίθετα για τα υδραυλικά υπάρχει κατεύθυνση.

- Επίσης οι ΜΜ δεν δικαιούνται να υπογράφουν στατικά.

Υπάρχει όμως αντικείμενο για τους μηχανολόγους στις μεταλλικές κατασκευές , εξίσου σημαντικό.

α. Προγραμματισμός των μηχανημάτων , CNC. (υπεύθυνοι παραγωγής)

β. Ποιοτικός έλεγχος της κατασκευής.

Π.χ. welding engineer.

Yπάρχουν πάρα πολλοί που κάνουν στατικά για μεταλλικές αλλά πολύ λίγοι welding engineers. Aυτή η ειδίκευση πληρώνεται πολύ καλά στο εξωτερικό και υπάρχει ζήτηση από μεγάλες εταιρείες και στην Ελλάδα.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Προσοχή μην σκισετε κανενα καλσόν!

Η μονη σου επαφή με το EMΠ είναι η προχειρη περιηγηση σου στο site με τα εργαστήρια,

ουτε απ'εξω δεν μπόρεσες να πέρασεις ποσο μαλλον απο μέσα.

Λιγος σεβασμος δεν βλάπτει, αλλα δυστυχώς αυτα είναι τα αποτελέσματα της ημιμάθειας,σε οπλίζει με περισσό θράσος!

 

Φιλε, δεν ημουν στη συζητηση σας οταν εγινε, αλλα ειδα αυτα που γραφεις κι απορω...κι εγω ΤΕΙ εχω τελειωσει και ποτε δε με ενδιεφερε να περασω ουτε απο μεσα ουτε απ εξω απο το ΕΜΠ, γιατι εχω σχηματισει μια γνωμη που δεν ξερω σιγουρα αν ειναι σωστη η λαθος, ομως απ οτι εχω δει, οσοι τελειωνουν πολυτεχνειο βγαινουν απο εκει με καμενο κεφαλι, γεματο με περισσοτερες απο οσες ποτε θα χρειαστουν,αχρηστες γνωσεις, μη ξερωντας να αναγνωριζουν πρακτικα αυτα που τοσα χρονια μαθαιναν στη θεωρια, οπως μια απλη βιδα! Ετυχε να γνωρισω συναδελφο μηχανολογο του πολυτεχνειου που εχει αποφοιτησει εδω και 7 χρονια και δεν ηξερε να χρησιμοποιει παχυμετρο! Δεν εχω καμια κακη διαθεση γραφοντας σου, παρα μονο διαφωνω μαζι σου και με το υφος σου. Οσο για αυτο που ειπες περι σεβασμου, πιστευω οτι σεβασμο αξιζει ο καθενας που ξερει καλα τη δουλεια του. Και τελος, δεν εχω φοιτησει στο πολυτεχνειο, ουτε εσυ στο ΤΕΙ, οποτε κανεις απο τους δυο μας δε μπορει να μιλησει για ημιμαθεια. Τοσο στο ενα οσο και στο αλλο, οποιος εχει τη διαθεση μαθαινει οσα περισσοτερα μπορει, εσεις περισσοτερο θεωρια, εμεις πραξη. Αυτα. Γεια.

Link to comment
Share on other sites

Το προβλημα δημιουργηθηκε καπου στο 1965. Μεχρι τοτε οι ηλεκτρομηχανολογοι ειχαν δικαωματα μεχρι διόροφου κτιρίου. Καπου εκεί σταμάτησαν να έχουν αλλά δε σταμάτησαν να έχουν οι πολιτικοι-αρχιτέκτονες-τοπογράφοι σικαώματα στα ΗΜ. Ο λόγος είναι προφανής...

 

Το πρόβλημα δεν είναι οτι οι πολιτικοι κτλ κανουν ΗΜ μελέτες. Το πρόβλημα είναι οτι τις κανουμε εμείς, μας δίνουν τη μισή αμοιβή* και υπογράφουν αυτοί. Στην επίβλεψη προφανώς και ξαναυπογράφουν αυτοί για να μην πάρουμε εμείς αμοιβη. Χρειάζεται και κατι αλλο για να θεωρουνται απο τον κοσμο τα ΗΜ ως παρασιτικες μελετες; Στα ΗΜ λεει ο πολιτικος μηχανικος οτι ο μαστορας ξερει τι να κανει, δε χρειαζεται μελετη. Κανεις μεχρι σημερα δε αναρωτηθηκε γιατι ολα σχεδον τα σπιτια εχουν εξωτερικα καλωδια που σερνονται (τηλεφωνου, τηλεορασης, μπαλαντεζες); , κανεις δεν αναρωτηθηκε γιατι η κεντρικη θερμανση σε μερικα σπιτια ζεσταινει ανομοιομορφα τα δωματια ή σε άλλα δεν ζεσταίνει καθολου; , κανεις δεν αναρωτήθηκε γιατι οταν ανοιγουμε τη βρυση στην κουζινα το μπανιο δεν βγαζει νερο; Κανεις δεν αναρωτηθηκε γιατι μερικοι πληρωνουν μια περιουσια στο πετρελαιο το χειμωνα και δεν εχουν νοιωσει ποτε ζεστο το σπιτι;

 

Τωρα στον ΚΕΝΑΚ εχουν πεσει με τα μουτρα. Ψαχνουν φορμουλα να μπορουν να τον κανουν μονοι τους. Δεν εχουν καταλαβει οτι ο ΚΕΝΑΚ κατα 90% απαιτει ηλεκτρομηχανολογικες γνωσεις. Ακουσαν οτι θελει υπογραφη απο 2 μηχανικους και αμεσως το μυαλο τους δημιουργησε το πλανο: "90% της αμοιβης εμεις 10% οι αλλοι".

Link to comment
Share on other sites

Ψυχραιμία παιδιά. Στις σοβαρές μελέτες, Αρχιτέκτονες, ΠΜ και Μηχανολόγοι-Ηλεκτρολόγοι συνεργάζονται μια χαρά αλλιώς το αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό.

 

Προς τι "το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός"; Εκεί θα μας οδηγήσει η κρίση;

Link to comment
Share on other sites

Δικαιώματα μηχανολόγων για μεταλλική κατασκευή

 

Όπως λέει και ο τίτλος εννοείται ότι δεν έχουν δικαίωμα για στατική μελέτη σιδεράς κατασκευής.

Άλλο αν θέλουν και (δεν) μπορούν και άλλο αν υπόκειται στα ενδιαφέροντά τους.

Για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα.

Link to comment
Share on other sites

Nikoskourtis μα δεν εχεις καταλαβει ακομα πως κανενα ΠΜ δεν τον ενδιαφερει να γινει σωστη δουλεια? Μονο να καθονται και να εισπραττουν εις βαρος των υπολοιπων εχουν μαθει εδω και χρονια.

 

Επισης spy1551 συμφωνω απολυτα πως Η/Μ δεν θα επρεπε να υπογραφετε εσεις. Γιατι κατι μου λεει ομως πως εαν πηγαινε να περασει τετοιος νομος εσυ οπως και πολλοι αλλοι ΠΜ θα εισασταν οι πρωτοι που θα εβγαιναν στους δρομους και θα φωναζαν συνθηματα του τυπου "Οχι αλλη υποβαθμιση στα πτυχια των Πολιτικων Μηχανικων" "Δεν θα πληρωσει ο φουκαρας ο ΠΜ την κριση" και αλλα τετοια?

 

Επισης για τα υδραυλικα ας σταματησει το παραμυθι.... Τα υδραυλικα ειναι κυριως τομεας του Ηλεκτρομηχανολογου αφου ειναι αρρηκτα συνδεδεμενα με τις υδροδυναμικες μηχανες και τα αντλιοστασια, δλδ πραγματα που ουτε κατα διανοια γνωριζετε εσεις. Πρεπει να καταλαβετε οτι ως "υδραυλικα" δεν εννουμε μια αποχετευση σε μια πολυκατοικια, αλλα πολλα αλλα πραγματα οπως π.χ τα υδραυλικα υψηλης πιεσης.

Link to comment
Share on other sites

Επισης για τα υδραυλικα ας σταματησει το παραμυθι.... Τα υδραυλικα ειναι κυριως τομεας του Ηλεκτρομηχανολογου αφου ειναι αρρηκτα συνδεδεμενα με τις υδροδυναμικες μηχανες και τα αντλιοστασια, δλδ πραγματα που ουτε κατα διανοια γνωριζετε εσεις. Πρεπει να καταλαβετε οτι ως "υδραυλικα" δεν εννουμε μια αποχετευση σε μια πολυκατοικια, αλλα πολλα αλλα πραγματα οπως π.χ τα υδραυλικα υψηλης πιεσης.

 

Συνάδελφε,

 

Προφανώς εννοείς τα "υδραυλικά υπό πίεση" όπως αυτά ορίζονται για το πτυχίο ΜΕΚ κλπ.

Τα "υδραυλικά" έργα θεωρούνται τα: τεχνικά έργα, οχετοί, τάφροι, γέφυρες (αυτές ενίοτε θεωρούνται και έργα Οδοποιίας...) και άλλα συναφή.

 

Δεν νομίζω ποτέ ΠΜ να ασχολήθηκε με υδραυλικά υπό πίεση... Τώρα εάν εσύ θεωρείς ότι τα όμβρια δεν είναι θέμα ΠΜ, τότε πες μου σε παρακαλώ πολύ εάν έχεις γνώσεις Υδρολογίας για να μπορείς να μελετήσεις ένα τέτοιο σύστημα...

Link to comment
Share on other sites

Φιλε Topap ναι εχω γνωση για πολλους ΠΜ που ασχολουνται με υδραυλικα υψηλης πιεσης και υπογραφουν κανονικα.

 

Γνωσεις υδρολογιας προφανως και κανενας Ηλεκτρομηχανολογος δεν εχει.

 

Topap μαλλον το διατυπωσα ατυχως το παραπανω.

Μπορεις ομως να μου προτεινεις εναν τροπο για να κανουμε τον διαχωρισμο αυτο? Οσον αφορα τα εργα που συνδεονται με την οικοδομη εκει προφανως ο ΠΜ εχει συγκριτικο πλεονεκτημα σε σχεση με τους υπολοιπους γιατι εχει τον πελατη στο χερι.

Link to comment
Share on other sites

Αν υδραυλικά υψηλής πίεσης εννοείς την ύδρευση, μάθε ότι ο πολιτικός μηχανικός έχει λάβει όλες τις αναγκαίες γνώσεις για τον υπολογισμό τους. Δεν του χαρίζεται κανείς όταν του δίνει τα σχετικά επαγγελματικά δικαιώματα...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.