Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Χαρακτηρισμός δημοτικών-κοινοτικών οδών


gvarth

Recommended Posts

Την έχω την δικαστική πράξη. Αναφέρεται στα 5700τ.μ. και λέει ότι υπάρχουν από το 1955 από άτυπη διανομή. Δεν αναφέρει την ύπαρξη δρόμου που το χωρίζει σε δύο τμήματα, αλλά τα περιγράφει σαν δύο τμήματα, δηλ. ''...εμφαινόμενο υπό τα κεφαλαία αλφαβητικά στοιχεία Α,Β,Γ,Δ,Ε,Ζ,Η,Θ,Α και Τ,Σ,Ρ,Κ,Ι,Υ,Τ σχεδιάγραμμα του μηχανικού...''

 

Το θέμα είναι ότι η απόφαση αυτή, του 1981, δηλώνει ότι τα 5700τ.μ. υπάρχουν από το 1955 και τα περιγράφει ως δύο τμήματα χωρίς την αναφορά του δρόμου, ενώ το σχεδιάγραμμα που επικαλείται στην περιγραφή τον δείχνει τον δρόμο.

Εγώ ταυτόχρονα έχω στα χέρια μου διαθήκη του 1964 που περιγράφει το ακίνητο ως περίπου 5 στρ. ενιαίο και δεν αναφέρει ούτε δρόμο ούτε δύο τμήματα.

 

Που βασίζομαι για τεκμηριώσω παλαιότητα για την παρέκκλιση;

 

Από την δικαστική απόφαση που περιλαμβάνει την περιγραφή των κορυφών των δύο τμημάτων (τα οποία όπως λες στο διάγραμμα που επικαλείται η απόφαση σχεδιάζονται με δρόμο ανάμεσά τους και τις ίδιες υποθέτω κορυφές) προκύπτει αναμφίβολα ότι ο δρόμος υπήρχε το 1981 (δηλαδή προ 1985 που είναι η απαίτηση από το ΠΔ). Επίσης όπως λες, η απόφαση δέχεται ως έτος που έλαβε χώρα η διανομή το έτος 1955 (δηλαδή προ του 1962 που είναι η παλιότερη παρέκκλιση των 10/15/750).

 

Συνεπώς αμφότερα τα τμήματα είναι άρτια κατά παρέκκλιση αφού υπάρχουν προ του 1962 και κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του ΠΔ της 24-5-85 είχαν πρόσωπο σε κύρια δημοτική οδό. Είναι αδιάφορο εάν η οδός υπήρχε το 1962 (αφού το ΠΔ στο άρθρο 1 παρ. 2β απαιτεί η οδός να υπάρχει κατά τη δημοσίευσή του και είναι επίσης αδιάφορος ο χρόνος έκδοσης της απόφασης (1992) που αναγνώρισε την οδό ως κύρια ή ως μοναδική καθόσον πρόκειται για διαπιστωτική πράξη και όχι εγκριτική.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 144
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

όλα τα σχετικά διατάγματα (από το 1928), προέβλεπαν την ύπαρξη εθνικού, επαρχιακού ή δημοτικού δρόμου για τις παρεκλίισεις

άρα?

μόνο στην περίπτωση απαλλοτρίωσης δεν μας ενδιαφέρει η χρονολογία δημιουργίας του

σε κάθε άλλη περίπτωση, θα πρέπει να αποδειχτεί, ώστε να αποδειχτεί και η κατάτμηση

θεωρώ πως η δικαστική απόφαση, από τη στιγμή που δεν μνημονεύει δρόμο, δεν έχει κάποια ισχύ ως προς αυτό 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Πράγματι όλα τα διατάγματα μέχρι το '85 απαιτούσαν τον δρόμο πριν την κατάτμηση για την παρέκκλιση. Το δ/γμα του '85 όμως το άλλαξε αυτό:

 

 

 

2. Κατά παρέκκλιση από την προηγούμενη παράγραφο θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα γήπεδα:

α) Τα κείμενα εντός της ζώνης των πόλεων, κωμών, και οικισμών, τα οποία είχαν κατά την 24-4-77 ημέρα δημοσίευσης του από ΠΔ/5-4-77 (ΦΕΚ-133 Δ') ελάχιστο εμβαδόν 2000 μ2.

β) Τα γήπεδα που κατά την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος πδ/τος έχουν πρόσωπο σε Διεθνείς Εθνικές, Επαρχιακές, Δημοτικές και Κοινοτικές οδούς, καθώς και σε εγκαταλελειμένα τμήματα αυτών και σε σιδηροδρομικές γραμμές και εφόσον έχουν: αα) Τα γήπεδα που υφίστανται κατά την 12-11-62.....
Εγκ-104/86.  1. Για να θεωρηθούν κατά παρέκκλιση άρτια τα επί οδών γήπεδα (Παρ.2β) θα πρέπει να είχαν πρόσωπο στις οδούς κατά τη δημοσίευση του ΠΔ/24-5-85 και ΟΧΙ κατά τον προγενέστερο χρόνο δημιουργίας τους όπως προέκυπτε από τις προϊσχύουσες διαφορετικές ως προς το σημείο αυτό διατάξεις του ΠΔ/6-10-78  οι οποίες είχαν ερμηνευθεί με την Εγκ-45/84 .

 

Άρα, επαναλαμβάνω, είναι αδιάφορο αν ο δρόμος υπήρχε το 1962.

 

Επιπλέον από το απόσπασμα της δικαστικής απόφασης προκύπτει ότι το διάγραμμα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της, αφού αναφέρει ''...εμφαινόμενο υπό τα κεφαλαία αλφαβητικά στοιχεία Α,Β,Γ,Δ,Ε,Ζ,Η,Θ,Α και Τ,Σ,Ρ,Κ,Ι,Υ,Τ σχεδιάγραμμα του μηχανικού...''. Συνεπώς η απόφαση περιγράφει δύο διακριτά τμήματα και παραπέμπει στο διάγραμμα όπου, όπως μας ανέφερε ο cendroid, παρουσιάζεται δρόμος ανάμεσα στα διακριτά τμήματα. Παρόλα αυτά ο cendroid είπε ότι δεν προκύπτει ύπαρξη δρόμου από την απόφαση. Ωστόσο σαφώς τα στοιχεία που παρέθεσε δείχνουν το αντίθετο. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Για να αποφύγει οποιοδήποτε πρόβλημα τόσο ο συνάδελφος, όσο και ο πελάτης του, καλό είναι να διασφαλιστεί (με τον τρόπο που ανέφερα πιο πάνω) η ύπαρξη δρόμου προ το 1962.

το ΠΔ του 85, το μόνο που άλλαξε (ως προς τις παρεκκλίσεις) σε σχέση με το αντίστοιχο του 78, ήταν η γλωσσική διατύπωση 

για του λόγου το αληθές, επισυνάπτω τα δυο κείμενα όπως τα αντέγραψα από τη ΔΟΜΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

 β) Τα  γήπεδα τα οποία έχουν  πρόσωπον επί Διεθνών, Εθνικών, Επαρχιακών   Δημοτικών   και   Κοινοτικών   οδών   ως   και   επί εγκαταλελειμμένων τμημάτων αυτών  και επί σιδηροδρομικών γραμμών, εφόσον κέκτηνται:

     αα) Τα  γήπεδα  τα   υφιστάμενα  κατά  την 12-11-62 ημέραν δημοσιεύσεως του από ΒΔ/24-10-62 (ΦΕΚ-142/Δ):

     Ελάχιστον πρόσωπον: δέκα (10) μέτρα.

     Ελάχιστον βάθος: δέκα πέντε (15) μέτρα.

     Ελάχιστον εμβαδόν: επτακόσια πενήντα (750) μ2.

     ββ) Τα γήπεδα   τα   υφιστάμενα κατά την 12-9-64,   ημέραν δημοσιεύσεως του από ΒΔ/21-7-64 "περί  τροποποιήσεως  του από ΒΔ/24-10-62 κλπ." (ΦΕΚ-141/Δ).

     Ελάχιστον πρόσωπον: είκοσι (20) μέτρα.

     Ελάχιστον βάθος: τριάκοντα πέντε (35) μέτρα.

     Ελάχιστον εμβαδόν: χίλια διακόσια (1200) μ2.

     γγ) Τα γήπεδα τα   υφιστάμενα   κατά την ημέραν δημοσιεύσεως του παρόντος διατάγματος.

     Ελάχιστον πρόσωπον: είκοσι πέντε (25) μέτρα.

     Ελάχιστον βάθος: τεσσαράκοντα (40) μέτρα.

     Ελάχιστον εμβαδόν: δύο χιλιάδες (2000) μ2.

     Ως Δημοτικαί ή Κοινοτικαί οδοί δια την εφαρμογήν του εδαφίου β' της παρούσης παραγράφου, θεωρούνται  αι οδοί αι οποίαι ενώνουν οικισμούς  του  αυτού  Δήμου  ή  Κοινότητος  μεταξύ  των  ή  προς οικισμούς  ομόρων Δήμων  ή Κοινοτήτων  ή προς  Διεθνείς Εθνικάς ή Επαρχιακάς  οδούς.  Εις  περίπτωσιν  κατά  την  οποίαν μεταξύ των

προαναφερομένων οικισμών υπάρχουν περισσότεραι της μιας Δημοτικαί ή Κοινοτικαί οδοί,  αι οποίαι συνδέουν  αυτούς, αι διατάξεις  του εδαφίου β' έχουν εφαρμογήν μόνον επί γηπέδων εχόντων πρόσωπον επί της κυριοτέρας εξ αυτών οδού  η οποία καθορίζεται υπό του οικείου Νομάρχου μετά πρότασιν της αρμοδίας Πολεοδομικής Υπηρεσίας.

 

 

β) Τα γήπεδα που κατά την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος πδ/τος έχουν πρόσωπο σε Διεθνείς Εθνικές, Επαρχιακές, Δημοτικές και Κοινοτικές οδούς, καθώς και σε εγκαταλελειμένα τμήματα αυτών και σε σιδηροδρομικές γραμμές και εφόσον έχουν:

αα) Τα γήπεδα που υφίστανται κατά την 12-11-62 ημέρα δημοσίευσης του από ΒΔ/24-10-62 (ΦΕΚ-142/Δ').

Ελάχιστο πρόσωπο: δέκα (10) μέτρα.

Ελάχιστο βάθος δέκα πέντε (15) μέτρα.

Ελάχιστο εμβαδόν επτακόσια πενήντα (750) μ2.

ββ) Τα γήπεδα που υφίστανται κατά τη 12-9-64 ημέρα δημοσίευσης του από ΒΔ/21-7-64 (ΦΕΚ-141/Δ).

Ελάχιστο πρόσωπο: είκοσι (20) μέτρα.

Ελάχιστο βάθος τριάντα πέντε (35) μέτρα.

Ελάχιστο εμβαδόν χίλια διακόσια (1200) μ2.

γγ) Τα γήπεδα που υφίστανται κατά τη 17-10-78 ημέρα δημοσίευσής του από ΠΔ/6-10-78 (ΦΕΚ-538/Δ').

Ελάχιστο πρόσωπο: είκοσι πέντε (25) μέτρα.

Ελάχιστο βάθος: σαράντα (40) μέτρα.

Ελάχιστο εμβαδόν δύο χιλιάδες (2000) μ2.

δδ) Τα γήπεδα που δημιουργήθηκαν από τη 17-10-78 ημέρα δημοσίευσης του από ΠΔ/6-10-78 (ΦΕΚ-538/Δ) μέχρι την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος Πδ/τος έχουν ελάχιστο εμβαδόν 4000 μ2.

Ως Δημοτικοί ή Κοινοτικοί οδοί για την εφαρμογή του παρόντος θεωρούνται οι οδοί που ενώνουν οικισμούς του αυτού δήμου ή κοινότητας μεταξύ των ή οικισμούς ομόρων δήμων ή Κοινοτήτων ή με Διεθνείς Εθνικές ή Επαρχιακές οδούς. Σε περίπτωση που μεταξύ των προαναφερομένων οικισμών υπάρχουν περισσότερες της μιας Δημοτικοί ή Κοινοτικοί οδοί που συνδέουν αυτούς οι διατάξεις της παρούσης περίπτωσης έχουν εφαρμογή μόνο σε γήπεδα που έχουν πρόσωπο στην κυριώτερη από τις οδούς αυτές. Η αναγνώριση των οδών αυτών σε κυριότερους ή μοναδικούς γίνεται με απόφαση του οικείου Νομάρχη μετά γνώμη του Συμβουλίου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος του νομού

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε στο ΠΔ της 24-4-85 υπήρξε ουσιαστική διαφοροποίηση της διατύπωσης της εν λόγω παραγράφου (προστέθηκε το  "που κατά την ημέρα δημοσίευσης του παρόντος" ενώ δεν υπάρχει αυτή η φράση στο ΠΔ/78 ). Η εν λόγω διαφορετική διατύπωση επισημαίνεται και ερμηνεύεται σαφέστατα στην εγκύκλιο 104/86 που παρέθεσα. Συνεπώς θεωρώ τουλάχιστον υπερβολικό να γίνει έρευνα και φωτοερμηνεία για την απόδειξη του ακριβούς χρόνου δημιουργίας της οδού τη στιγμή που η επίσημη θέση του υπουργείου είναι πως αρκεί η οδός να υπάρχει το 1985.

 

Σε κάθε περίπτωση πριν αρχίσει να αναζητεί αεροφωτογραφίες και άλλα στοιχεία ο cendroid, ας πάει στην ΥΔΟΜ, προσκομίζοντας τη δικαστική απόφαση με το διάγραμμα που τη συνοδεύει (επισημαίνοντας τα σημεία από όπου προκύπτει ο χρόνος δημιουργίας των γηπέδων και η ύπαρξη της οδού) και την εγκύκλιο 104/86 ώστε να πάρει τη γνώμη της υπηρεσίας.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Επειδή η διατύπωση μπορεί να ερμηνευτεί ποικιλοτρόπως, καλό είναι να πάρει έγγραφη απάντηση από την υπηρεσία

Αν όμως ο δρόμος αποτυπώνεται στον 5ρη (που είναι εύκολο να βρει και να ελέγξει), τα πράγματα απλοποιούνται περισσότερο.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Καλησπέρα σας,

θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση και έγω 

έχω ένα γήπεδο (εκτός οικισμού) και έχει  πρόσωπο η μια πλευρα του σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο (1) που ενώνει δυο οικισμούς όπως θα δείτε από το σκαρίφημα που ακολουθεί. Ακόμη θα δείτε φαίνεται πως είναι μοναδικός που ενώνει τον οικισμό Α με οικισμό Αγ. Γιωργιού. Η άλλη πλευρά γηπέδου έχει πρόσωπο σε χωματόδρομο και τον θεωρησα αγροτικό δρόμο (ενώνει οικισμό Α με οικισμό Πέρα Χάβαρι).

 Τον δρόμο (1) τον θεωρώ δημοτικό δρόμο, είναι σωστό; Μπορεί να χαρακτηριστεί κάπως αλλιώς; 

Επίσης στο ΦΕΚ που έχω για χαρακτηρισμένες επαρχιακές οδούς δεν υπάρχει (ΒΔ/6-2-56 (ΦΕΚ-47/Α/8-2-56) [ΙΣΧΥΕΙ από 8-2-56] (ΦΕΚ-47/Α/56) Περί καθορισμού των επαρχιακών οδών κατά τας διατάξεις του Ν-3155/55 περί κατασκευής και συντηρήσεως οδών).

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας και την βοήθεια σας.

 

Το σκαρίφημα...

ΣΚΑΡΙΦΗΜΑ.png

Edited by ΑΛΙΚΗ
Link to comment
Share on other sites

δεν λες το ετος "δημιουργιας" και τι εμβαδον εχει το γηπεδο

και τι αναφερει σαν όριά του.

κατα τα λοιπα βλεπεις το Δ 270/85

 

Ως Δημοτικοί ή Κοινοτικοί οδοί για την εφαρμογή του παρόντος

θεωρούνται οι οδοί που ενώνουν οικισμούς του αυτού δήμου ή κοινότητας

μεταξύ των ή οικισμούς ομόρων δήμων ή Κοινοτήτων ή με Διεθνείς Εθνικές

ή Επαρχιακές οδούς. Σε περίπτωση που μεταξύ των προαναφερομένων

οικισμών υπάρχουν περισσότερες της μιας Δημοτικοί ή κοινοτικοί οδοί που

συνδέουν αυτούς οι διατάξεις της παρούσης περίπτωσης έχουν εφαρμογή

μόνο σε γήπεδα που έχουν πρόσωπο στην κυριώτερη από τις οδούς αυτές. Η

αναγνώριση των οδών αυτών σε κυριότερους ή μοναδικούς γίνεται με

απόφαση του οικείου Νομάρχη μετά από γνώμη του Συμβουλίου Χωροταξίας,

Οικισμού και Περιβάλλοντος του νομού.

υγ

βρηκα μονον αυτο

Αριθμ. 7895/2007 ΦΕΚ ΑΑΠ 160/7.5.2008 Αναγνώριση και διατήρηση αγροτικής οδού ως προϋπάρχουσα του έτους 1923 στη θέση "Εικονοστάσι" ή "Αγραπιδιά" ή "Μαζόλακκα" στην αγροτική περιοχή του Δ.Δ. Χαβαρίου του Δήμου Αμαλιάδος, που ξεκινάει από την επαρχιακή οδό Αμαλιάδας - Χαβαρίου και καταλήγει στο Δ.Δ. Κρυονερίου Αμαλιάδος.

Edited by dimitris GM
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, dimitris GM said:

δεν λες το ετος "δημιουργιας" και τι εμβαδον εχει το γηπεδο

και τι αναφερει σαν όριά του.

κατα τα λοιπα βλεπεις το Δ 270/85

 

Ως Δημοτικοί ή Κοινοτικοί οδοί για την εφαρμογή του παρόντος

 

θεωρούνται οι οδοί που ενώνουν οικισμούς του αυτού δήμου ή κοινότητας

 

μεταξύ των ή οικισμούς ομόρων δήμων ή Κοινοτήτων ή με Διεθνείς Εθνικές

 

ή Επαρχιακές οδούς. Σε περίπτωση που μεταξύ των προαναφερομένων

 

οικισμών υπάρχουν περισσότερες της μιας Δημοτικοί ή κοινοτικοί οδοί που

 

συνδέουν αυτούς οι διατάξεις της παρούσης περίπτωσης έχουν εφαρμογή

 

μόνο σε γήπεδα που έχουν πρόσωπο στην κυριώτερη από τις οδούς αυτές. Η

 

αναγνώριση των οδών αυτών σε κυριότερους ή μοναδικούς γίνεται με

 

απόφαση του οικείου Νομάρχη μετά από γνώμη του Συμβουλίου Χωροταξίας,

 

Οικισμού και Περιβάλλοντος του νομού.

 

Συμβόλαια πριν από 1950 και οι οικισμοί που συνδέονται με το δρόμο βρίσκονται στον ίδιο δήμο. Επίσης,  το γήπεδο έχει εμβαδόν 2600τμ.

Με βάση το ΦΕΚ που σας έχω αναφέρει ανωτέρω έχω τους χαρακτηρισμένους επαρχιακούς οδούς. Υπάρχει πιθανότητα να είναι και αυτός; Θεωρώ πως είναι δημοτικός. Εσείς τι λέτε;  

Edited by ΑΛΙΚΗ
Link to comment
Share on other sites

δες την εγκυκλιο 472/14 που αφορα τον αρθρο 51του 4178

και τα ΠΜ

[και βεβαια,  θα δεις και την ΥΔΟΜ τι στοιχεια εχει...για αυτον  τον δρομο.]

Edited by dimitris GM
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.