Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χαρακτηρισμός δημοτικών-κοινοτικών οδών


Recommended Posts

Φτιάχνω το τοπογραφικό ενός οικοπέδου, το οποίο είναι εντός οριοθετημένου οικισμού(<2000 κάτοικοι) και έχει πρόσωπο σ' αυτόν τον δρόμο (βάσει των ΦΕΚ είναι επαρχιακός).

Στο τοπογραφικό τον ονομάζω επαρχιακό ή κοινοτικό επειδή διέρχεται μέσα στον οικισμό . . . ?

 

Ο δρόμος ξεκινάει από εθνικό δίκτυο περνάει μέσα από δύο οικισμούς και ξανακαταλήγει σε εθνικό δίκτυο (αυτή τη διαδρομή το ΦΕΚ την χαρακτηρίζει επαρχιακή οδό).

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 144
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

  • 1 year later...

Καλησπέρα καθώς αυτό είναι η πρώτη μου δημοσίευση στο φόρουμ σας συγχωρέστε με αν θέτω την ερώτηση μου σε λάθος μέρος,

 

Ενδιαφέρομαι να βγάλω άδεια δόμησης σε ένα οικόπεδο στη Σίφνο, θεωρητικά πληροί όλες της προϋποθέσεις δόμησης εκτός από τον δρόμο. 

 

Το οικόπεδο έχει πρόσοψη σε δρόμο όπου και ο τοπογράφος που έκανε τα σχέδια του συμβολαίου τον χαρακτήρισε αγροτικό (προ δημιουργίας κτηματολογίου) 

 

Μετά από έρευνα στο κτηματολόγιο ο δρόμος δεν είναι αναγνωρισμένος συνεπώς δεν μπορώ να βγάλω άδεια δόμησης. Επόμενο βήμα μου πιστεύω είναι να καταφέρω να χαρακτηρίσω εγώ τον δρόμο

 

Σας παραθέτω μερικά στοιχεία για την κατάσταση και θα σας παρακαλούσα για τη γνώμη σας καθώς μεταξύ δικηγόρων και μηχανικών έχω χαθεί. 

 

Το οικόπεδο είναι εκτός σχεδίου

Ο δρόμος που εφάπτεται το οικόπεδο ξεκινάει από επαρχιακό δρόμο και καταλήγει στη θάλασσα

Από τον δρόμο εξυπηρετούνται 3 υφιστάμενα σπίτια

Ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου που περνάει ο δρόμος έχει δώσει δουλεία στα υφιστάμενα κτίσματα (όταν οικοδομήθηκαν) και είναι διατεθειμένος να κάνει ότι χρειαστεί για να χαρακτηριστεί ο δρόμος

Ο δρόμος άνοιξε από τον πρώτο που έχτισε στη περιοχή (περίπου το 1980)

 

Η σκέψη μου είναι ότι ένας δρόμος για να χαρακτηριστεί δημοτικός ή κοινοτικός πρέπει να ενώνει μια κοινότητα ή έναν οικισμό με μια επαρχιακή οδό. Οι 3 κατοικίες στην περιοχή θεωρούνται οικισμός ή κοινότητα; Δεν μπορώ να βρω τι χρειάζεται για να χαρακτηριστεί ένας δρόμος αγροτικός. Αν ο ιδιοκτήτης δωρήσει ένα μέρος του οικοπέδου του στον δήμο μπορεί να γίνει δρόμος αυτό το τμήμα; 

 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

 

Νικόλας 

Link to comment
Share on other sites

εισαι εκτος σχεδιου

αρα, μιλαμε για γηπεδο

τιτλος κτησης???

χρονος "δημιουργιας" [δλδ. παλαιοτεροι τιτλοι]?

εμβαδού?

Link to comment
Share on other sites

αγαπητέ φίλε όταν ένα γεωτεμάχιο είναι εκτός εγκ, ρυμοτομικού σχεδίου το ονομάζουμε γήπεδο- αγροτεμάχιο (πολλοί μπερδεύονται με αυτό). Αυτό λοιπόν για να το κτίσουμε πρέπει να πληρεί κάποιες προυποθέσεις. Όταν όμως ένα τμήμα γης είναι ΜΕΣΑ στα όρια ενός εγκεκριμένου Ρυμ. σχεδίου (δηλ. εντος οικισμού) τότε λέγεται οικόπεδο. Και αυτό για να το κτίσουμε πρέπει επίσης να πληρεί  κάποιες προυποθέσεις (όροι δομ. περιοχής). Παραπάνω ο dimitris έθεσε μερικές από τις προυποθέσεις που πρέπει να εξεταστούν για το δικό σου γήπεδο. Είναι σημαντικό πχ να μας πεις το εμβαδόν το χωραφιού και από πότε αυτό υπάρχει με την τελευταία του μορφή. Ο "δρόμος" στον οποίο εφάπτεται είναι βασικά ..τμήμα κάποιας ιδιοκτησίας?? Αν ναι και αφού μιλάς για δουλεία ίσως πρέπει να κάνεις και εσύ συμβόλαιο δουλείας. Αυτός ο συναδ. που σου έκανε το τοπογραφικό διάγραμμα έχει γράψει επάνω σ' αυτό κάποια δήλωση που να αναφέρει για αρτιότητα κλπ. Υπάρχουν πάντως και χωράφια που είναι "τυφλά" και  όμως μπορούν να βγάλουν Ο.Α.

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα, 

 

το γήπεδο λοιπόν (έμαθα κάτι καινούριο) είναι άρτιο, πάνω από 4600 τμ, αποχαρακτηρισμένο από τη δασική και το οικοδομήσιμο τμήμα αρκετά μακριά από τη θάλασσα (αιγιαλός) 

Ο δρόμος είναι σε γήπεδο του πωλητή και μπορεί να παραχωρήσει δουλεία αλλά από ότι μου είπαν δεν είναι αρκετό για να βγει Ο.Α.

Το γήπεδο αγοράστηκε σε 2 μέρη, στην αρχή 2000 τμ (περίπου 1989) και σε δεύτερη φάση άλλα 2600 τμ (2005) στο τελευταίο τοπογραφικό ο τοπογράφος δηλώνει πως το γήπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και αναφέρει και τον δρόμο ως αγροτικό

καθώς επίσης και στης συμβολαιογραφικές πράξεις αναφέρετε ο δρόμος ως αγροτικός 

 

Ευχαριστώ 

Νικόλας 

Link to comment
Share on other sites

θα μιλησεις με τον μηχανικο σου

 

αυτος θα μιλησει με τον τοπογραφο που βεβαιωνει  στο συμβολαιο του 2005

οτι "ειναι αρτιο και οικοδομησιμο"  με προσωπο σε "αγροτικο δρομο"

 

 

και μετα

 

τα λεμε

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα ίσως υπάρχει λόγω της συνένωσης το 2005. Αν γινόταν αυτή πριν το δεκέμβριο  του 2003 τα πράγματα ίσως να ήταν καλύτερα. Θέλεις 25μ φάτσα σε κοινόχρηστο δρόμο. Διάβασε το Π.Δ. 24 από 31. 5. 1985 φεκ 270 και το αρθρο 10 Ν. 3212/ 2003

Link to comment
Share on other sites

Προς απάντηση του φίλου Δημήτρη, ο τοπογράφος έχει βγει στην σύνταξη και μπορεί και να έχει πεθάνει. αυτοί που έχουν αναλάβει τώρα λένε ότι από τη στιγμή που ο δρόμος δεν είναι στο κτηματολόγιο δεν αναγνωρίζετε και δεν μπορεί να βγει Ο.Α.

 

Φίλε nbr στο άρθρο 10 του Ν.3212/2003 αναφέρει:

 

"1. Η περίπτωση α" της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του από 24/31.5.1985 Π .Δ/τος (ΦΕΚ 270 Δ") αντικαθίσταται ως εξής:

«α) Ελάχιστο εμβαδόν γηπέδου 4.000 τετραγωνικά μέτρα και πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο είκοσι πέντε (25) μέτρα. "

 

Η παλιά διάταξη του ΠΔ24 31.5.1985 έλεγε ότι απαιτείται να "έχουν πρόσωπο σε Διεθνείς, Εθνικές Επαρχιακές, Δημοτικές και Κοινοτικές οδούς " 

 

πλέον απαιτείται "κοινόχρηστος" δρόμος. 

 

Αυτό με καλύπτει, αλλά τι σημαίνει κοινόχρηστος δρόμος; Ένας δρόμος που δεν έχει καταχωρηθεί στο κτηματολόγιο και χαρακτηρίζετε ως αγροτικός είναι αποδεκτός από την πολεοδομία για την έκδοση Ο.Α.

 

 

Ευχαριστώ 

Link to comment
Share on other sites

"Προς απάντηση του φίλου Δημήτρη, ο τοπογράφος έχει βγει στην σύνταξη και μπορεί και να έχει πεθάνει. αυτοί που έχουν αναλάβει τώρα λένε ότι από τη στιγμή που ο δρόμος δεν είναι στο κτηματολόγιο δεν αναγνωρίζετε και δεν μπορεί να βγει Ο.Α."

 

Αυτο  επρεπε να το εχεις πεις απο την αρχη

και οχι μονον οτι

"στο τελευταίο τοπογραφικό ο τοπογράφος δηλώνει πως το γήπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και αναφέρει και τον δρόμο ως αγροτικό"

 

τεσπα,

- αφου αγορασες και συνενωσες μετα το 2003

- ο δρομος ειναι αγροτικος και δεν φαινεται να αναφερεται σε συμβολαια μεχρι το 1923

-και δεν ειναι δρομος διανομης/αναδασμου

 

και "αυτοι που εχουν αναλαβει τωρα"

και ο nbr

 

εχουν δικηο

 

με βαση το ετος-κλειδι που ειναι το 2003

δεν ειναι αρτιο και οικοδομησιμο

 

αυτα

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.