Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αλλαγή χρήσης κατοικίας σε ενοικιαζόμενα δωμάτια


domie

Recommended Posts

συναδελφοι  σε ισογειο διωροφου οικοδομης  προκειται να γινει  αλλαγη  εσωτερικης διαρρυθμισης για να γινουν ενοικιαζομενα δωματια (ηδη και ετσι που ηταν ενοικιαζονταν)περαν μιας ενδεχομενως αδειας μικρης κλιμακας, χρειαζεται <<πολεοδομικα>>τιποτε αλλο??

 

εκ παραδρομης το  παραπανω το ποσταρα και αλλου ζητω συγγνωμη ..

 

Οτι θέλει Άδεια Δόμησης είναι το μόνο σίγουρο όπως λέει κ ο Ιάσωνας.

 

Το ΒΑΣΙΚΟ στην περίπτωσή σου είναι να μιλήσεις με τον ΕΟΤ αν είσαι εντάξει με τις προδιαγραφές.... Αν η Ο.Α. ηταν σαν κατοικία κ δεν έχει ΕΣΛ ή το αναθεωρείς, θα πρέπει για να σου δώσουν νεο ΕΣΛ να έχουν τα δωμάτια προδιαγραφές 4 ΚΛΕΙΔΙΩΝ, άσχετα αν υπερκαλύπτουν πχ προδιαγραφές 2 κλειδιών!!!! Πάλι ΕΣΛ για 2 κλειδιά θα πάρεις αλλά απαιτείται να έχουν στην πρά προδιαγραφές 4 ...

 

Πριν κάνεις οτιδήποτε επικοινωνείς με ΕΟΤ

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
  • Απαντήσεις 59
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

θεωρητικη ερωτηση :σε ισογειο οικοδομη με αδεια(70ς) για κατοικια  θελουμε να κανουμε ενοικιαζομενα δωματια.Αν εξ αρχης η διαρρυθμιση  πληρει τις προυποθεσεις για τα ενοικιαζομενα δωματια της κατηγοριας που μας ενδιαφερει, χρειαζεται αδεια δομησης  για αλλαγη χρησης  ? ?

Edited by KOKARADI
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Συνάδελφοι, επειδή...

 

-από τουριστική νομοθεσία:

1. Βάσει του Ν.4276/14 Αρθ.1, τα ΕΕΔΔ (Ενοικιαζόμενα Επιπλωμάνα Δωμάτια Διαμερίσματα) εντάσσονται στις Τουριστικές Επιχειρήσεις (ορίζονται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού), αποτελούν μη κύριο ξενοδοχειακό κατάλυμα.

2. Ακίνητο που εκμισθώνεται για προσωρινή διαμονή του μισθωτή για χρονικό διάστημα μικρότερο των τριάντα (30) ημερών θεωρείται τουριστικό κατάλυμα.

3. Για την χορήγηση του ΕΣΛ (Ειδικό Σήμα Λειτουργίας) απαιτούνται μεταξύ άλλων Υπεύθυνες Δηλώσεις του αιτούντως και του μηχανικού στις οποίες δηλώνεται πως «το κατάλυμα έχει ανεγερθεί και πληροί όλες ανεξαιρέτως τις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές που προβλέπονται για τα καταλύματα της συγκεκριμένης κατηγορίας που ανήκει ή επιθυμεί να καταταγεί»

 

-από πολεοδομική νομοθεσία:

Κτιριοδομικός: - αρθ.3 "Χρήσεις κτιρίων":

1. "1.Α. ΚΑΤΟΙΚΙΑ: ... περιλαμβάνονται όσα κτίρια ή τμήματα κτιρίων χρησιμοποιούνται για να παρέχουν στους ενοίκους τους χώρους κατάλληλους τουλάχιστο για ύπνο και σωματική υγιεινή και καθαριότητα, όπου οι ένοικοί τους διαμένουν μόνιμα ή εποχιακά. " (εποχιακά > 30 ημέρες)

2. "1.Β. ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΜΟΝΗ:  ...περιλαμβάνονται όσα κτίρια ή τμήματα κτιρίων χρησιμοποιούνται για να παρέχουν στους ενοίκους τους κατάλληλους χώρους για ύπνο και σωματική υγιεινή και καθαριότητα, εφόσον δεν περιλαμβάνονται στις κατηγορίες κατοικίας, υγείας και κοινωνικής πρόνοιας και σωφρονισμού.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν μεταξύ άλλων και:
-Τα ξενοδοχεία,

-Οι ξενώνες

-Τα οικοτροφεία και οι κοιτώνες για υγιή άτομα ηλικίας έξι ετών ή μεγαλύτερης."

ΝΟΚ: Αρθ.5 -Χρήσεις- 

§1, "Εάν από τη μεταβολή επέρχεται αλλαγή προς το δυσμενέστερο, στα στοιχεία του διαγράμματος δόμησης ή στα φορτία σχεδιασμού της στατικής μελέτης ή αλλαγή των τεχνικών μηχανολογικών εγκαταστάσεων ως προς τις διελεύσεις τους από άλλους ορόφους ή κοινόχρηστους χώρους" απαιτείται έκδοση 'Αδειας Δόμησης και ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου

§2. Χώροι για τους οποίους έχει χορηγηθεί άδεια δόμησης με συγκεκριμένη χρήση, μπορούν να μεταβάλουν τη χρήση τους, εφόσον η νέα χρήση προβλέπεται από τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις και "δεν επέρχονται αλλαγές της παρ.1 του παρόντος άρθρου". Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση της Ταυτότητας Κτιρίου και δεν απαιτείται έκδοση άδειας δόμησης.

 

... ισχύουν,

προκύπτει η απαίτηση αλλαγής χρήσης του κτιρίου από την κατηγορία «κατοικία» στην κατηγορία «προσωρινή διαμονή» όπως αυτές ισχύουν βασει του Κτιριοδομικού Κανονισμού (Αποφ-3046/304/89).

 

Παράλληλα απαιτούνται όλες (σχεδόν) οι μελέτες: εξαρτημένο τοπογραφικό, στατική επαρκεια, προσβασιμότητα ΑΜΕΑ, εγκρίσεις ΥΠΠΟ, και φυσικά ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ (ψύξη πιο σωστά) αφού αυτή ειναι υποχρεωτική για την προυπόθεση και την καταταξη του καταλύματος σε κλειδιά.

 

Επιπροσθέτως:

Αποφ-21185/14 (Κατάταξη σε κατηγορίες με σύστημα κλειδιών και καθορισμός τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων - διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ) )

ΑΡΘΡΟΝ-3  - Προδιαγραφές οικοπέδου/γηπέδου - κτιρίου για τη δημιουργία ΕΕΔΔ

§3. Το κτίριο στο οποίο αναπτύσσεται το κατάλυμα πρέπει να έχει αμιγή χρήση ΕΕΔΔ, επιτρεπομένης της ύπαρξης μίας (1) κατοικίας που χρησιμοποιείται από τον ιδιοκτήτη ή πρόσωπο που εκμεταλλεύεται την επιχείρηση. Κατ' εξαίρεση, επιτρέπεται η λειτουργία εμπορικών καταστημάτων και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, με ανεξάρτητη για το καθένα είσοδο, τα οποία δεν εντάσσονται στις εγκαταστάσεις των ΕΕΔΔ."

 

Αρα: Απαιτείται αλλαγή χρήσης του συνόλου του κτιρίου από "κατοικία" σε "προσωρινή Διαμονή" και εν συνεχεία, βάσει της εξαίρεσης της §3, επιτρέπεται αλλαγή χρήσης μέρους του κτιρίου (δεν γνωρίζουμε όμως το ποσοστό) σε εμπορικά καταστήματα (κτιριοδομικός - κατηγ. 1.Η "εμπόριο") ή και υγειονομικού ενδιαφέροντος (κατηγ. 1.Γ "συνάθροιση κοινού"

Απαιτείται παντα έλεγχος της επιτρεπόμενης χρήσης γης. Υπάρχει πιθανότητα να μην επιτρέπει χρήσεις οπως πχ μπαρ, ταβέρνα με μουσική, υπεραγορες κλπ

 

Αυτά.  :)

Edited by jbosdas
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Συνάδελφοι θυμάται κανείς που στη νομοθεσία αναφέρεται ότι τα ενοικιαζόμενα δωμάτια πάνε με χρήση κατοικία. Λογικό το μήνυμα του συναδέλφου αλλά όλα αυτά τα χρόνια το πηγαίναμε κατοικία και ψάχνω να βρω το αντίστοιχο άρθρο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αποφ-21185/14 αρθ.2

Τα ΕΕΔΔ της υποπεριπτ.γγ της περιπτ.β της παρ.2 του Αρθ-1 του Ν-4276/14 ανεγείρονται με όρους δόμησης κατοικίας σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές και Αποφ-2647/ΥΠΕΘΟ/538866/ΕΙΔ. 135/ΕΟΤ/14-11-86 του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας "Μέτρα για την ελεγχόμενη τουριστική ανάπτυξη" (ΦΕΚ-797/Β/86), όπως ισχύει.

 

Μην μπερδευτείς:

ανεγερση με όρους δόμησης κατοικίας, και χρήση ξενωνα!!!

Αλλο το ενα, αλλο το αλλο

Edited by jbosdas
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Παιδιά καλησπέρα!Έχω περίπτωση όπου ένα κτιριακό συγκρότημα θέλει να το κάνει από κατοικίες ενοικιαζόμενα δωμάτια!Έχει κάνει διαφορετική διαρρύθμιση κατά την κατασκευή οπότε μαζί με τη μετατροπή του υπογείου σε δωμάτια την εντάσσω σε Ν.4178/2013.Μπορώ να παρακάμψω την άδεια αλλαγής χρήσης και να καταθέσω απευθείας ΕΟΤ μαζί με τη τακτοποίηση για το σήμα?

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί κάποιος να μου πει πού αλλού αναφέρεται ο όρος ¨αμιγής χρήση ΕΕΔΔ"  ?

Στον κτιριοδομικό αναφέρεται η κατηγορία ¨αμιγούς κατοικίας" όπου εντάσσονται και οι μικροί ξενώνες άρα γιατί να θεωρούνται τα ΕΕΔΔ διαφορετική κατηγορία χρήσης από αυτή της κατοικίας?

Θεωρώ ότι η Αποφ-21185/14 απλά αναφέρεται αποκλειστικά στην κοινή ύπαρξη ΕΕΔΔ και κατοικίας ιδιοκτήτη ή ακόμη και ΚΥΕ και όχι  π.χ. ΕΕΔΔ και γραφείων .

Αυτό δεν συνεπάγεται ότι πρέπει υποχρεωτικά να εκδοθεί άδεια αλλαγής χρήσης εφόσον  δεν επέρχεται μεταβολή επί το δυσμενέστερον φορτίων και ΗΜ (ΝΟΚ).

Edited by da-mi
Link to comment
Share on other sites

Παιδιά καλησπέρα!Έχω περίπτωση όπου ένα κτιριακό συγκρότημα θέλει να το κάνει από κατοικίες ενοικιαζόμενα δωμάτια!Έχει κάνει διαφορετική διαρρύθμιση κατά την κατασκευή οπότε μαζί με τη μετατροπή του υπογείου σε δωμάτια την εντάσσω σε Ν.4178/2013.Μπορώ να παρακάμψω την άδεια αλλαγής χρήσης και να καταθέσω απευθείας ΕΟΤ μαζί με τη τακτοποίηση για το σήμα?

Καλά το 2015 μιλάς για να μετατρέψεις τώρα τους υπόγειους χώρους σε ενοικιαζόμενα δωμάτια?! Προφανώς έπρεπε να είχε γίνει πριν το 2011 για να μπορούσες.

Τώρα θες πολεοδομική άδεια και άδεια ΕΟΤ  επίσης για να δουλέψεις!

Θα έχεις υπόψη ότι ο ΕΟΤ ζει ένα χάος τελευταία, σίγουρα όμως ζητά τους τελευταίους μήνες, να έχεις εγκριμένη από Πολεοδομία την οριστική σήμερα διαμορφωμένη κατάσταση πριν περάσεις ΕΟΤ.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδερφοι, θα έχετε υπόψη ακόμα το εξής. Είναι οι διαστάσεις επιπλωμένων διαμερισμάτων που ζητάει σήμερα ο ΕΟΤ, ως νεοτέρας.

 

Συγνώμη για το μέγεθος, η αρχική φωτογραφία που μου είχε αποσταλθεί, δεν γνώριζα τον τρόπο, πως να την μεγενθύνω, αν ξέρει κάποιος τον τρόπο ας το πει.

Διαφορετικά δοκιμάστε να κάνετε save και μεγένθυση.

post-70350-0-28550100-1431237266.jpg

Edited by Arche
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.