Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Περί επαγγελματικών δικαιωμάτων (γενικά)


Recommended Posts

πολύς λογος γίνεται για τα επαγλεματικα δικαιωματα. Θέλω να καταθέσω την άποψη μου που ίσως να δυσαρεστήσει πολλούς.

Απο την πλευρά του κράτους: Το κράτος όταν ιδρύει μια σχολή νομίζω ότι θα πρεπε ταυτόχρονα να καθορίζει τα επαγγελματικά της δικαιώματα.

Απο την πλευρα των υποψηφιων φοιτητων: Όταν κάποιος επιλέγει μια σχολή θα πρεπε να έχει κατα νου τα επαγγελματικα δικαιώματα που θα του δώσει αυτη η σχολή καθως και το περιεχόμενο των σπουδών σε αυτή.

Απο την πλευρά των Αποφοίτων: ¨οταν εχεις τελιώσει μια σχολή θα πρεπει να έχεις κατα νου ότι τα επαγγλεματικα σου δικαιωματα είναι αυτα τα συγκεκριμένα που υπάρχουν.

 

Στην σύγχρονη Ελλάδα τι συμβαίνει:

Το κράτος ιδρύει σχολές με νόμους και αφήνει υπόσχεση για μελλοντικό νόμο σε σχεση με τα επαγγλεματικα δικαιώματα.

Ο απόφοιτος λυκείου δίνει πανελλήνιες με πλήρη άγνοια για τις σχολές, το μηχανογραφικο συχνα το συμπληρωνει κάποιος τρίτος. περνάει σε μια σχολή που δε τον ενδιαφέρει ουτε το αντικείμενο ούτε τα επαγγλεματικα δικαιωματα που αυτη προσφερει.

Ως αποφοιτος της σχολης ζηταει και απαιτει να του δώσουν τα επαγγελματικα δικαιωματα που αυτος θα θελε να έχει χωρις να τον ενδιαφερει τιποτα αλλο.

Αποτελεσμα ενας διαρκης αγωνας οπου ο ενας θελει να φαει τον αλλο.

 

Αποψη μου είναι όταν μπαίνεις σε μια διαδικασια οι κανόνες ανακοινώνονται πριν το ξεκίνημα δεν μπορουν να αλλαζουν στην πορεια του αγωνα. Συνεπως μου φαινεται αδιανοητο καποιος να πηγαινει σε μια οποιαδηποτε σχολη για την οποια γνωριζει οτι έχει πολυ περιορισμενα επαγγελματικα δικαιωματα και αφου αποφοιτησει να ζητάει τα επαγγελματικα δικαιωματα κάποιου αλλου. Είναι η κουτοπονηρια του Έλληνα και η ανοχή του κράτους που δίνει αυτο το δικαίωμα. Δε γινεται να διαλέγεις τον έυκολο δρόμο της απαξιωμένης σχολής και μετα να ζητάς τα επαγγελματικα δικαιωματα μια κορυφαίας σχολής, της οποίας ο απόφοιτος απέδειξε με εξετάσεις οτι αξίζει να μπει και με δουλεια απέδειξε ότι είναι ικανός να αποφοιτήσει. Είναι η ίδια κουτοπονηρια με αυτον που αγοράζει τσάμπα αγροτεμάχιο μη οικοδομήσιμο, χτίζει αυθαίρετο και μετά ζητάει να γίνει η περιοχή σχέδιο πόλης για να νομημοποιησει το αυθαίρετο (αυτα μονο στην Ελλαδα γίνονται).

 

Αν όλοι αυτοι που ζητανε σημερα στην Ελλαδα επαγγελματικα δικαιωματα μηχανικων, τα αποκτήσουν με κάποιο τρόπο, τότε το επαγγελμα του μηχανικού θα γίνει το χείρότερο επάγγελμα, με τεράστια ανεργία, θα γίνει επάγγελμα προς αποφυγή. Υπάρχουν απόφοιτοι απο εκατοντάδες ΤΕΙ και πανεπιστήμια που ζητάνε επαγγελματικα δικαιωματα μηχανικων, εκ των υστέρων, ενω γνωριζαν πριν μπουν στις σχολες αυτες. Αν τους δωθουνε θα είναι η μεγαλύτερη αδικία για το διπλωματούχο που έχει γίνει ποτε.

Να μπω και στη θέση κάποιου που τέλειωσε ΤΕΙ και μετά με κατατακτήριες πολυτεχνείο; Ε αυτός παει για αυτοκτονια ή στην καλύτερη θα μουτζώνει τον εαυτο του στον καθρέφτη 3 φορές τη μέρα.

 

Παρατήρηση: Οι τίτλοι των θεμάτων πρέπει να είναι με σωστή ορθογραφία, με τόνους και το πρώτο γράμμα κεφαλαίο

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ.acnt

  • Upvote 2
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Νομίζω πως βλέπεις το θέμα μονόπλευρα. Οι απόφοιτοι σχολών και θα μιλήσω για τα ΤΕΙ μιας και από ΤΕΙ προέρχομαι δεν ζητάμε τα δικαιώματα των Π.Μ αλλά αυτά που αντιστοιχούν στις σχολές μας. Θα γελούσες αν ήξερες τι επαγγελματικά δικαιώματα περιγράφει ο οδηγός σπουδών της σχολής μου - και τελικά δεν τα έχω. Πιάστηκα κορόιδο που λένε!!!

Και από την άλλη οι Π.Μ είναι αυτοί που έχουν αρκετά από τα επαγγελματικά δικαιώματα άλλων ειδικοτήτων π.χ των αρχιτεκτόνων.

 

(το κράτος δεν ιδρύει τις σχολές με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. Ιδρύει σχολές αρχικά και...τα επαγ.δικ. ίσως και ποτέ!!! ποιός ξέρει?)

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

....Αν τους δωθουνε θα είναι η μεγαλύτερη αδικία για το διπλωματούχο που έχει γίνει ποτε.

 

Αυτό δεν πρόκειτε να γίνει ποτέ, για να υπάρχει διαχωρισμός. Μακάρι να έχουν δικαιώματα γιατί είναι κρίμα...αλλά αυτά που τους αναλογούν.

 

 

Να μπω και στη θέση κάποιου που τέλειωσε ΤΕΙ και μετά με κατατακτήριες πολυτεχνείο; Ε αυτός παει για αυτοκτονια ή στην καλύτερη θα μουτζώνει τον εαυτο του στον καθρέφτη 3 φορές τη μέρα.

 

Αυτό θα το κάνει αυτός που μπήκε στο Πολυτεχνείο μόνο κ μόνο για να αποκτήσει τα δικαιώματα. Όχι αυτός που μπήκε για να πάρει γνώσεις που δεν είχε και να μάθει να χρησιμοποιεί σωστά τα δικαιώματά του.

 

Κ τα ίδια δικαιώματα να αποκτήσουν (που δεν...), ο ΤΕΙτζης δεν έχει τις γνώσεις του ΑΕΙτζη....και θα είναι "κουμπωμένος" (κ αυτός κ οι άλλοι) ως προς αντικείμενα που ξεφεύγουν των γνώσεών του.....Αλλά θα γίνει μπάχαλο...

Link to comment
Share on other sites

οτι δικαιωματα και να δωσουν στους αποφοιτους Τ.Ε.Ι η αγορα θα προτιμάει παντα απόφοιτους πολυτεχνειου για πιο δύσκολα ή εξεζητημένα πράγματα, είτε για μελετες είτε κατασκευές οπότε να μην ανησυχούν και πολυ οι διπλωματούχοι μηχανικοί η αξία του καθενός φαίνεται στην πράξη(και για τους πτυχιούχους).

Link to comment
Share on other sites

Εγώ δεν καταλαβαίνω πόσο τριτοκοσμική είναι η Ελλάδα τελικά. Σε όλη την Ευρώπη τα αντίστοιχα ΤΕΙ έχουν επαγγελματικά δικαιώματα που αποδίδουν ελεύθερη πρόσβαση στο επάγγελμα τους και ο chartered structural engineer είναι μόνο structural enginer. Αν πάει να υπογράψει ΗΜ θα τον πάρουν με τις πέτρες.

Είμαστε στο 2009 και στην Ελλάδα μιλάμε για νομικό πλαίσιο του 1930! Και αντί να βγούμε να τους φτύσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ καθόμαστε και τρωγόμαστε μεταξύ μας.

 

Πρέπει να υπάρξει ένας εξορθολογισμός. Οι Α έχουν αυτά, οι Β έχουν εκείνα. Για να πας από το Α στο Β χρειάζεσαι αυτό. ΤΕΛΟΣ. Αλλά όχι, θέλουμε ο Πολ. Μηχανικός να υπογράφει τα πάντα, ο Ηλ. Μηχανικός να είναι και Μηχ. Μηχανικός ο Χημικός Μηχανικός να κλαίει τις σπουδές του και οι Μηχανικοί ΤΕΙ να προσπαθούν να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

μερικές γρήγορες απαντήσεις, έτσι γιατί δεν έχω και πολύ όρεξη @nikoskourtis

 

Θέλεις να σου δώσω το εγχειρίδιο του επ. προσανατολισμού του 1988 που το έχω ακόμη να δεις τι προτείνει και τι δικαιώματα μου δίνει ? άρα πρέπει να τους κυνηγήσω...

Εγώ ζητάω να μου αποδώσουν δικαιώματα μηχανικού ενώ δεν πρέπει ??? ασχολίαστο γιατί δηλώνεις άγνοια

Εσύ αγόρι μου γιατί υπογράφεις σε έργα μηχανολογικών εργων (μηχ. κατεργασίες) κλπ. ??? μήπως επειδή τα έχεις διδαχθεί ?? ή κατάφερες να αποκτήσεις μέσα σε 5 χρόνια όλες τις γνώσεις του είδους ??

Γιατί ανέχεσε να σου υπογράφουν τις ηλεκ. μελέτες οι Π.Μ και Α.Μ. και δεν μιλάς ??? εκεί δεν σας έχουν πληροφορήσει ??? εδώ δεν έχει ανεργία ?

Ολοι οι διπλωματούχοι μπήκαν με εξετάσεις στις σχολές ???

 

Προτροπή μου, εάν θέλεις να ασχοληθείς σοβαρά με το θέμα, όπως δηλώνεις ότι κόπτεσαι :

ασχολήσου με τα στραβά που επικρατούν στο συνάφι σου και μόλις πάρεις τις απαντήσεις και τα καταφέρεις, θα μας καταλάβεις κι εμάς. Τώρα τα κοιτάς μονόπλευρα ακόμη.

 

@triumph, είπες μεγάλη κουβέντα κι έτσι πρέπει να είναι,

όποιος πάει στο πολυτεχνείο από ΤΕΙ θα πρέπει να το κάνει για να εμπλουτίσει - διευρύνει τις γνώσεις του και όχι για να αποκτήσει επ.δικαιώματα (αυτά έπρεπε να τα είχε).

Link to comment
Share on other sites

Όχι Σταύρο , στο έχω ξαναπεί.Στην τοπική πολεοδομία για να υπογράψει κάποιος ΗΜ πρέπει να είναι γραμμένος στα μητρώα της δ/νσης βιομηχανίας.Αν υπάρχει υπάλληλος που δέχεται ΗΜ από πολιτικό μηχανικό κάντε μία καταγγελία στο σύλλογο σας.

Ο μηχανολόγος που συνεργάζομαι είναι από ΤΕΙ , στην πολεοδομία του δήμου Λάρισας δεν έχει κανένα πρόβλημα.Στη Νομαρχία είναι δύο γυναίκες ελεγκτές ΗΜ.Αν χρεωθούν στην μία δεν έχει πρόβλημα ενώ η άλλη δεν τον αφήνει.Το παράδοξο είναι ότι αυτή που δεν τον αφήνει χρησιμοποιεί την σφραγίδα του και τα περνάει όταν υπογράφει δικές της δουλειές.

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.