Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Παραίτηση από επίβλεψη


kmaria

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

θα ήθελα τη γνώμη σας στην εξής περίπτωση. Εχω βγάλει οικοδομική άδεια για δύο ίδιες κατοικίες των 100 τμ σε εκτός σχεδίου περιοχή με μέγιστη δόμηση 200 τμ. Κάποια στιγμή ενώ δεν είχα ιδέα ότι έχουν ξεκινήσει εργασίες διαπίστωσα ότι στη μία κατοικία έχει γίνει ο φέρων οργανισμός αλλά δεν έχει καμία σχέση με την άδεια. Η κάλυψη είναι μεγαλύτερη από 100 τμ. Η σκέψη μου είναι να παραιτηθώ από την επίβλεψη αλλά η αμοιβή επίβλεψης είχε κατατεθεί κατά την έκδοση της αδείας και πληρώθηκαν ΦΕΜ και ΤΣΜΕΔΕ. Τι θα μπορούσα να κάνω σ' αυτήν την περίπτωση;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 23
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

To γεγονός ότι έχουν κατατεθεί δεν έχει κ πολύ σημασία,τις κρατάς για την συγκεκριμένη περίπτωση.Επίσης,ηθικά να ξέρεις ότι αν δεν το έχεις εγγράφως κάπου ότι θα έπρεπε ο ιδιοκτήτης να σε ενημερώσει,σου καταλογίζεται μέρος της ευθύνης.Στο λέω ως συμβουλή για το όνομά σου στην αγορά κ για κανένα άλλο λόγο.

 

@mods:είδατε πώς δημιουργείται θέμα με την κλειστή πρόσβαση στο vip?Για παράδειγμα,προσωπική μου γνώμη είναι ότι αυτό το θρεντ δεν θα έπρεπε να φαίνεται στα μάτια του κόσμου αλλά μόνο σε μηχανικούς.........αλλά πώς αλλιώς θα μπορούσε η φίλη μας-καλώς ήρθες kmaria-να ποστάρει στο vip αφού δεν μπορεί να έχει πρόσβαση?Φαύλος κύκλος είναι λοιπόν αυτό αν δεν βρεθεί τρόπος.............

Link to comment
Share on other sites

Εχεις δίκιο αλλά μπορεί πάντα ο μηχανικός να γνωρίζει πότε αρχίζουν οι εργασίες; Ή θα κάνει καθημερινά "περιπολίες" για να ελέγχει πότε αρχίζουν οι εκσκαφές. Γνωρίζω ότι δεν είναι ότι καλύτερο να παραιτείται κάποιος από την επίβλεψη αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση τι μπορώ να κάνω; Να δηλώσω ότι η κατασκευή είναι σύμφωνη με την άδεια; Το αποκλείω. Αν πάλι παραιτηθώ, τι γίνεται με το στέλεχος της οικ. αδείας που αναφέρει το γραμμάτιο της αμοιβής επίβλεψης, ΦΕΜ κλπ;

Link to comment
Share on other sites

και γιατί πληρώθηκες πριν κάνεις επίβλεψη ?

Πάντα μα πάντα......δεν την πληρώνομαι αν δεν ξεκινήσουν. Και μετά πληρώνομαι τμηματικά έως το συνολικό και τότε κόβω και ΑΠΥ.

 

 

 

 

και γιατί αναγράφεται στο στέλεχος ?:confused:

Link to comment
Share on other sites

Επικοινώνησε με το ΤΕΕ για να σου εξηγήσουν τη διαδικασία.Εϊναι η καλύτερη συμβουλή που μπορείς να πάρεις.Γίνεται ,δεν είναι ότι δεν γίνεται......κ μάλιστα σχετικά εύκολα,οπότε μην ανησυχείς.Για τα υπόλοιπα είναι που πρέπει να ανησυχείς.......

Link to comment
Share on other sites

επ' ευκαρίας να πω :

 

α) Δίδουμε ρητή εντολή προς τον ΚτΕ για ενημέρωσή μας για έναρξη εργασιών

 

β) τηρούμε ημερολόγιο έργου ακόμα και άδειο.:wink:

Link to comment
Share on other sites

TheoTDM900, Στο στέλεχος έγραψα την αμοιβή επίβλεψης για να μη ζητηθεί αργότερα κατάθεση αμοιβής με νέο λ. Αν δεν είχε γραφτεί στο στέλεχος θα ήταν τα πράγματα πιο απλά.

ZAVI, για ποια υπόλοιπα πρέπει να ανησυχώ;

Link to comment
Share on other sites

Να επισημάνω πως αποδεικτικά στοιχεία ότι ο μηχανικός έλαβε γνώση της έναρξης του έργου, είναι :

1. Η σφραγίδα του επάνω στο έντυπο της άδειας κατά την ενημέρωση έναρξης εργασιών προς την πολεοδομία.

2. Η εγγραφή στο ημερολόγιο μέτρων ασφαλείας.

3. Η μαρτυρία τρίτων (αυτό θέλει, εννοείται, δικαστική διαδικασία)

4. Δεν θυμάμαι κατά την διαδικασία θεώρησης από την αστυνομία, αν υπογράφει στο βιβλίο ο μηχανικός ή ο ιδιοκτήτης (μια φορά το έκανα και υπέγραψα εγώ αλλά δεν θυμάμαι σαν τι υπέγραψα)

 

Αλλιώς ο μηχανικός είναι αδύνατον να έχει λάβει γνώση ότι ξεκίνησαν οι εργασίες.

 

Η πληρωμή της επίβλεψης δεν σημαίνει εκτέλεση εργασιών, αφού η πληρωμή έχει γίνει πριν την έκδοση της αδείας.

 

Η πολύ σωστή πρακτική του TheoTDM για γραπτή εντολή ενημέρωσης προς τον ιδιοκτήτη, ίσως πρέπει να γίνει με όλους τους τύπους ώστε να ληφθεί υπόψιν σε πιθανή αντιδικία. Δηλαδή γνήσιο της υπογραφής όλων επάνω στην εντολή. Κάτι βέβαια που πρέπει να γίνει και για την διαδικασία ενημέρωσης προς τον μηχανικό.

 

 

Τώρα αν παραιτηθείς, αφού δεν εκτέλεσες την επίβλεψη αλλά την πληρώθηκες, όπως δείχνουν τα παραστατικά, οφείλεις να την επιστρέψεις και θα την εισπράξει ο νέος επιβλέπων με τις σημερινές τιμές μάλιστα.

Δεν γνωρίζω όμως τι μπορεί να γίνει με το ΦΠΑ και το ΦΕΜ.

 

υ.γ. Έχουμε όλα τα εργαλεία για να μην είμαστε ακάλυπτοι, απλά δεν τα χρησιμοποιούμε.

Link to comment
Share on other sites

Παντως εδω που ειμαι εγω τις τελευταιες 2-3 φορες που θεωρηθηκαν αδειες μου στο ΑΤ (την οποια την εκανε ο ιδιοκτητης) ζητηθηκε και φωτοτυπια της ταυτοτητας μου..

Αρα εμμεσος ενημερωθηκα (στην μια περιπτωση που ο ιδιοκτητης ειχε χαθει) οτι μαλλον ξεκιναει εργασιες..

Link to comment
Share on other sites

Υπεύθυνος γιά την θεώρηση , είναι ο ιδιοκτήτης . Τα στοιχεία του μηχανικού γράφονται όπως φαίνονται από την άδεια , ως επιβλέπων .

Ο ιδιοκτήτης είχε υπογράψει δήλωση ανάθεσης και ο επιβλέπων δήλωση ανάληψης κατασκευής Ω.Σ. ?

Είδατε τι συμβαίνει με την αυτεπιστασία και την μη ύπαρξη του ΜΗΚΙΕ ?

 

Τέλος τι σημασία έχει που είναι ανοικτό το φόρουμ ?

Μακάρι να την φάει ο ιδιοκτήτης και να το μάθουν και άλλα τέτοιοι εξυπνάκηδες .

 

Ρώτα το τεε , ίσως χρειαστεί ένα εξώδικο στον ιδιοκτήτη και μιά αναθεώρηση της άδειας , αλλά γιά μένα αν δεν έχεις γνώση της διαδικασίας οπλισμού και σκυροδέτησης όπως λες , πρέπει να το ξεκαθαρίσεις δικαστικά και να φύγει από πάνω σου , γιατί αν γίνει καμμιά στραβή αύριο εσένα θα κυνηγάνε όλοι .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.