Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αποδεκτή απόκλιση εμβαδού Ε.Κ.


noland

Recommended Posts

Το κτηματολόγιο δεν εξετάζει παραδοσιακούς οικισμούς, συνεκτικά, προ 23 και άλλα τέτοια μικροπρεπή.

Η συμβατότητα σχήματος έχει σχέση με τον αν η περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο είναι αστική ή αγροτική.

Η απόκλιση εμβαδού θεωρητικά προκύπτει από τύπο, οπότε για κάθε γεωτεμάχιο βγαίνει άλλο αποτέλεσμα. Επί του παρόντος όμως αν δεν κάνω λάθος υπάρχει ένα γενικό 7% (αν δε θυμάμαι καλά τότε είναι 10%).

Link to comment
Share on other sites

υπηρχε μια αποφαση του ΟΚΧΕ η 461...ξεχασαν να την μεταγραψουν, πηγαν οι  κτηματοφυλακες στον εισαγγελεα και πηραν γνωμοδοτηση

περι  μη  ισχυος....

μετα στον  ΟΚΧΕ ...."θυμωσαν"... και αντι να στειλουν την 461 στο ΦΕΚ,   την ακυρωσαν.εν μερει και ισχυει το 10%

.μόνο στις περιοχές που έχει αντικατασταθεί ή αντικαθίσταται στο μέλλον το σύστημα μεταγραφών και υποθηκών από το σύστημα του Εθνικού Κτηματολογίου κατά το Ν-2664/98 ...και αυτη ..και την 462...πού να θυμαμαι τι εγραφε κι αυτη...τωωωρα... :smile: :-) :smile:

και εβγαλαν  την αποφαση 475....[παρακατω]

--------------------------------------------------------------------

Καλημέρα.

@cna: Αν οι διαφορές είναι μεγάλες συμφωνώ μαζί σου. Αλλά εδώ δεν μιλάμε για μεγάλες διαφορές (3τμ στα 60τμ).

Μίλησα με τον υπάλληλο στα κεντρικά της κτηματολόγιο που είναι υπεύθυνος για τις ενστάσεις που γίνονται για την Μύλο που είναι και το οικόπεδο. Ο άνθρωπος τρελάθηκε με την απαίτηση της πολεοδομίας !!! Μου είπε φυσικά και οι επίγειες μετρήσεις υπερτερούν από αυτές που γίνονται από αεροφωτογραφίες. Μου είπε επίσης ότι η ένσταση θα έπρεπε να γίνει δεκτή γιατί διορθώσεις εντός του 10% τις κάνουν χωρίς πολλά πολλά και μάλλον θα έτυχε στην περίπτωση.

Ας πω τώρα και εγώ αυτά που συμπέρανα και εγώ μετά το ψάξιμο των τελευταίων ημερών και την βοήθεια που μου δώσατε.

 

Όπως είπε και ο tetris υπάρχει η Αποφ-475/06/17-3-09 (ΦΕΚ-500/Β/18-3-09)
Παραθέτω τα συμπεράσματα της εγκυκλίου με βάση την οποία βγήκε η απόφαση:

''Την ίδια μέρα (16 Μαρτίου 2009), μετά από σχετικές εισηγήσεις της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΧΕ εξέδωσε τις εξής αποφάσεις:
1) Την Αποφ-475/06/16-3-09 , η οποία διαβιβάστηκε για άμεση δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με την οποία ανακλήθηκε αφ' ης εξεδόθη και δεν ισχύει η Αποφ-461/03/21-7-08 , περί καθορισμού του τρόπου υπολογισμού της "αποδεκτής αποκλίσεως" εμβαδού κατά το Αρθ-13α του Ν-2664/98,

μόνο στις περιοχές που έχει αντικατασταθεί ή αντικαθίσταται στο μέλλον το σύστημα μεταγραφών και υποθηκών από το σύστημα του Εθνικού Κτηματολογίου κατά το Ν-2664/98 .
2) Την Αποφ-475/07/16-3-09, με την οποία ανακλήθηκε η Αποφ-462/02/5-8-08.
3) Την Αποφ-475/08/16-3-09, με την οποία καθορίζεται πιλοτικός τρόπος υπολογισμού της "αποδεκτής αποκλίσεως" εμβαδού κατά το Αρθ-13α του Ν-2664/98 στις περιοχές που έχει αντικατασταθεί ή αντικαθίσταται στο μέλλον το σύστημα μεταγραφών και υποθηκών από το σύστημα Εθνικού Κτηματολογίου κατά το Ν-2664/98 . Σημειώνεται ότι ο σχετικός μαθηματικός τύπος υπολογισμού της αποδεκτής απόκλισης εμβαδού ανά ακίνητο θα λαμβάνει υπόψη το μέγιστο ποσοστό ανοχής 10%, η δε δημοσίευση της απόφασης αυτής στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και η έναρξη ισχύος της αναβάλλονται έως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των αποτελεσμάτων από την πιλοτική εφαρμογή της. Μέχρι τότε η ως άνω προσδιοριζόμενη απόκλιση παραμένει ενδεικτική και μη δεσμευτική για τις συναλλαγές στα Κτηματολογικά Γραφεία.
Κατόπιν των ανωτέρω αποφάσεων του ΟΚΧΕ θεωρείται ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ το Αρθ-13α του Ν-2664/98 και επομένως δεν υπήρξε ούτε υπάρχει υποχρέωση στα τοπογραφικά διαγράμματα του Ν-651/77 που συντάσσονται για ακίνητα, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που έχουν κτηματογραφηθεί και λειτουργεί κτηματολόγιο, ο συντάσσων μηχανικός να βεβαιώνει αν το διάγραμμα είναι συμβατό, ως προς το σχήμα, τα όρια και το εμβαδόν του ακινήτου, προς τις αντίστοιχες καταχωρήσεις στο κτηματογραφικό διάγραμμα του ακινήτου.''


Στην ουσία του θέματος τώρα, εγώ κατάλαβα ότι το πνεύμα και στις παλιές διατάξεις που τώρα καταργήθηκαν αλλά και σε αυτές που τώρα ισχύουν είναι ότι το ΣΩΣΤΟ εμβαδό ενός ακινήτου είναι αυτό που μετράται με επίγειες και ακριβείς μεθόδους. Το εμβαδό που θα αναγράφεται στο κτηματολογικό απόσπασμα θα πρέπει να συμβαδίζει με το πραγματικό εντός κάποιας εύλογης απόκλισης και αν υπάρχει μεγαλύτερη διαφορά θα ακολουθείς την προβλεπόμενη διαδικασία και θα προχωράς σε διόρθωση του κτηματολογικού αποσπάσματος. Αυτό όμως που με λύπη παρατηρώ όμως είναι ότι πολλοί (και αρκετοί υπάλληλοι πολεοδομίας) θεωρούν το Κτηματολογικό απόσπασμα ευαγγέλιο και σου λένε στην ουσία να προσαρμοστείς εσύ πάνω σε αυτό !!!!!

Σε λίγο θα ζητήσουν να strethαρουμε τα χωράφια για να ταιριάζουν με το κτηματολόγιο.

Για να το κλείσω, δεν συντρέχει κανένας λόγος να σε ''κολλήσει'' η πολεοδομία από την στιγμή που ο τίτλος, παλαιές άδειες, καινούργιο τοπογραφικό συμπίπτουν και το κτηματολόγιο είναι εντός της άτυπης, πιλοτικής, εύλογης ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε την απόκλιση.

Και όπως συμβουλέψανε και κάποιοι συνάδελφοι, από εδώ και πέρα όλες οι αρνήσεις της πολεοδομίας γραπτώς να δούμε που θα βγει....

 

Το μήνυμα έχει επεξεργαστεί ο cendroid: 14 Μάρτιος 2013 - 11:43

 

αρα με το 10% πανε οι νεες κτηματογραφησεις ενω με το 7%  οι παληες...

 

[και, μαλλον αναποδα -δεν-  το ειπα...] :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

 

υγ

θα βοηθησει και ο φιλος tetris  να εξηγηθει ο  ...χρησμος

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Στη δική μου περίπτωση, το κτίσμα (του 19ου αιώνα) βρίσκεται εντός παλαιού τμήματος πόλεως, χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακό.

Δεξιά και αριστερά του το κτίσμα συνορεύει με άλλα κτίσματα (ομοίας παλαιότητας), ενώ μπροστά και πίσω υπάρχει κεντρικός δρόμος της παλιάς πόλης και σοκάκι αντίστοιχα.

 

Το κτηματολόγιο μου βγάζει το εμβαδό του οικοπέδου 43 τ.μ. περίπου, ενώ σημερινή μέτρηση το βγάζει περίπου 46 τ.μ. Είμαι εντός του ορίου ανοχής 7 %, εαν αυτό ισχύει.

Δε θέλω να προσαρμόσω το εμβαδό μου σε αυτό του κτηματολογίου για να έχω 0% απόκλιση (αν ισχύει αυτό). Για να το κάνω αυτό, και να μην "πειράξω" τη σωστή εσωτερική αποτύπωση των ορόφων του ακινήτου, θα πρέπει να δείξω το ακίνητο χωρίς να προσμετρήσω καθόλου τους μεσότοιχους με τα κτίσματα δεξιά και αριστερά του. Δηλαδή είναι πιο σωστό οι μεσοτοιχίες να "χρεωθούν" εξ ολοκλήρου στα γειτονικά κτίσματα? Κάμπριο είναι το κτίριο του πελάτη μου?!

 

Τέλοσπαντων, εγώ θέλω να τακτοποιήσω κάτι ψιλο-αυθαιρεσίες του ακινήτου του πελάτη μου, να βγάλω βεβαίωση περί μη αυθαιρεσιών, και να καταθέσω έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, για να ξεπετσίσει, σοβαντίσει και βάψει εξωτερικά το κτίριο του. Ελπίζω να μην έχω θέματα με το κτηματολόγιο από το πουθενά...

Link to comment
Share on other sites

Συναδέλφισσα, την εγγραφή του κτηματολογίου θα διορθώσεις με αίτηση διόρθωσης ( εάν αποφασίσεις να προχωρήσεις σε κάτι τέτοιο) όχι την υφιστάμενη κατάσταση στο Κτηματολόγιο!

Οπως και να έχει, εάν είσαι εντός απόκλισης δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι. Σε κάθε περίπωση όμως τσέκαρε και εάν είσαι οκ όσον αφορά την συμβατότητα σχήματος, απλά για να ενημερώσεις τον πελάτη σου. Εάν κάνεις διόρθωση θα πρέπει να κοινοποιήσεις σε όμορους θιγόμενους ή να καταθέσετε από κοινού αίτηση διόρθωσης, διαδικασίες χρονοβόρες εάν δεν απαιτείται. Καλη συνέχεια.

Link to comment
Share on other sites

.......

υγ

θα βοηθησει και ο φιλος tetris  να εξηγηθει ο  ...χρησμος   Αφού μασήσω φύλλα δάφνης, ή μυρίσω τα νύχια μου...

Με βάση ένα εξελάκι που έχω φτιάξει (σύμφωνα με τα ισχύοντα), και για αστικά ακίνητα η max απόκλιση είναι 10% για όσα εντάχθηκαν προ 17/07/2007 και 7% για τα μετέπειτα.

Η διαφορά αυτή μάλλον οφείλεται στο ότι οι εντάξεις μετά την ημερομηνία αυτή έγιναν με πιο σοβαρό τρόπο (επίγειες αποτυπώσεις, κλπ), απ' ότι κατά την πρώτη φάση, όπου έγινε "το έλα να δεις".

Η κάθε ΥΔΟΜ δεν έχει κανένα δικαίωμα να ελέγχει συμβατότητες. Και σύμφωνα με τα πρότυπα διαγράμματα του υπουργείου, αναγράφεται μόνον ο ΚΑΕΚ.

Πάντως, Irini, για να γνωρίζεις το επιτρεπτό όριο απόκλισης ρώτα το κτημ/κό γραφείο. Κι εγώ το ίδιο κάνω για περισσότερη σιγουριά, παρότι το εξελάκι δουλεύει άψογα, διότι στο ελλάντα όλα είναι πιθανά...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το αξιοπερίεργο είναι .... ότι στις πολεοδομίες ελέγχουν "μηχανικοί"!!!!!!

Οι οποίοι ΕΞ' ΟΡΙΣΜΟΥ θα έπρεπε να απορρίπτουν τα αποτελέσματα του κτηματολογίου που έχουν προέλθει από ψηφιοποίηση ορθοφωτοχαρτών κι όχι απο συνδυασμό επίγειων και ορθοφωτοχαρτών!!!

Και θεωρούν ότι το εμβαδό που έχει προέλθει από το κτηματολόγιο ΘΕΣΦΑΤΟ και ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΑ ΣΩΣΤΟ!!!

 

Και μένα μου έχουν ζητήσει να διορθώσω εμβαδά του κτηματολογίου και πάντα ζήταγα να μιλήσω με τον Προϊστάμενο του τοπογραφικού, αν αυτός ήταν τοπογράφος και φυσικά αν μου έλεγε κι αυτός τα ίδια δε δίσταζα να τον προσβάλω για τις γνώσεις του ως τοπογράφο πεδίου!!!!

εκεί σχεδόν πάντα..... παραδεχόνταν το δίκιο!!!!

Link to comment
Share on other sites

Ένα από τα πολλά τραγελαφικά 

Σε νότιο όριο ιδιοκτησίας  υπάρχουν δέντρα

Στο κτημ/γιο ως νότιο όριο της ιδιοκτησίας δείχνεται η σκιά των δέντρων.

Ο ιδιοκτήτης πάει για διόρθωση, και ζητάει από τον, προς νότον, όμορο να υπογράψει.

Ο όμορος αρνείται λέγοντας "ό,τι δείχνει το κτημ/γιο είναι δικό μου".

Η συνέχεια στα δικαστήρια, όπου δεν έχουν βγάλει άκρη ακόμη

 

Κι από πάνω, έχεις και τους "κάλους" της κάθε ΥΔΟΜ... 

Link to comment
Share on other sites

χαχαχαχα.....

Μου θυμίζει προ 15ετίας όταν ως υπεύθυνος κτηματολογικού γραφείου σε κωμόπολη της Στερεάς Ελλάδας (στο 1° κύριο πρόγραμμα),  κατά την αυτοψία και την διαδικασία οριοδειξίας στα χωράφια κάποιοι....

"πονηρούληδες" μου υποδείκνυαν τα όριά τους εντός των όμορων ιδιοκτησιών με τη σκέψη ότι το κτηματολόγιο θα τους τα κατοχυρώσει!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.