Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Υδρορροές


gio

Recommended Posts

Νομίζω ότι ο κτιριοδομικός το αφήνει και στην κρίση μας κατά πόσο μπορεί να προκληθεί βλάβη τόσο για τις γειτονικές όσο και για κάθε κοινόχρηστο χώρο (ακόμα και του ίδιου κτιρίου). Π.χ αν υποθέσουμε ότι δεν υπάρχει οριζόντια και κατακόρυφη απορροή και από κακοτεχνία η προεξοχή της στέγης (μαρκίζα) δεν είναι τέτοια ώστε να προφυλάξει τους τοίχους του κτιρίου από το "γλύψιμο" των νερών ή υπο συνθήκες κατάλληλες, το απορρέον νερό διυσδυει και λιμνάζει προς τα θεμέλια και το πιο τραβηγμένο, το νερό να απορρέει έτσι που να προκάλει συσσώρευση στο κοινόχρηστο δάπεδο πρόσβασης και να προκαλέσει ατύχημα σε πεζό λόγω ολίσθησης. Οπότε μηχανικοί είμαστε και κρίνουμε ανάλογα. Σε γενικές γραμμές συμφωνώ για τα πανταχόθεν ελεύθερα Φαέθων

Link to comment
Share on other sites

Πραγματικά προσεγγίζετε το θέμα απ΄ όλες τις πλευρές.

 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση,το κτίσμα είναι προ του 55, με δύο πλευρές πρόσωπο σε στενούς δρόμους, σε χωριό. Δεν έχω άδεια μελέτης/επίβλεψης.Θα λάβω όλα τα παραπάνω υπόψιν, με προβληματίζει και το θέμα της αισθητικής των υδρορροών, όπως σωστά επισημαίνετε.

 

Eυχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα,

μήπως έχει κανείς σε pdf το ΤΟΤΕΕ 2412/86 που αφορά τις αποχετευσεις;

Αν μπορεί κάποιος ας επικοινωνήσει μαζί μου να του δώσω το email μου να μου το στείλει.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

@mariza

Εκτός από τα πλαστικά λούκια μπορείς να βρεις παραδοσιακές υδρορροές. Συνήθως είναι σιδερένιες ή χάλκινες.

Δες εδώ μερικές φωτογραφίες σε ένα ιστότοπο που βρήκα τυχαία. Φαίνεται να είναι ιστότοπος επιχείρησης, αλλά δεν είχα σκοπό να κάνω διαφήμιση. Απλώς έχει μερικά παραδείγματα ενδιαφέροντα.

Ανάλογα τις μορφές και τα χρώματα που έχει το κτίριο σου και ο οικισμός θα μπορέσεις να βρεις κάτι που να ταιριάζει.

Edited by Ιοάννης Γκούμας
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

σε περιπτωση που εχουμε στο ισογειο, στις τρεις πλευρες συνεχη υαλοπινακα (και στην τεταρτη και τελευταια κολλαει), τι λυσεις υπαρχουν για να κατεβουν οι υδρορροες απο το δωμα της οροφης ισογειου?

εσωτερικες υδρορροες?

γινεται να δημιουργηθει ενα οριζοντιο σπασιμο σε υδρορροη?δηλ

|_
...|

Edited by sundance
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Καλημέρα σε όλους. Θα ήθελα κάποιες γνώμες για υπόθεση εσωτερικών υδραυλικών εγκαταστάσεων (λύματα κουζίνας) που μάλλον θα φτάσει στα δικαστήρια. Σε πολυκατοικία με ο.α. 1974,  από τις κουζίνες του τετάρτου και τρίτου ορόφου, με όψη στην πίσω αυλή, αρχικά διοχετεύονταν τα λύματα μέσω κατακόρυφου αγωγού διαπερνώντας τις πλάκες των εξωστών τους και όταν αυτός ο αγωγός περνούσε στο «χώρο» του δευτέρου πια ορόφου, από την οροφή του δευτέρου κατέβαινε εξωτερικά με κλίση στο ύψος του δοκαριού  του δευτέρου ορόφου έως ότου ενωθεί με τον κατακόρυφο κεντρικό αγωγό της πολυκατοικίας που καταλήγει στον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό της ΕΥΔΑΠ. Η κυρία -και πελάτισσα- του δευτέρου, που συνεχώς καθάριζε ότι έσταζε από το σωλήνα, κάποια στιγμή χάλασε το κομμάτι που διερχόταν από τον εξώστη της και οι από πάνω αναγκάστηκαν να φτιάξουν έναν άλλον αγωγό που διατρέχει οριζοντίως το δάπεδο τους  έως την ένωσή τους με τον κεντρικό αγωγό. Φυσικά λένε θα της κάνουν μήνυση και ζητούν να αποκατασταθεί το παλιό σύστημα όπως ήταν.  Εγώ βλέπω πως ο παλιός αγωγός ήταν σχεδόν τσιμεντομένος οριζοντίως (κακώς …)κατά τον διερχομό του από το δεύτερο όροφο και ότι αυτό που έχει τώρα κατασκευαστεί έχει μια κλίση κοντά στο 1% ή λιγότερο. Ο παλιός τρόπος «λειτουργούσε»  πέραν της φυσιολογικής φθοράς αλλά η κυρία δεν το θέλει μέσα στο μπαλκόνι της. Βλέπετε κάποια άλλη λύση ? σας ευχαριστώ

post-54725-0-91071800-1495707867_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...
On 6/12/2011 at 12:50 ΜΜ, Pavlos33 said:

Στο κεφάλαιο 4 αρθρο 26 του κτιριοδομικου αναφέρεται ρητά η απαγόρευση ελεύθερης απορροής ομβρίων από δώματα και εξώστες. Στην πρώτη παράγραφο όμως αναφέρεται ότι εφόσον οι επιφάνειες απορροής ομβρίων ή οι επιφάνειες στεγών μπορούν να προκαλέσουν ενόχληση ή συνιστούν κίνδυνο για την υγεία και ασφάλεια των γειτονικών ιδιοκτησιών ή κοινοχρήστων ή δημοσίων χώρων με την κατάκλυσή τους με όμβρια νερά πρέπει να διαθέτουν εγκατάσταση αποχέτευσης ομβρίων. Όπου εγκατάσταση ομβρίων ορίζεται στην παρ. 4.2 αρθρ. 26 του κτιριοδομικού και μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει και το σύστημα οριζόντιας και κατακόρυφης απορροής.

 

Σε οικισμό, στην όμορροη ιδιοκτησία, ο ιδιοκτήτης εχει κατασκευάσει υδρορροή και κατεβάζει τα νερά από την στέγη του, στην αυλή του και τα αφήνει ελεύθερα στον κήπο του, στο όριο της ιδιοκτησίας. Όμως σε εκείνο ακριβώς το σημείο που αφήνει ελεύθερα τα νερά βρίσκεται ο τοίχος της κατοικίας του γείτονα και τα νερά περνάνε μέσα από τον τοίχο, στο δάπεδο του. Εχει δοκιμάσει να μονώσει εσωτερικά τον τοίχο, αλλά και πάλι περνάει η υγρασία. Πρόκειται για παλιά πέτρινα κτίρια. Και επειδή έχουν κάποια υψομετρική διαφορά, ουσιαστικά η υγρασία παρουσιάζεται στα θεμέλια.

Μπορεί ο όμορρος να αφήνει τα νερά να κατεβαίνουν με την υδρορροή και να τα αφήνει ελευθερα στον κήπο του, δίπλα ακριβώς από την κατοικία του όμορρου;

 

 

1.jpg

Link to comment
Share on other sites

Τόσο χώρο έχει από την απέναντι πλευρά, πάνω στον τοίχο του γείτονα βρήκε να τα ρίξει; Τεχνικά έχει λύση, να αλλάξει τη φορά της σωλήνας, να την επιμηκύνει λίγο ώστε να προσπερνά τον όμορο τοίχο κλπ. Να τα βρουν πρώτα, φιλικά και εξωδικαστικά. Δεν είναι καιρός για δικαστικές διαμάχες και έξοδα.

Edited by Pavlos33
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.