Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

kan62

Core Members
  • Περιεχόμενα

    4.417
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    211

kan62 last won the day on Μάρτιος 4

kan62 had the most liked content!

Profile Information

  • Φύλο
    Άντρας
  • Ενδιαφέροντα
    Μελέτες - Κατασκευές
    Αποκαταστάσεις μνημείων
  • Τοποθεσία
    Ναυπακτία
  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

75.448 profile views

kan62's Achievements

Contributor

Contributor (6/15)

  • Well Followed Rare
  • Reacting Well Rare
  • Helpful Rare
  • Conversation Starter Rare
  • Dedicated Rare

Recent Badges

5,3k

Φήμη στην κοινότητα

  1. Για να μην δημιουργούνται επικίνδυνα "κενά", ειδικά σε νέους συναδέλφους, ως προς την τοποθέτηση κτηρίων, σημειώνω και τα εξής : 1. Η περίπτωση β) αφορά σε ΚΤΗΡΙΑ που ΑΠΕΧΟΥΝ από το κοινό πλάγιο όριο και όχι σε πλευρά/ές κτηρίων (η πλευρά που αναφέρεται στον νόμο είναι του οικοπέδου και όχι του κτηρίου). 2. Την αποχή της περίπτωσης β) επιβεβαιώνει και η επαφή της περίπτωσης γ), η οποία έχει ως εξής : γ) όταν σε οποιοδήποτε τμήμα των πίσω ή πλάγιων ορίων του οικοπέδου εφάπτεται κτίριο οποιασδήποτε χρήσης και χρονολογίας κατασκευής, το κτίριο μπορεί να εφάπτεται στα όρια αυτά. 3. Η απαίτηση για αποχή υπάρχει για να διασφαλίζεται το δικαίωμα ελεύθερης θέας που έχει ιδρυθεί σε κτήρια υπάρχοντα νόμιμα σύμφωνα με παλαιότερα του ΓΟΚ85 σχέδια και συστήματα. Σαν κανόνας θεωρείται ότι, όταν το κτήριο έχει τοποθετηθεί σε απόσταση μικρότερη του 1μ ή μη νόμιμα ή χωρίς σχέδιο, τότε "δουλεία" δεν υφίσταται οπότε το νέο κτήριο τοποθετείται κατά τους Κανονισμούς (από ΓΟΚ85 και μετά) δηλαδή ΕΛΕΥΘΕΡΑ. Επίσης θεωρείται ότι σήμερα το εύρος της ελάχιστης απαιτούμενης απόστασης για να ικανοποιείται αυτή η "δουλεία" είναι δ, οπότε αν υπάρχει ήδη απόσταση παραπάνω από αυτό το εύρος πάλι το νέο κτήριο ελευθερώνεται ως προς την τοποθέτησή του. 4. Η συγκεκριμένη περίπτωση β) έχει ανάλογο στις εσοχές σε νέο κτήριο με ανοίγματα, μόνο που εκεί ορίζει σαφώς (και καθ' υπερβολή) πλέον ο νόμος ότι δεν δημιουργείται δουλεία φωτισμού. 5. Η επερχόμενη τροποποίηση του ΝΟΚ στο σημείο αυτό (επίσης με τέλεια ελληνικά) έχει ως εξής : β) όταν στο κοινό πλάγιο όριο όμορων οικοπέδων υπάρχει κτίσμα σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου και μικρότερη ή ίση του δ από το κοινό όριο και έχει ανοίγματα στην πλευρά αυτή, το κτίριο οφείλει να έχει κατ’ ελάχιστον απόσταση δ από το κοινό πλάγιο όριο μόνο κατά το τμήμα του οικοπέδου που υπάρχει το παραπάνω κτίσμα του όμορου οικοπέδου. Σε κάθε άλλη περίπτωση το κτίριο δύναται να εφάπτεται ή να απέχει κατά δ από το κοινό πλάγιο όριο. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις είναι δυνατή η εφαρμογή της περίπτωσης στ΄ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.
  2. Οι πολεοδομικές δεσμεύσεις στην τοποθέτηση κτηρίων ανέκαθεν αφορούσαν σε γειτονικά οικόπεδα και όχι σε τμήματα προβολής των κτηρίων ... Οι διαφορετικές απόψεις είναι θεμιτές αλλά πάντοτε κάποια τελεσιδικεί ...
  3. 1. Η λέξη "τμήμα" πάει στο κοινό πλάγιο όριο και εννοεί το τμήμα που αντιστοιχεί στο όμορο οικόπεδο όπου υπάρχει το εν λόγω κτήριο. 2. Το Η στο δ ή το Δ είναι πάντοτε το ισχύον μέγιστο από τους όρους δόμησης κατά την έκδοση της άδειας. Με μοναδική εξαίρεση την περίπτωση δικής σου επίσημης δέσμευσης στο ΔΚ ότι εξαντλείται ο ΣΔ σε μικρότερο του μέγιστου ύψος.
  4. Η ΥΔΟΜ γιατί να έχει άποψη στην υπαγωγή σας και ποια είναι αυτή η ΥΔΟΜ στην οποία έχουν δοθεί αρμοδιότητες προφορικών ερμηνειών νόμων ;
  5. Μην τα θέλουμε όλα δικά μας ... το ΣΑ απαιτείται και στις δύο περιπτώσεις : διάσπαση κτηρίου ή διάσπαση όγκου κτηρίου.
  6. Στην περίπτωση που αναφέρεις το κτήριο είναι ένα, οπότε μπορεί να έχεις και εσοχή στο σώμα του κτηρίου και όχι απόσταση μεταξύ κτηρίων.
  7. Συνάδελφε αυτοί οι σχεδιασμοί θέλουν ένα σταθερό περιβάλλον, εύρος αγοράς και μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς. Στα ελληνικά δεδομένα θα αρκούσε ένα σχετικά απλούστερο περιβάλλον. Ο μηχανικός θα πέταγε το πρόβλημα μέσα σε ένα AI-box που θα περιείχε προσομοίωση χαρακτήρων πολιτικού, δημόσιου υπάλληλου και δικαστή. Τις απαντήσεις θα τις πέρναγε μετά σε μια απλή εφαρμογή τύπου Στοίχημα και τέλος. Πάντα σε συνεργασία με τον πελάτη, για να μη χρειαστεί και δικηγόρος ...
  8. Εφαρμόζεις αυτό που ορίζει ο νόμος και εξαιρείς και τον ΗΧ. Μάλλον ο συνάδελφος έχει το θέμα του με τις λοιπές πολεοδομικές παραβάσεις και θεωρεί ότι θέλει διόρθωση η υπαγωγή σου πριν την πράξη. Υπάρχει ομάδα που υποστηρίζει και αυτό ... ας όψεται το ΥΠΕΝ-ΤΕΕ.
  9. Προφανώς, αυτον εφάρμοζε ο μηχανικός της εποχής...
  10. Αν ρωτάς από επιστημονικό ενδιαφέρον, ακρίβεια θα έχεις μόνο αν αφαιρέσεις 1 τμ και το ζυγίσεις. Αν ρωτάς για το τι θεωρούσε ο τότε μηχανικός της κατασκευής στους υπολογισμούς του, αυτός έβλεπε 180 κιλά στο τετραγωνικό.
  11. Όταν το δικαίωμα της ανεκτής πολεοδομικής υπέρβασης αφαιρέθηκε από τα κοινόχρηστα και μοιράστηκε στα χιλιοστά των Ο.Ι. του οικοπέδου, το πολεοδομικό έγινε εμπράγματο. Για αυτό, όσοι υποστηρίζουμε την άποψη του Ιάσονα, βάζουμε ΥΔ στις Ο.Ι. για να ελεγχθούν, η κάθε μια χωριστά και όλες μαζί μετά, για το καθορισμένο ανεκτό και πέραν αυτού πληρωτέο δικαίωμα. Αν βάλουμε και τα κοινόχρηστα μέσα θα γίνει μύλος ... Πάντως οι συμβολαιογράφοι και με τη διαμερισμάτωση το λύνουν το πρόβλημά τους.
  12. Μιλάμε για αυθαίρετα και όχι για όρους δόμησης οικισμών. Το άρθρο 112 αναφέρεται σαφώς στο άρθρο 21 του ν.1337 και αυτό σαφώς στο ΦΕΚ 292Δ. Οικισμοί του 588Δ/82 είναι μέσα στο 292Δ/83 και οριοθετήσεις οικισμών προηγήθηκαν ή ακολούθησαν τα ΦΕΚ... Το άρθρο 112 εξαιρεί με χαμηλό πρόστιμο όλες τις αυθαιρεσίες κατοικίας ασχέτως χρόνου πριν το 2011. Οι άλλες χρήσεις δεν υπάγουν το νομίμως υφιστάμενο τμήμα προ του 1983, αλλά για τις μεταγενέστερες αυτού αυθαιρεσίες μπαίνουν στη γενική διαδικασία εξέτασης των Κατ.4 ή Κατ.5 και μάλιστα χωρίς μείωση προστίμων.
  13. Αν ο οικισμός υπάρχει στους οικισμούς του ΦΕΚ 292Δ, η εξαίρεση έχει δοθεί ήδη το 1983 από τον Τρίτση. Ότι λοιπόν τεκμηριώνεται ως προ '83 είναι νομίμως υφιστάμενο της παρ.1δ του άρθρου 23 του ΝΟΚ. Με το άρθρο 112 υπάγονται, με μια ξεχωριστή διαδικασία, οι λοιπές μεταγενέστερες αυθαιρεσίες. Ένας συνδυασμός σχεδίων δίνει την πλήρη νομιμότητα στο ακίνητο.
  14. Όπως και να διευθετηθεί το θέμα, δεν είναι της παρούσας πενταετίας. Η Κατ.5 δεν θα υπάρξει ως δυνατότητα τακτοποίησης μέχρι τη δημοσίευση σε ΦΕΚ των "εκπονούμενων" πολεοδομικών σχεδίων. Κοινώς αφορά στους νεώτερους από μας. Καλησπέρα σε όλους !
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.