Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Χρέωση αντιγράφων σχεδίων από συμβολαιογράφο


Σχετικά με αυτό το αρχείο

Πρόκειται για μια ανακοίνωση του συμβολαιογραφικού συλλόγου από το 2012 για τη χρέωση αντιγράφων σχεδίων , στην ανακοίνωση αναφέρονται ως τοπογραφικά διαγράμματα αλλά ισχύει για όλα τα σχέδια που κατέχει κάποιος συμβολαιογράφος. Το ανεβάζω γιατί κάποιοι συνάδελφοι φίλοι παραπονιούνται ότι ορισμένοι συμβολαιογράφοι ζητάνε παραπάνω ποσά. Έτσι το νόμιμο είναι 5.00€+φπα ανά σχέδιο και ενδεχομένως το κόστος του αντιγράφου για τη φωτοτυπία. Σε περίπτωση διαφωνίας απλά ενημερώστε το συμβολαιογράφο για τη σχετική ανακοίνωση


Σχόλια Μελών

Recommended Comments

Μην τους κακομαθαίνετε! Στην επαρχία δεν πληρώνουμε καθόλου στον συμβολαιογράφο για αντίγραφα που θα πάρουμε από τα συνημμένα του συμβολαίου. Αν τύχουμε σε ιδιότροπο, τότε στέλνουμε τον ιδιοκτήτη να μας τα φέρει. Χωρίς φυσικά να πληρώσει. Εννοείται πως το κόστος της φωτοτυπίας το επιβαρυνόμαστε εμείς. Απλώς στα πλαίσια της συναδερφικής - επαγγελματικής αλληλεγγύης, βοηθά ο ένας τον άλλον. Αν για παράδειγμα, γνωρίζουμε πως συνάδερφος προχώρησε σε τακτοποίηση Ν.4178 σε διαμέρισμα πολυκατοικίας, που μας ενδιαφέρει για άλλη τακτοποίηση, τότε παίρνουμε τα αντίγραφα σχεδίων από αυτόν.
Ας λειτουργούμε συναδερφικά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας.

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

να το ξαναδουμε...

 

άλλο να παρεις απλες φωτοτυπιες

 

και αλλο επικυρωμενες, με τα διαφορα χαρτοσημα

 

υγ1

Φυσικα η απλη φωτοτυπια δεν μπορει να χρησιμοποιηθει...θα χρειαστει νεες βεβαιωσεις/υπογραφες" απο τον μηχανικο

 

υγ2

η παραπανω εγκυκλιος "ελυσε" το θεμα, αν και κατα ποσο ενα τοπογραφικο μεγαλων διαστασεων  απαιτει χαρτοσημα  σαν "μία σελιδα"  κι οχι σαν πολλες σελιδες αναλογα με το μεγεθος του...

Link to comment
Share on other sites

και εγώ επιβεβαιώνω ότι σε επαρχία ποτέ δεν με χρέωσε συμβολαιογράφος για αντίγραφο μερικές φορές ούτε καν το κόστος της φωτοτυπίας Βέβαια και εγώ ποτέ δεν χρέωσα συμβολαιογράφο για σχέδιο μου που χρειάστηκε αντίγραφο του 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Στη μη Επαρχία όταν ζητάς μη επικυρωμένο δεν σου δίνουν καν!

Μόνο επικυρωμένο φεύγει από το γραφείο με το αντίστοιχο αντίτιμο

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ζήτησα από συμβολαιογράφο που έχει το αρχείο του πατέρα της απλό αντίγραφο του πίνακα χιλιοστών του σπιτιού μου που τον είχα συντάξει εγώ προ 25-ετίας, αλλά τον είχα χάσει και μου είπε ότι δίνει μόνο επικυρωμένα αντίγραφα, η δε χρέωση για ένα Α-3 ήταν €15,00!

Link to comment
Share on other sites

Φίλε mararchitect  και εγώ παρόμοια περίπτωση είχα χασει τον πίνακα χιλιοστών απο το διαμέρισμα μου και πήγα σε συνταξιούχο συμβολαιογράφο που διατηρούσε προσωρινά (μεχρι να αναλάβει ο επόμενος) το αρχείο σε αποθήκη του σπιτιού του και αφού τον βοήθησα να το βρούμε κατεβάζοντας καμία εικοσαριά φακέλους στο τέλος με κέρασε και καφέ χωρίς βέβαια να πληρώσω κάτι.Ολα αυτά βέβαια σε μικρή επαρχιακή πόλη της Ηπείρου.Στην πρωτέυουσα είναι λίγο πιο απρόσωπα τα πράγματα.

Link to comment
Share on other sites

Και εδω επαρχία, αλλά οι συμβολαιογράφοι χρεώνουν κανονικότατα τα αντίγραφα με το παραπάνω ποσό....

 

Ακόμα κ απλή φωτοτυπία να θες για να κάνεις τη δουλειά σου, δε σου δίνουν....

Link to comment
Share on other sites

Εγώ αυτο που δεν καταλαβαίνω ειναι γιατί δε μπορούν να χορηγήσουν απλή φωτοτυπία, από τη στιγμη ειδικα που έχουν καταργηθει οι επικυρωσεις στη δημοσια διοίκηση γενικα?

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι τα πράγματα ειναι απλά.

 

Οσοι Συμβολαιογράφοι δίνουν αντίγραφα Συμβολαίον χωρίς υπογραφή κακώς το κανουν. Είναι Δημόσια Έγγραφα και δε μπορούν να κυκλοφορούν έτσι. Αν στα πλαίσια γνωριμίας τα δίνουν έτσι - για ενημέρωση - αλλά να μη χρησιμοποιηθούν δημόσια είναι δικό του ςθέμα.

 

Υπάρχουν Συμβολαιογράφοι που ζουν απο αυτο. Δηλαδή κρατάνε καλλα αρχέια και βγάζουν μεροκάματο απο τα αντίγραφα. 

 

Φυσικά οι χρεώσεις ειναι αυτές που αναφέρονται (5,00 + συν φ.π.α. + μεγαρόσημο ) αυτα μου βαζουν εμενα σα χρέωση και τους ζητάω και απόδειξη να τη βάλω στα έξοδα μου. Αν εχουν βγαλει αυτοι τη φωτοτυπια μου χρεώνουν και το κόστος φωτοτυπιας αλλά δ ετο κόβουν στην αποδειξη.

 

Πρωτού βγει αυτη η αποφαση διπλώνανε το σχέδιο και οσα φυλλα α4 έβγαιναν επι 5, 00 το καθενα συν φ.πα.,,, ετσι το χρεώνανε... σφαγη.... ευτυχως που βγήκε αυτη η εγκύκλιος.

 

Οποτε τα αντίγραφα τα πληρώνουμε με την παραπάνω εγκύκλιο.

 

Και οσοι ειναι καλοί στη νομοθεσία τους εχω και ακομα ενα καλύτερο κουιζ. Εμένα μια φορα μου έτυχε και με κολλησε στο τειχο.... Υπάρχει μια άλλη εγκύκλιος του Συλλόγου τους, που βασίζεται σε νόμο, Εγκύκλιος 20 του 2003 με την οποία πρόσβαση στα δικαιολογητικά που επισυνάπτονται για την σύνταξη συμβολαίου εχουν πρόσβαση μονο οι ανανφερόμενοι στο συμβόλαιο και οι τρίτοι μόνο με εισαγγελική παραγγελία. και ετσι πήγε ο πελάτης μου να παρει το σχέδιο.

 

Προσοχή, σύμφωνα με αυτη την εγκύκλιο εχω προσβαση στο συμβόλαιο μιας και ειναι δημοσιευμένο στο υποθηκοφυλάκιο αλλά στα δικαιολογητικά που το συντάξανε δεν εχω γιατι δνε εχουν δημοσιευθει πουθενά. 

 

Αυτά για οσους ασχολούνται με τη νομοθεσια.... τωρα τι γινεται στη πράξη....... πάντως η νομοθεσια υπάρχει για να την ακολουθούμε και οχι για να κανει ο καθενας τα δικά του....

 

ετσι διαφωνω και με αυτούς που χρεώνουν 20+ τα αντίγραφα αλλά και αυτούς που τα δίνουν ετσι,,,, με αυτο το τρόπο απαξιώνεται κάθε αξία και μετα φωνάζουμε για την απαξίωση των επαγγελμάτων. μην ξεχνάμε οτι ο συμβολαιογράφος ειναι "δημόσιος υπάλληλος" και γι αυτο εχει και την στρογγυλή σφραγίδα.....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.