Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ημερομηνία Αυτοψίας στις Βεβαιώσεις μηχανικών του άρθρου83 – Διάρκεια ισχύος 1.0.0


1 Screenshot

Σχετικά με αυτό το αρχείο

Ημερομηνία Αυτοψίας στις Βεβαιώσεις μηχανικών του άρθρου83 – Διάρκεια ισχύος

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης αναφορικά με την δημοσίευση στο ΦΕΚ Α’ 193 του Ν. 4843/2021, στον οποίο περιλαμβάνεται το άρθρο 76, σύμφωνα με το οποίο «από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2021 δύναται […] για κάθε δικαιοπραξία εν ζωή περιλαμβανομένης και της δωρεάς αιτία θανάτου, που έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο ή και σε ακίνητο χωρίς κτίσμα, να επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού του άρθρου 83», διευκρινίζεται ότι η βεβαίωση του μηχανικού του άρθρου 83 Ν. 4495/2017 θα πρέπει να έχει ημερομηνία αυτοψίας από 1η Οκτωβρίου 2021, η οποία θα έχει δίμηνη ισχύ σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 83 του αυτού ως άνω νόμου.

Σημειώνεται, ότι στις δικαιοπραξίες που θα λάβουν χώρα από την 01.01.2022 δεν θα προσαρτώνται οι ανωτέρω βεβαιώσεις, ακόμα κι αν αυτές βρίσκονται εντός της δίμηνης ισχύος τους, καθώς από 01.01.2022 στις δικαιοπραξίες θα προσαρτάται η Βεβαίωση μόνον μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου / Αυτοτελούς Οριζόντιας Ιδιοκτησίας.


Σχόλια Μελών

Recommended Comments

Αυτές οι ανακοινώσεις είναι για να μπερδεύουν μόνοι τους τα μέλη του συλλόγου τους ...

Οι μηχανικοί βλέπουν μόνο την ουσία του νόμου :

Γενικά ισχύει η ΗΤΚ. Κατ' εξαίρεση και παράλληλα, από 1.10 έως 31.12 συμβολαιογράφοι μπορούν να κάνουν πράξεις με βεβαίωση του άρθρου 83.

Τα υπόλοιπα είναι για να δικαιολογούν κάποιοι τη θέση τους με εγκυκλίους. Δεν μας αφορούν.

  • Like 3
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Συμβολαιογράφος, γιά συμβόλαιο που θα γίνει τώρα τον Οκτώβριο, μου ζητάει νέα βεβαίωση με ημερομηνία αυτοψίας από 21/10 έως 31/12/21. Ενώ, έχω κάνει έκδοση βεβαίωσης με ημερομηνία αυτοψίας έως 31/01/21 και είναι πρό των υπογραφών των συμβολαίων. Το ΦΕΚ διατυπώνει : ..."δύναται"... Εγώ το ερμηνεύω, με τα λίγα ελληνικά που γνωρίζω, ως δυνητική πράξη.  Όντως, πρέπει να ξανανοίξω το σύστημα ; Έχουν δίκηο οι συμβολαιογράφοι, με τις εγκυκλίους των συλλόγων τους ;

Link to comment
Share on other sites

Το "δύναται" πάει στο να κάνει πράξη με βεβαίωση του 83 αντί για ΗΤΚ.

Ορθά θέλει μια έγκυρη ημερομηνία βεβαίωσης του άρθρου 83 γιατί η 31/1 είναι πλέον παράνομη (ληγμένη).

Δεν είναι όμως ληγμένη μια ημερομηνία εντός του τελευταίου διμήνου ...

Edited by kan62
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

Εγώ δεν έχω καταλάβει ακριβώς..  Τις βεβαιώσεις μηχανικού για συμβολαιογραφική πράξη (πχ αγοραπωλησία ακινήτου) μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε μέχρι τέλος του χρόνου. Μετά από Ιανουάριο του 2022 θα πρέπει για το ακίνητο που έγινε συμβόλαιο το 2021 με βεβαίωση μηχανικού, να γίνει η διαδικασία για την ηλ. ταυτότητα? Ή πάει το περάσαμε αυτό το στάδιο?? Σε περίπτωση που μεταβιβαστεί μελλοντικά ξανά σε άλλο ιδιοκτήτη θα πρέπει να γίνει προφανώς, αλλά μόνον τότε?

Επίσης μαζί με τη βεβαίωση μηχανικού χρειάζεται και η υπ. δήλωση του ιδιοκτήτη περί ανάθεσης στο μηχανικό συν άλλη μία που αναφέρει τις πιθανές αυθαιρεσίες που έχει το ακίνητο αν έχει και την τιμή ζώνης της περιοχής. Σωστά??  

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.