Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Θεμελίωση σε βάθος -4.00 μ. χωρίς υπόγειο;


 
NTaK

Recommended Posts

Μετα απο γεωτεχνικη ερευνα προεκυψε (σαν προταση θεμελιωσης) οτι λογω ακαταλληλοτητας των επιφανειακων στρωσεων του εδαφους (υπερβολικες καθιζησεις), η θεμελίωση (ειτε με εσχαρα πεδιλοδοκων ειτε με γενικη κοιτοστρωση) τετραοροφου κτηριου (ξυλοτυπος εμβαδου 260.00 τ.μ.) πρεπει να εδραστει σε βάθος όπου υπάρχουν επαρκώς ανθεκτικές στρώσεις και προσδιορισε το βαθος αυτο στα -4.00 μ. (αρχικα υπολογιζομενο βαθος θεμελιωσης:-1.50 μ.)

Λαμβανοντας υποψη το γεγονος οτι δεν θα κατασκευαστει υπογειο (τοιχεια υπογειου) ο συγκεκριμενος τροπος θεμελιωσης (θεμελιωση στο -4.00 μ. και βάση ισογειου στο +0.20 μ.) ειναι αποδεκτος; εγκυμονεί καποιους ιδιαιτερους κινδυνους;

 

 

Παρακαλώ:

1. Αναγράψτε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας!

2. Χρησιμοποιείτε τόνους στους τίτλους των θεμάτων!

3. Διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής!

ilias

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τον τρόπο που σου προτείνουν.

Πραγματικά είναι απαραίτητο πολλές φορές να βρεις καλό έδαφος! Η θεμελίωση είναι το Α και το Ω της κατασκευής, αν και πολλές φορές αυτό μας διαφεύγει.

Και αν "δέσεις" τους στύλους και τα τοιχία σου που κατεβαίνουν στα -4 m με περιμετρικά τοιχώματα για να εγκιβωτίσεις και σωστά το μπάζωμα, αλλά και για να μην έχεις μεγάλα ανοίγματα πλακών στον αέρα, ουσιαστικά δημιουργείς στατική συμπεριφορά υπογείου! Βέβαια με όλα αυτά που σου λένε είσαι πλέον πιο αντιοικονομικός, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με την ασφάλεια!

 

Υ.Γ. Δεν μας είπες τι κτίριο έχεις!

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή να κάνει περιμετρικά τοιχεία απο το -4.00 μέχρι το 0.00 και μετά να το μπαζώσει.Άρα υπόγειο κατά τη στατική έννοια θα υπάρχει.

Link to comment
Share on other sites

Ουσιαστικά προσθέτεις έναν όροφο στο κτήριο. Το λύνεις σαν 5όροφο δηλαδή. Αλλάζει έτσι το ελάχιστο μήκος τοιχώματος από το 1.50μ. που είναι μέχρι τα 4όροφα και πας στα 2.00 μέτρα!

 

Για να το γλυτώσεις αυτό πρέπει να κατασκευάσεις υπόγειο όπως λέει ο ilias .

Link to comment
Share on other sites

Υπόγειο δεν θέλουμε να κατασκευάσουμε στο κτήριο. 'Αρα δεν θα υπάρχουν και περιμετρικά τοιχεία.

Γι' αυτό ρωτάω αν αυτή η υψομετρική διαφορά ανάμεσα στη βάση του ισογείου (+0.20 μ.) και στην θεμελίωση (-4.00 μ.) δημιουργεί προβλήματα (μεταφορας δυνάμεων από την ανωδομή στη θεμελίωση, από τη θεμελίωση στο έδαφος, προσομοίωσης κ.τ.λ.).

Ο Ε.Α.Κ. αναφέρει ελάχιστο μήκος τοιχώματος 1.50μ. για μέχρι και 4 υπέργειους ορόφους. Αν και δεν πιστέυω οτι μπορούμε να θεωρήσουμε οτι έχουμε έναν επιπλέον όροφο.

Τέλος από όσο κατάλαβα ο ilias δεν λέει οτι πρέπει να κατασκευαστεί υπόγειο.

Link to comment
Share on other sites

@NTaK

Εάν δεν κάνεις περιμετρικά τοιχία πως θα εγκιβωτίσεις το χώμα με το οποίο θα μπαζώσεις?

Δεν λέω να κατασκευάσεις υπόγειο, απλά έαν κάνεις και περιμετρικά τοιχία καθώς και κάποια ενδιάμεσα θα έχεις στατική συμπεριφορά υπογείου!

 

@nik

Δε νομίζω ότι θα πρέπει να πάει σε τοιχία 2,00 m, μιας και ακόμα και αν προσομοιώσει (που νομίζω ότι πρέπει να το κάνει εάν κατασκευάσει και τα περιμετρικά τοιχία) και το υποτιθέμενο υπόγειο θα έχει και πάλι τέσσερις άνω του εδάφους ορόφους.

 

Αλλιώς ότι λέει ο Pappos, αν και μπορεί να μη συμφέρει εάν το έργο είναι μικρό!

Link to comment
Share on other sites

Άλλοι τρόποι θεμελίωσης υπάρχουν πολλοί και είναι γνωστοί:

η προφόρτιση, η συμπύκνωση, η μερική ή ολική αντικατάσταση του εδάφους, θεμελίωση σε μεγαλύτερο βάθος με πασσάλους κ.τ.λ.

Το ερώτημα είναι για τον συγκεκριμένο τρόπο-μέθοδο χωρίς, επαναλαμβάνω, τοιχεία υπογείου.

Δεν θα εγκιβωτίσω το χώμα με το οποίο θα μπαζώσω.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι τα πράγματα είναι απλά. Θεμελιώνεις στο -4.00 συν ένα μέτρο τα θεμέλια πας στο -3,00 και η πλάκα ισογείου είναι στο +0,20. Όσο είναι το ύψος ενός ορόφου δηλαδή. Εκεί μέσα δεν βάζεις μπάζωμα λες και απλά φτιάχνεις τα υποστυλώματα. Αυτός δεν είναι ένας επιπλέον όροφος ?!

 

Εγώ επιμένω να πας στα 2.00 μέτρα και για δική σου ασφάλεια. Το κτήριο είναι 5όροφο και ας λέει ο ΕΑΚ για υπέργειους ορόφους. Βασίζεσαι δηλαδή στο ότι το περιμετρικό μπάζωμα θα σου εξασφαλίσει πάκτωση ? Με ποια λογική ? Σου λέω ότι θα κολλήσει και στην πολεοδομία αυτό.

 

Από εκεί και πέρα εγώ λέω λύσε το κτήριο σαν 5όροφο να δεις τι σου βγάζει η ανάλυση και αν αντέχει προχωράς. Βάλε και 1.50 μέτρο τοιχίο αφού επιμένεις και πήγαινε στην πολεοδομία. Όλα τα άλλα που θα σου πούμε είναι εικασίες.

 

Είναι και μεγάλο έργο (260 Μ2).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.