Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Θεωρείται νομίμως υφιστάμενο ή όχι;


Recommended Posts

Καλησπέρα και καλή χρονιά.

Θέλοντας να νομιμοποιήσω μια προσθήκη (προ 83) κατ επέκταση σε υφιστάμενη οικία (προ 55) συνάντησα το πρόβλημα της απόστασης από τα όρια (του προ 55 τμήματος).

Η οικία βρίσκεται σε διανομή συνοικισμού, υπήρχε πριν την διανομή (είναι αποτυπωμένη στο διάγραμμα) και είχε παραχωρηθεί από το δημόσιο σε πρόσφυγα (πολύ πριν το 1955 αλλά δεν υπάρχει απόδειξη για πριν το 1923).Ερώτηση:

-Είναι δυνατόν να παραχωρηθεί μια οικία από το δημόσιο πριν από τουλάχιστον 70 χρόνια και σήμερα να ελέγχει η πολεοδομία την νομιμότητά της;

-Υπάρχει νομοθεσία εκτός από τον ΓΟΚ (που λέει ποια θεωρούνται νομίμως υφιστάμενα), που να αναφέρεται σε κυρωμένες διανομές με επικείμενα κτίσματα και στη νομιμότητα αυτών;

-Ξέρει κανείς ποιές αποστάσεις από τα όρια ίσχυαν πριν το 55.

Κάθε εμπόδιο σε καλό :)

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Οι αστικές διανομές του τέως Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών είχαν σχεδιασμένο, εκτός από το ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής, και το περίγραμμα της θέσης της προβλεπόμενης να κατασκευαστεί οικοδομής. Μήπως μπερδεύεις το περίγραμμα με την οικοδομή;

 

Τα ρυμοτομικά σχέδια όλων των φορέων, που είχαν προγράμματα στεγαστικής αποκατάστασης, θεωρήθηκαν εγκεκριμένα με το άρθρο 37 του ν. 1337/1983, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση, πρόκειται για οικισμό κάτω των 2 χιλιάδων κατοικων που έχει διανομή συνοικισμού του υπ γεωργίας που κυρώθηκε το 1977.Ψάχνοντας στα συμβόλαια βρήκα ένα προσύμφωνο που αναφέρεται σε αποδοχή κληρονομιάς του 1939 και αναφέρει αυτή την οικία.Θεωρώ ότι η οικία είναι αποτυπωμένη και όχι το περίγραμμα της.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό λέω κι εγώ αλλά ο έλεγχος των τοπογραφικών απαντά ρωτώντας:

-ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΕΙ;

Link to comment
Share on other sites

Ο ΓΟΚ λέει

 

Άρθρο 23: Προσθήκες

1. Κτίριο ή τμήμα αυτού θεωρείται νομίμως υφιστάμενο:

[Αρχή Τροποποίησης]

α) Αν έχει ανεγερθεί με νόμιμη άδεια και σύμφωνα με τους όρους αυτής ή έχει εξαιρεθεί από την κατεδάφιση σύμφωνα με τις διατάξεις του α.ν. 410/1968 ή αν έχει χορηγηθεί γι' αυτό νόμιμη άδεια ή νόμιμη αναθεώρηση άδειας κατά τις διατάξεις είτε της παρ. 5 του άρθρου 16 του ν. 1337/1983, είτε της παρ. 3 του άρθρου 22 ή αν έχει εξαιρεθεί από την κατεδάφιση με τις διατάξεις του ν. 1337/1983, όπως εκάστοτε ισχύει ή αν έχει ανεγερθεί πριν από την ισχύ του βασιλικού διατάγματος της 9.8.1955.

Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις θεωρείται νομίμως υφιστάμενο μόνο το τμήμα του κτιρίου που δεν αντίκειται είτε στις ισχύόυσες διατάξεις είτε σε εκείνες που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής του, αν αυτές είναι ευνοϊκότερες - ΑΝΤΙΚ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡ. 1 ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 20 ΤΟΥ Ν. 2831/00, ΦΕΚ-140 Α. Είχε τροποποιηθεί με την απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ 9152/426/86 (ΦΕΚ-41 Β') που κυρώθηκε με το άρθρο 14 περ. δ' του ν. 1647/86 (ΦΕΚ-141 Α') [Τέλος Τροποποίησης]

β) Αν πρόκειται για καθ' ύψος προσθήκη βάσει οικοδομικής άδειας κατ' εφαρμογή της παραγράφου 6 του άρθρου 101 του ν.δ. 8/1973 σε κτίριο που έχει εξαιρεθεί από την κατεδάφιση κατά τις διατάξεις του α.ν. 410/1968 και τον ν.720/77.

"γ) Αν προϋπήρχε της εγκρίσεως του σχεδίου πόλης και συγχρόνως οποιουδήποτε κανονισμού δομήσεως της περιοχής αυτού" (προσθ. της μέσα σε""περιπτ. γ' της παρ. 1 του άρθρου 23 με την παρ. 5 άρθρ. 13 ν. 1647/86, ΦΕΚ Α' 141).

 

Πρέπει να κάνεις την διαδικασία "Βεβαίωση Νομίμου Περιγράμματος για κτίσματα προϋφιστάμενα νόμιμα του 1955"

Δες το link

 

http://www.poleodomia.gov.gr/Default.aspx?tabid=62

Link to comment
Share on other sites

  • 9 years later...

Καλησπέρα , κτίριο το οποίο έχει ανεγερθεί με οικοδομική άδεια αποθήκης και έχει γίνει αλλαγή χρήσης(τακτοποίηση σε κατοικία )με τον Ν.4495/17 θεωρείται νομίμως υφιστάμενο?Θέλω να βγάλω οικοδομική άδεια προσθήκης στέγης σε αυτό γίνεται?

Link to comment
Share on other sites

εφόσον η αυθαιρεσία είναι κατηγορίας 4 παίρνει οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση 

Για να θεωρηθεί και νόμιμο πρέπει να τηρεί και όλες τις πολεοδομικές διατάξεις 

Link to comment
Share on other sites

48 λεπτά πριν, ΚΑΝΑ said:

εφόσον η αυθαιρεσία είναι κατηγορίας 4 παίρνει οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση  (με την ταυτότητα κτιρίου)

Για να θεωρηθεί και νόμιμο πρέπει να τηρεί και όλες τις πολεοδομικές διατάξεις 

Για πιο γρήγορα, γίνεται υπαγωγή και νομιμοποίηση με έκδοση άδειας (νομιμοποίηση και προσθήκη), εφόσον βεβαίως τηρούνται οι ισχύουσες διατάξεις.

Edited by tetris
Link to comment
Share on other sites

tetris

από που το "με την ταυτότητα κτιρίου"?? (αυτό ίσχυε μόνο με τον 4178)

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.