Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Θεωρείται νομίμως υφιστάμενο ή όχι;


Recommended Posts

δεν πειράζει-όλοι μας μπερδευόμαστε! 

ΕΚΤΟΣ από τους διαμεσολαβητές 

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Το ακίνητο αυτό είναι κατηγορία 2 , εάν έχει ολοκληρωθεί η τακτοποίηση(οριστική υπαγωγή) :

1) θεωρείται νομίμως υφιστάμενο?

2)Πρέπει να επαναφέρω την δήλωση σε υπαγωγή και να βγάλω άδεια νομιμοποίησης?

Link to comment
Share on other sites

7 ώρες πριν, tetris said:

Τα κτίσματα των  κατηγοριών 1 & 2, μετά την ολοκλήρωση (περαίωση)της διαδικασίας, θεωρούνται νομίμως υφιστάμενα

tetris

δεν μπορεί να θεωρούνται νόμιμα, αλλά απλά εξαιρούνται για πάντα (μέχρι να πέσουν) από την κατεδάφιση

γιατί αν τα θεωρήσουμε νόμιμα, αυτό σημαίνει ότι αν έχουμε ένα αυθαίρετο που βρίσκεται στην πρασιά, (και παρόλλα αυτά κατά το Ν 4495  δηλώνεται ως κατηγορίας 1 ή 2)  τότε θα μπορούσαμε να προβούμε και σε προσθήκη ορόφου σ' αυτά τα αυθαίρετα, γεγονός από αδύνατο μέχρι παράλογο

Link to comment
Share on other sites

Αντιγράφω από την πρόσφατη εγκύκλιο γιατί δεν μπορώ να βρω που αλλού το έχω διαβάσει

Οι εργασίες της περίπτωσης β της παρ.5 επιτρέπονται σε αυθαίρετες κατασκευές για τις οποίες δεν έχει περαιωθεί η διαδικασία της υπαγωγής ή δεν έχουν εξαιρεθεί οριστικά της κατεδάφισης. Αυθαίρετες κατασκευές που έχουν εξαιρεθεί  οριστικά  της  κατεδάφισης  θεωρούνται  νομίμως  υφιστάμενες  και  ως  εκ  τούτου  για  τυχόν  εκτέλεση εργασιών ακολουθούνται οι γενικές πολεοδομικές διατάξεις

Link to comment
Share on other sites

11 ώρες πριν, ΚΑΝΑ said:

tetris

δεν μπορεί να θεωρούνται νόμιμα, αλλά απλά εξαιρούνται για πάντα (μέχρι να πέσουν) από την κατεδάφιση

....

σειρά μου να σε διορθώσω :mrgreen:

άρθρο 23 παρ. 1δ ΝΟΚ (όπως ισχύει μετά την παρ.6 Αρθ-45 του Ν-4546/18 ΦΕΚ-101/Α/12-6-18). 

αν προϋφίσταται του ΒΔ/9-8-55 ή εξαιρέθηκε με τις διατάξεις του Ν-1337/83 "ή εξαιρέθηκε οριστικά, σύμφωνα με διατάξεις ρύθμισης, τακτοποίησης ή αναστολής επιβολής κυρώσεων αυθαιρέτων". 

Στη συνέχεια, το ανωτέρω άρθρο αναφέρεται και στις προσθήκες καθ' ύψος

Edited by tetris
Link to comment
Share on other sites

καλημέρα Faethon & tetris

15 ώρες πριν, Faethon11 said:

. Αυθαίρετες κατασκευές που έχουν εξαιρεθεί  οριστικά  της  κατεδάφισης  θεωρούνται  νομίμως  υφιστάμενες  και  ως  εκ  τούτου  για  τυχόν  εκτέλεση εργασιών ακολουθούνται οι γενικές πολεοδομικές διατάξεις

Ναι Faethon αλλά με το "ακολουθούνται οι γενικές πολεοδομικές διατάξεις"  εννοούνται οι διατάξεις του άρθ 23 παρ 3 (μέσα στις οποίες δεν επιτρέπονται πάντα προσθήκες στη περίπτωση 1δ του ιδίου άρθρου, όπως θεωρεί ο tetris, με την παράθεσή του, ειδικά αν ο ερωτών συν/φος αναφέρεται σε αυθαίρετο ναι μεν κατηγορίας 2 αλλά ευρισκόμενου δε εντός πρασιάς (και αυτό θέλω να επισημάνω στον ερωτώντα)

Επισυνάπτω την παρ 3 του άρθρου 23 του ΝΟΚ (όπως το έχω στο αρχείο μου-και συγνώμη για το τυχόν μεγάλο μέγεθος και μέγεθος γραφής του)

 

3.[S1]        Προσθήκη [S2] σε νομίμως υφιστάμενο κτίριο επιτρέπεται στις ακόλουθες περιπτώσεις :

α)[S3]              Κατ' επέκταση ή και καθ' ύψος σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου και σύμφωνα με τις ειδικές πολεοδομικές διατάξεις που ισχύουν στην περιοχή. Η συνολική εκμετάλλευση δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ισχύοντα, κατά το χρόνο χορήγησης της άδειας δόμησης προσθήκης, συντελεστή δόμησης της περιοχής με την επιφύλαξη των προβλεπομένων στις παραγράφους 1 και 2[S4]  του άρθρου 25 του ν.4178/2013 (Α'174).

β)   Ειδικότερα, η επέκταση καθ' ύψος επιτρέπεται να εκτείνεται έως το περίγραμμα του κτιρίου, έστω και αν το τελευταίο υπερβαίνει τα όρια του οικοδομήσιμου τμήματος του οικοπέδου, όπως αυτά καθορίζονται από τον παρόντα νόμο ή από τις ειδικές διατάξεις που ισχύουν στην περιοχή. Ειδικά για τα κτίρια της παραγράφου 1.δ[S5] . του άρθρου 23 του παρόντος νόμου η επέκταση καθ' ύψος επιτρέπεται να εκτείνεται έως το νόμιμο περίγραμμα αυτών όπου αυτό ορίζεται ως το τμήμα εκείνο το οποίο δεν αντίκειται είτε στις ισχύουσες διατάξεις είτε σε εκείνες που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής του, εάν αυτές είναι ευμενέστερες.

Όσον αφορά στις έννοιες «νομίμως υφιστάμενο κτίριο» και «νόμιμο περίγραμμα υφιστάμενου κτιρίου», διευκρινίζονται τα εξής :

α) στις περιπτώσεις α, β, γ, ε, και στ της παρ 1 του άρθρου 23, το νόμιμο περίγραμμα ταυτίζεται με το περίγραμμα του νομίμως υφιστάμενου κτιρίου,

β) στην περίπτωση δ της παρ. 1 του άρθρου 23, νόμιμο περίγραμμα του προϋφιστάμενου της 9ης/8/55 κτιρίου είναι το τμήμα που δεν αντίκειται στο τυχόν ισχύον σχέδιο πόλεως και στις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις ή σε εκείνες που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής του εφόσον είναι ευνοϊκότερες. Το ίδιο ισχύει και για τα εξαιρεθέντα από την κατεδάφιση κτίρια με τις διατάξεις του Ν.1337/83.

Η καθ΄ ύψος προσθήκη κατά τα ανωτέρω επιτρέπεται στο νόμιμο περίγραμμα του κτιρίου, έστω και αν αυτό παραβιάζει τις σημερινές ισχύουσες διατάξεις, εκτός του τμήματος του κτιρίου που βρίσκεται εντός προκηπίου.

Στο εκτός νομίμου περιγράμματος τμήμα του υφιστάμενου κτιρίου επιτρέπονται εργασίες για λόγους χρήσεως και υγιεινής.

Για τα ανωτέρω έχουν εφαρμογή και η υπ’ αριθμ. 86845/16-10-1999 Απόφαση «Ενίσχυση υφισταμένων κτιρίων» (ΦΕΚ 2036Β) καθώς και η Εγκύκλιος 40 (αρ. πρωτ. 57621/24-9-97) του ΥΠΕΧΩΔΕ «Προσθήκη καθ’ ύψος σε υφιστάμενα κτίρια σύμφωνα με το άρθρο 23 του ΓΟΚ/85».


 [S1]ΔΟΚΚ/Α+Β - Έγγραφο 5298/8-3-2012. «∆υνατότητα χορήγησης άδειας δόµησης σε συνιδιοκτησίες µε αυθαίρετα κτίσµατα»

‎Παρασκευή, ‎9 ‎Μαρτίου ‎2012, ‏‎2:00:00 μμ

 Δυνατότητα χορήγησης άδειας δόμησης σε συνιδιοκτησίες με αυθαίρετα κτίσματα σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Ν.4014/11 και του άρθρου 23 του ΓΟΚ/85

Θέµα : «∆υνατότητα χορήγησης άδειας δόµησης σε συνιδιοκτησίες µε αυθαίρετα κτίσµατα»

Σχετ. : Το υπ’αριθµ. οικ. 548/30-1-12 έγγραφό σας

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου σας, σας γνωρίζουµε τα εξής:

Σύµφωνα µε το άρθρο 23 παρ. 3 του Ν. 1577/85, όπως ισχύει, στην κάλυψη και στο συντελεστή δόµησης του οικοπέδου που έχει πραγµατοποιηθεί προσµετρώνται τα υπάρχοντα κτίσµατα, νοµίµως υφιστάµενα ή όχι. Εποµένως κατά την έκδοση οικοδοµικής αδείας προσθήκης σε συνιδιόκτητα οικόπεδα, είναι απαραίτητο να υπολογιστούν στο σ.δ. και στην κάλυψη του οικοπέδου όλα τα υπάρχοντα κτίσµατα. Κατ’εξαίρεση στην περίπτωση που κάποιο από τα κτίσµατα είναι αυθαίρετο και έχει υπαχθεί στη ρύθµιση του Ν.4014/2011, εφαρµόζεται η παρ. 2 του άρθρου 24 του Ν.4014/2011, όπως ισχύει µετά τη συµπλήρωσή της µε την παρ.2 του άρθρου 51 του Ν.4030/2011, σύµφωνα µε την οποία στην περίπτωση που το ακίνητο ανήκει σε περισσότερους ιδιοκτήτες και έχει συσταθεί ή οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία µέχρι τη δηµοσίευση του παρόντος, για τον υπολογισµό των πολεοδοµικών µεγεθών που αναλογούν στα ιδανικά µερίδια κάθε συνιδιοκτήτη δεν λαµβάνονται υπόψη οι κατασκευές που έχουν εκτελεστεί από άλλο συνιδιοκτήτη.

Επισηµαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση αν δεν υποβληθεί δήλωση ή αν δεν περατωθεί εµπρόθεσµα η διαδικασία υπαγωγής στις διατάξεις του Ν.4014/2011, εφαρµόζονται οι ισχύουσες περί αυθαιρέτων διατάξεις.

 

 [S2]Προσθήκη σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια

http://ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=8Zdwqcw5Hug%3d&tabid=777&language=el-GR

 

 [S3]ΔΟΚΚ/Α - Έγγραφο 37108/30-10-2012 "Έκδοση οικοδομικών αδειών σε κτίρια με τακτοποιημένους χώρους" ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

‎Τρίτη, ‎30 ‎Οκτωβρίου ‎2012, ‏‎2:00:00 μμ

 Έγγραφο 37108/30-10-2012 "Έκδοση οικοδομικών αδειών σε κτίρια με τακτοποιημένους χώρους" ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ Δείτε το σχετικό έγγραφο

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ως προς την αρίθµηση των παραγράφων

Θέµα : Έκδοση οικοδοµικών άδειών σε κτίρια µε τακτοποιηµένους χώρους

Σχετ. : α) το µε αρ. πρωτ. 1769/16-7-2012 έγγραφο της Υ∆ΟΜ Ξάνθης

Με αφορµή το ανωτέρω (α) σχετικό και ερωτήµατα υπηρεσιών και ιδιωτών για το θέµα, επισηµαίνουµε τα εξής:

1. Σύµφωνα µε άρθρο 23 παρ. 2 α και 3 α του ν. 4067/12 (Ν.Ο.Κ), «Στην κάλυψη και στο συντελεστή δόµησης του οικοπέδου, που έχει πραγµατοποιηθεί, προσµετρώνται τα υπάρχοντα κτίσµατα, νοµίµως υφιστάµενα ή όχι…. Η συνολική εκµετάλλευση δεν µπορεί να υπερβαίνει τον ισχύοντα, κατά το χρόνο χορήγησης της άδειας δόµησης προσθήκης, συντελεστή δόµησης της περιοχής.».

Σε περίπτωση έκδοσης άδειας δόµησης προσθήκης, δηλαδή ανέγερσης νέας κατασκευής σε οικόπεδο ή γήπεδο όπου έχει ανεγερθεί κτίριο µε αυθαίρετα τµήµατα τα οποία έχουν υπαχθεί στην αναστολή επιβολής κυρώσεων για τριάντα χρόνια του ν. 4014/11, στο διάγραµµα δόµησης θα απεικονίζονται πέραν των νοµίµων υφιστάµενων χώρων και οι «τακτοποιηµένοι» χώροι, οι οποίοι όµως σύµφωνα µε την Εγκ. 1/2012 προσµετρούνται στα συνολικά επιτρεπόµενα πολεοδοµικά µεγέθη του οικοπέδου (δόµηση, κάλυψη, ύψος, κ.λ.π).

2. Κατ’ εξαίρεση των ανωτέρω, υπέρβαση των επιτρεπόµενων πολεοδοµικών µεγεθών µπορεί να γίνει µόνον στην περίπτωση οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας (παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 4014/2011 όπως συµπληρώθηκε µε το άρθρο 51 παρ. 2 του ν. 4030/11) η οποία έχει συσταθεί µέχρι τη δηµοσίευση του ν. 4014/11, όπου «για τον υπολογισµό των πολεοδοµικών µεγεθών, που αναλογούν στα ιδανικά µερίδια κάθε συνιδιοκτήτη δεν λαµβάνονται υπόψη οι κατασκευές που έχουν εκτελεστεί από άλλο συνιδιοκτήτη» και µε την προϋπόθεση ότι οι καθ’ υπέρβαση της οικοδοµικής άδειας αυθαίρετες κατασκευές του συνιδιοκτήτη έχουν δηλωθεί στον ν. 4014/11.

3. Κατά την έκδοση άδειας δόµησης νοµιµοποίησης υφισταµένων κατασκευών, για το χρονικό διάστηµα ισχύος του ν. 4014/11, µπορούν σύµφωνα µε το άρθρο 26 παρ. 2 να εκδίδονται άδειες νοµιµοποίησης για κατασκευές ή χρήσεις «για τις οποίες µπορεί να εκδοθεί οικοδοµική άδεια βάσει των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 22 του ν.1577/1985 εφόσον καταβληθεί το παράβολο … και εκδοθεί οικοδοµική άδεια εντός τριών ετών από την καταβολή του δεν οφείλουν άλλο πρόστιµο.».

Σηµειώνεται ότι σύµφωνα µε το άρθρο 4 παρ. 6 του ν. 4067/12 (Ν.Ο.Κ) ο έλεγχος της νοµιµότητας γίνεται είτε µε «τις ισχύουσες πολεοδοµικές διατάξεις ή αυτές που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής της…».

 

 [S4]1) Οι αυθαίρετες κατασκευές σε κτίσματα με οικοδομική άδεια κρίνονται αυτοτελώς και δεν επηρεάζουν, για κάθε συνέπεια, όπως η σύνδεση με δίκτυα κοινής ωφέλειας και η δυνατότητα μεταβίβασης*, τα νόμιμα τμήματα αυτών που λειτουργικά δεν τελούν σε σχέση με την αυθαίρετη κατασκευή

2).Στην [S4] περίπτωση που το ακίνητο ανήκει σε περισσότερους συνιδιοκτήτες και έχει συσταθεί οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, μέχρι τις 28.7.2011, για τον υπολογισμό των πολεοδομικών μεγεθών, την έκδοση έγκρισης και άδειας δόμησης, που αναλογούν στα ιδανικά μερίδια κάθε συνιδιοκτήτη δεν λαμβάνονται υπόψη οι αυθαίρετες κατασκευές που έχουν εκτελεστεί σε άλλη οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία

 [S5]«δ. Αν προϋφίσταται του β.δ. της 9.8.1955 [S5] ή εξαιρέθηκε με τις διατάξεις του ν. 1337/1983 ή εξαιρέθηκε οριστικά [S5], σύμφωνα με διατάξεις ρύθμισης, τακτοποίησης ή αναστολής επιβολής κυρώσεων αυθαιρέτων.».

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνούμε απόλυτα φίλε μου γιατί άλλο νομίμως υφιστάμενο (το ερώτημα του συναδέλφου) και άλλο νόμιμο περίγραμμα.

Στην προσθήκη καθ'ύψος θα οφείλει να σεβαστεί τους περιορισμούς...

 

Edited by Faethon11
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.