Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ακρίβεια Εμβαδόμετρου - Διανομές Υπ. Γεωργίας


Recommended Posts

Στην περιοχή που εργάζομαι, όπως και σε όλη τη Β. Ελλάδα, υπάρχουν οι γνωστές προβληματικές διανομές του Υπ. Γεωργίας. Η ερώτησή μου είναι η εξής:

Ξέρει κανείς τον τύπο που υπολογίζει το ανεκτό σφάλμα στη μέτρηση του εμβαδού με εμβαδόμετρο δεδομένου ότι αυτό δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί από τις αναγραφόμενες (ελλιπείς) διαστάσεις και τα ορόσημα της διανομής?

Είναι συνάρτηση της κλίμακας και του εμβαδού... αλλά δεν τον έχω βρει....

Link to comment
Share on other sites

Ένας τύπος που δίνει ο Βλάχος στο Β τόμο Τοπογραφίας για το μέσο σφάλμα μιας εμβαδομέτρησης με πολικό εμβαδόμετρο είναι:

 

Δε = 0,0002 x k x sqrt(E)

 

όπου k η κλιμακα (π.χ. για 1:1000, k= 1000)

και sqrt(E) η τετρ. ρίζα της επιφάνειας Ε

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέρον αυτό. Το έχω συναντήσει και εγώ. Δηλαδή μπορούμε να έχουμε απόκλιση + - από τον αριθμό Δε που προκύπτει;

Δηλαδή για ένα τεμάχιο 2,5 στρ. σε κλίμακα 1:5000 μπορούμε να είμαστε + - 50 τ.μ.;

Δεν προκύπτει πρόβλημα σε σχέση με τον τίτλο; Επίσης, κάτι άκουσα ότι στα εμβαδά που μετράμε μπορούμε να έχουμε κάποια απόκλιση χωρίς να υπάρχει πρόβλημα νομικά. Είναι από αυτόν τον τύπο; Και πως αντιμετωπίζετε μια κατάσταση κατά την οποία το εμβαδόν ενός αγροτεμαχίου είναι μεγαλύτερο από το αναγραφόμενο στον κτηματολογικό πίνακα σε σχέση από τον υπολογισμό του από τις τιμές των οροσήμων;

Link to comment
Share on other sites

Ο τύπος αυτός δίνει το τυπικό σφάλμα μιας εμβαδομέτρησης με πολικό εμβαδόμετρο (όχι με χρήση συντεταγμένων ή με γραφική μέθοδο, π.χ. τρίγωνα). Είναι επομένως πολύ λογικό αν μιλάμε για κλίμακα 1:5000 να έχεις μια απόκλιση 50 τ.μ., καθώς είσαι εντός των ορίων ακριβείας που σου επιτρέπει η κλίμακα. Συνήθως οι διανομές του Υπουργείου Γεωργίας είναι σε κλίμακα 1:2000 ή 1:1000, επομένως η απόκλιση είναι αρκετά μικρότερη για το ίδιο μέγεθος κλήρου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.