Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Προβλήματα μισθοδοσίας


linae

Recommended Posts

Καλησπέρα παιδιά,

 

Η ερώτησή μου έχει να κάνει με οικονομικό θέμα. Δουλεύω σε μια κατασκευαστική εταιρεία με την οποία είχα δίμηνη σύμβαση. Μετά τη λήξη της συμβάσεως συνέχισα να δουλεύω μέχρι και τώρα (άλλους έξι μήνες). Φυσικά ο εργοδότης μου δε μου έδωσε το βασικό μισθό μηχανικού όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί και κατέληξα να πληρώσω μόνη μου το ΤΣΜΕΔΕ του προηγούμενου εξαμήνου και να παρακαλάω για την πληρωμή του τρέχοντος!! Δεδομένου πως για τα χρήματα που μου δίνει μου κόβει αθεώρητη απόδειξη η οποία αναγράφει "έναντι μισθοδοσίας", μπορώ να διεκδικήσω αυτά που δικαιούμαι μέσω της Επιθεώρησης Εργασίας;Ή μήπως μπλέξω μιας και δεν κόβω Α.Π.Υ.

Link to comment
Share on other sites

Σε δικηγόρο πρέπει να απευθυνθείς.

Αν έχεις αρκετά χαρτιά και μάρτυρες που να αποδεικνύουν τα λεγόμενα σου και να στηρίζουν τη θέση σου, μπορεί και να βρεις το δίκιο σου αφού περάσουν τρία χρόνια, ξοδευτείς σε δικηγόρους, δεχθείς απειλές, καταστεναχωρηθείς και αγχωθείς.

Σου μιλάω εξ ιδίας πείρας. Το πρώτο μάθημα στην επαγγελματική μου ζωή. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει δικαιοσύνη παρά μόνο εκείνη του "ισχυρού". Αξίζει πάντως τον κόπο να το κυνηγήσεις είτε δικαιωθείς είτε όχι. Και τώρα το ίδιο θα έκανα έστω και αν ξέρω πως λειτουργεί το σύστημα.

Link to comment
Share on other sites

Όπως τα λέει ο Χάρης δυστυχώς...

 

Όσον αφορά την Επιθεώρηση εργασίας, συνήθως έχουν ρόλο μεσολαβητή και θα σας καλέσουν (εργοδότη και εργαζόμενο) για να βρείτε συμβιβαστική λύση, κάνοντας και κάποιες συστάσεις. Δεν αναλαμβάνει πχ την νομική σου εκπροσώπηση ή κάτι τέτοιο. Πάντως μπορείς να πας να ρωτήσεις. Αν δεν κάνεις γραπτή καταγγελία δεν δεσμεύεσαι σε κάτι.

 

Οπωσδήποτε όμως να συμβουλευτείς δικηγόρο.

 

Όσο για τις ΑΠΥ, δε γνωρίζω τι ισχύει για το δικό σου εργασιακό καθεστώς. Ρώτα έναν λογιστή για το τι έπρεπε να έχεις κάνει ώστε να ήσουν καθόλα νομότυπη. Πάντως, άλλο η Επιθεώρηση εργασίας και άλλο η εφορία.

 

Αν δεν κάνω λάθος οι εργασιακές συμβάσεις έχουν αυτό που λένε οι νομικοί "άτυπο συστατικό τύπο" που σημαίνει η συμβασή σου παρότι έληξε θεωρείται οτι συνεχίζεται άτυπα εφόσον συνεχίζεις να εργάζεσαι υπό τις ίδιες συνθήκες και να πληρώνεσαι. Οι αποδείξεις που παίρνεις το αποδεικνύουν αυτό.

 

Όπως και να έχει πρέπει να είσαι προετοιμασμένη για χρονοβόρες, ψυχοφθόρες και δαπανηρές διαδικασίες αν αποφασίσεις να κινηθείς νομικά.

Link to comment
Share on other sites

να συμφωνήσω και να ενισχύσω τη γνώμη του χάρη λέγοντας πως - είναι τόσο πολύ ο κόπος που θά χάσεις χρήμα θα γίνεις όμως πιο έμπειρη- φυσικά υπάρχει το ερώτημα γιατί συνέχισες αφού είδες τόσο δύσκολα τα πράγματα - συνάδερφοι οι καιροί είναι σαφώς δύσκολοι! αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να αυτοεξευτελιζόμαστε υπογράφοντας μελέτες για πενιχρές αμοιβές είτε στο κατασκευαστικό χώρο δουλεύοντας για ελάχιστα χρήματα σα παιδιά για όλες τις δουλειές ...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Μετά από ένα χρόνο και βάλε θα ήθελα να ευχαριστήσω το Χάρη για τη συμβουλή του, να κυνηγήσω αυτά που δικαιούμαι. Έκανα καταγγελία τελικά στην επιθεώρηση εργασίας και θα συνεχίσω και με δικηγόρο. Σε άλλα τρία χρονάκια θα σας πω αν θα δικαιωθώ!!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Kαλημέρα σας! Θα ήθελα απλά να σας ενημερώσω πως μετά από τρία χρόνια βγήκε η απόφαση υπέρ μου, αλλά η εταιρεία που δούλευα είναι ανώνυμη, που σημαίνει δε κυνηγάς περιουσία προσώπου αλλά εταιρείας και αφού δεν έχει τίποτα η εταιρεία κι εγώ δε θα πάρω τίποτα...κρίμα το τρέξιμο στους δικηγόρους, στα δικαστήρια, τα έξοδα...δε θέλω να σας αποθαρρύνω αλλά αυτή είναι η δικαιοσύνη...σου λέει πάρε την απόφαση και κάνε την κορνίζα, εγώ εδώ τελείωσα, κόψε το λαιμό σου να πληρωθείς...

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

linae,μπορείς να κάνεις κατάσχεση στους λογαριασμούς-πιστοποιήσεις με κοινοποίηση στις Διευθύνουσες Υπηρεσίες που έχει Έργα, αν πρόκειται για Δ.Ε. Αλλιώς από το Μετοχικό Κεφάλαιο, που θα τα βρεί άσχημα (ενδεχομένως) με τις Τράπεζες. Δυστυχώς αυτή είναι η ευελιξία των Α.Ε. Νομική Απατεωνιά που ξεκίνησε από την Αμερική πριν 150 χρόνια.

Link to comment
Share on other sites

Το έψαξα για Δ.Ε. και βρήκα πως είχε σύμπραξη με άλλη εταιρεία για έργο και πήγα να κάνω τη λεγόμενη "κατάσχεση εις χείρας τρίτων", δηλαδή να κάνω κατάσχεση τα χρήματα από την εταιρεία που έχει το έργο και έχει σύμπραξη με τον δικό μου πριν του τα δώσει. Αλλά υπάρχει νόμος του 1930 που απαγορεύει κατάσχεση σε πληρωμές έργων έως ότου τελειώσει το έργο και παρέλθει και ένας μήνας. Το έργο απ'ό,τι έμαθα θα σταματήσει για την ώρα γιατί δε πληρώνει το δημόσιο. Όσο για το μετοχικό κεφάλαιο, ο δικηγόρος μου είπε πως συνήθως τα χρήματα είναι μόνο στα χαρτιά, δηλαδή δεν αναποκρίνονται σε πραγματικό χρήμα. Πιασε τ'αβγό και κούρεφτο δηλαδή...

Πάντως ευχαριστώ για τις υποδείξεις.

Link to comment
Share on other sites

Π.Δ. 609 "περί εκτέλεσης Δημοσίν Έργων". Προβλέπει τρίμηνο. Και σαν υποχρέωση της Υπηρεσίας να καταβάλλει τα οφειλόμενα από παρακράτηση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.