Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άδεια μικρής κλίμακας με διακοπή οικοδομικών εργασιών


polpol

Recommended Posts

Μηχανικός μεν αλλά με άλλη ειδικότητα, οπότε χρειάζομαι μια βοήθεια

 

Σε οικόπεδο με κτίριο που έχει αυθαίρετη αλλαγή χρήσης, υπάρχει διακοπή οικοδομικών εργασιών, βάσει αυτοψίας της πολεοδομίας. Το αυθαίρετο διατηρείται, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Σε αίτηση για έγκριση εργασίας μικρής κλίμακας (οριοθέτηση με πασσάλους των κορυφών οικοπέδου), η πολεοδομία την απορρίπτει επειδή υπάρχει αυτή ακριβώς η διακοπή οικοδομικών εργασιών.

Δύο ερωτήσεις έχω

 

1. Οι εργασίες μικρής κλίμακας ανήκουν στις οικοδομικές εργασίες (για τις οποίες υπάρχει διακοπή);

2. Βρίσκω για τις μικρής κλίμακας εργασίες το εξής

Σύμφωνα με την απόφαση με αρ.πρωτ. 5219/3-2-04 (παράγραφος 1) έγκριση εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας χωρίς άδεια δόμησης δίνεται, εφόσον δεν παραβιάζονται οι πολεοδομικές διατάξεις και τα οικόπεδα, τα γήπεδα ή τα κτίσματα στα οποία γίνονται, δεν βρίσκονται σε δάσος, σε ρέμα, στον αιγιαλό ή την παραλία, σε καθορισμένο αρχαιολογικό χώρο, σε περιοχή απολύτου προστασίας, σε κοινόχρηστο χώρο, σε κτίρια που δεν έχουν μη διανοιγμένη παρόδια στοά και δεν είναι ρυμοτομούμενα ή στατικά επικίνδυνα. Εφόσον θίγονται δικαιώματα συνιδιοκτησίας, εξασφαλίζεται η σχετική συναίνεση με ευθύνη των ενδιαφερομένων.

 

Το "εφόσον δεν παραβιάζονται οι πολεοδομικές διατάξεις" αφορά τις ίδιες τις εργασίες ή περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη;

 

Οποιαδήποτε βοήθεια θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη. Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Οι πολεοδομικές διατάξεις που παραβιάστηκαν είναι η αυθαίρετη αλλαγή χρήσης ή οτιδήποτε άλλο επιπλέον αναφέρεται στο έγγραφο που σας απέστειλε η πολεοδομία με το οποίο αιτιολογείται η διακοπή των εργασιών. Επίσης, να γνωρίζετε ότι σε περίπτωση που έχει γίναι καταγγελία (πως έμαθε και από ποιόν η πολεοδομία για την αλλαγή χρήσης?), δεν δίνεται καμιά άδεια εργασιών μικρής κλίμακας. Νομίζω ότι στην περίππτωσή σας έχετε μάλλον καταγγελία, οπότε ξεχάστε εντελώς την άδεια μικρής κλίμακας. Πρέπει πρώτα να κάνετε νομιμοποίηση ή αναθεώρηση αδείας.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Ξέχασα να αναφέρω ότι το κτίριο είναι ολοκληρωμένο από το 2002, δεν υπάρχουν οικοδομικές εργασίες στην πραγματικότητα. Για άσχετους λόγους, υπάρχει περίφραξη στη μία πλευρά του οικοπέδου αλλά ένα μέτρο μέσα από τα πραγματικά όρια του οικοπέδου και τώρα θέλουμε γίνει περίφραξη κανονική αλλά δε βρίσκουμε τρόπο.

 

Υπάρχει τελικά δυνατότητα για νομιμοποίηση ή αναθεώρηση άδειας;

Link to comment
Share on other sites

Αν η οικοδομή έχει ρευματοδοτηθεί, δεν τίθεται θέμα αναθεώρησης. Η άδεια θεωρείται ότι έχει ολοκληρωθεί και έκλεισε. Για να κάνετε νέα περίφραξη θα βγάλετε άδεια περίφραξης του οικοπέδου. Δεν καταλαβαίνω όμως το εξής: αν δεν γίνονται οικοδομικές εργασίες, τότε για ποιό λόγο η πολεοδομία έστειλε διακοπή εργασιών? Αν ξεκινήσατε περίφραξη χωρίς τη σχετική άδεια, τότε θα πρέπει να κάνετε νομιμοποίηση. Τίποτα όμως δεν μπορεί να γίνει αν δεν λάβετε συνέχιση εργασιών, έστω και μερική. Ο μηχανικός σας θα σας τα εξηγήσει πολύ καλύτερα, αφού εξετάσει το θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ και πάλι για την απάντηση. Η πολεοδομία έχει ιδιαίτερους λόγους, άσχετους με πολεοδομικά, να επιδεικνύει "ζήλο" για τη συγκεκριμένη περίπτωση, ολόκληρη συζήτηση, οπότε τίποτα δεν είναι περίεργο. Προφανώς και θα απευθυνθούμε σε μηχανικό αλλά ήθελα να έχω μια αρχική ιδέα για το τι γίνεται.

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να αμφισβητώ τα όσα λέτε, θα ήθελα να σας ενημερώσω, έχοντας ίδια πείρα, ότι οι υπάλληλοι των πολεοδομιών απλά εκτελούν τις εντολές των ανωτέρων τους. Αν υπάρχει ιδιαίτερος ζήλος για το θέμα σας, αυτό που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι ότι πίσω από την καταγγελία που προφανώς έχετε λάβει βρίσκεται κάποιος που ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το θέμα αυτό. Και είναι πολύ πιθανό να έχει απευθυνθεί και σε πολιτικό πρόσωπο για την άσκηση πίεσης.

Link to comment
Share on other sites

Μια μεγάλη ιστορία που εμπλέκει το ΙΚΑ, δήθεν απλήρωτους εργάτες και ένσημα και που κατέληξε στην καταγγελία στην πολεοδομία από το ΙΚΑ. Το μόνο που θα ήθελα να αναφέρω σχετικά με αυτό, και μόνο γιατί είμαστε σε αυτό το φόρουμ, είναι ότι το ΙΚΑ αγνόησε πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ.

Τα ξέρετε καλύτερα υποθέτω εσείς, ότι είναι να μην μπλέξεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 years later...

Καλημέρα.. σε οικόπεδο που έχει συσταθεί κάθετη ιδιοκτησία ο ένας εκ των συνιδιοκτητών ο οποίος έχει τακτοποιήσει τις αυθαιρεσίες του κτηρίου του  με τον Ν.4495 θέλει να προβεί σε έκδοση άδειας μικρής κλίμακας με χρήση ικριωμάτων . Στο οικόπεδο εκκρεμεί στην πολεοδομία καταγγελία από άλλον συνιδιοκτήτη για έλεγχο της καθέτου ιδιοκτησίας η οποία εκκρεμεί γύρω στα 3.5 χρόνια ( δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος ) ..Με βάση των προηγουμένων ο συνιδιοκτήτης μπορεί να εκδώσει  την παραπάνω άδεια;  και στην περίπτωση καταγγελίας εκ νέου,  ο Μηχανικός που θα την εκδώσει υπόκειται σε κυρώσεις?

ευχαριστώ 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Για την έκδοση της ΕΕΜΚ και αφού απαιτείται από τη νομοθεσία η νομιμότητα του ακινήτου,εάν η νομιμότητα αυτή τίθεται υπό αίρεση λόγω καταγγελίας,θα πρέπει να προηγηθεί η εξέταση (και το πόρισμα) της καταγγελίας.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.