Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εκπαιδευτικός και παράλληλη άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος


daedal

Recommended Posts

Τα βάλατε με τους μηχανικούς, γιατί δεν τα βάζετε με τους δικηγόρους;.

 

Ο δικηγορικός σύλλογος είναι πολύ πιο δραστήριος από το βραδυκίνητο ΤΕΕ.

Ο μηχανικός μπορεί να κάνει μία μελέτη το απόγευμα ή το σαββατοκύριακο.

Ο δικηγόρος αν χρειαστεί να παραστεί σε δικαστήριο , τι θα κάνει;

Θα παρατήσει το σχολείο γιατί από όσο ξέρω δίκες δε γίνονται βράδι ή τα Σαββατοκύριακα.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 55
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Το ερώτημα γιατί δεν τα βάζετε με τους δικηγόρους τέθηκε γιατί μόνο για τους δικηγόρους ισχύει διαφορετικό καθεστώς σε αντίθεση με όλους τους άλλους (γυμναστές, καθ. πληροφορικής, μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων, οικονομολόγους, πολιτικούς επιστήμονες κλπ)

 

Σωστά τα δικαστήρια δεν λειτουργούν βράδυ, όπως επίσης βράδυ δεν λειτουργούν και οι πολεοδομίες.

 

Θέλω να πω μ' αυτό ότι για τέτοιες περιπτώσεις είτε σε μηχανικός, είτε δικηγόρος, είτε οικονομολόγος κλπ απασχολείς και έναν συνήθως νεώτερο συνάδελφο για να "τρέχει" για αυτά.

 

Επιτρέπεται να κάνεις και δεύτερη δουλειά όπως είπαμε αρκεί: 1) αυτό που κάνεις να μην είναι ανταγωνιστικό ως προς την πρώτη δουλειά, 2) να μην συμπίπτουν τα ωράρια και 3) το συνολικό ετήσιο εισόδημα να μην υπερβαίνει ένα όριο. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις.

Link to comment
Share on other sites

Απ' όσο γνωρίζω οι μηχανικοί της εκπαίδευσης για να πάρουν άδεια από την υπηρεσία τους πρέπει να έχουν σύμβαση συγκεκριμένου έργου και μόνο μέχρι περί τις 10 ώρες τη βδομάδα, με παράλληλη βεβαίωση από το σχολείο τους ότι δεν παρεμποδίζεται η ομαλή λειτουργία του. Άρα μιλάμε πρακτικά για part-time συγκεκριμένη απασχόληση σε κάποια εταιρεία ενδεχομένως κι όχι διάφορες μελέτες γενικά κι αόριστα.

 

Δείτε και εδώ

 

Όσο για το 45λεπτο της δουλειάς εκπαιδευτικού, είναι αρκετά πιο ψυχοφθόρο και κουραστικό κουμαντάροντας 25-30 παιδιά σε μια τάξη για 45 λεπτά παρά να δουλέψεις μια ολόκληρη ώρα στο γραφείο. Χώρια οι διοικητικές δουλειές που πρέπει να κάνει ο εκπαιδευτικός στο σχολείο, αλλά και η ενημέρωση γονέων, εφημερίες στα διαλείματα, προετοιμασία, διόρθωση γραπτών, κλπ κλπ. Αλλά εδώ βγαίνω εκτός θέματος οπότε σταματάω.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ ότι το να κουμαντάρεις μια τάξη είναι ψυχοφθόρα διαδικασία, αλλά δεν συγκρίνεται με το άγχος όταν έχεις την ευθύνη κουμαντάρεις τους εργάτες, που ο καθένας πάει να κάνει το κοντό και το μακρύ του. Χώρια την ευθύνη όταν σου έρχεται πελάτης την τελευταία στιγμή για να ανανεώσει την άδεια λειτουργίας του. Αν δεν προλάβεις την προθεσμία και γίνει καμιά στραβή ίσως να κλείσει η εταιρεία και θα μείνει κόσμος στον δρόμο.

 

Επιπλέον ο καθηγητής έχει άφθονο χρόνο για να ηρεμήσει ψυχικά· το απόγευμα, τα σαββατοκύριακα, Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι.

 

Παράλληλα δεν έχει τις έννοιες του μηχανικού έξω· λογαριασμούς, πληρωμές, επιταγές, αλλαγές στους νόμους, γραφειοκρατεία, συνεργεία, προμηθευτές, λογιστικά, απρόοπτα.

 

Οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται και έξω θέλουν να έχουν και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο. Όποιος έχει πρόβλημα και ξέρει κάποιο περιστατικό κάποιου που το παίρνει δουλειές ας τον καταγγείλει. Η φιλοσοφική συζήτηση επί του θέματος δεν έχει νόημα.

 

Υ.Γ. Με τους περισσότερους καθηγητές στα σχολεία γενικά δεν έχω παράπονο, αλλά κάποιοι δεν ξέρουν τι πάει να πει παιδεία. Πάνε στο σχολείο, σκοτώνουν τον χρόνο τους (και των μαθητών) και αυτό ήταν.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς δεν επιτρέπεται να κάνουμε δική μας επιχείρηση. Άλλωστε υπογράφεις και σχετικά χαρτιά στον διορισμό. Για τους δικηγόρους γνωρίζω συναδέλφους (εκπαιδευτικούς) που εργάζονται σε βραδινό ή απογευματινό σχολείο για να έχουν το πρωί ελεύθερο για τα δικαστήρια...

 

Φυσικά υπάρχουν παραθυράκια. Η επιχείρηση στο όνομα της γυναίκας της πεθεράς του πεθερού κλπ. Και το κάνουν πολλοί όλων των ειδικοτήτων (γυμναστές για αθλητικά είδη π.χ.)

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ ότι το να κουμαντάρεις μια τάξη είναι ψυχοφθόρα διαδικασία, αλλά δεν συγκρίνεται με το άγχος όταν έχεις την ευθύνη κουμαντάρεις τους εργάτες, που ο καθένας πάει να κάνει το κοντό και το μακρύ του. Χώρια την ευθύνη όταν σου έρχεται πελάτης την τελευταία στιγμή για να ανανεώσει την άδεια λειτουργίας του. Αν δεν προλάβεις την προθεσμία και γίνει καμιά στραβή ίσως να κλείσει η εταιρεία και θα μείνει κόσμος στον δρόμο.

 

Ένας μηχ/κος του Δημοσίου παίρνει επιπλέον και το 6 και 7 τοις χιλίοις τα οποία ο μηχ/κος εκπαιδευτικός δεν τα παίρνει. Νομίζω ότι το ποσόν είναι αρκετά σημαντικό για να αναλάβει τις ευθύνες που λες. Αν μιλάς για ιδιωτική εταιρεία τα λεφτά είναι ακόμα καλύτερα.

 

Και αν μιλάς για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοί ως επί το πλείστον κλέβουν το κράτος ασύστολα. Πληρώνονται καλά και δηλώνουν πολύ λιγότερα στην εφορία.

 

Όσο για τις ευθύνες που αναλαμβάνει εκπαιδευτικός απέναντι σε παιδιά, νομίζω ότι είναι μεγαλύτερες σε σχέση με τη βιωσιμότητα μιας εταιρείας. Ξέρεις ότι υπάρχουν εκπαιδευτικοί που καταδικάστηκαν σε φυλακή γιατί π.χ. κάτι πήγε στραβά σε εκδρομή; Πόσοι άλλοι μηχ/κοι έχουν τέτοια ευθύνη; Ακόμα και η ΡΙΚΟΜΕΞ τη γλύτωσε....

 

Ένας εκπαιδευτικός μηχ/κος που έχει την άδεια της υπηρεσίας του ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να δουλέψει έξω. Και θα έλεγα ότι επιβάλλεται αφού βγάζει μόνο περί τα 1200 ευρώ το μήνα. Δεν καταλαβαίνω γιατί προτρέπεις σε καταγγελίες...

Παρεπιπτόντως ο μηχ/κος εκπαιδευτικός λόγω υπέρογκων κρατήσεων ΤΣΜΕΔΕ είναι ο χαμηλότερα αμειβόμενος σε σχέση με αντίστοιχους εκπαιδευτικούς συναδέλφους του.

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον μπερδεύεις την ιδιότητα του εργολάβου με του μηχανικού.

Ένας εργολάβος μπορεί να βγάλει καλά λεφτά, αλλά το ότι είναι εργολάβος δεν σημαίνει ότι είναι μηχανικός όπως και όλοι οι μηχανικοί δεν είναι εργολάβοι.

 

Ένας εκπαιδευτικός που παίρνει 1200€ τον μήνα, τον χρόνο με τα δώρα, δέκατο τρίτο μισθό κτλ, παίρνει 14x1200=16800€.

 

Ο ελεύθερος επαγγελματίας που συνήθως ξεκκινάει από 1000€ τον μήνα λειτουργικά έξοδα (ενοίκιο, κινητό, σταθερό, απόσβεση hardware, software, ειδικών μηχανημάτων, ΤΣΜΕΔΕ), άρα 12.000€ τον χρόνο.

 

Για να βγάλει 16.800, πρέπει τον χρόνο να κάνει τζίρο χωρίς ΦΠΑ 28.800€. Με ΦΠΑ 19% -> 34.272€.

 

Αν αφαιρέσεις 1 μήνα το χρόνο άδεια (π.χ. 1 εβδομάδα τα χριστούγεννα, 1 εβδομάδα το πάσχα, και 2 εβδομάδες το καλοκαίρι), σημαίνει ότι τι μήνα πρέπει να παίρνει δουλειές αξίας 34272/11=3.116€

 

Η παραπάνω εκτίμηση είναι ενδεικτική, καθώς δεν έχω υπολογίσει τυχόν μεταφορικά, παράβολα, γραμματέα και λοιπά έξοδα.

 

Ο εκπαιδευτικός και να αρρωστήσει θα πληρωθεί, ο άλλος όχι.

Link to comment
Share on other sites

Σε λίγο θα μας πεις ότι οι εκπαιδευτικοί μηχανικοί παίρνουν τα πιο πολλά λεφτά σε σχέση με άλλους μηχ/κους...

 

Πολλές φορές οι εργολάβοι είναι και μηχανικοί οπότε έχουν και απίστευτα μεγάλα περιθώρια κέρδους.

Αλλά και να μην είναι εργολάβος, φορολογείται με αυτοτελή τρόπο που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερο όφελος. Ο δε φόρος εισροών εκπίπτει από την εφορία. Ένας γνωστός μου π.χ. μέχρι και όλα τα έξοδα του σουπερμάρκετ βάζει για να γλυτώσει το ΦΠΑ. Μετά πάει και κάνει περαίωση γιατί αυτά που γλυτώνει από το ΦΠΑ είναι πολύ περισσότερα από το κόστος περαίωσης.

Δυο άλλοι γνωστοί μου μηχανικοί όταν πιάσανε δουλειά σε εταιρεία θέλανε να πληρώνονται με ΑΠΥ και όχι να είναι σαν μισθωτοί. Ο λόγος: γλυτώνουν πολύ χρήμα από την εφορία...

 

Υ.Γ. Ο 13ος & 14ος μισθός των εκπαιδευτικών είναι επί του βασικού μισθού που είναι σημαντικά λιγότερος από το μηνιάτικο αφού έχουν επιδόματα (που θα μειωθούν λόγω κρίσης).

Link to comment
Share on other sites

Oι εργολάβοι βάζουν λεφτά και ρισκάρουν την περιουσία τους γιά να φάνε ψωμί και κάποιοι άλλοι .

 

Καί άλλοτε κερδίζουν πολλά και άλλοτε χάνουν πολλά όπως 3 χρόνια τώρα .

 

Καλό είναι να πάψουμε να λαικίζουμε και να μισούμε την επιχείρηση και το κέρδος , αλλιώς οι επόμενες "Βουλγάρες" και "Ρωσίδες" θα είμαστε εμείς , ίσως και σε λίγους μήνες .

 

Εχουμε μείνει η τελευταία σταλινική χώρα της Ευρώπης πλέον .

Ελεος με αυτά των "υπερκερδών" των εργολάβων , των "υπερκερδών" των φροντιστών και άλλα τέτοια .

 

Εδώ πήγαν να πουν να σταματήσουν οι 48χρονοι συνταξιούχοι στρατιωτικοί και κόντεψε να πέσει η κυβέρνηση .

 

Επιτέλους ας σταματήσουμε να δείχνουμε ο ένας τον άλλον σαν κουκουλοφόροι της Κατοχής , παίζοντας το παιχνίδι των πολιτικάντηδων .

Link to comment
Share on other sites

Δεν δείχνουμε ο ένας τον άλλον, συζήτηση κάνουμε. Προφανώς όσοι είναι εκπαιδευτικοί λένε τα δικά τους επιχειρήματα, όσοι είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες λέμε τα δικά μας οπότε δημιουργείται μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης.

 

Όσο για το ρίσκο, το ξέρω και με το παραπάνω. Είμαι συνέταιρος σε κατασκευαστική εταιρεία και βλέπω από κοντά τα ζόρια. Αυτά που ανάφερα παραπάνω για τους εκπαιδευτικούς ισχύουν και για τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα (πλην των παρατεταμένων αδειών που έχουν οι εκπαιδευτικοί).

 

Σε λίγο θα μας πεις ότι οι εκπαιδευτικοί μηχανικοί παίρνουν τα πιο πολλά λεφτά σε σχέση με άλλους μηχ/κους...

 

Και όμως έτσι είναι τα πράγματα.

Ρίξε εδώ μια ματιά για μια πρώτη ιδέα:

http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=7488

 

0 - 10.000 € 150 33.48%

10.000 - 20.000 € 153 34.15%

20.000 - 30.000 € 86 19.20%

30.000 - 45.000 € 27 6.03%

45.000 + € 32 7.14%

 

Δεν λέω ότι οι εκπαιδευτικοί παίρνουν τρελό μισθό, αλλά σίγουρα δεν είναι χαμηλόμισθοι. Ξέρω πολλούς μηχανικούς κάτω 10ετίας που δεν παίρνουν τον μισθό του εκπαιδευτικού. Ξέρω μηχανικούς που αρχίσανε με 450€ part time, και αρκετούς άλλους με 600€ εως 800€ full time με υπερωρίες. Επίσης ξέρω παραδείγματα μηχανικών εργοταξίου με 1500 και 2000€ το μήνα, αλλά με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Τα 2.000-19%ΦΠΑ=1.680€, -300€ ΤΣΜΕΔΕ=1.380€, -200€ καύσιμα->1.180€, και εννοείται ότι παίρνουν 11 μισθούς τον χρόνο.

 

Όσο για τους φόρους και τις αποδείξεις από το super market αυτό ισχύει μόνο σε Α.Ε. και ορισμένα άλλα σχήματα. Στην περίπτωσή μου (Ο.Ε.) δεν μπορώ να περάσω στα έξοδα όχι μόνο το super market πολλά άλλα πράγματα που περνάνε σε Α.Ε.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.