Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αυθαίρετη κατασκευή σε διατηρητέο κτίριο


 
snippet

Recommended Posts

Σε διατηρητέο κτίριο 19ου αιώνα που φιλοξενεί καταστήματα (πέτρινα θολωτά)στο ισόγειο παρατηρώ υγρασία σε σημείο τέτοιο που υπάρχει διάβρωση τ.ω. να εμφανιστεί η κατασκευή (πέτρα)… και φυσικά φαντάζεστε την εικόνα των τοιχείων.Η διάβρωση προήλθε από πλάκα που έριξε ο ιδιοκτήτης του πάνω μέρους κατά μήκος όλων των καταστημάτων (προφανώς δεν έχει συναινέσει κανείς εκ των ιδιοκτητών και δεν υπάρχει άδεια).

 

Για τη στατική μελέτη του μέρους που εξετάζω δεν βρίσκω το φορτίο της πλάκας καθώς δεν υπάρχει συνεργασία από τον ιδιοκτήτη που το έπραξε.

 

Τι με συμβουλεύετε ως προς την περίπτωση αυτή;

Υπάρχει τρόπος να δώ το φορτίο της πλάκας;

Link to comment
Share on other sites

Ίσως σε περίπτωση δυστροπίας να φαντάζει πιθανότερη λύση, φυσικά ένας συμβιβασμός από την πλευρά του σε τέτοιες περιπτώσεις θεωρώ πως είναι η βέλτιστη λύση. (την πολεοδομία την ακολουθούν δικαστήρια και σε αυθαίρετη κατασκευή… δεν νομίζω να έχει κάποιο όφελος παρά την καθυστέρηση). Άδικο έχω;

Link to comment
Share on other sites

Αν το χρησιμοποιήσεις ως μέσο πίεσης του ιδιοκτήτη;

 

Δεν κατάλαβα όμως τι θέλεις να μάθεις ακριβώς; Ποιο είναι το πάχος της πλάκας που έφτιαξε πάνω από τα καταστήματα;

Πώς την έριξε την πλάκα, έτσι;

Link to comment
Share on other sites

Αν το χρησιμοποιήσεις ως μέσο πίεσης του ιδιοκτήτη;

 

Δεν κατάλαβα όμως τι θέλεις να μάθεις ακριβώς; Ποιο είναι το πάχος της πλάκας που έφτιαξε πάνω από τα καταστήματα;

Πώς την έριξε την πλάκα, έτσι;

 

 

Έχω δει πλάκα σε διατηρητέα αλλά εδραζόμενη σε σενάζ (υποχρεωτικά αυτό). Μόνο σε σύμμεικτη έχω δει απευθείας έδραση σε μεταλλικές δοκούς, ενώ η περίπτωση ΠΛΑΚΑΣ απευθείας ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΣΟΧΗ ΤΗΣ ΛΙΘΟΔΟΜΗΣ υφίσταται (βιβλιογραφικά τουλάχιστον), καθότι υφίσταται απομείωση σκαλωτής μορφής στη στέψη κάθε τοιχοποιίας (ανά στάθμη), οπότε βρίσκει χώρο για να "κάτσει). Κατα τ' άλλα, με τους συνήθεις τρόπους (καλούπωμα κ.ο.κ.).

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απόκριση.

 

.::. Χάρης: Το πάχος της πλάκας, τα υλικά (αν δυνατόν) και το που στηρίζεται. Το πιθανότερο είναι να έπεσε (1).

 

.::. Directionless: Το πιθανότερο είναι να (1)στηρίζεται στη λιθοδομή.

 

Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να δω εάν το συνολικό φορτίο, επηρεάζει τη στατικότητα του κτιρίου. «Υπάρχει κίνδυνος υποχώρησης της θολωτής λιθοδομής;» Σε αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντήσω.

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά θεωρώ ότι αν η πλάκα είναι να δημιουργήσει πρόβλημα στατικότητας αυτό δεν θα είναι στις θολοδομίες που βρίσκονται κάτω από αυτήν, αλλά στις τοιχοποιίες μέσα στις οποίες είναι χαντρωμένη, και αυτό σε δυναμικά φορτία. Γενικά οι πλάκες επειδή είναι πολύ άκαμπτες μπορεί να λειτουργούν ως 'κριός' για τις τοιχοποιίες, σε περίπτωση σεισμικής καταπόνησης. Από αυτή την άποψη μπορώ να φανταστώ αντίστοιχη καταπόνηση των θόλων σε περίπτωση σεισμού (λόγω μεγάλης μάζας της πλάκας). Γενικά οι θόλοι στο πάνω τους μέρος είναι συνήθως γεμισμένοι με κάποιο υλικό, όπως κονίαμα, χώμα, τέτοια πράγματα, και το πάχος αυτού του γεμίσματος είναι πολύ μεγάλο, θέλω να πω πως έτσι κι αλλιώς το φορτίο που φέρουν είναι γενικά μεγάλο. Επιπλέον η ευστάθειά τους εξασφαλίζεται με τη συμμετρική τους κατασκευή, και έτσι δεν θεωρώ πως έχουν πρόβλημα να φέρουν την πλάκα, εκτός από την περίπτωση του σεισμού που ανέφερα ήδη. Κατ' εμέ αν πας να την αφαιρέσεις, με όσα δεδομένα μας λες, μάλλον μεγαλύτερο πρόβλημα θα δημιουργήσεις, καθώς θα έχει γίνει 'ένα σώμα' με τα υποκείμενα στρώματα κονιάματος και κατ' επέκταση με τους θόλους. Άρα πρέπει να βρεις τρόπο να λυθεί το θέμα της υγρασίας..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.