Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πότε πληρώνουμε ΦΕΜ;


Dimitris!

Recommended Posts

Ανάποδα!

Ο κανόνας (μου) είναι απλός, οτιδήποτε περνάει από σύστημα αμοιβών θέλει ΦΕΜ (10% ή 4%), τα υπόλοιπα παρακράτηση 20% αν είναι για εταιρεία/επαγγελματία κ >300€, τπτ αν είναι για ιδιώτη.

Πχ

τοπογραφικό για άδεια 4%, τοπογραφικό σε εταιρεία για φβ 20% (αν κ μετά θα μπεί στην εεμκ, αλλά για το 4% θα πρέπει να γραφτεί στο συμφωνητικό να μπει στο σύστημα αμοιβών μπλαμπλαμπλα, πιο απλό να πληρωθεί όοοοοταν βγει η εεμκ ένα έξτρα 4%), τοπογραφικό σε αγρότη για συμβόλαιο 20% (ανάλογα τον αγρότη), τοπογραφικό στη θεία 0%

Για το κτηματολόγιο δεν υπάρχει λόγος να μπλέξεις με το σύστημα αμοιβών. Είναι και λίγο το 4% δεν κερδίζεις κάτι ιδιαίτερο. Κατά τα άλλα ΦΕΜ κ παρακρατήσεις παντού και το βλέπεις το όφελος το επόμενο καλοκαίρι.

 

 

Edited by zazeng
  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 710
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ευχαριστώ πολύ!

Ως προς αυτό

1 ώρα πριν, zazeng said:

Για το κτηματολόγιο δεν υπάρχει λόγος να μπλέξεις με το σύστημα αμοιβών.

εννοείς ότι δεν είμαι επίσημα υποχρεωμένος να το περάσω στις αμοιβές ή επειδή το όλο θέμα με το σύστημα αμοιβών έχει γίνει τυπικό, δεν αξίζει τον κόπο; Τη γλιτώνω δηλ. επειδή πρόκειται για μικρά ποσά για τα οποία δεν θα ασχοληθεί η εφορία ή ο νόμος για κάποιον λόγο μου το επιτρέπει;

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον αγνοώ "τί" περνάει από το σύστημα αμοιβών και γι' αυτό δεν καταλαβαίνω τη διαφορά στη μη υποχρεώση σε ένα σκαρίφημα για κτηματολόγιο να καταγραφεί εκεί. Υπάρχει τρόπος να μου πεις με λίγα λόγια ή να το ψάξω;

Edited by tettris
Link to comment
Share on other sites

Το ΦΕΜ είναι υποχρεωτικό όταν παραδίδουμε Μελέτη η επίβλεψη σε δημόσια υπηρεσία όπως είναι η πολεοδομία (πολύ σωστά το συνδυάζεται με τις αμοιβές  ΤΕΕ, που επίσης αφορούν μόνο την πολεοδομία αν και εχουν καταργηθεί). Το κτηματολόγιο δεν ειναι δημόσια υπηρεσία. Βέβαια ΦΕΜ μπορούμενα αποδίδουμε σε κάθε δουλειά, ώστε να μειώνεται ο πληρωτέος φόρος εισοδήματος και η προκαταβολή του επόμενου έτους.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τη διευκρίνιση. Κατανοητό, αλλά γιατί στις τακτοποιήσεις πληρώνουμε ΦΕΜ, αφού δεν έχουν να κάνουν με την πολεοδομία;

Link to comment
Share on other sites

Από τις πληροφορίες που είχα από συναδέλφους δεν είχα καταλήξει για το αν χρειάζεται. Ούτε ότι τώρα είμαι σίγουρος, απλά ακολούθησα τις οδηγίες από το άρθρο στο λινκ που έβαλα πιο πάνω. Συγκεκριμένα εκεί που γράφει:

ΠΟΤΕ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΦΕΜ ΚΑΙ ΠΩΣ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ:

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, δεν εννοούν τον σκίτσο με τις συντεταγμένες, αλλά κανονικό τόπο για αντιρρήσεις κλπ. Κ τα τόπο για δικη θέλουν.

Δεν σε εμποδιζει τπτ να βάζεις φεμ παντού. Θέλει όμως έργο στο σύστημα, υπολογισμό αμοιβών κ συμφωνητικό, στο ποσό του οποίου υπολογίζεται. Για 8 ευρώ δεν αξίζει, στη περίπτωσή σου.

Στα αυθαίρετα θέλει, δεν είναι απαιτούμενο αρχείο. Οι αμοιβές είναι υποχρεωτικές όμως.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους!

Άρα επιστρέφουμε σε αυτό που είπες πριν: "Ανάποδα".

Στα αυθαίρετα δεν το εννοούσα ότι χρειάζεται ΦΕΜ σαν διακιολογητικό, αλλά επειδή είναι μελέτη για την οποία υποτίθεται "πρέπει" να πληρωθεί ΦΕΜ. Και βέβαια στις υπαγωγές πρέπει η αμοιβή να περάσει από σύστημα ΤΕΕ για να πάρει α/α και να δηλωθεί η συμφωνηθείσα.

Εσύ Zaz λες ότι -ανάποδα- εφόσον πρέπει να δηλωθεί η αμοιβή των υπαγωγών στο ΤΕΕ, άρα καλά θα ήταν να πληρωθεί και ΦΕΜ.

Ενώ στο σκαρίφημα για Κτηματολόγιο, αφού δεν θα χρειαστεί στην πολεοδομία, δεν χρειάζεται να περάσει από σύστημα αμοιβών και άρα να αποδοθεί ΦΕΜ, αλλά αρκεί μια απόδειξη. (Στο ΤΕΕ θα το έβαζα σαν έργο αρχιτεκτονικών αποτυπώσεων)

Εντάξει, σίγουρα κάπου το χάνω για το τι πρέπει και δεν πρέπει ή "πρέπει" και "δεν πρέπει", αλλά προς το παρόν το κατάλαβα. Σας ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.