Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πότε πληρώνουμε ΦΕΜ;


Recommended Posts

Να ρωτήσω από που τεκμαίρεται εγγράφως και επίσημα η παρατήρηση ότι "το builngcert για τα ΠΕΑ και το σύστημα αυθαιρέτων του ΤΕΕ είναι δημόσιες αρχές και πρέπει να αποδίδουν το ΦΕΜ πριν τις οριστικές υποβολές";

Είναι γνωστό πως το ΦΕΜ πληρώνεται πριν την θεώρηση. Στις παραπάνω διαδικασίες δεν έχω δει καμία θεώρηση πουθενά από δημόσια αρχή. Πως είναι δυνατόν στην βεβαίωση του Ν. 4178 να μην απαιτείται ΦΕΜ και στο ενεργειακό πιστοποιητικό να απαιτείται; Οι σχετικές δοσοληψίες πραγματοποιούνται μόνον από ιδιώτες μηχανικούς οι οποίοι κοινοποιούν το αποτέλεσμα των ελέγχων τους.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 710
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αν θες σφραγίδα για να καταλάβεις θεώρηση "στο πετσί σου" :mrgreen:  μην θεωρείς κανένα ηλεκτρονικό σύστημα ως δημόσια αρχή. Εγγράφως δεν υπάρχει τίποτα για αυτό και έγραψα αυτό :

 

Σίγουρα αν θέλουμε να μην το πληρώσουμε μπορούμε να κάνουμε τις γνωστές ατέρμονες ατελείωτες μεταφράσεις νόμων, εγκυκλίων κτλ όπως μας συμφέρει. Αυτό δεν έχει νόημα. 

 

Peace. 

Edited by TomA
Link to comment
Share on other sites

Όχι φίλε μου μάλλον παρεξήγησες, αυτό που εννοούσα είναι πως αν χρειάζεται ΦΕΜ ένα ενεργειακό πιστοποιητικό ή μία ρύθμιση Ν. 4178 επειδή περνάει μέσα από το σύστημα του ΤΕΕ και υποτίθεται πως θεωρείται, για τον ίδιο λόγο θα χρειάζεται και ΦΕΜ μία δήλωση του Ν. 4178 για μεταβίβαση (κι αυτή περνάει μέσα από το σύστημα ΤΕΕ) ή η αμοιβή για ένα τοπογραφικό διάγραμμα που συνοδεύει συμβόλαιο όταν αυτό απαιτείται (και ο συμβολαιογράφος εκπροσωπεί δημόσια αρχή) ή μία βεβαίωση σε δημοτική αρχή για τα μ2 δημοτικών τελών και φόρων στην ρευματοδότηση ακινήτου (όταν αυτοί βαριούνται ή δεν θέλουν να ελέγξουν την σύσταση). Ψιλά γράμματα όμως, έτσι;   

Edited by sgp
Link to comment
Share on other sites

Και ακομα πιο δυστυχως δεν ισχυει η λογικη "λεφτα τους δινω, που ειναι το κακο".

Διοτι σε μελλοντικο ελεγχο μπορει να ισχυριστει ο ελεγκτης οτι πχ προπληρωσες φορο για να γλιτωσεις την προκαταβολη (100%)....

Μου συνέβη πριν 1-2 χρόνια και δεν το ήξερα. Περίμενα να πληρώσω προκαταβολή, αλλά τελικά τη "γλίτωσα" γιατί είχα αρκετά ΦΕΜ και παρακρατήσεις.

 

Όσον όμως αφορά τον 4178, τα ΠΕΑ κλπ καθημερινά, δεν μπορεί ο ελεγκτής να επικαλεστεί ότι θέλουμε να γλιτώσουμε την προκαταβολή, γιατί κάλλιστα μπορούμε να θεωρήσουμε ότι αυτά θεωρούνται ψηφιακά από δημόσια αρχή.

Link to comment
Share on other sites

Koιτάξτε γλιτώνεις μεν την προκαταβολή του επομένου έτους , όταν πληρώνεις ΦΕΜ , ωστόσο προπληρώνεις τον ΦΕΜ , ήτοι προπληρώνεις την προκαταβολή του επομένου έτους και για το λόγο αυτό τη γλιτώνεις . Διαφορετικά θα είχες επιβαρυνθεί με δύο προκαταβολές .

Link to comment
Share on other sites

Kαλησπέρα,

 

Θα ήθελα να θέσω το εξής ερώτημα στους συναδέλφους του φόρουμ (ιδιαίτερα της ίδιας ειδικότητας):

 

Σε ποιες περιπτώσεις κόβουμε ΦΕΜ από το σύνολο των εργασιών μας; Αναφέρομαι σε ΠΕΑ, Πυροπροστασίες, διάφορες η/μ μελέτες, κτλ

 

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Σε ΠΕΑ όχι.

Σε πυροπροστασία... μέχρι τώρα όχι. Αλλά δεν είχα σκεφτεί ότι υπάρχει θεώρηση από δημόσια αρχή!

Link to comment
Share on other sites

Συναδελφε εχουν γραφτει απειρα σχολια και η κατακλειδα είναι ουι συμφωνησαμε οτι διαφωνουμε...

Διαβασε την ΠΟΛ που υπαρχει στο #623 και κρίνε.

 

Η ουσια ειναι οτι καταβάλλεται πριν την θεωρηση μελετων απο δημοσια αρχη.

Μενει τωρα να καταληξουμε τι θεωρουμε δημοσια αρχη και τι θεωρηση?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλημέρα παιδιά και καλό Σαββατοκύριακο

 

Θέλω να ρωτήσω το εξής: Έχω ένα ΤΠΥ για μία μεέτη που κόπηκε το 15. Αμέλησα να πληρώσω το ΦΕΜ. Προφανώς η πολεοδομία το ζητάει. Πως μπορώ να το πληρώσω, αλλά να χρεωθεί για το έτος 15 και όχι το τρέχων?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.