Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Η Digea, η οικογένεια Κλικλίκου και η ψηφιακή τηλεόραση‏


VVT

Recommended Posts

Οι περισσότεροι θα έχετε ήδη δει την διαφήμιση της Digea, του νέου ψηφιακού πάροχου των ιδιωτικών καναλιών, με πρωταγωνισή την οικογένεια. Κλικλίκου. Αν όχι, απολαύστε την στο

είναι μια μεγάλου budget διαφημιστική υπερπαραγωγή, με τα κανάλια να αυτοδιαφημίζονται και φυσικά να μην εξηγούν τα παρακάτω.

Οι περισσότεροι θα θυμάστε ότι όταν η ΕΡΤ ανακοίνωνε την έναρξη της ψηφιακής τηλεόρασης στην Ελλάδα, τρέχαμε να πληρώσουμε και να πάρουμε κάτι κουτάκια για να πιάνουμε τα νέα κανάλια, και από τότε όταν αγοράζαμε νέα τηλεόραση ή DVD-R video πληρώναμε το κάτι παραπάνω και φροντίζαμε να έχουν ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη ώστε να είμαστε έτοιμοι σύμφωνα με αυτά που μας λέγανε για την εξέλιξη στις τηλεοπτικές μεταδώσεις.

 

Φυσικά, σας φαίνεται αυτονόητο ότι οι συσκευές αυτές θα συνεχίσουν να λειτουργούν και με την Digea.

Για ξανασκεφτείτε το! Η οικογένεια Κλικλίκου δεν σας τα λέει όλα ξεκάθαρα.

Το πρότυπο που θα εκπέμψει η Digea ΔΕΝ είναι συμβατό με την πλειοψηφία των συσκευών με ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη που έχουν πουληθεί στην χώρα μας. Η οικογένεια Κλικλίκου θεωρεί λοιπόν ότι ήρθε η ώρα να αγοράσετε νέο ψηφιακό δέκτη.

Εν συντομία, το πρότυπο που είχε ανακοινωθεί και εκπέμπει ήδη η ΕΡΤ είναι το DVB-T (Digital Video Broadcasting Terrestrial) mpeg2 ενώ η αγαπητή Digea (τα ίδια τα κανάλια δηλαδή) αποφάσισε να υιοθετήσει το DVB-T mpeg4 το οποίο ΔΕΝ μπορούν να αποκωδικοποιήσουν οι περισσότερες συσκευές.

Εάν αγοράσατε την ωραία σας τηλεόραση πρόσφατα (το τελευταίο 6μηνο), ανήκετε πιθανότατα στους λίγους τυχερούς και δεν θα έχετε πρόβλημα. Εάν πάλι όχι, θεωρείται ότι πιο φυσικό η απαξίωση του εξοπλισμού σας. Αγοράστε τώρα πάλι κινέζικα εξωτερικά κουτιά - δέκτες και καλώδια για να συνοδέψουν την λεπτή σας LCD και αυξήστε και τα τηλεκοντρόλ στο τραπεζάκι σας. Πετάξτε το DVD video recorder σας διότι αυτό δεν σώζεται ούτε με εξωτερικό δέκτη.

Θα πείτε, δεν πειράζει, αφού το DVB-T mpeg4 είναι καλύτερο, χαλάλι. Αν μη τι άλλο, το 4 είναι μεγαλύτερο του 2 άρα καλύτερο θα είναι. Όμως και εδώ κάνετε λάθος, έτσι μας κάνανε να νομίζουμε! Τα κανάλια θα εκπέμπονται και πάλι σε 4:3 (!!!) standard definition, με εξαίρεση τον ΣΚΑΙ που ήδη εκπέμπει 16:9. Δηλαδή, θα μπορούσαν κάλλιστα να εκπέμψουν στο συμβατό mpeg2 και πάλι θα είχαν δυνατότητα για καλύτερης ανάλυσης σήμα.

Θα πείτε πάλι, δεν πειράζει, η Digea λέει ότι ο εξωτερικός δέκτης που χρειάζομαι είναι φτηνός και η οικογένεια Κλικλίκου δεν ενοχλείται που θα βάλει άλλο ένα κουτί με καλώδια και κοντρόλ στο σαλονάκι της, δεν βαριέσαι βρε αδελφέ ας πάρω και εγώ ένα.. Και πάλι λάθος. Ας δούμε τι απάντησε η Digea σε κάποιον που τους ρώτησε που θα βρει αυτό τον περίφημο οικονομικό δέκτη http://www.sdtv.gr/smf/archive.php?topic=13054.0 . Βέβαια σίγουρο είναι ότι σύντομα θα εμφανιστεί και φθηνό μοντέλο made in Pouthena με ποιότητα εικόνας χειρότερη από αυτή που βλέπουμε τώρα, design Αφρικανικής φριτέζας κάρβουνου και διάρκεια ζωής κουνουπιού.. Ψήνεστε να το καμαρώνετε δίπλα στην TV σας;

Άρα γιατί mpeg4? Διότι είναι φθηνότερο για τα ίδια τα κανάλια που μόνα τους κάνανε την Digea και μόνα τους αποφασίσανε για το mpeg4. Διότι θα χωρέσει περισσότερους σταθμούς από τις ίδιες συχνότητες και έτσι θα γεμίσουμε ευκολότερα με κάθε είδους telemarketing. Πράγμα το οποίο δεν θα ήταν τόσο κακό εάν δεν γινόταν και πάλι στις πλάτες του κάθε ένα από εμάς που πλήρωσε για τηλεοράσεις, video & εξωτερικούς δέκτες οι οποίοι θα γίνουν άχρηστοι. Να πουλήσουν και κάτι τα καταστήματα, κρίση έχουμε. Στο κάτω κάτω, ας διατηρούσαν οι σταθμοί ένα σήμα συμβατό με τις συσκευές μας και μετά να κάνανε εκπομπή και σε mpeg15 και όποιος μετά ήθελε, ας αγόραζε νέο δέκτη.

Σκεφτείτε το λίγο καλύτερα. Δεν σας λένε ότι εάν δεν αλλάξετε εξοπλισμό δεν θα μπορείτε να έχετε κάποια επιπλέον υπηρεσία. Σας ακυρώνουν τον εξοπλισμό σας και σας λένε ή τον αλλάζετε ή πάπαλα. Υπάρχει Ευρωπαϊκή οδηγία ότι τα τηλεοπτικά κανάλια θα πρέπει να γίνουν ψηφιακά, αλλά δεν είπε ότι πρέπει να γίνουν mpeg4 για να τραβάμε τα μαλλία μας. Ούτε η γιαγιά μου δεν πέταξε την παλιά ασπρόμαυρη τηλεόραση όταν άρχισαν οι έγχρωμες εκπομπές στην Ελλάδα, αλλά καλούμαστε εμείς να πετάξουμε συσκευές με ηλικία 1 χρόνου ή να γεμίσουμε κουτιά, καλώδια και τηλεκοντρόλ το σαλόνι μας για να πλουτίσει ο κάθε Χατζηκολάου.

Εάν παίρνατε αυτοκίνητο και σας καταργούσαν την βενζίνη θα το βρίσκατε φυσιολογικό; Κουζίνα φυσικού αερίου και σας καταργούσαν το αέριο; Εάν αγοράζατε ραδιόφωνο και καταργούσαν τα FM? Εάν αγοράζατε απλό κινητό και σας λέγανε να πάρετε νέο διότι τώρα βγήκε η νέα video κλήση υψηλής ευκρίνειας και το πρότυπο κινητής τηλεφωνίας GSMκαταργείται? Ας μην αναφέρουμε την περίπτωση τώρα που πήραμε φόρα, να ξανααλλάξουμε το τηλεοπτικό πρότυπο σε κανένα χρόνο.

Μη μένεις πάλι απλός (τηλε)θεατής. Αντέδρασε, ή κλείσε την ριμάδα την τηλεόραση και άσε την οικογένεια Κλικλίκου να πάει να κλικλιστεί. Άλλαξε συχνότητα και όχι τηλεόραση!

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με όλα όσα ανέφερες. Μόνο που δεν ξέρει ο καθένας πώς να αντιδράσει σε κάτι τέτοιο. Εδώ δεν υπάρχει κράτος για τα στοιχειώδη.. τον ιδιώτη θα πολεμήσουμε.. Να κλείσω την τηλεόραση!! Κλειστή την έχω γιατί δεν πιάνει και καλά.. αν δεν πληρώσω nova δεν πρόκριτε να δω ποτέ καθαρή εικόνα.. έτσι και αλλιώς μέχρι για να φτάσει σε εμάς η επίγεια ψηφιακή μπορεί να έχει καταργηθεί η τηλεόραση.. ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ ΠΑΝΤΟΣ ΘΑ ΤΟ ΠΩ.

Link to comment
Share on other sites

To 90% όσων έχουν τηλεόραση, δεν έχουν καν ψηφιακό δέκτη mpeg2 ή mpeg4.

Αρκετές συσκευές με mpeg2 μπορούν να πάρουν νέα κάρτα με mpeg4

Όλα τα παραπάνω αφορούν ένα 5% ???? το οποίο έχει τηλεόραση με mpeg2.

Εγώ χρησιμοποιώ π.χ. εξωτερικό δέκτη τον οποίο θα πετάξω. Δεν θα κάνει βέβαια απόσβεση τα 35 Ευρω που έδωσα αλλά δεν θεωρώ ότι αυτός είναι σοβαρός λόγος για να διαλέξουμε παλαιότερο σύστημα κωδικοποίησης

Link to comment
Share on other sites

Τα κανάλια θα εκπέμπονται και πάλι σε 4:3 (!!!) standard definition, με εξαίρεση τον ΣΚΑΙ που ήδη εκπέμπει 16:9.

μπορείς να αναφέρεις την πηγή για το παραπάνω;

είχα την εντύπωση ότι με την ψηφιακή τηλεόραση θα πηγαίναμε και σε 16:9 , το οποίο σίγουρα αποδίδει καλύτερα με τις καινούργιες τηλεοράσεις 35" και άνω.

Link to comment
Share on other sites

όπως τα λέει!4:3!εκτός του ΣΚΑΙ!όλα έγιναν για το τίποτε!απλά θα έχουμε εικόνα!αλλά δεν θα είναι HD.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ φίλε VVT,

δίαβασα και συμφωνώ με όσα έγραψες, αλλά δε μου κάνουν εντύπωση, για τον εξής λόγο:

Το καλοκαίρι του 2007 αγόρασα νέο ηλεκτρονικό υπολογιστή (Pentium 4 αν θυμάμαι καλά, δεν έχει σημασία). Μετά από 14 μήνες, φθινόπωρο 2008, μου καίγεται η κάρτα γραφικών. Πάω να πάρω μια καινούρια και διαπιστώνω ότι οι κάρτες που κυκλοφορούσαν τότε είχαν νέο πρωτόκολλο επικοινωνίας (δεν πολυασχολούμαι με αυτά και δε θυμάμαι τους ακριβείς όρους) και το motherboard μου δεν την υποστήριζε. Για να μην πολυλογώ, αναγκάστηκα να πάρω καινούριο motherboard, επεξεργαστή (dual core), μνήμη, κάρτα γραφικών και κουτί, δηλαδή ουσιαστικά αγόρασα νέο υπολογιστή.

Αυτή η ιστορία με τις τεχνολογικές εξελίξεις (στους η/υ τουλάχιστον) δεν είναι καινούρια. Εδώ και πολλά χρόνια στον κόσμο των υπολογιστών η εξέλιξη έχει τέτοιους ρυθμούς που μέσα σε διάστημα μερικών μηνών βγαίνουν νέα συστήματα που αντικαθιστούν τα παλιά με αποτέλεσμα να αχρηστεύεται όλη η συσκευή αν χαλάσει ένα εξάρτημα (και φυσικά, όπως καταλαβαίνετε, αυτό βολεύει πολύ τις εμπορικές εταιρείες γιατί κονομάνε άγρια!). Ήταν λοιπόν θέμα χρόνου αυτό να γίνει και με τις τηλεοράσεις.

Εμένα πάντως αυτή η μετάβαση με αφήνει αδιάφορο. Έχω συνειδητοποιήσει πλέον ότι την τηλεόραση τη χρειάζομαι για άλλες χρήσεις και όχι για να βλέπω τηλεοπτικά προγράμματα (τα οποία είναι εντελώς σκ@τ@ κατά τη γνώμη μου). Έχω το pc, το internet, το dvd player και το PS3. Θέλω να δώ μια ταινία; Ας είναι καλά το rapidshare, τα torrents και τα φόρουμ με τα links. Κατεβάζω ό,τι θέλω, το περνάω στο dvd και το βλέπω στην tv αραχτός. Θέλω μια σειρά; Μια απο τα ίδια (και χωρίς διακοπές για διαφημίσεις!). Θέλω να δω κάτι σε hd; Πάω στο video club, τσιμπάω ένα blue-ray και το απολαμβάνω στο PS3. Θέλω να δω ένα ματς; Διαλέγω καφετέρια. Θέλω ειδήσεις; Ανοίγω το internet. Ούτε nova, ούτε conn-x tv, ούτε συνδρομές. Δε θα πληρώνω για να βλέπω ψηφιακά την Πάνια, την Στεφανίδου και τον Λάκη τον γλυκούλη. Όσο εκπέμπουν αναλογικά καλώς, θα δω το ματσάκι μου στο σαλόνι και καμιά ταινία της προκοπής. Μετά, έχει και ένα κουμπάκι η τηλεόρασή μου που γράφει off...

 

Φιλικά,

Βαγγέλης

 

 

EDIT: Χώρια που θα έχουμε και συνέχεια: Σε λίγο καιρό, και αφού οι περισσότεροι θα έχουμε πάρει αποκωδικοποιητή Mpeg4 θα μας πουν "τώρα θα εκπέμπουμε σε hd, πάρτε mpeg6" κλπ κλπ. Ρε αντε γειά...

(Έτσι μου 'ρχεται να πηδηχτώ απ' το παράθυρο... :smile:)

Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδιά, τώρα καταλάβατε πώς λειτουργεί η ελεύθερη οικονομία, η αγορά και η προώθηση νέας τεχνολογίας? Δηλ. να ρίξουμε ευθύνες και για το ότι κάποτε αγοράσαμε βίντεο χωρίς να μας έχουν πει ότι θα βγουν μετά τα DVD ή ότι αφού αγοράσαμε DVD δε μας είπαν ότι μετά θα κυκλοφορήσουν τα Blue Ray...αλήθεια, για τα κινητά τηλέφωνα γιατί δε λέει κανένας τίποτα?

 

Να σας πω ένα μυστικό? Πηγαίνετε και πουλήστε στην Αίγυπτο ξυριστικές μηχανές με 5 λεπίδες (π.χ. Gilette Fusion), αυτοί εκεί έχουν μείνει ακόμα στο Mach3...προλαβαίνετε να τα κονομήσετε χοντρά (δεν κάνω πλάκα).

Link to comment
Share on other sites

Evangelos77 έγραψες !!!

 

Με εξαίρεση το PS3 που φοβόμουν κάψιμο όλα τα άλλα ίδια.

 

Εδώ και 2 χρόνια δεν έχω τιβί και περνάω σούπερ.:P

Link to comment
Share on other sites

Έτσι, Theo! Όχι θα κάτσω να σκάσω που δε θα βλέπω την Πετρούλα ψηφιακά.

(Πάντως κι εγώ καταλάβαινα ότι θα φάω κόλλημα με το PS3 αλλά μου το έκαναν δώρο! Και τώρα Uncharted 2, Resident Evil 5, Modern Warfare 2, PES και το ScadaPro αραχνιάζει! :grin:)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.