Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Στατικός υπολογισμός προβόλου


 
gnthal

Recommended Posts

Τα Φ16 και εμένα μου φαίνονται πολλά.

Σε πρόβολο 2,00μ τοποθετώ συνήθως Φ12/10 και 20εκ πλάκα

Τα Φ10/10 και σε μένα ακούγονται λίγα, οι υπολογισμοί στα στατικά πιστεύω ότι δεν θα θέλουν παραπάνω απλά στους προβόλους όλοι δίνουμε περiσσότερη προσοχή.

Όπως ρωτάει και ο pk10gr σημασία έχει και τι πάχος προβόλου έχει βάλει.

Link to comment
Share on other sites

Κάνω τον υπολογισμό αναλυτικά με το χέρι.

Για ποιότητα σκυροδέματος 20/25, για πάχος στο σημείο στήριξης d=0,24m, για φορτίο που περιλαμβάνει το ίδιο βάρος, κινητό για βατό πρόβολο 5kN/m και κατακόρυφο μοναχικό φορτίο στην ακμή του προβόλου λόγω στηθαίου 1,5kN και συντελεστή σεισμικής επιβάρυνσης ε=0,24 με την επαύξησή του λόγω σεισμού τα Φ10/10 δεν επαρκούν.

Link to comment
Share on other sites

Μιλησε με τον μελετητη σου..

Μοιαζει να ειναι λιγο.. Οχι μονο για το 2,40 βαθος, αλλα ακομα και το γεγονος οτι ειναι 11μ σε μηκος ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ο προβολος σου εχει αναγκη απο κατι παραπανω..

Link to comment
Share on other sites

Κάνω τον υπολογισμό αναλυτικά με το χέρι.

Για ποιότητα σκυροδέματος 20/25, για πάχος στο σημείο στήριξης d=0,24m, για φορτίο που περιλαμβάνει το ίδιο βάρος, κινητό για βατό πρόβολο 5kN/m και κατακόρυφο μοναχικό φορτίο στην ακμή του προβόλου λόγω στηθαίου 1,5kN και συντελεστή σεισμικής επιβάρυνσης ε=0,24 με την επαύξησή του λόγω σεισμού τα Φ10/10 δεν επαρκούν.

 

Η ροπή του προβόλου στο άκρο για το ίδιο βάρος των 22cm σκυροδέματος, 200 kg/m² επικάλυψη και 500 kg/m² ωφέλιμο φορτίο είναι (με 1.35+1.50) 50.76 kNm/m. Το στηθαίο προσθέτει άλλα 4.86 kNm, τουτέστιν 55.62 kNm.

 

Με 2 cm επικάλυψη, τα Φ10/10 χωρίς θλιβόμενο οπλισμό δίνουν ροπή αντοχής 68.1 kNm/m. άρα πέρα από τους συντελεστές ασφαλείας υπάρχει ακόμα ένα 20% περιθώριο.

 

Ο κατακόρυφος σεισμός δεν παίζει ρόλο λόγω του υψηλού κινητού φορτίου (τα μόνιμα θα πάνε με 1.60 αντί 1.35, αλλά τα κινητά με 0.48 αντί 1.50). Άλλωστε το πάχος έχει επιλεχθεί χονδρικά σωστά ως το 1/10 του μήκους, όσον αφορά τη δυσκαμψία της πλάκας, τη συντριβή του σκυροδέματος κλπ.

 

Ο συνάδελφος δεν έχει κάνει υπολογιστικό λάθος, τα σίδερα επαρκούν μια χαρά. Απλά οι λόγοι που και εγώ θα έβαζα Φ14/10 άνω με Φ10/20 κάτω σε έναν πρόβολο μήκους 2.40-2.50μ είναι:

 

1. Ότι έχω δει σίδερα προβόλου πατημένα χαμηλά από τους μπετατζήδες λόγω κακής στερέωσης.

2. Ότι ο πρόβολος είναι ισοστατικό σύστημα όπου αν αστοχήσει η στήριξη, αμέσως πέφτει.

3. Ότι όταν οι πρόβολοι στηρίζονται σε 2 ή περισσότερες πλάκες κατά την έννοια του πλάτους τους (πχ 11μ πρόβολος πατάει σε δύο πλάκες των 5.5μ) εμφανίζεται μια συγκέντρωση ροπών του προβόλου στη θέση της εγκάρσιας δοκού λόγω αυξημένης δυσκαμψίας και μειωμένης στροφής των εσωτερικών πλακών στη θέση αυτή. Βέβαια και τα Φ10/10 του συναδέλφου προσφέρουν όπως είδαμε ένα περιθώριο της τάξης του 20%. Πέραν τούτου, καθότι μιλάμε για οριακή κατάσταση αστοχίας, μια τοπική διαρροή των οπλισμών θα εξομοιώσει τη ροπή σε όλο το πλάτος.

4. Ότι, σε μικρότερο βαθμό, η αυξημένη όπλιση θα περιορίσει τη ρηγμάτωση του προβόλου και το βέλος κάμψης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν πρόβλημα τα Φ10/10.

 

 

Οι παραπάνω λόγοι, με εξαίρεση ως ένα βαθμό τους 3 και 4, είναι καθαρά διαισθητικοί ή rule of thumb αν θέλετε, και σίγουρα δεν ακυρώνουν τον μελετητή μηχανικό - δεν έχει κάνει λάθος, παρά τις 15 κριτικές απαντήσεις που έχουν ακουστεί στο thread μέχρι τώρα! Κατά τα άλλα το τι θα συμβούλευα εγώ το έγραψα ήδη.

 

EDIT: Να σημειώσω ότι στα Φ10/10 προστίθενται και τα σίδερα της πλάκας που σπάνε πάνω και βγαίνουνε στον πρόβολο, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τον τελικό οπλισμό.

 

EDIT2: Διόρθωσα τους συντελεστές του σεισμικού συνδυασμού για ζώνη ΙΙ, είναι πάλι ευμενέστερος.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Εγώ είπον και ελάλησα. Με σεισμό και την επαύξησή του υπολογιστικά δεν επαρκούν.

 

Αλλά και τέλος πάντων για σας που έχετε μεγαλύτερη εμπειρία κανείς δε θα έβαζε σε τέτοιο πλάτος (2,40) Φ10/10.

Link to comment
Share on other sites

....Με σεισμό και την επαύξησή του υπολογιστικά δεν επαρκούν.

 

Μπορείς να μου πεις που έχω λάθος στις πράξεις;

 

Με 0.60g (οριζόντιος κλάδος φάσματος με q=1.00) το φορτίο του προβόλου γίνεται (απλοποιητικά και πολύ συντηρητικά) 1.60G+0.48Q = 1.60x(0.22·0.25+2) + 0.48x5.0 = 14.4 kN/m, ενώ για 1.35G+1.50Q είναι 17.6 kN/m, δηλαδή δυσμενέστερο. Το φορτίο του στηθαίου δεν το αλλάζει αυτό, οι τελικές ροπές είναι 47.2 kNm/m για το σεισμικό συνδυασμό και 55.6 kNm/m για το συνδυασμό βαρύτητας.

 

Έχεις κάνει κάτι διαφορετικά;

Link to comment
Share on other sites

@ οyabun

Δεν θα ήθελα να δώσω συνέχεια σε ένα θέμα που ήδη έχει απαντηθεί.

Ωστόσο μια κουβέντα μόνο.

Κάνουμε τους ίδιους υπολογισμούς περίπου με τη διαφορά ότι το κατακόρυφο φορτίο του στηθαίου το επαυξάνω με το τριπλάσιο του συντελεστή σεισμικής επιβάρυνσης (0,24), οπότε αυξάνεται η ροπή πάκτωσης και ο απαιτούμενος οπλισμός προκύπτει 7.92 cm2/m, ενώ τα Φ10/10 έχουν 7,85 cm2/m. Κι επειδή γνωρίζουμε όλοι με ποια άνεση πατάμε όλοι στα επάνω σίδερα (που σπάνια βάζουμε καβαλέτα Ζ για να σταθούν ψηλά τη στιγμή της σκυροδέτησης) η γνώμη μου είναι ο μελετητής να το ξαναδεί. Δεν είναι κακό.

 

Και κάτι ακόμα. Δεν είπε κανείς ότι ο συνάδελφος έκανε λάθος. Δεν ξέρω τις παραδοχές του. Μπορεί με τις παραδοχές του να επαρκεί αυτός ο οπλισμός. Εγώ κάνοντας τις δικές μου παραδοχές βρήκα ότι τα Φ10/10 δεν επαρκούν. Πρέπει να ομολογήσουμε ότι κανείς που έχει λίγη εμπειρία στις κατασκευές δε θα έβαζε μόνο αυτόν τον οπλισμό (που όπως λες, ούτε κι εσύ, ούτε κι εγώ αλλά και ούτε κανένας άλλος θα έβαζε ποτέ σε τέτοιο πλάτος προβόλου Φ10/10). Κι αν από εδώ πρέπει να πει κανείς κάτι σε νεώτερους μηχανικούς είναι ότι ο εξώστης είναι από τα πιο ευπαθή σημεία της κατασκευής, άρα ας είμαστε όλοι περισσότερο προσεκτικοί κι ας μην εξαντλούμε όλη την ανοχή της αντοχής των υλικών στο σημείο αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.