Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Λάθη στον κανονισμό υγραερίου;


abouts

Recommended Posts

Έχει τόσα πολλά λάθη ο κανονισμός προπανίου ... γιατί απαιτείται ανίχνευση κοντά τις συνδεδεμένες φιάλες προπανίου σε εσωτερικό χώρο και στις αντίστοιχες συσκευές που τροφοδοτούνται από αυτές.. δεν γίνεται αναφορά για ανίχνευση σε περίπτωση που η τροφοδοσία των συσκευών γίνεται από δεξαμενή...(κατηγορία ΙΙ και ΙΙΙ).

 

Η ανίχνευση γενικά δεν ειναι αποτελεσματική επειδή κανείς σχεδόν δεν τη συντηρει..και επιπλέον... ενεργοποιείται πολλές φορές από οσμές.. πχ κρεμύδια.. υδρατμούς (τις κρύες νύχτες...κτλ).

 

Μετά σε κάποιο σημείο λέει μέσα σε μια φράση (που έχει νοήμα όντος) ότι οι μαγειρικές συσκευές θα συνδέονται με μεταλλικούς συνδέσμους στα επαγ. μαγειρία άρα ρουξουνια και λάστιχα είναι μη αποδεκτά...

 

Μετά σε ένα άλλο σημείο λέει ότι οι συνδέσεις των σωληνών κάτω από τη στάθμη της γης δεν μπορεί να είναι με σπείρωμα.....φράση που είναι παρεξηγήσιμη όταν οι πιο πολλοι μειωτές και εξαρτήματα υπόγειων δεξαμενων είναι βιδωτά..... (μάλλον αναφέρονται μόνο στα στοιχεία μορφης).

 

 

Επίσης μια άλλη ανοησία και βλακεία (κατά εμέ) είναι ότι επιτρέπει τη τροφοδοσία συσκευών με υγραέριο ενώ ειναι εγκατεστημένες σε υπόγεια.... Τυπικά δεν προκύπτει απαίτηση για ανίχνευση σε αυτή τη περίπτωση (παρόλο που το απαιτεί πρακτικά η Π.Υ ...)

Παλιότερα εγκαθιστούσαμε σύστημα απαγωγής αποτελούμενο από αντιεκρηκτικού τύπου μοτέρ με πλαστική φτερωτή και αεραγωγό που σε περίπτωση ανίχνευσης απομάκρυνε τον αέρα με το προπάνιο από το χαμηλό μέρος του δωματίου...

Χωρίς να είναι η καλύτερη λύση, γιατί αν πάρει μπροστά θα είναι μια φορά στα 20 χρόνια...άρα είναι άχρηστο.. θα μπορούσε το παραπάνω σύστημα να λειτουργεί όπως η προσαγωγή νωπού αέρα με μηχανικό τρόπο. δηλ.όσο λειτουργεί καυστήρας να απάγει από το χαμηλό μέρος προς τα έξω τον αέρα και από το ψηλότερο να γίνεται η προσαγωγή...

όλα αυτά βεβαια θεωρίες..

 

Το πιο σωστό είναι οι χώροι εγκατάστασης συσκευών προπανίου να είναι μόνο ισόγειοι χωρίς προσβαση ή υπόγεια ανοίγματα... και να είναι αεριζόμενοι με ανοίγματα χαμηλά...

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν καλό θα ήταν να γράψεις την ιδιότητά σου.

Όσον αφορά τα παραπάνω, έχω κάποιους μήνες να ξεσκονίσω τη νομοθεσία του υγραερίου, εκείνο όμως που έχω να πω σε πρώτη φάση είναι τα εξής :

1) Η συντήρηση της ανίχνευσης είναι υποχρεωτική κια ελέγχεται (θεωρητικά τουλάχιστον) μία φορά το χρόνο κατά την υπογραφή του βιβλίου πυρασφάλειας από αρμόδιο μηχανολόγο ή ηλεκτρολόγο μηχανικό. Τώρα αν είναι για κατοικίες, εκεί όντως δεν ελέγχεται αν έγινε συντήρηση, όπως δεν ελέγχεται η συντήρηση οικιακών συσκευών φυσικού αερίου, παρόλο που είναι υποχρεωτικό.

2) Όντως, για τη συνδεσμολογία με τις συσκευές θέλει εύκαμπτους μεταλλικούς αγωγούς ή και σταθερούς.

3) Στα υπόγεια δε νομίζω να επιτρέπει συσκευές, αλλά ούτε και σε σημεία που σε απόσταση 2m (μπορεί και 1m, δε θυμάμαι) υπάρχει πρόσβαση σε υπόγειο. Τουλάχιστον εμένα η ΠΥ μου έχει απορρίψει μελέτη υγραερίου για αυτό το λόγο.

4) Τον αερισμό των χώρων υγραερίου τον προβλέπει ο κανονισμός

Link to comment
Share on other sites

Eίμαι μηχανολόγος μηχανικός, έχω κάνει αρκετές μελέτες υγραερίου για διάφορα ξενοδοχεία στη Β. Ελλάδα. Το θέμα με τις εγκαταστάσεις υγραερίου το έψαξα αρκετά τα τελευταία χρόνια.

 

Αρ.Φύλλου1257, 3 Σεπτεμβρίου 2003

 

παρ 6.2.6 Απαγόρευση εγκατάστασης φιαλών

Απαγορεύονται η εγκατάσταση και η αποθήκευση φιαλών σε υπόγειους εσωτερικούς χώρους.

Απαγορεύεται η εγκατάσταση φιαλών υγραερίου σε υπέργειους εσωτερικούς χώρους, οι οποίοι επικοινωνούν απ' ευθείας με υπόγειους χώρους, εκτός εάν οι δύο χώροι διαχωρίζονται κατάλληλα με στεγανά κουφώματα.

Ακόμη απαγορεύεται η εγκατάσταση φιαλών σε κλιμακοστάσια, σε διαδρόμους, σε οδεύσεις διαφυγής, σε διόδους ατόμων και οχημάτων στο κτίριο.

- τέλος-

 

Δες παρ 10.2 Γενικές διατάξεις για τους χώρους εγκατάστασης

 

Στα υπόγεια επιτρέπονται οι συσκευές υγραερίου γιατί (δυστυχώς) δεν το απαγορεύει η νομοθεσία αλλά μάλιστα το προβλέπει:

Δες παρ .10.5.4.3 Συμπληρωματικά μέτρα ασφαλείας

Η ανίχνευση είναι υποχρεωτική στα υπόγεια μόνο.....

 

Η περίπτωση που λες ότι απορίφθηκε από τη πολεοδομία γιατι υπήρχε άνοιγμα πρόσβασης προς υπόγειο μάλλον είναι λάθος του πολεοδόμου γιατί αυτοί οι περιορισμοί ισχύουν για τους χώρους αποθήκευσης φιαλών και όχι των συσκευών.

 

Οι διάφορες πολεοδομίες μου έχουν εγκρίνει πολλές μελέτες υγραερίου με συσκευές σε υπογειους χώρους ... Όμως, απαγορεύεται να ειναι 2ο υπόγειο. Προσοχή: Εφόσον η χρήση της συσκευής προορίζεται για χώρο κύριας χρησης όπως π.χ για μια μαγειρική συσκευη, πρέπει να τοποθετηθεί σε μαγειρίο, αλλά ένας λέβητας ως 35 KW δεν απαιτεί ιδιαίτερο χώρο εγκατάστασης (βλέπε παρ. 2.8.1 ορισμός χώρου εγκατάστασης μαζί με το κεφ. για συσκευες τύπου Β) και μπαίνει όπου θέλουμε...(εκτος από 2ο υπόγειο).

 

Για τις φιάλες και τις δεξαμενές φυσικά και δεν προβλέπεται υπόγεια εγκατάσταση εντός κτιρίου.

 

 

Σε κάποιες περιπτώσεις συσκευών απαιτείται ιδιαίτερος χώρος εγκατάστασης,

ανάλογα δυστυχώς τον πολεοδόμο μηχανολόγο - ελεγκτη. Ετσι από τον κανονισμό υγραερίου μέχρι 35 ΚW λέβητα τον εγκαθιστάς όπου θες.. από 35 ως 50 KW ιδιαίτερος χώρος εγκατάστασης και πάνω από 50 λεβητοστάσιο (εφόσον οι συσκυές είναι λέβητες θέρμανσης χώρου και όχι κάποια άλλη συσκευή π.χ πλυντήρια -στεγνωτήρια κτλ). Προσοχή ότι ο κανονισμός διακρίνει λεβητοστάσια αερίου και απλά λεβητοστάσια... τα αερίου είναι αυτά που δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχει και άλλο καύσιμο υγρό ή στερεό και τα αερίου είναι αυτά που έχουν στεγανή πόρτα..(10.5.4 Εγκατάσταση συσκευών υγραερίου του τύπου Β με συνολική ονομαστική).

 

Υπάρχει μια διευκρινιστικη εγκύκλειος του ΑΠΣ που αναφέρει ότι τα επαγγ. μαγειρία που έχουν ως καύσιμο το προπάνιο και τροφοδοτούνται από δεξαμενές θεωρούνται επικίνδυνοι χώροι και πρέπει να χωρίζονται πυράντοχα από τους λοιπούς χώρους. Το αρχηγείο κατάλαβε τη "βλακεία" του νομοθέτη και προσπάθησε να μπαλώσει τη κατάσταση.

 

Γενικά αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι ο κανονισμός υγραερίου έχει πολλες ομοιότητες με αυτό του φ.αεριου (σε πολλά πολλά σημεία) και μάλιστα σε ορισμένα η ομάδα εργασίας για το υγραέριο έκανε λαθάκια:

 

δοκιμή στεγανότητας στο υγραέριο ανά 5 χρόνια (το γράφει σε πολλά σημεία ανάλογα το είδος του δικτύου, αλλά είτε εσωτερικό είτε εξωτερικό είτε υπέργειο είτε υπόγειο κάθε 5 έτη).

ενώ στο φ.αερίο που έιναι και ως 1 bar (μιλώ για ΦΕΚ 963β) η δοκιμή είναι ανα τετραετία..

 

δηλαδή με λίγα λόγια ο εξωτερικός αγωγός που τροφοδοτεί με φ.αέριο σε πίεση 25 mbar απαιτεί δοκιμή στεγανότητας ανά 4 έτη ενώ ό προπανίου μέσης πίεσης υπόγειος (π.χ 1bar πίεσης) απαιτεί ανά 5 έτη.. ενδιαφέρον απόψεις έχουν.

 

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 2 weeks later...

Για σας μηχανολογοι και μη.

σε εκάστοτε συσκευή που φέρει υγραέριο χρειάζεται και ανιχνευτής υγραερίου

αναγκαστικά,εκτός αν δυο συσκευές είναι τοποθετημένες σε συνολική απόσταση 4m κατά μήκος που καλύπτονται από ένα ανιχνευτή.:rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Για σας μηχανολογοι και μη.

σε εκάστοτε συσκευή που φέρει υγραέριο χρειάζεται και ανιχνευτής υγραερίου

αναγκαστικά,εκτός αν δυο συσκευές είναι τοποθετημένες σε συνολική απόσταση 4m κατά μήκος που καλύπτονται από ένα ανιχνευτή. :rolleyes:

αυτό που το αναγράφει ρε συνάδελφε??

 

αυτό που το αναγράφει ρε συνάδελφε??

Link to comment
Share on other sites

σε εκάστοτε συσκευή που φέρει υγραέριο χρειάζεται και ανιχνευτής υγραερίου

αναγκαστικά,εκτός αν δυο συσκευές είναι τοποθετημένες σε συνολική απόσταση < 0,80 m ( 4m :smile:) κατά μήκος που καλύπτονται από ένα ανιχνευτή. :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Δημήτρη, που το λέει αυτό ο κανονισμός υγραερίου;

Τα μόνα σημεία που έχω εντοπίσει να αναφέρεται σε σύστημα ανίχνευσης διαρροών είναι τα εξής τρία:

1). <<6.3.5.3 Φιάλες προπανίου

Σε εσωτερικούς χώρους επαγγελματικής χρήσης επιτρέπεται η εγκατάσταση συνδεδεμένων φιαλών προπανίου υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει μόνιμα εγκατεστημένο σύστημα ανίχνευσης διαρροών υγραερίου κατά ΕΝ 50244. Το σύστημα αυτό θα περιλαμβάνει ένα ή περισσότερους ανιχνευτές τοποθετημένους σε κατακόρυφη απόσταση μέχρι 25 cm από το δάπεδο και σε οριζόντια απόσταση όχι μεγαλύτερη από 1 m από την κάθε φιάλη και κάθε συσκευή κατανάλωσης υγραερίου. Το εν λόγω σύστημα ανίχνευσης διαρροών θα δίδει ακουστικό σήμα και μέσω κατάλληλης διάταξης θα διακόπτεται η ροή υγραερίου προς τις συσκευές κατανάλωσης. Το εν λόγω σύστημα θα πρέπει να είναι ικανό να ανιχνεύει την παρουσία μίγματος υγραερίου/αέρα σε ποσοστό από 20% του κατωτέρου ορίου έναυσης. Το σύστημα ανίχνευσης θα πρέπει να είναι αυτοελεγχόμενο>>.

και

2). <<7.5.2 Οι διαρροές σε αγωγούς που μεταφέρουν υγραέριο πρέπει να ανιχνεύονται μέσω καταλλήλων συσκευών ανίχνευσης αερίων ή με αφρίζοντα μέσα>>

και τέλος

3). <<10.5.4.3.3 Αν ο χώρος εγκατάστασης ή το λεβητοστάσιο βρίσκονται σε υπόγειο, τότε πρέπει να εγκατασταθεί κατάλληλο σύστημα ανίχνευσης αερίου. Οι ηλεκτρικές συσκευές του συστήματος ανίχνευσης αερίου πρέπει ικανοποιούν τις απαιτήσεις του προτύπου ΕΝ 50244.>>, χωρίς να λέει πως θα πρέπει να είναι αυτό το "κατάλληλο".
 

Link to comment
Share on other sites

 Το σύστημα αυτό θα περιλαμβάνει ένα ή περισσότερους ανιχνευτές τοποθετημένους σε κατακόρυφη απόσταση μέχρι 25 cm από το δάπεδο και σε οριζόντια απόσταση όχι μεγαλύτερη από 1 m από την κάθε φιάλη και κάθε συσκευή κατανάλωσης υγραερίου.

 

 

Πάνο σωστά το εντόπισες στο κανονισμό υγραερίου αλλά το λέει και παλιά εγκύκλιος της Πυροσβεστικής (εκδόθηκε κάπου στο '94 επι της αρχικής ΚΥΑ 14858/8-6-1993 Τεχνικές προδιαγραφές λειτουργίας Υγραερίου σε Βιομηχανίες - Βιοτεχνίες) και που είναι σε ισχύ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.