Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πατάρι με μεταλλικές δοκούς


 
ay8airetos

Recommended Posts

Έχω ένα χώρο 8x6 με περιμετρικά δοκάρια από μπετόν. Ο ιδιοκτήτης θέλει να δημιουργήσει σε αυτόν το χώρο πατάρι πάλι διαστάσεων 8x6. Τι με συμβουλεύετε να κάνω; Πρέπει να βάλω και δοκούς παράλληλα με τα 8 μέτρα ή απλά θα έφταναν 4 ΙPE140 παράλληλα στη μικρή διάσταση;Η πλάκα που θα εδραστεί θα γίνει με ελαφρομπετόν.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 95
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

όσα πατάρια έχω δει να κατασκευάζονται κατα παράβαση της οικοδομικής άδειας πάντα, τα φτιάχνουν απο RHS συνήθως. κάνε μια στατική μελέτη και δες αν σε παίρνουν 4 ή παραπάνω. ίσως χρειαστούν περισσότερα πάντως.

Link to comment
Share on other sites

Να προσέξεις και το βέλος κάμψης > Αυτό θα κρίνει τι διατομή θα βάλεις....

 

Αύριο θα ανεβάσω ένα excel-ακι που έχω φτιάξει για τέτοιες περιπτώσεις..(αμφιέρειστες δοκοί)

Link to comment
Share on other sites

Θα σου βγούν τα ΙΡΕ140 6μετρα;; Δύσκολο το βλέπω! Τι φορτία έχεις;

 

Το ελαφρομπετόν πόσο έχει, νομίζω πάνω από 10ΚΝ/μ3. Βάλε επίστρωση, κινητά 2ΚΝ/μ2 αν πρόκειται για κατοικία ή 5ΚΝ/μ3 γενικά (αν είναι κανένα μπαράκι-χοροπηδάδικο ειδικά βάλε και δικό σου συντελεστή ασφαλείας...)

 

Δεν μπορείς να βάλεις ένα υποστύλωμα στη μέση;

Link to comment
Share on other sites

Γεια σας παιδιά,

Για το πατάρι εγώ θα έβαζα :

_ τις σιδηροδοκούς το KSH , ελαφρομπετόν και πλακάκι

_ το KSH, επειδή το ελαφρομπετόν είναι άοπλο (άντε να έχει ένα πλέγμα) είναι ουσιαστικά εκτός από καλούπι και το στοιχείο που θα φέρει τα φορτία πάνω από αυτά, άρα θα το επέλεγα με βάση την αντοχή του να σηκώνει τα παρακάτω φορτία:

Α)το ελαφρομπετόν που θα είναι μέχρι περίπου 4εκ πάνω από το KSH άρα θα ήταν πάνω κάτω ανάλογα με το KSH που θα βάλεις περίπου 1kΝ/m² με ελαφρομπετόν 10kΝ/m³-θέλει ακριβή υπολογισμό και περιθώρια γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι ακριβώς σου φέρνουν),

Β)πλακάκι - επίστρωση 1,2kΝ/m²

Γ)κινητό 2kΝ/m² ή 5kΝ/m² ανάλογα με την χρήση

Άρα περίπου 4,2kΝ/m² συνολικά με τα κινητά φορτία στην περίπτωση που έχω q=2kΝ/m²

Όποτε για στήριξη ανά 2μ είναι αρκετό (?) Ανάλογα με την εταιρεία ένα KSH50 με t=1.25 για να μην βάζεις πιο ψηλό (KSH98) και να αυξάνεις το βάρος του ελαφρομπετόν.

Τώρα άμα βάλεις τις δοκούς ανά 2μ και να πατάνε στις πλευρές των 8 μέτρων – άρα να έχουν μήκος 6μ που είναι και το μικρότερο ένα IPE220 αντέχει οριακά να φέρει τα παραπάνω φορτία ενώ όσο αφορά το βέλος είσαι οριακά εκτός στον έλεγχο l/250. Όσον αφορά την παρατήρηση του Γιάννη για τα IPE140 έχει απόλυτο δίκιο. Και στο IPE220 πρέπει να εξασφαλίσεις το άνω πέλμα με κάποιο τρόπο..

Εγώ δεν νομίζω ότι το πατάρι σου γίνεται με κοιλοδοκούς παρά μόνο αν μπορούσες να βάλεις μια γερή δοκό 6μ στο μέσο των 8 μέτρων (κάτι τέτοιο είπε και ο Γιάννης) και μετά βάλεις εγκάρσια 8μετρα κοιλοδοκάρια σαν συνεχή δοκάρια 2 ανοιγμάτων (4μ+4μ).

 

EDIT: Τα κεφαλαία απαγορεύονται τόσο στις δημοσιεύσεις σας όσο και στους τίτλους των θεμάτων. Διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής.

Link to comment
Share on other sites

να Χαρη ετσι εχω δει και εγω στην αγορα. Συνήθως στους υπολογισμούς βάζω 1.2κν/μ2 αλλα και παλι δεν μπορεις να εισαι σιγουρος τι θα φερουν. άσε που εδω στα χανιά νομίζω οτι δεν φτιαχνει κανεις ελαφρομπετόν (με αερακτικα πρόσθετα), αλλά φελομπετον κλπ.. οποτε το τελικο ειναι ψιλοαβέβαιο..

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα έβαζα δοκάρια παράλληλα με την πλευρά των 6μ και διαδοκίδες επάνω από αυτά πιο πυκνές παράλληλα στην 8μ.. Συμφωνώ πως η ΟΚΛ θα δώσει τις διατομές αλλά με αυτό το σύστημα δεν θα έχεις μεγάλες διατομές (που διευκολύνει πάρα πολύ την τοποθέτηση αφού δεν μπορεί να μπει γερανός μέσα και όλα θα γίνουν "χεράτα¨")

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.