Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Μη διανοιγμένο "πρόσωπο"


Recommended Posts

Κατά την άποψή μου, το απέναντι οικόπεδο δεν έχει καμία πολεοδομική εκκρεμότητα σχετικά με ρυμοτομία. Ο τίτλος του καθώς και η άδειά του, δείχνουν πρόσωπο επί της ρυμοτομικής, από όσο κατάλαβα. Επομένως, δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να ζητηθεί από την ΥΔΟΜ για το θέμα αυτό, ειδικά τη στιγμή που μπορείς στο διάγραμμά σου να τεκμηριώσεις την κατάσταση αυτή.

Πρόκειται λοιπόν για κατάληψη κοινόχρηστου χώρου, που η αίσθησή μου είναι ότι δεν σε αφορά πολεοδομικά. Καλό είναι να ρωτήσεις και στην ΥΔΟΜ για σιγουριά.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 71
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλημέρα,

Στην πρώτη επαφή με την υπηρεσία μου είπαν ότι η περιοχή έχει γενικά θέματα και ότι αν θέλω να προχωρήσω να δείξω απέναντι απλά μια πράσινη γραμμή. Αυτό δεν πρόκειται να το κάνω για πέφτει πάνω μου η ευθύνη της απόκρυψης του προβλήματος. 

Η άλλη εναλλακτική είναι καταγγελία στην πολεοδομία για καταπάτηση κοινόχρηστου χώρου και μέσω αυτής της διαδικασίας να βρεθεί άκρη.

Link to comment
Share on other sites

Εγώ θα πρότεινα να δείξεις το απέναντι οικόπεδο κανονικά, όπως έχει περιτοιχιστεί και να προσθέσεις μία παρατήρηση επί του σχεδίου ότι το οικόπεδο αυτό, βάσει του τίτλου τάδε και της οικοδομικής άδειας τάδε έχει πρόσωπο επί της ρυμοτομικής γραμμής.

Link to comment
Share on other sites

Το νόημα της πλήρως διανοιγμένης οδού σε παλιά σχέδια για την έκδοση οικοδομικής άδειας έχει σαν βάση του το ότι οι οικοδομικές άδειες είναι κατάλληλη ευκαιρία να υλοποιείται το ρυμοτομικό σχέδιο. Αν δεν είναι διανοιγμένη η οδός επισπέυδονται έτσι (συνήθως με ιδιωτική πρωτοβουλία και χρηματοδότηση) οι απαιτούμενες Πράξεις Αναλογισμού αν υπάρχουν ιδιοκτησίες ή ασκείται πίεση στον Δήμο για την κατασκευή της οδού. Αν η οικοδομική άδεια εκδίδνταν χωρίς αυτήν την απαίτηση τα ρυμοτομικά σχέδια θα υλοποιούνταν πολύ αργά ή καθόλου.

Η περίπτωσή σου αφορά καταπάτηση δημόσιου χώρου με αυθαίρετη κατασκευή. Η δική σου οικοδομική άδεια δεν θα επηρρεάσει την θεραπεία αυτού του θέματος. Δηλαδή η οδός δεν καταλαμβάνεται από ιδιοκτησίες ή παλιές κατασκευές αλλά κάποιος έχει εκτελέσει αυθαίρετες εργασίες σε μη δικό του χώρο.

Δεν θα πρέπει η οικοδομική άδεια του απέναντι να επηρρεαστεί από το θέμα αυτό.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Σε περιοχή με κυρωμένη Π.Ε. Σε επαφή με το οικόπεδο του πελάτη μου, θα ανοίξει δρόμος 8μ. σύμφωνα με την Π.Ε. Ο δρόμος θα προκύψει από την παραχώρηση 1μ από το οικόπεδο του πελάτη μου και 7μ από την όμορρη ιδιοκτησία. Ο πελάτης μου έχει παραχωρήσει το 1μ. από το οικόπεδο του και αυτό φαίνεται και στο Κτηματολόγιο.

Ομως από την όμορρη ιδιοκτησία δεν έχει γίνει παραχώρηση των 7μ. ούτε έχει βγει το κονδύλι για την αποζημίωση του. Ετσι στο κτηματολόγιο, φαίνεται τώρα ως ιδιοκτησία του Δήμου μια λωρίδα πλάτους 1μ. που προέρχεται αποκλειστικά από την παραχώρηση του πελάτη μου.

Στην υφιστάμενη κατάσταση πάντως δεν έχει γίνει κάποια διάνοιξη, η περίφραξη στο όριο των οικοπέδων υπάρχει ακόμα.

Ρωτήσαμε στην πολεοδομία και μας είπαν ότι δεν είναι οικοδομήσιμο, διότι δεν έχει ανοίξει ο δρόμος στην πραγματικότητα και επιπλέον στο Κτηματολόγιο φαίνεται ως ιδιοκτησία του Δήμου μια λωρίδα 1μ. Μας είπαν ότι για να παραχωρηθούν τα 7μ. του όμορρου στον Δήμο, πρέπει να βγει πίστωση για την αποζημίωση του.

1) Εμείς τώρα μπορούμε να κάνουμε κατάτμηση στο οικόπεδο μας σε περισσότερα οικόπεδα? (είναι 2.000τμ με αρτιότητα 400τμ) ή πρέπει να γίνει παραχώρηση του όμορρου στον Δήμο και να διανοιχθεί ο δρόμος σύμφωνα με την Π.Ε.?

2) Τώρα μπορούμε να βγάλουμε οικοδομική άδεια για το οικόπεδο μας ή πρέπει να γίνει παραχώρηση του όμορρου στον Δήμο και να διανοιχθεί ο δρόμος σύμφωνα με την Π.Ε.?

 

YFISTAMENI.jpg

P.E..jpg

ΚΤΙΜΑΤΟLOGIO.jpg

Link to comment
Share on other sites

Αφου έχει κυρωθεί όπως είπες η Π.Ε. αυτομάτως η λωρίδα πλάτους 8m γίνεται δρόμος και τα όρια των οικοπέδων είναι τα τελικά όρια της Π.Ε. με τα εμβαδά του πίνακα της Π.Ε.

Ακόμη στον πίνακα καθορίζονται οι εισφορές σε γη και χρήμα για το κάθε οικόπεδο που ρυμοτομείται, τα οποία ποσά καλούνται οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν.

Το οικόπεδο σου ναι μεν έχει πρόσωπο σε δρομο αριστερά πλάτους 8m σύμφωνα με την Π.Ε., είναι δηλαδή άρτιο αφού πιάνει και το εμβαδό, αλλά επειδή ο δρόμος δεν έχει διανοιχθεί είναι μη-οικοδομήσιμο.

Επομένως ούτε οικοδομική άδεια μπορείς να βγάλεις ακόμη ούτε να κατατμήσεις, αφου τα οικόπεδα που θα προκύψουν οφειλουν να διαθέτουν εκτός από το ελάχιστο κατα κανόνα εμβαδό και το ελάχιστο πρόσωπο σε διανοιγμένο δρόμο.

Προφανώς ο Δήμος δεν έχει λεφτά για να κάνει διάνοιξη του δρόμου, οπότε αν βιάζεσαι μπορείς να μιλήσεις μαζί τους μήπως μπορείς να κάνεις εσύ με δικά σου έξοδα μια τμηματική διάνοιξη. Απο την κοντινότερη διασταύρωση μέχρι και τη φάτσα του οικοπέδου σου.

Τώρα συνήθως το Κτηματολόγιο οταν υπάρχει κυρωμένη Π.Ε. τη λαμβάνει υπόψιν του. Λογικά εκεί που είσαι θα έχει κυρωθεί πιο πριν απο την Π.Ε. Αυτο δεν σε απασχολεί. Απλά όταν θα κάνεις κάποιο συμβόλαιο (πώληση, γονική παροχή, κατάτμηση κλπ), θα χρειαστεί να κάνεις Διάγραμμα Γεωμετρικών Μεταβολών για να είναι συμβατό με την πραγματικότητα.

 

Υ.Γ. Αυτά που ρωτάς, γιατι δεν τα ρώτησες και στην Πολεοδομία, που στην τελική αυτοί βγάζουν την άδεια, αφού πήγες? Ή ρωτάς για επιβεβαίωση? Απο περιέργεια σε ποια περιοχή βρίσκεται το οικόπεδο?

 

Edited by David Winston
Link to comment
Share on other sites

Από ότι μου είπαν, ναι μεν σύμφωνα με το Σχέδιο θα γίνει διάνοιξη δρόμου, αλλά η όμορρη ιδιοκτησία είναι εκτός της Π.Ε. Αυτός ο νεός δρόμος είναι το όριο, οπότε ο όμορρος θα πρέπει να αποζημιώθει για τα επικείμενα από την διάνοιξη του δρόμου αλλά δεν θα είναι υπόχρεος να πληρώσει γιατί το οικόπεδο του είναι εκτός της Π.Ε.

Όμως τον είχαν αφήσει εκτός Πίνακα όσον αφορά για την αποζημίωση των επικείμενων και θα πρέπει να αιτηθεί να αποζημιωθεί. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ενδιαφέρεται, και είχαμε ζητήσει από τον Δήμο εαν μπορούμε εμείς έχοντας έννομο συμφέρον να αιτηθούμε ο Δήμος να προχωρήσει στην αποζημίωση του για την διάνοιξη του δρόμου. Αλλα ο Δήμος δεν προχωράει λόγω έλλειψης χρημάτων. Η μόνη λύση είναι να κινηθούμε δικαστικά?

Edited by Paul_Mix
Link to comment
Share on other sites

Θα παραλείψω να σου απαντήσω, όχι απο αδιαφορία αλλά επειδή δεν νιώθω σιγουριά. Έχω ξανα ακούσει όμως περιπτωσεις που ειναι στο όριο του σχεδιου. Νομίζω υπάρχει ένα σχετικό έγγραφο που αναφέρει ότι αν πχ είχες εσύ το οικόπεδο του γείτονα, δηλαδή το ρυμοτομικό της Π.Ε. να τελείωνε στο πρόσωπό σου, τοτε εξαρτάται αν έχεις στο πρόσωπο μόνο ρυμοτομική γραμμή ή ρυμοτομική μαζί με οικοδομική ταυτόχρονα.

Αν έχεις μονο ρυμοτομικη δεν σου δινει η πολεοδομία οικοδομική άδεια. Αν είσαι εκτός σχεδίου αλλά εκτός από ρυμοτομική σου ορίζεται και οικοδομική γραμμη, δηλαδή έχεις πρασιά, τότε μπορείς να χτίσεις παρόλο που είσαι εκτός σχεδίου σαν να είσαι εντός. Ενδεχομένως ίσως αυτό σε βοηθήσει, να το προσκομίσεις στην πολεοδομία για διευκρίνιση.

 

Αν το βρω θα στο στείλω. Και ο,τι ανεφερα παραπανω για το εγγραφο κρατω μια επιφυλαξη γιατι προσπαθω να το ανακαλεσω από τη μνημη, δεν το ξερω σιγουρα καθως δεν εχω συναντησει τετοια υποθεση ο ίδιος.

Πάντως θεωρώ ότι αν έχει πληρώσει ο γείτονας ή όχι το μερτικό του, αν έχει ή δεν έχει καθοριστεί στον Πίνακα της Π.Ε., εσένα δεν πρέπει να σε απασχολεί. Εσύ έχεις ένα κυρωμένο Ρ.Σ. με ένα δρομο πλάτους 8m. Ο δρόμος υφίσταται ασχέτως αν ο απέναντι δεν έχει πληρώσει. Το πρόβλημα είναι δικό του,αφού στο πρώτο συμβόλαιο που θα κάνει θα κληθεί να το πληρώσει ή να το παραχωρήσει στο Δήμο τζάμπα αν θέλει να τελειώνει και να μη του γκρινιαζει η συμβολαιογράφος επειδή θα φοβάται τον υποθυκοφύλακα (και καλώς θα τον φοβάται στη συγκεκριμένη περίπτωση). Το πρόβλημά σου είναι ο αδιάνοικτος δρόμος κατά την άποψή μου, οπότε προσπάθησε να λύσεις αυτό. Το καλύτερο επειδή είναι και γρηγορότερο έιναι η μερική διάνοιξη κατα τη γνώμη μου. Πληρώνει ο ιδιοκτήτης κατι και καθαρίζει γρήγορα, αλλιώς τρέχα γύρευε.

Ελπίζω κάποιος πιο δυνατός και έμπειρος συνάδελφος να δώσει μια πιο ξεκάθαρη και σαφή απάντηση. Αναμένω και γω με μεγάλο ενδιαφέρον. Σε χαιρετώ φίλε.

Υ.Γ. Βέβαια σε περίπτωση που ο αδιάνοικτος δρόμος είναι καμμιά γκρεμουριά με 15-20 υψομετρική διαφορά, όπως βλέπουμε στα διάφορα βουνά εδώ στην Αττική που είχαν κόψει διανομές παλιά και μπήκαν στο σχέδιο (κλαίω για τα αίσχη), τοτε κλαύτα Χαράλαμπε. Δεν είμαστε για τέτοια έξοδα... Τότε περιμένεις απο τον Δήμο και κάνεις το σταυρό σου, με άλλα λόγια την στρουμφίσαμε σύντροφε...

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Φίλε Paul-mix η πρώτη ανάρτησή σου είναι λίγο διαφορετική απο την επόμενη. Στην "δεύτερη μας δίνεις και κάποια άλλα επιπλέον θέματα. 

Παράκληση προς όλους: Στις πράξεις εφαρμογής, νομίζω πως αυτό είναι και για κάθε Ρ. Σχ., ο καθρέφτης είναι πάντα ένα  απόσπασμα από το "ρυμοτομικό σχέδιο" της περιοχής και για τις πράξεις Εφαρμογής, το φύλλο από τους πίνακες (σεντόνι που λέει ο Δημήτρης) για το εξεταζόμενο οικόπεδο. Η γραμμή λοιπόν για το οικόπεδο, μέσα από τις περίπου 55 στήλες είναι πάντα ο καθρέφτης για κάθε οικόπεδο που εξετάζουμε.

Εδώ αυτά δεν τα έχουμε. Από αυτά που μα δίνεις ούτε καν φαίνεται που είναι και που σταματά η επέκταση? Που υπάρχουν οι Ο. Γ. & Ρ.Γ. ??

Είναι πολύ διαφορετικό πράγμα να υπάρχουν Ρ.Γ., μαζί με την Ο.Γ. & στην απέναντι δηλαδή στν εκτός σχεδίου περιοχή, από το να μην υπάρχουν αυτές! Σίγουρα είναι επίσης διαφορετικό να έχουμε μία διάνοιξη δρόμου, μετά από πράξη τακτοποίησης, από την διάνοιξη μετά από πράξη εφαρμογής. Εντελώς άλλη αντιμετώπιση.

Μας λες επίσης πως το οικόπεδό σου είναι 2000τμ και θέλεις να το "σπάσεις" σε μικρότερα σύμφωνα με την αρτιότητα. (ίσως και να εννοείς 400χ5= 2000) . Σύμφωνα με τους πίνακες το τελικό οικόπεδο είναι 2000τμ? Τα σχεδιάκια που δίνεις ΔΕΝ δίνουν καμία μα καμία πληροφορία. (Μη το κάνετε φίλοι συν.)

Αν υποθέσουμε πως τα 2000τμ είναι η αρχική ιδιοκτησία και αυτή είναι η μοναδική(!) του ιδιοκτήτη στην περιοχή, τότε έχει μία εισφορά σε γη που είναι, χοντρικά, πάνω από 620τμ.

Τώρα στο γενικότερο θέμα. Αφού είναι κυρωμένη πράξη εφαρμογής σημαίνει πως μεταγράφτηκε στο

υποθ/κειο και ότι είναι ανάμεσα σε δύο κόκκινες (Ο.Γ.) γραμμές είναι πλέον δρόμος. Και γι' αυτό λοιπόν οι εισφορές του κόσμου παν σε ένα ταμείου υπέρ ΕΤΕΡΠΣ, που έγινε ώστε να μπορεί, ο κάθε δήμος, να πληρώνει τις αποζημιώσεις αυτές που είναι υποχρεωμένος να πληρώσει (εδώ το θέμα ίσως να είναι νομικό).

Πάντως είναι δευτερεύουσας σημασίας θέμα το πως το δείχνει το κτηματολόγιο, που συνήθως  τις Π.Ε. τις παρουσιάζει ατόφιες- ως έχουν. 

 

Υ.γρ. Συνήθως, δεν ξέρω εδώ τι έγινε, όταν γίνεται μελέτη ,για "πίνακες επικειμένων", τότε για τα απέναντι του σχεδίου τεμάχια (οικόπεδα) γίνονται & "πίνακες συρραφής". 

Edited by nbr
Link to comment
Share on other sites

Φαίνεται να πρόκειται για τις περιπτώσεις όπου η απέναντι περιοχή έχει ενταχθεί με παλιότερο σχέδιο (ή είναι εκτός σχεδίου) οπότε θα πρέπει να γίνει Πράξη Αναλογισμού για αυτές τις ιδιοκτησίες και να καταβληθούν οι αναλογούσες αποζημιώσεις. Επισπεύδων μπορεί να είναι και ο ενδιαφερόμενος για την οικοδομική άδεια.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.