Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αναγνωρίζεται ως έξοδο η αγορά αυτοκινήτου;


Recommended Posts

Ισχύει και σήμερα η απόσβεση επιβατικού αυτοκινήτου μηχανικού;

 

Aσφαλώς και ισχύει . Ο συντελεστής απόσβεσης είναι 16% .

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • Απαντήσεις 267
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Γεια σας. Αγόρασα το επαγγελματικό Ι.Χ. VW Caddy που ήταν στο όνομα του πατέρα μου (εργολάβος ΕΔΕ αυτός, τοπογράφος εγώ) έναντι €50.00 + ΦΠΑ, μάλλον ευκαιρία. Πώς ακριβώς δηλώνεται; Τι απόσβεση να κάνω για €50; Στην περιοδική Φ.Π.Α., πώς δηλώνεται; Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Γειά σας. τι ισχύει σήμερα με την αγορά αυτοκινήτου? Έστω ότι ελεύθερος επαγγελματίας αγοράζει ΙΧ αυτοκίνητο σήμερα έως 1600κυβ. και το πληρώνει τοις μετρητοίς? τί φορολογικό όφελος έχει? υπολογίζεται στα έξοδα? εκπίπτει ΦΠΑ?

Edited by anavatis
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

εχει κανεις αυτοκινητο με leasing ; καπου ακουσα οτι αλλαξε κατι και χρέωσαν οι εταιριες λεασινγκ ενα εξτρα ποσο για καθε χρονο ... ισχυει κατι τετοιο ; 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Καλημέρα,
Θα ήθελα να ρωτήσω, Μηχανικός με μπλοκάκι που φορολογείται σαν μισθωτός μπορεί να αγοράσει επαγγελματικό αυτοκινητο και να εκπίπτει το φπα απο την βενζίνη - πετρέλαιο?
Δεν μιλώ για έξοδα!
Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

ΦΠΑ καυσίμων για επιβατηγά επαγγελματικά, δεν εκπίπτει ούτε ο ...πάπας της Ρώμης!!! :-D

Αν μπορείτε να αποδείξετε ότι δεν είστε ελέφαντας (sorry) έχετε και χρησιμοποιείτε εξοπλισμό, που χρειάζεται φορτηγό για την μεταφορά του, για την δουλειά σας... μάλλον ναι  

Edited by antloukidis
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τον Αντώνη από πάνω (..τις καλησπέρες μου...)

Χωρίς να είμαι σίγουρος 100% (αλλά πολύ κοντά πλησίον του)  για να δεχτούν από το μηχανολογικό να δηλωθεί το όχημα ως "Επαγγελματικό" ΦΙΧ, πρέπει να έχεις και ΚΑΔ που να το δικαιολογεί π.χ. να αφορά κατασκευαστικές εργασίες, ώστε να δικαιολογείται η μεταφορά εξοπλισμού, υλικών, κλπ.

Εάν λοιπόν έχεις ΚΑΔ που έχουν σχέση μόνο με παροχή υπηρεσιών δεν στο δικαιολογεί, οπότε αν προστεθεί κάποιος ΚΑΔ σχετικός με κατασκευαστικές εργασίες τότε κατά πάσα πιθανότητα θα σε "πετάξει" από το άρθρου 12 § 2 περ. στ' του ν. 4172/2013 λόγω του ότι θα χαθεί μια από τις προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν.

Επίσης θεωρώ ότι η ύπαρξη και μόνο του ΚΑΔ (αν υποθετικά δεν σου δημιουργήσει θέμα με την ένταξη στο άρθρο 12 § 2 περ. στ' του ν. 4172/2013) π.χ. για κατασκευαστικές εργασίες, από μόνος του χωρίς στην πραγματικότητα να γίνονται κατασκευές .. έτσι απλά για να πάρεις το όχημα και να το κάνεις "επαγγελματικό" με σκοπό την έκπτωση και του ΦΠΑ από την φορολογία ΦΠΑ, προφανώς δεν εκπίπτει ο ΦΠΑ από την φορολογία ΦΠΑ (μάλλον σε έλεγχο θα σου δημιουργηθεί θέμα).

Link to comment
Share on other sites

Μισό λεπτό, για να το πάρουμε και λίγο πρακτικά όσον αφορά τα πρακτικά τεχνικά έργα που κάνουν οι μηχανικοί: Αν ένας Τοπογράφος παρέχει υπηρεσίες που απαιτούν επίσκεψη σε απομακρυσμένα γεωτεμάχια πολύ συχνά (ρεαλιστικό, συνηθισμένο και ειλικρινές), γιατί να απαιτείται η χρήση τουλάχιστον φορτηγού;

Αναγνωρίζω ότι κάποιος μπορεί να είναι Τοπογράφος και να πηγαίνει και στο γάμο της ξαδέρφης του στην άλλη άκρη της Ελλάδας με το "επαγγελματικό" αλλά αυτό δεν αλλάζει το επιχείρημα και θα σου πει και άλλος "και με το φορτηγό πας στο γάμο".

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@curzondaxκαλησπέρα,

Να δούμε ορισμένα πράγματα...

 Άδεια επαγγελματικού αυτοκινήτου δεν υπάρχει. Υπάρχει Άδεια Επιβατικού ή Φορτηγού, Ιδιωτικής ή Δημοσίας χρήσεως. 

Ο @konpal ρωτάει αν μπορεί να εκπίπτει τον ΦΠΑ από την την φορολογία ΦΠΑ και όχι από την φορολογία εισοδήματος (αλλά και να εμπίπτει στο άρθρο 12 § 2 περ. στ' του ν. 4172/2013).

Αφήνουμε το κομμάτι εντός της παρένθεσης (το οποίο σχολίασα ήδη) και πάμε να δούμε αυτό που αναφέρεις.

Αν το όχημα δεν είναι ΦΙΧ ή 9-θέσιο δεν εκπίπτει το ΦΠΑ από εκεί που θέλει ο @konpal, δηλαδή δεν εκπίπτει από τον φόρο των εκροών της αντίστοιχης περιόδου. Παρ' όλα αυτά, μπορεί να αναγνωρισθεί (ο ΦΠΑ) ως φορολογική δαπάνη, να εκπέσει από τα ακαθάριστα έσοδα, ενσωματώνεται στο έξοδο εφόσον πραγματοποιείται προς το συμφέρον της επιχείρησης, αντιστοιχεί σε πραγματική συναλλαγή και εγγράφεται στα λογιστικά βιβλία.

Επίσης δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου (με τον οποίο έχουν επιβαρυνθεί) από τον φόρο των εκροών, μεταξύ άλλων και οι δαπάνες καυσίμων, επισκευής, συντήρησης, μίσθωσης και κυκλοφορίας γενικά, των επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης μέχρι εννέα (9) θέσεων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων (Πολ. 1097/2016 και 1052/2017). Αλλά αυτός ο φόρος (ΦΠΑ) ενσωματώνεται στην αρχική δαπάνη και εκπίπτει συνολικά, για σκοπούς φορολογίας εισοδήματος.

Επομένως και για να το αλαφρύνω λίγο βλέπω δύο λύσεις αν εγκριθούν κανένα Peugeot Traveller (9 θέσιο) ή κανένα απλό/συμβατικό Peugeot επιβατικό να μετατραπεί σε ημιφορτηγό .....σπάσιμο τις πλάτες του αυτοκινήτου .... ηλεκτροκόλληση τις πίσω πόρτες .... για να γίνει τρίθυρο.... τάβλα για διαχωριστικό του οδηγού/συνοδηγού με το πίσω.... και το θεϊκό .... μαρκαδοράκι λευκό να γράψει στα πλάγια μεικτό βάρος κλπ.

Edited by georgegaleos
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Θα ήθελα μια επικαιροποιημένη απάντηση σε όποιον πιθανώς να γνωρίζει.

Είμαι πολιτικός μηχανικός ελεύθερος επαγγελματίας. Έστω το 2018 είχα έσοδα 20.000 και αγόρασα νέο Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητο αξίας 15.000.

1. Μπορώ να καταχωρήσω ως έξοδο ποσοστό της αξίας αγοράς ώστε να μειωθεί το φορολογητέο εισόδημα;

2. Αν ναι, απαιτείται τιμολόγιο ή απλώς η απόδειξη πώλησης;

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.