Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αναγνωρίζεται ως έξοδο η αγορά αυτοκινήτου;


Digaletos Grigorios

Recommended Posts

@elgreco74

Το έχεις καταλάβει λάθος. Ξανά-διάβασε το άρθρο της Ελευθεροτυπίας που έχεις στο post σου.

 

Πλέον μπορείς είτε να μισθώσεις αμάξι με leasing (financial ή operational) είτε να το αγοράσεις και να το περάσεις σαν επαγγελματικό έξοδο (προσοχή: αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και επαγγελματικό το αμάξι).

 

Αυτά τα κατάλαβα. ήσουνα σαφής. Εκείνο που δεν κατάλαβα topap είναι το εξής:

από την enet..."Οι οδηγοί των Ι.Χ. με εργοστασιακή αξία πάνω από 15.000 (δηλαδή περίπου με αξία αγοράς 26.000-30.000 και πάνω) θα επιβαρύνονται με ετήσιο προσωπικό εισόδημα για την χρήση του Ι.Χ. ακόμα και αν αυτό ανήκει στην εταιρεία."

 

ισχύει μόνο για εταιρείες ή και για τους πολ. μηχανικούς ελεύθερους επαγγελματίες?

 

 

edit: πιθανότατα ανφέρεσαι στο εξής όπως και ο erling παρακάτω..."Ακόμη επιβάρυνση στο εισόδημα του προσώπου που χρησιμοποιεί το Ι.Χ. θα προκαλεί το leasing ακριβών Ι.Χ. από εταιρείες. "

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 267
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αρα Topap, στην ερώτησή μου, η απάντηση είναι πως μπορώ να βάλω το ΙΧ μου σαν πάγιο περιουσιακό στοιχείο της ατομικής επιχείρησης (όχι ΕΕ,ΑΕ,ΕΠΕ,ΟΕ).

Σωστά?

Link to comment
Share on other sites

@elgreco74:

 

Προσοχή:

Η αξία του αυτοκινήτου περνάει σαν πάγιο έξοδο με συντελεστή απόσβεσης εαν το αυτοκίνητο χρησιμοποιείται για επαγγελματικές ανάγκες (και όχι για επαγγελματικές και προσωπικές ανάγκες…). Σκέφτομαι ότι σε έναν ενδεχόμενο έλεγχο, μπορεί να σου πει ο ελεγκτής ότι κατ’ αυτόν το 50% του αμαξιού το χρησιμοποιείς για δουλειά και το υπόλοιπο 50% για βόλτες με τη γκόμενα. Οπότε στο παραπάνω παράδειγμα μου των 20,000€ να σε βάλει να περάσεις στο βιβλίο σου το 50% ήτοι τα 10,000€ και να κάνεις την απόσβεση σου σε 9 χρόνια με 1100€ και στο τέλος 100€…

 

Κατά τα άλλα όπως λέει και στο άρθρο της Ελευθεροτυπίας: οι δαπάνες χρήσης όπως η ασφάλεια, τα service και οι βενζίνες εκπίπτουν κατά ένα ποσοστό 60% (μέχρι 60% συμπληρώνω, καθότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε ελεγκτή).

 

Δες ξανά λοιπόν εαν σε συμφέρει να το μισθώσεις ή να το αγοράσεις...

 

 

 

@Earling:

 

Ο νόμος δέχεται ότι ως ελεύθερος επαγγελματίας κάνεις χρήση του αμαξιού σου για τις επαγγελματικές σου ανάγκες. Το 70% στο μίσθωμα μπαίνει γιατί θεωρείται ότι το υπόλοιπο 30% είναι για προσωπική χρήση.

 

Δεν καταλαβαίνω που θέλεις να καταλήξεις με το εάν είναι πάγιο περιουσιακό στοιχείο της ατομικής σου επιχείρησης. Καταρχήν, δεν έχεις ατομική επιχείρηση αλλά είσαι ελεύθερος επαγγελματίας…

Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκιο για το περί ατομικής επιχείρησης. Σωστά, είμαι ελεύθερος επαγγελματίας.

Άρα να ξαναρωτήσω: Σαν ελεύθερος επαγγελματίας, μπορώ να αποσβέσω σαν πάγιο περιουσιακό στοιχείο το ΙΧ? Είναι το ΙΧ πάγιο περιουσιακό στοιχείο?

 

Αυτό το ρωτάω διότι μόνο τα πάγια περιουσιακά στοιχεία μπορούν να τύχουν απόσβεσης.

Το Π.Δ. 299/2003 που έβαλε στην προηγούμενη σελίδα ο stat, αναφέρει για πάγια περιουσιακά στοιχεία.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό το ρωτάω διότι μόνο τα πάγια περιουσιακά στοιχεία μπορούν να τύχουν απόσβεσης.

Το Π.Δ. 299/2003 που έβαλε στην προηγούμενη σελίδα ο stat, αναφέρει για πάγια περιουσιακά στοιχεία.

 

Κοίτα, λογιστής δεν είμαι. Όπως εγώ έχω ερμηνεύσει τα όσα έχω διαβάσει μέχρι τώρα καταλαβαίνω ότι ο νόμος, υπό κάποιες προϋποθέσεις, δίνει το δικαίωμα στους ελεύθερους επαγγελματίες να χρησιμοποιούν το προσωπικό τους αυτοκίνητο για τις ανάγκες του επαγγέλματός τους. Η δαπάνη αυτή θεωρείται πάγιο έξοδο και αποσβένεται με συντελεστή.

 

Κατά τα άλλα, όταν υποβάλεις την φορολογική σου δήλωση στο κατάλληλο πίνακα του Ε1 (νομίζω στο πίνακα 5?) δηλώνεις ότι έχεις στην κατοχή σου ένα αυτοκίνητο και με τι ποσοστό (μπορεί να είναι 100%, μπορεί εξ αδιαιρέτου με τη γυναίκα σου).

 

Να το πάρω όμως λίγο ανάποδα: θεωρεί το Π.Δ. 299/2003 ότι ο προσωπικός υπολογιστής (pc) είναι πάγιο περιουσιακό στοιχείο (άσχετα εάν αποσβένεται σε ποσοστό 100% κατά την διαχειριστική περίοδο που αγοράστηκε)? Θεωρεί το Π.Δ. 299/2003 ότι τα έπιπλα του γραφείου σου είναι πάγια περιουσιακά στοιχεία? Εάν ναι, τότε δεν έχει καμιά διαφορά με την αγορά αυτοκινήτου. Νομίζεις ότι κάνω λάθος?

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Topap για τις απαντήσεις.

 

Επανέρχομαι στο θέμα των αποσβέσεων διότι η επιμονή του erling με έκανε να το ψάξω αρκετά περισσότερο. Έχει ενδιαφέρον, νομίζω.

 

Είναι λοιπόν το ΙΧ πάγιο περιουσιακό στοιχείο του ελεύθερου επαγγελματία; Στο ΠΔ 299/2003 που καθορίζει τους συντελεστές απόσβεσης, αναφέρονται ρητά τα "επιβατηγά αυτοκίνητα" (άρθρο 10 περίπτωση γ, υποπερίπτωση γγ). Το πρόβλημα είναι στη δομή αυτού του διατάγματος. Στο άρθρο 1 παρ. 1 ορίζεται ως πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του ΠΔ οι επιχειρήσεις "που ασκούνται από φυσικά και νομικά πρόσωπα" και οι "υπηρεσίες ελευθέριων επαγγελμάτων". Στη συνέχεια (άρθρα 3 ως 11) δίνονται οι συντελεστές για δεκάδες είδη παγίων, χωρίς να διευκρινίζεται αν αφορούν σε επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες ή και στα δύο. Και έρχεται μετά το άρθρο 12, που αφορά αποκλειστικά σε "πάγια στοιχεία ασκούμενης δραστηριότητας, η οποία εντάσσεται στις υπηρεσίες ελευθέριων επαγγελμάτων" στο οποίο επαναλαμβάνονται ορισμένοι από τους παραπάνω διατυπωμένους συντελεστές (όχι πάντως των επιβατηγών οχημάτων). Τι συμπεραίνετε; Αν διαβάσετε το http://www.taxheaven.gr/acforum/index.php?showtopic=23265 από το post #15 και μετά (ειδικά αν δείτε και την ερμηνευτική ΠΟΛ 1122/2003 και την παρ. 9 του άρθρου 4 Ν. 3522/2006), ένα είναι το συμπέρασμα: ότι μόνο τα πάγια του άρθρου 12 του ΠΔ 299/2003 είναι πάγια περιουσιακά στοιχεία ελεύθερου επαγγελματία. Άρα αγαπητέ erling, η απάντηση στην ερώτηση "Είναι το ΙΧ πάγιο περιουσιακό στοιχείο του ελεύθερου επαγγελματία;" φαίνεται να είναι ΟΧΙ.

 

Πάμε τώρα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ). Στο άρθρο 48 καθορίζεται ότι "Εισόδημα από υπηρεσίες ελευθερίων επαγγελμάτων είναι οι αμοιβές από την άσκηση του ελευθέριου επαγγέλματος του [...] μηχανικού" (μεταξύ άλλων). Στο άρθρο 49, αμέσως μετά, λέει ότι "Από το ακαθάριστο εισόδημα εκπίπτουν οι επαγγελματικές δαπάνες που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 31". Εκεί γράφει αυτό που παρέθεσαν και άλλοι νωρίτερα "Ειδικά για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με κυλινδρισμό μέχρι χίλια εξακόσια (1.600) κυβικά εκατοστά, εκπίπτουν οι δαπάνες συντήρησης, επισκευής, κυκλοφορίας και αποσβέσεων και τα μισθώματα που καταβάλλονται σε εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης ή οποιονδήποτε τρίτο, σε ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%) του ύψους αυτών, εφόσον τα αυτοκίνητα αυτά χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της επιχείρησης. Για αυτοκίνητα μεγαλύτερου κυβισμού εκπίπτει, με τις ίδιες προϋποθέσεις, ποσοστό τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) των πιο πάνω δαπανών."

Συνοψίζοντας: Στους μηχανικούς εκπίπτουν οι δαπάνες αποσβέσεων για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης. Άρα αγαπητέ erling, η απάντηση στην ερώτηση "Σαν ελεύθερος επαγγελματίας, μπορώ να αποσβέσω το ΙΧ;" φαίνεται να είναι ΝΑΙ.

 

Ή τουλάχιστον, αυτό μπορείς να πεις στον εφοριακό που θα έρθει να σε ελέγξει.

Link to comment
Share on other sites

stat, η λογική μου είναι πολύ απλή.

1. Το ΙΧ (μη επαγγελματικό για να μην μπερδευτούμε) δεν είναι πάγιο περιουσιακό στοιχείο του ελεύθερου επαγγελματία.

2. Αποσβέσεις τυγχάνουν μόνο τα πάγια περιουσιακά στοιχεία.

3. Άρα το ΙΧ (μη επαγγελματικό) δεν μπορεί να τύχει απόσβεσης.

Link to comment
Share on other sites

erling, δε διαφωνώ. Στο post #76 στην 1η παράγραφο λέω το ίδιο με τα 1, 2, 3 που λες και εσύ.

 

Με βάση όμως τη δεύτερη παράγραφο προσθέτω:

 

4. Ειδικά για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης ελεύθερου επαγγελματία εκπίπτουν οι δαπάνες αποσβέσεων. (αυτό προκύπτει από τα Άρθρα 48,49 και 31 του ΚΦΕ)

 

 

Συμφωνείς με αυτό;

Link to comment
Share on other sites

Ξέρεις που κολλάω, σε αυτό που λέει

".Ειδικά οι δαπάνες συντήρησης, λειτουργίας, επισκευής, κυκλοφορίας, αποσβέσεων και μισθωμάτων που καταβάλλονται σε εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης, που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες ελευθέριου επαγγέλματος"

Πως αποδεικνύεις ότι χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του ελευθέριου επαγγέλματος?

Αφού δεν είναι επαγγελματικό.

 

Βέβαια και σε ερώτηση στην εφορία, πήρα αρνητική απάντηση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.