Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Περί αυθαιρέτων και ΓΟΚ: Aνάκληση οικοδoμικής άδειας


geo4252

Recommended Posts

Η οικοδομική άδεια είναι διοικητική πράξη περιορισμένης ισχύος. Η λήξη της ισοδυναμεί με αρχειοθέτησή της και διοικητικά, μετά την λήξη της, ισοδυναμεί με ανύπαρκτη διοικητική πράξη.

Προϊστάμενος Πολεοδομίας όμως ανακάλεσε οικοδομική άδεια μετά την λήξη της ή επί το ορθότερο, ανακάλεσε κάτι το ανύπαρκτο. :-o

Είναι αυτό δυνατόν ή προκύπτει ευθέως κατάχρηση εξουσίας και :evil: αυθαιρεσία του Προϊσταμένου της Πολεοδομίας; :confused:

Οι διοικητικές πράξεις μπορούν να ανακληθούν μόνο εφόσον έχουν ισχύ ήτοι μόνο εφόσον μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις. Όταν από μόνες τους είναι ανίσχυρες, τι ανακαλείται;

Θα τρελαθούμε με την πολεοδομία πριν την ώρα μας; Υπάρχει κάτι που δεν σκέφτηκα;

Link to comment
Share on other sites

H διοικητική πράξη αυτή παράγει μόνιμα αποτελέσματα , η νομιμότητα των οποίων εξαρτάται από την νομιμότητα της διοικητικής πράξης .

Αρα την νομιμότητα των μόνιμων αποτελεσμάτων ανακαλεί η ανάκληση της διοικητικής πράξης .

Link to comment
Share on other sites

Bas, διορθωσέ με αν κάνω λάθος, αλλά κάνω την εξης αλληλουχία σκέψεων:

Η ανάκληση οικοδομικής άδειας ισοδυναμεί με την απαγόρευση της υλοποίησης της ήτοι ισοδυναμεί με την απαγόρευση συνέχισης εργασιών, όπως εγκρίθηκαν.

Για τα αποτελέσματα που παράγονται από την παράνομη εκτέλεση της οικοδομικής άδειας, όπως μου εξηγείς στην απάντησή σου, νομίζω ότι προβλέπεται η διαδικασία περί αυθαιρέτων.

Η ανάκληση όμως οικοδομικής άδειας είναι κάτι συγκεκριμένο: Ανακαλείς αυτό που εξέδωσες άρα η οικοδομική άδεια παύει να ισχύει με την ανάκληση. Μα ήδη από μόνη της δεν ισχύει μετά την λήξη της. Αρα τι ανακαλείται;

Αν κάτι είναι παράνομο, προχωράει η διαδικασία περι αυθαιρέτων. Αυτό καταλαβαίνω. Την ανάκληση ληγμένης οικοδομικής άδειας δεν την καταλαβαίνω.

Υπάρχει κάτι που μου ξέφυγε; Υπάρχει νομολογία;

Ευχαριστώ, εκ των προτέρων...

Link to comment
Share on other sites

Η ανάκληση της οικοδομικής άδειας , είναι προυπόθεση γιά να κυρηχθούν αυθαίρετα τα κτίσματα που κτίστηκαν βάσει αυτής ακριβώς της άδειας .

Link to comment
Share on other sites

Bas, θα κάνω τον συνήγορο του διαβόλου, για να το καταλάβω:

Ένας από τους λόγους που κυρήσσεται αυθαίρετο ένα κτίσμα είναι η "υπέρβαση της οικοδομικής άδειας" ήτοι, με βάση την διάταξη αυτή, υπάρχει τρόπος να κατεδαφίσεις κτίσμα που έγινε κατά την διάρκεια ισχύος μιάς οικ άδειας αλλά δεν είχε εγκριθεί.

Ένας άλλος λόγος κύρρηξης αυθαιρέτου είναι με βάση άδεια που ανακλήθηκε ήτοι στοιχεία που τα προέβλεπε μεν η οικ άδεια αλλά οικοδομήθηκαν ΜΕΤΑ την ανάκληση.

Δεν φαίνεται από το αρ 22 του ΓΟΚ του 1985 να χρειάζεται ως προϋπόθεση η ανάκληση οικ άδειας για να σου κυρρήξουν αυθάιρετο κτίσμα. Υπάρχει κάπου αλλου; Μπορείς να μου το δώσεις;

Μπορείς να μου δώσεις ένα παράδειγμα, όπου να μην μπορεί ο ΓΟΚ του 1985 να κυρρήξει αυθαίρετο κάποιο κτίσμα αν δεν γίνει ανάκληση;

Link to comment
Share on other sites

μπορει να εκδόθηκε αδεια με λαθος ερμηνεια του υπαλληλου.

οπότε ανακαλείτε.

και βγαίνει αυθαιρετο.

και πιασε το αυγο και κουρεφτο

Link to comment
Share on other sites

Ανάκληση διοικητικής πράξης και άρα μιάς οικοδομικής άδειας επιτρέπεται μόνο για παράβαση νόμου αλλά αυτονόητα αυτό πρέπει να γίνει κατά την διάρκεια που ισχύει η διοικητική πράξη.

Η ανάκληση διοικητικής πράξης συνεπώς έχει ως προϋπόθεση να ισχύει η διοικητική πράξη ήτοι να μην έχει λήξει.

Όταν δεν ισχύει η διοικητική πράξη όπως συμβαίνει με την ληγμένη οικοδομική άδεια, τι ανακαλείται; Ο αέρας;

Αφού δηλαδή ήδη ΔΕΝ ισχύει η οικ άδεια ήτοι δεν υπάρχει πως ανακαλέιται κάτι το ανύπαρκτο

Νομίζω ότι μας έχουν περάσει οι Δ/ντές της Πολεοδομίας μιά σκοπίμως λανθασμένη πληροφορία και εμείς, χωρίς έλεγχο, την έχουμε αποδεχθεί. Γιατί; Εύκολη απάντηση:

Οι Δ/ντές των Πολεοδομιών έχουν συμφέρον να μεταφέρουν το μύνημα ότι όποτε θέλω σου ανακαλώ την άδεια. Έτσι έχουν μεγαλύτερο λόγο ύπαρξης γιατί έχουν ένα όπλο εκφοβισμού στον αιώνα τον άπαντα κατά του κάθε ιδιοκτήτη.

Σε περίπτωση που ευθύνεται υπάλληλος για την έκδοση μη νόμιμης οικ άδειας ήτοι, το ορθότερο, εφόσον ευθύνεται η διοικητική αρχή εκπροσωπουμένη από τον υπάλληλο, η άδεια δεν ανακαλείται αλλά προστατευεται ο ιδιοκτήτης εφόσον καλόπιστα αποδέχθηκε το γεγονός και διώκεται πειθαρχικά ο υπάλληλος από την υπηρεσία του. Υπάρχει νομολογία μεγάλη σ' αυτό.

Ο BAS θεωρεί ως προϋπόθεση για κύρηξη αυθαιρέτου, την ανάκληση οικοδομικής άδειας. Αυτό όμως ο ΓΟΚ 1985 δεν το θέτει ως προϋπόθεση (αρ 22) και εγώ δεν γνωρίζω να υπάρχει.

Αντίθετα προβλέπει κήρυξη αυθαιρέτου κτίσματος τόσο κατά την διάρκεια ισχύος όσο και μετά την λήξη της ή σε περίπτωση μη ύπαρξής της.

Εφόσον υπάρχει διαδικασία κήρυξης αυθαιρέτου κτίσματος, η ανάκληση της οικ άδειας, χωρίς προβολή παράνομης έκδοσης, δεν υπεισέρχεται πουθενά.

Τυχόν αυθαίρετο κτίσμα δεν έχει να κάνει με την έκδοση και κατ' επέκταση με την ανάκληση της οικοδομικής άδειας.

Πολλές φορές συνεπώς κάνουμε κάτι ή δεχόμαστε κάτι χωρίς να το έχουμε διασταυρώσει και έτσι εξυπηρετούμε τα συμφέροντα των Δ/ντών της Πολεοδομίας και μόνο.

Link to comment
Share on other sites

Ψευδές τοπογραφικό , αποτελεί λόγο γιά ανάκληση της άδειας .

Οπως απόκρυψη ρέματος , αποκλεισμένου οικοπέδου κλπ

 

Δεν υπάρχει γενικός κανόνας . Η ανάκληση πρέπει να αιτιολογείται επαρκώς .

Δηλαδή είτε με ευθύνη του μηχανικού η και του ιδιοκτήτη να υποβλήθηκαν παραποιημένα στοιχεία η να απεκρύβησαν στοιχεία , τα οποία να οδήγησαν σε άδεια που αλλιώς δεν θα εκδίδετο .

 

Αν υπεβλήθησαν καλώς και η ερμηνεία του νόμου άλλαξε , τότε πρέπει να προστατευθεί ο πολίτης .

Το ίδιο ισχύει αν ακυρωθεί μιά άδεια από το ΣτΕ .

Link to comment
Share on other sites

BAS,

ως προς το πρώτο: στο ψευτικο τοπογραφικό, αν δεν ισχύει η άδεια γίνεται αυτοψία και καλείσαι εντός 4 μηνών (πριν την επιβολή προστίμου κλπ) να υποβάλλεις στοιχεία για επανεκτίμηση των όρων δόμησης και ανάλογα κρίνεται η αυθαιρεσία.

Αν ισχύει η άδεια, τότε γίνεται αναθεώρηση (εγκ 58 / 1989)

Αν εσκεμμένα παραποιήθηκαν στοιχεία και αφορά δημόσιο συμφέρον (ρέμματα κλπ) τότε το αυθαίρετο κατεδαφίζεται ανεξάρτητα από τον χρόνο που γίνεται αυτοψία πχ μετά από 30 χρόνια.

Αν τώρα παραποιήθηκαν εσκεμμένα στοιχεία αλλά δεν αφορά δημόσιο συμφέρον και ανακαλήφθηκε η αυθαιρεσία μετά την πάροδο 5 χρόνων, η αυθαιρεσία τυχαίνει νομικής προστασίας.

Bas, επιμένω ότι δεν μπορεί να ανακληθεί μιά οικ άδεια που έχει λήξει ανεξάρτητα από την αυθαιρεσία.

Link to comment
Share on other sites

καλά όλα αυτά ,αλλα για να "πείσεις" μια υπηρεσία ,χρειάζεται σαφής παράθεση νόμων,εγκυκλίων,αποφάσεων κλπ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.