Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Περί αυθαιρέτων και ΓΟΚ: Aνάκληση οικοδoμικής άδειας


geo4252

Recommended Posts

Αν τώρα παραποιήθηκαν εσκεμμένα στοιχεία αλλά δεν αφορά δημόσιο συμφέρον και ανακλήφθηκε η αυθαρεσία μετά την πάροδο 5 χρόνων, η αυθαιρεσία τυχαίνει νομικής προστασίας.

Bas, επιμένω ότι δεν μπορεί να ανακληθεί μιά οικ άδεια που έχει λήξει ανεξάρτητα από την αυθαιρεσία.

Που ακριβώς θες να καταλήξεις;

Θέλω να πω τι προσπαθείς να πετύχεις;

 

Να πέισεις την Πολοεοδμία πως δεν έχει αυθαίρετη κατσκευή;

ή πως και να έχεις δεν την αφορά;

 

πάντως αυτό με το δημόσιο συμφέρον είναι σχετικό

Link to comment
Share on other sites

καλά όλα αυτά ,αλλα για να "πείσεις" μια υπηρεσία ,χρειάζεται σαφής παράθεση νόμων,εγκυκλίων,αποφάσεων κλπ

Μην περιμένεις η υπηρεσία να πεισθεί διότι δεν έχει συμφέρον ο Προϊστάμενος της Πολεοδομίας να πειστεί.

Η πειθώ γίνεται μόνο μέσω διοικητικών δικαστηρίων. Υπόψη ότι η νομολογία είναι μεγάλη.

Το εκβιαστικό της διοίκησης γενικά είναι να βγάζει παράνομες αποφάσεις όπου ο πολίτης είτε έχει άγνοια και πάει παρακαλώντας είτε του κοστίζει για να τις ακυρώσει και πάει πάλι παρακαλώντας.

Το μυστικό αντιπερισπασμού και του κέρδους για τον πολίτη είναι να ασκεί συγχρόνως με τα διοικητικά δικαστήρια και αγωγη αποζημίωσης (ΟΧΙ ΜΗΝΥΣΗ) κατά του δημοσίου για παράβαση νόμου. Στην περίπτωση αυτή "τσούζει" τον κάθε προϊστάμενο γιατί δεν απαιτείται δόλος και τα δικαστήρια κερδίζονται εύκολα και δίνονται αποζημιώσεις έστω και με μικρά ποσά. Αλλά βγαίνει κερδισμένος.

Τότε θα ηρεμήσουν οι Δ/ντές Πολεοδομίας...

Όσον αφορά τους νόμους κλπ είναι σαφής ο ΓΟΚ και δεν επιδέχεται παρερμηνείες στο ποιά κτίσματα χαρακτηρίζονται αυθαίρετα.

Ο Δ/ντής της Πολεοδομίας είναι έξω από κάθε τέτοια διαδικασία. Αυτό τον πονάει και επιδιώκει παράνομα να είναι μέσα. Να τον υπολογίζουν ως δήθεν δύναμη - εξουσία σε όλη τη περιοχή που καλύπτει το γραφείο. Αλλοιώς αισθάνεται ότι δεν έχει νόημα ύπαρξης.

Link to comment
Share on other sites

Η μήνυση έχει το κακό για τον πολίτη (το ξέρουν καλά οι υπάλληλοι της πολεοδομίας) ότι πρέπει να αποδείξεις δόλο. Τρελλό αλλά έτσι είναι. Το 99% (αν όχι το 100%) αθωώνονται και εσύ έχει ηθικά και υλικά ταλαιπωρηθεί. Η πολεοδομία θα κάνει πάρτι διότι άλλος ένας κατά γής. Πάιζουν ΨΠ (ψυχολογικό πόλεμο).

Το όπλο του πολίτη (το λέω και αλλού) είναι χωρίς μηνυσεις, η κατάθεση αγωγής αποζημίωσης για παράβαση νόμου. Εδώ δεν απαιτείται δόλος αλλά μόνο η παράβαση νόμου. Διάβασε παραπάνω.

 

Που ακριβώς θες να καταλήξεις;

Θέλω να πω τι προσπαθείς να πετύχεις;

 

Να πέισεις την Πολοεοδμία πως δεν έχει αυθαίρετη κατσκευή;

ή πως και να έχεις δεν την αφορά;

 

πάντως αυτό με το δημόσιο συμφέρον είναι σχετικό

Θα σου εξηγήσω:

Αν κάποιος μαζί με μιά οικοδομή νόμιμα ανηγερμένη κάνει και κάτι αυθαίρετο, την πολεοδομία αφορά μόνο το τμήμα το αυθαίρετο και όχι το νόμιμα κτισμένο. Το όπλο της ανάκλησης οικ άδειας, μετά την λήξη της, το χρησιμοποιούν οι Δ/ντές της Πολεοδομίας διότι προκύπτουν μεγαλύτερα της νομίμου οδού περί χαρακτηρισμού αυθαιρέτων πρόστιμα. Πως: δίνει εντολή αμέσως μετά την ανάκληση να γίνει αυτοψία και η αυτοψία συμπεριλαμβάνει και το νόμιμα κτισμένο κτίσμα στα αυθαίρετα. Καταλαβαίνεις το μακελιό κατά του πολίτη που σέρνεται κλαίγοντας στον Δ/ντή της Πολεοδομίας.

ΔΕΝ είναι όμως έτσι. Άλλο το νόμιμα κτισμένο κτίριο και άλλο το αυθαίρετο.

Την Πολεοδομία συνεπώς την αφορά μόνο το αυθαίρετο και εκεί δρά μόνο η αυτοψία και η επιτροπή ελέγχου κατασκευών. Ο Δ/ντής ΔΕΝ υπεισέρρχεται. Θέλει όμως να έχει συνεχώς εξουσία και παρανόμως ανακαλεί άδειες για να τον παρακαλάνε.

Ελπίζω να έγινα κατανοητός.

Link to comment
Share on other sites

η κατάθεση αγωγής αποζημίωσης για παράβαση νόμο. Εδώ δεν απαιτείται δόλος αλλά μόνο η παράβαση νόμου.

μου δινεις ιδεες.

εχω ενα δυο λογαριασμους μελετων απληρωτες εξι χρονια.να κανω αγωγη αποζημιωσης.δεν μου λες ξερεις αν παραγραφονται σε 5 ετη?

Link to comment
Share on other sites

Κατά του δημοσίου είναι 5 χρόνια.

 

Η ανάκληση της οικοδομικής άδειας , είναι προυπόθεση γιά να κυρηχθούν αυθαίρετα τα κτίσματα που κτίστηκαν βάσει αυτής ακριβώς της άδειας .

 

Bas, Αυτό ακριβώς είναι το max της παρανομίας και επιδιώξεων των Δ/ντών της Πολεοδομίας. Να καταχωρηθεί ως δήθεν αυθαίρετο ένα κτίσμα νόμιμα κτισμένο. Όμως την Πολεοδομία (τμήμα αυθαιρέτων) αφορά μόνο το κομματι που είναι αυθαίρετο και όχι και εκείνο που κτίστηκε νόμιμα.

Ο Δ/ντής της Πολεοδομίας είναι έξω από αυτή την διαδικασία. Δεν θέλει όμως και, για να μην χάσει εξουσία, ανακαλεί ληγμένη οικ άδεια για να τον παρακαλάνε και να έχει νόημα εσαεί αφενός ατομικής ύπαρξης και αφετέρου εκφοβισμού-εκβιασμού των πολιτών.

Διάβασε και την ανάρτησή μου με αρ 7, 14 και 20

Link to comment
Share on other sites

geo4252 το έψαξα λίγο χτες βράδυ

δυστυχώς δε βρήκα τη νομοθεσία που περιγραφει πως γίνεται ανάκλιση οικοδομικής άδειας

Link to comment
Share on other sites

Βέβαια αν συνεχίσουμε το σκεπτικό σου έχουμε το εξής παράδοξο.

Εστω οτι η άδεια διαρκεί 4 χρόνια.

Και στα 3,5 χρόνια αρχίζει κάποιος και χτίζει.

Μετά απο 4,5 χρόνια εαν δεν υπάρχει η έννοια της άδειας πως αυτός μπορεί και συνεχίζει τις εργασίες?

Η άδεια νομίζω δεν παύει να ισχύει αλλά αναθεωρείται επ αόριστων.

Τώρα εαν το κτίριο ολοκληρωθεί και η άδεια δεν έχει λόγω ύπαρξης οι επόμενες εργασίες είναι εκτός άδειας άρα παράνομες.

Τα λέω καλά?

Link to comment
Share on other sites

geo4252 το έψαξα λίγο χτες βράδυ

δυστυχώς δε βρήκα τη νομοθεσία που περιγραφει πως γίνεται ανάκλιση οικοδομικής άδειας

Δεν θα το βρείς πουθενά γιατί η ανάκληση της οικοδομικής άδειας υπάγεται στις γενικές αρχές των ανακλήσεων των διοικητικών πράξεων.

Λίγο Διοικητικό Δίκαιο:

Σύμφωνα με γενική αρχή του διοικητικού δικαίου, επιτρέπεται η ανάκληση των παρανόμων ή πλημμελών ατομικών διοικητικών πράξεων, υπό την προϋπόθεση ότι η ανάκληση γίνεται σε εύλογο χρόνο ο οποίος δεν μπορεί να είναι, (α.ν.261/1968 ) περισσότερος της πενταετίας.

Μετά την πάροδο του ευλόγου χρόνου δεν είναι δυνατή η ανάκληση παράνομης διοικητικής πράξης, εκτός και αν το διοικητικό όργανο παρασύρθηκε στην έκδοση της, συνεπεία

  • είτε απατηλής ενέργειας εκείνου που ωφελήθηκε από αυτή (ΣτΕ 1841/1978)
  • είτε αν γίνεται προς συμμόρφωση προς το περιεχόμενο δικαστικής αποφάσεως (ΣτΕ 1988/1961)
  • είτε για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Η ληγμένη όμως διοικητική πράξη ΔΕΝ ανακαλείται γιατί απλούστατα έχει αυτοανακληθεί την ημερομηνία λήξης της ήτοι έχει λήξει από μόνη της. Τελεία και παύλα

Αυτά γενικά και εγκυκλοπαιδικά.

Στην οικοδ άδεια, για να έρθουμε στο δικό μας, είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί παρανομία και να ανακληθεί άδεια, όταν για την έκδοση της κατίθεται κάθε τι που θα του ζητηθεί. Ακόμα όμως και άν έχει αποκρυφτεί κάτι πχ τοπογραφικό, καλείται ο ιδιοκτήτης εντός 4 μηνών (παρ 3 αρ 19 ν. 2831 / 2000) να το διορθώσει και να γίνει τελική προσθαφαίρεση δόμησης και ανακάλυψη τυχόν αυθαιρεσίας. ΌΜΩΣ δεν ανακαλείται η άδεια. Τιμωρείται η αυθαιρεσία αλλά η οικ άδεια παραμένει. Ο Δ/ντής πολεοδομίας έχει μείνει έξω από την διαδικασία.

Πάντα όμως, ότι γίνει, πρέπει να γίνει κατά την διάρκεια που ισχύει η οικ άδεια. Μόλις λήξει η οικ άδεια τίποτα δεν μπορεί να την ανακαλέσει. Κοινά, έχει αυτοανακληθεί.

Να το παραλληλήσετε με δίπλωμα οδήγησης που έχει ημερομηνία λήξης: Ανακαλείται για οποιοδήποτε λόγο μετά την ημερομηνία λήξης; Όχι διότι μετά την λήξη ισχύος του δεν υφίσταται δίπλωμα. Είναι ληγμένο. Μπορεί να ανακληθεί πριν λήξει. Όταν λήξει, έληξε... Δεν διαφέρει από την οικ άδεια.

Κυριοι, βαθιά ριζωμένο στους συναλλασσόμενους με την πολεοδομία αυτό που θέλουν οι Δ/ντές της Πολεοδομίας: να μας έχουν εσαεί δέσμιους.

Μια και καλή: ληγμένη οικ άδεια δεν ανακαλείται... Ότι σενάριο θέλετε, αλλά πριν την λήξη της. Όταν καταγραφεί ημερομηνία λήξης ήτοι μετά την λήξη της ένα είναι το σενάριο: Αρχείο και δεν την ξαναθυμούμαστε...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.