Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Περί αυθαιρέτων και ΓΟΚ: Aνάκληση οικοδoμικής άδειας


geo4252

Recommended Posts

Αυτό που λες geo4252 για την 5ετία από την λήξη και την ανάκληση ΔΕΝ ισχύει. Δες σχετικά την 1011/29-10-1987 γνωμοδότηση Νομικής Δ/σης ΥΠΕΧΩΔΕ όπου στο τέλος του ΙΙ τμήματός της αναφέρει κατά λέξη :

 

" ...κατά τα γενόμενα δεκτά από την νομολογία του ΣτΕ , η κατά παράβαση πολεοδμικών διατάξεων εκδοθείσα οικοδομική άδεια υπόκειται ή μη σε ανάκληση και μετά πάροδο μακρού χρόνου από την έκδοσή της , ανάλογα με την βαρύτητα της παραβιασθείσας διατάξεως. (ΣτΕ 835/1977 , 793/1979 , 2141/1979 , Γνωμ. ΥΧΟΠ 1029/1984). Στην διακριτική λοιπόν ευχέρεια της διοίκησης ανήκει να κρίνει αν μια τέτοια παράνομη άδεια μπορεί να ανακληθεί μετά παρέλευση μακρού χρόνου, εκτιμώντας τις συγκεκριμένες κάθε φορά συνθήκες και ιδιαίτερα τον επιδιωκόμενο από την παραβιασθείσα διάταξη σκοπό"

 

Τώρα αν η οικ.αδεια έχει εκδοθεί σύννομα δεν ανακαλείται λόγω αυθαιρέτου κατασκευής , αυτό ΔΕΝ γίνεται.

 

Αυτό όμως που μπορεί να γίνει είναι να χαρακτηριστεί συνολικά το κτίριο ως αυθαίρετο λόγω υπέρβασης ή μη εφαρμογής της άδειας.

Link to comment
Share on other sites

Σε ποιό σημείο φαίνεται ότι έτσι το λέω; Τα ίδια που λέει ο avgoust τα καταγράφω νωρίτερα στην απάντηση με αρ 20. Ο avgoust απλώς καταγράφει και αποφάσεις.

Πουθενα ΔΕΝ είπα ότι ιδιοκτήτης που καταθέτει ψευδή στοιχεία πχ τοπογραφικό ή οτιδήποτε άλλο ψευτικο στοιχείο ή αποκρύπτει κάτι, είναι σε ασυλία.

Απλά. Ξεφύγαμε από το θέμα και αναφέρουμε περιπτώσεις...εκτός θέματος.

Επαναλαμβάνω: Εγώ λέω ότι ληγμένη άδεια δεν ανακαλείται γιατί έχει "αυτοανακληθεί" (Ας διαβαστούν καλά όμως οι απαντήσεις 7, 14 και 20).

Συνοψίζοντας, για την κάθε είδους αυθαιρεσία ή κατάθεσης ψευδών στοιχείων ή απόκρυψης στοιχείων, υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που προβλέπει τι γίνεται.

ΔΕΝ προβλέπεται από ΝΟΜΟ ή ΠΔ ή άλλο νομοθέτημα ότι προϋποθεση για να κυρηχθεί αυθαίρετο ένα οποιοδήποτε κτίσμα, πρέπει να ανακληθεί η ληγμένη άδεια. Το άρ 22 του ΓΟΚ 1985 είναι σαφές.

Σ' αυτή την διαδικασία (καθορισμού πάσης φύσεως αυθαιρεσίας) ο Προϊστάμενος της Πολεοδομίας ήτοι αυτός που μπορεί να ανακαλεί ισχύουσες οικ άδειες, ΠΟΥΘΕΝΑ δεν εμφανίζεται να μπορεί να παρεμβαίνει.

Αν υπάρχουν εξεζητημένες περιπτώσεις να μπορεί ή να επιτρέπεται να παρεμβαίνει μετά την λήξη της οικ άδειας δεν το ξέρω και δεν έχει κατατεθεί τίποτα σχετικό στην συζήτησή μας. Ο Δ/ντής συνεπώς Πολεοδομίας, σε περίπτωση αυθαιρεσίας, ιδιαίτερα μετά την λήξη της οικ άδειας, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να κινητοποιεί τον μηχανισμό περι αυθαιρεσιών. Είναι δηλαδή και παραμένει διεκπεραιωτικός υπάλληλος. ΑΠΛΑ...

 

αυθαιρετο εν μερει η εν ολω μπορει να στο βγαλει.και τοτε....

Quiz: το βάσει της οικ άδειας κτισμα θα κριθεί αυθαίρετο;

Μη ξεφευγουμε όμως από το θέμα: πρέπει να αποδεχθούμε ότι ληγμένη άδεια δεν ανακαλείται (απαντήσεις 7, 14 και 20)

 

Αυτό που λες geo4252 για την 5ετία από την λήξη και την ανάκληση ΔΕΝ ισχύει. ...........................................................................................

 

Αυτό όμως που μπορεί να γίνει είναι να χαρακτηριστεί συνολικά το κτίριο ως αυθαίρετο λόγω υπέρβασης ή μη εφαρμογής της άδειας.

 

Άρα συμφωνούμε: Δεν χρειάζεται ανάκληση ληγμένης οικ άδειας για να χαρακτηριστεί αυθαίρετο ένα κτίσμα. Προβλέπονται τρόποι χαρακτηρισμού αυθαιρέτου που δεν υπεισέρχεται ο Δ/ντής της Πολεοδομίας.

Η 5ετία ισχύει εφόσον δεν μπαίνει το δημόσιο συμφέρον (διάβασε την απάντηση με αρ 20)

Άρα μην αναλύσουμε κάθε περίπτωση δημόσιου συμφέροντος ή κάτι που ενδεχομένως θα ενταχθεί στο δημόσιο συμφέρον για να δικαιολογηθεί η ανάκληση από τον Δ/ντή.

Το θέμα ξεκίνησε ότι δεν μπορεί να ανακληθεί η οικ άδεια αν έχει λήξει και από την συζήτηση δεν βλέπω να έχει κατατεθεί κάτι το οποίο να νομιμοποιεί Δ/ντή Πολεοδομίας να ανακαλεί οικ άδεια μετά την λήξη της. Αλλά και πρίν την λήξη της υπάρχουν σοβαρά κωλύματα παρέμβασης του Δ/ντή Πολεοδομίας, ως θεσμού.

Κύριοι-ες-δ/δες, Βγάλτε έξω την υπογραφή των Δ/ντών Πολεοδομίας και τα πρόσωπα που τους εκπροσωπούν, στο 99% των περιπτώσεων ύπαρξης αυθαιρέτου...

 

 

Θα ήθελα βέβαια να προσθέσω, προς αποφυγή του λαϊκου "μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά", ότι κάθε αναφορά μου στους Δ/ντές Πολεοδομίας αφορά μόνο και αποκλειστικά εκείνους τους Δ/ντες που παρανομούν ή που παρεμβαίνουν χωρίς να έχουν κανένα δικαίωμα και χωρίς να προβλέπεται από το νόμο.

Είναι σαφές ότι δεν είναι όλοι το ίδιο.

Ο Δ/ντής ο οποίος με έβαλε στην διαδικασία να ψάξω αναλυτικά το θέμα, ήδη αντικαταστάθηκε από τυπικό Δ/ντή. Μερικώς δηλαδή δικαιώθηκα και έπονται τα διοικητικά δικαστήρια, για τα οποία θα σας ενημερώσω.

Αυτά.

 

Ευχαριστώ όλους για την γόνιμη συζήτηση η οποία πιστευω κάτι άφησε...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα

 

Εγώ έχω ίδια περίπτωση σε έτοιμο σπίτι που κατοικείται 2 χρόνια και έχει λήξει η άδεια προ διετίας . Κάνει η πολεοδομία ανάκληση άδειας με δικαιολογία ότι οι μηχανικοί που έβγαλαν την άδεια έδωσαν ψευδή στοιχεία. Και δεν μιλάμε για τοπογραφικά στοιχεία η κάτι τέτοιο μιλάμε για περίπτωση όπου δεν έχει γίνει κάτι π.χ φωταγωγός ή δεν είναι ακριβώς όπως δείχνει άδεια.

Που και αυτό είναι ανακάλυψη την πολεοδομίας και όχι παρανομία αλλά μην επεκταθώ σε αυτό, ας μείνουμε μόνο στην ανάκληση και αν αυτή είναι νόμιμη σαν απόφαση.

 

Επίσης τι κυρώσεις έχω από το νόμο αν ανακληθεί άδεια έτοιμου σπιτιού ? πρόστιμο ? κατεδάφιση ?

 

Αν γίνει ανάκληση μπορείς να καταθέσεις πάλι την ίδια άδεια με τις αλλαγές που θεωρητικά είναι λάθος κατά την πολεοδομία και να τελειώσει εκεί το θέμα ?

Επίσης αν διαφωνείς με την ανάκληση και πιστεύεις ότι η πολεοδομία κάνει λάθος τι κάνεις ?

 

Υπάρχει κάποια υπηρεσία που ακυρώνει την απόφαση της πολεοδομίας ?

 

Αν κάποιος έχει αντιμετωπίσει κάτι παρόμοιο, δηλαδή ανάκληση άδειας χωρίς πραγματικό λόγο από την πολεοδομία παρακαλώ να μου στείλει ένα προσωπικό μήνυμα. Θα με βοηθούσε πολύ.

 

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας

Link to comment
Share on other sites

καλήμερα συνάδελφοι,μου τέθηκε ερώτημα από ιδιώτη για το οποίο δεν γνωρίζω,κάθε βοήθεια πολύτιμη...κατέθεσε άδεια στην πολεοδομία, έχει πληρώσει τις αμοιβές και τώρα θέλει να την ανακαλέσει και ρωτάει αν του επιστρέφονται τα χρήματα?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.