Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Περί αυθαιρέτων και ΓΟΚ: Aνάκληση οικοδoμικής άδειας


geo4252

Recommended Posts

καλησπερα να ροτισω κατι και εγω μπορει μια αδεια του 1960-1970με ψευτικο τοπογραφικο δειλαδει να ειναι 2 -3 οικοπεδα τα ποια φενοντε ενα και να βγει μια αδεια και μετα προσθικη κα τα επεκταση αν αναφερθει στην πολεοδομεια να βγαλει τα κτοισματα αυθερετα και καταδαφιστεα

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Εγώ έχω ίδια περίπτωση σε έτοιμο σπίτι που κατοικείται 2 χρόνια και έχει λήξει η άδεια προ διετίας . .....................................................

 

Αν κάποιος έχει αντιμετωπίσει κάτι παρόμοιο, δηλαδή ανάκληση άδειας χωρίς πραγματικό λόγο από την πολεοδομία παρακαλώ να μου στείλει ένα προσωπικό μήνυμα. Θα με βοηθούσε πολύ.

 

Η άδεια που σου ανακλήθηκε λόγω φωταγωγού κλπ αποτελεί παράνομη πράξη του Δ/ντή της Πολεοδομίας και όχι δική σου. Αυτό που λες ότι έχεις κάνει στο σπίτι σου υπάγεται στα περί αυθαιρέτων ήτοι υπάγεται στις διατάξεις του άρ 22 του ΓΟΚ 1985 και στις διαδικασίες του ΠΔ 267 / ΦΕΚ 195 Α / 1998.

Ο Δ/ντής της Πολεοδομίας δεν λαβαίνει μέρος πουθενά είναι για σένα ένας απλός διοικητικός υπάλληλος.

Αφού όμως έχει εκδοθεί η πράξη ανάκλησης πρέπει να την ακυρώσεις.

Για την άμυνά σου κατά του Δ/ντή της Πολεοδομίας αλλά και κατά του Γενικού Γραμματέα αργότερα (διότι αυτή την διαδικασία σου συστήνουν παρανόμως οι Δ/ντές Πολεοδομίας και ο οποίος (Γεν Γρ) 99,99% συνηγορεί υπέρ του Δ/ντή της Πολεοδομίας), μπορείς ταυτόχρονα να κάνεις 2 ανεξάρτητες αιτήσεις ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο και 2 ανεξάρτητες αιτήσεις αποζημίωσης για ηθική βλάβη (αστική ευθύνη του κράτους) με βάση το αρ 104 έως 106 του ΕισΝΑΚ, αρ 914, 932, 298 ΑΚ κλπ (αυτά τα ξέρουν οι δικηγόροι τους οποίους να συμβουλευτείς αλλά και να "καθοδηγείς").

Είπα παρανόμως σε στέλνουν στο Γεν Γραμ διότι μόνο οι αποφάσεις Νομάρχη πάνε Γεν Γραμ. Η πράξη ανάκλησης κακώς χαρακτηρίζεται ως πράξη Νομάρχη (Ε.Ν.) διότι οι πολεοδομίες ασκούν την εξουσία τους κατ' ευθείαν εκ του νόμου και όχι μέσω εξουσιοδοτήσεως.

Μην αμελήσεις τις αιτήσεις ακύρωσης ακόμα και αν υπολογίσεις ότι μπορεί να δικαιωθείς διοικητικά. Οι αιτήσεις ακύρωσης δεν μπορείς να τις καταθέσεις όποτε θες ή αν αλλάξεις γνώμη όμως μπορείς να τις ανακαλέσεις οποτεδήποτε. Ας τις λοιπόν να τρέχουν και αποφασίζεις ανάλογα με αυτό που θα προκύψει.

Ως προς τις συνέπειες (κατεδάφιση, πρόστιμα κλπ) μην επικεντρώνεσαι και μην ασχολείσαι. Είναι 100% το τελευταίο που σε απασχολεί. Ούτως ή άλλως κατεδάφιση ουδέποτε θα γίνει ενώ το πρόστιμο θα στο ανακοινώσουν αργότερα και, όταν δικαιωθείς δικαστικά, το παίρνεις πίσω. Μην τρομοκρατείσαι, απλά είναι διαδικασίες που θέλουν χρόνο και σταθερά βήματα και θα δικαιωθείς.

Αποκτάς απλώς μια μικρή πείρα της ασυδοσίας του Ελληνικού Δημοσίου.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

γειά σας. προφανώς χρειάζομαι την βοήθεια κάποιου που γνωρίζει σχετικά με τις ανακλήσεις και μερικές ανακλήσεις αδειών.

προσπαθώ να κάνω μια εκτίμηση ακινήτου για δάνειο από τράπεζα. ο πελάτης έχει φέρει άδεια (του 1978 ), τοπογραφικό και κάτοψη όλα επικυρωμένα απο την πολεοδομία. πάνω στο δίφυλλο της αδείας αναγράφεται ότι ανακλήθηκε μερικώς με μία απόφαση το '83 και μετά οτι ξανανακλήθηκε το '84.

τι συμπέρασμα βγαζω εγώ τώρα με μια πρώτη ανάγνωση?

οτι έστω οτι έγιναν στην οικοδομή κάποιες παραβάσεις (που πιθανότατα αφορούν άλλους ορόφους) και μετά απο καταγγελίες ανακλήθηκε σε κάποιες φάσεις η άδεια αλλά τώρα μετά από 25 χρόνια προφανώς έχουν τακτοποιηθεί και γι αυτό το λόγο δίνουν και αντίγραφα επικυρωμένα?

αυτές οι αποφάσεις μερικής ανάκλησης άν είναι σε ισχύ δεν θα έπρεπε να συνοδεύουν την άδεια λογικά?

 

κανείς δεν γνωρίζει κάτι σχετικό?

Link to comment
Share on other sites

Εαν η οικ άδεια ανακλήθηκε ως μερικώς ελαττωματική διοικητική πράξη θα πρέπει να εντοπίσεις το τμήμα της εκείνο που κρίθηκε παράνομο. Γνώμη μου είναι να μην καταφύγεις σε ερμηνείες, αφού μπορείς να ζητήσεις τις πράξεις ανάκλησης. Γιατί πέρα απ΄ το νομοτεχνικό κομμάτι νομίζω πως στην εκτίμηση (εμπορική αξία) πρέπει να ληφθεί υπόψη και η πραγματική δυνατότητα διαίρεσης/απεμπλοκής του νόμιμου κομματιού απ΄ το παράνομο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

βρήκα τις ανακλήσεις. αφορούσαν το ύψος της οικοδομής (είχαν δοθεί στην ΟΑ πλαστές στάθμες) και την δόμηση του τελευταίου ορόφου. από τη στιγμή που το διαμέρισμα που με αφορά είναι στον 1ο είμαι οκ;

η προϊσταμένη στην πολεοδομία μου είπε πως ίσως αντιμετωπίσω θέμα με τη συμβολαιογράφο που θα κάνει συμβόλαιο...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

καλησπέρα συνάδελφοι, όποιος γνωρίζει ας βοηθήσει.

Έχει εκδοθεί μία άδεια σε περιοχή όπου επιτρέπονται 2 όροφοι και 8,5μ ύψος. Παρόλο που αναγράφονται τα στοιχεία αυτά στο τοπογραφικό από αβλεψία του ο μελετητής μηχανικός υπέβαλε μελέτη για 4 ορόφους και 12 μέτρα ύψος και η άδεια από αβλεψία και του μηχανικού εφαρμογής εκδόθηκε.

Το κτίριο έχει κατασκευαστεί πλέον και είναι προ της θεώρησης της πολεοδομίας για ρεύμα. Αν γίνει κάποια καταγγελία και βρεθεί το λάθος, ποιός έχει ευθύνη και τι γίνεται?

ο μελετητής έχει ευθύνη? ο ιδιοκτήτης? το κτίσμα είναι αυθαίρετο?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

γεια σας παιδια...Θα ηθελα μια πληροφορια... σε χωραφι εκτος σχεδιου δινεται η δυνατοτητα οικοδομησης επειδη βλεπει σε επαρχιακο δρομο. Πραγματι δεξια κ αριστερα του χωραφιου μας (δωρεα απο γιαγια) εχουν ηδη κτιστει νομιμοτα κι αλλα σπιτια. Απόο ό,τι εχω μαθει η αδεια βγαινει με μια παλιοτερη γνωμοδοτηση της διευθ.τεχν.υπηρ. που λεει οτι πραγματι αυτος ο δρομος ειναι ο συγκεκριμενος επαρχιακος δρομος.

Το θεμα ειναι οτι ολες οι αδειες εχουν βγει απο τον ιδιο μηχανικο (ακομη κ στη πολεοδομια μου ειπαν γιατι δε βρισκω τον ταδε μηχανικο που εχει λυσει το θεμα κτλ κτλ)...

ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΜΕ (εγω απλα υποψιαζομαι) ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΣ. Υποψιαζομαι οτι το ολο στηριζεται οτι στο χαρτη του ορισμου του δρομου ως επαρχιακου δεν εχει αποτυπωθει ο κανονικος δρομος και ετσι ο μονος δρομος που θα μπορουσε να ενωνει τα αναφερομενα απο το βασιλικο διαταγμα χωρια ειναι ο χωματοδρομος μας και οχι η αλλη δρομαρα που δε φαινεται...

τεσπα...

Λοιπον...

ενας μηχανικος (Α) μου ειπε οτι αυτος δεν ειναι ο επρχιακος ταδε...

ο συγκεκριμενος μηχανικος (Β) της περιοχης λεει οτι ειναι...

στη διευθ.τεχν εργων μου ειπαν να ρωτησω τον ταδε μηχανικο Β που ξερει και τη περιοχη κτλ κτλ...

 

λοιπον... θα ηθελα να ρωτησω...

αντε και βγαζω αδεια...

ειτε επειδη βολευει που στο χαρτη δε φαινεται ο κανονικος επαρχιακος δρομος ενω υποτιθεται οτι θα υπαρξει και αυτοψια

-αν δεν υπαρξει και στηριχτουμε σε προηγουμενη αποφαση εγω να ζητησω γνωματευση επι του δικου μου χωραφιου?

- ακομη κι αν πραγματι τρεχει κατι και μου δωσουν την αδεια οπως μου τη δωσουν (αυτοι ξερουν μονο πως) τι κινδυνοι υπαρχουν ισως μελλοντικα?

δηλ. ανακληση? κηρυξη του χτισματος ως αυθαιρετου η ειναι ευθυνη της πολεοδομιας και του μηχανικου....?

- μηπως να μην χτισω (αν και το θελω πολυ) να εχω και το κεφαλι μου ησυχο η να βρω καποια δικλειδα ασφαλειας κι αν ναι ποια?

ευχαριστω εκ των προτερων!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Αγαπητοί φίλοι, σας ενημερώνω ότι δικαιώθηκα από διοικητικό Δικαστήριο και ακυρώθηκε η πράξη ανάκλησης της οικοδομικής άδειας. Η ανάκληση είχε γίνει από τον Δ/ντή της Πολεοδομίας με τον ισχυρισμό ότι υπήρξε ωφέλεια από την δήθεν μη προσκόμιση συμβολαίου ιδιοκτησίας και από την μη αποτύπωση μεγαλυτέρου κτήματος (δήθεν απόκρυψη) και κτισμάτων.

Το αιτιολογικό της απόφασης ήταν ότι ο Δ/ντής της Πολεοδομίας δεν απέδειξε, ως ισότιμος διάδικος, ότι υπήρχε δόλος στην όλη ιστορία (δεν υπήρξε ωφέλεια).

Η έκπληξη ηταν ότι υπάλληλοι 30 χρόνων στην Πολεοδομία δήλωναν ότι δεν τους έχει ξανασυμβεί!!! και δεν ήξεραν πως να χειριστούν στο εξής την υπόθεση!!!

Link to comment
Share on other sites

Η έκπληξη ηταν ότι υπάλληλοι 30 χρόνων στην Πολεοδομία δήλωναν ότι δεν τους έχει ξανασυμβεί!!! και δεν ήξεραν πως να χειριστούν στο εξής την υπόθεση!!!

 

Φοβάμαι ότι αφού ρωτήσουν, και εφόσον όντως η άδεια δεν είχε χορηγηθεί νομίμως, και εφόσον συντρέχουν λόγοι δημόσιου συμφέροντος (πχ υπέρβαση σδ),τότε θα πράξουν το ορθό και θα ακυρώσουν (εν όλω ή εν μέρει) την παρανόμως χορηγηθείσα άδεια οικοδομής. Ληγμένη άδεια φυσικά δεν ανακαλείται, αλλά όμως ακυρώνεται.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.