Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Σε τι ωφελεί ο Μ/Σ 1:1 ;


akouv

Recommended Posts

Λόγω της γαλβανικής απομόνωσης η γείωση είναι τεχνικά περιττή σε φορτία που τροφοδοτούνται από Μ/Σ 1:1 καθότι η όποια διαρροή και επαφή με αυτήν δεν κλείνει κύκλωμα με τη γη ώστε να υφίσταται κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.

 

Το μεγάλο ερώτημα με τους Μ/Σ 1:1 δεν είναι η γείωση ούτε αν είναι η πιο ασφαλής μέθοδος. Το μεγάλο ερώτημα που έχει συζητηθεί λίγο στο παρελθόν και δεν έχει απαντηθεί είναι η επικινδυνότητα που αποκτούν όταν οι γραμμές τροφοδοσίας ξεπερνούν τα 100μ και εμφανίζονται οι λεγόμενες κατανεμημένες χωρητικότητες.

Link to comment
Share on other sites

Φυσικά. Για αυτό το λόγο δεν θεωρώ ότι υπερτερεί έναντι των Μ/Σ υποβιβασμού και του γεγονότος ότι σε μεγάλες αποστάσεις αυτοί έχουν αναλογικά μεγάλη πτώση τάσης στις γραμμές τους.

 

Τώρα βέβαια θα μου πεις, έχεις μετρήσει όντως τα χωρητικά και αν πράγματι μπορεί να προκύψει μια εν δυνάμει επικίνδυνη κατάσταση?

 

Επειδή ακριβώς δεν το έχω κάνει, προτιμώ τους Μ/Σ υποβιβασμού. Αισθάνομαι μεγαλύτερη σιγουριά.

Link to comment
Share on other sites

το HD384 στο 413.5.1.2 συνιστά το γινόμενο τάσης επί συνολικό μήκος γραμμών σε ηλεκτρικά διαχωρισμένο κύκλωμα να μην ξεπερνά το 100000 με μέγιστο μήκος γραμμών τα 500m

στο 413.5.1.3 απαγορεύει την γείωση των ενεργών μερών του κυκλώματος

στο 413.5.3.1 και 413.5.3.2 επιβάλει την ισοδυναμική σύνδεση των εκτεθειμένων αγώγιμων μερών (και των ακροδεκτών γείωσης των ρευματοδοτών) και απαγορεύει την γείωση τους

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το ερώτημα παιδιά για να μάθουμε και κάτι είναι τι ακριβώς είναι αυτές οι κατανεμημένες χωρητικότητες, πως εμφανίζονται, ποιό είναι το φαινόμενο και πως μπορεί θεωρητικά να υπολογιστεί. Μέχρι σήμερα, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια που κάναμε πριν καιρό με τον CostasV, τον Μίλτο και λοιπούς συναδέλφους δεν θυμάμαι να καταφέραμε να ξεκαθαρίσουμε το θέμα επι της ουσίας του.

Link to comment
Share on other sites

Ηλεκτρονικος μετασχηματιστης ουσιαστικα ειναι παλμοτροφοδοτικο. Οπως καθε ηλεκτρονικο κυκλωμα ειναι ευαισθητο σε θερμοκρασιες, υγρασιες κτλ. Ο μετασχηματιστης ειναι πολυ πιο αξιοπιστος σιγουρα. Τα παλμοτροφοδοτικα πλεονεκτουν για το βαρος και τον ογκο τους. Οταν μιλαμε ομως για φωτισμο ενος συνηθισμενου κηπου δεν εχει νοημα κατι τετοιο.

 

Κατανεμημενη χωρητικοτητα δεν εμφανιζεται απο τα 100μ και πανω. Απλα απο τα 100μ ( ; ) και πανω γινεται αισθητη στο συνολο της και επιρρεαζει το κυκλωμα. Οταν βαλεις μετασχηματιστη 1:1 και καλωδια στο εδαφος τοτε τα καλωδια μεταξυ τους και το εδαφος παρουσιαζουν χωρητικοτητες. Δηλαδη αν απλοποιησουμε το κυκλωμα θα το παρουσιασουμε με εναν πυκνωτη μεταξυ του καθε καλωδιου του δευτερεοντος του μ/τ και της γης και εναν πυκνωτη μεταξυ των δυο καλωδιων του δευτερευοντος του μ/τ.

Συνεπως δεν ειναι ακριβως απομονωμενο το δευτερεον απο τη γη για μεγαλες αποστασεις καλωδιου. Για μικρες αποστασεις η χωρητικοτητα ειναι μικρη αρα και η αγωγιμοτητα. Αρα το θεωρεις απομονωμενο. Για μεγαλες δε μπορεις.

Επισης και η μονωση του καλωδιου εχει μια αγωγιμοτητα που παλι εξαρταται απο την αποσταση. Σε μεγαλες αποστασεις ειναι και αυτη υπολογισιμη,

 

Ειναι μια καλη περιπτωση για μελετη αυτο το φαινομενο στους κηπους.

Καποια στιγμη ισως μετρησω σε ενα τετοιο συστημα τη διαρροη με τη γη για να δω αν η γαλβανικη απομονωση ειναι τοση ωστε να προστατευει τον ανθρωπο.

 

Επισημανση: Απ τη στιγμη που το ρελε διαφυγης ειναι υποχρεωτικο δεν εχεις δικαιωμα να το ακυρωνεις με μετασχηματιστη 1:1. Συνεπως για να εισαι νομιμος πρεπει στο δευτερευον του μ/τ 1:1 (αν χρησιμοποιησεις τετοιον) να βαλεις νεο ρελε διαφυγης. Δικο μου συμπερασμα αλλα νομιζω πως μονο εισαι εισαι νομικα κατοχυρωμενος. Το ρελε διαφυγης εφοσον δουλευει ειναι πολυ καλη μεθοδος προστασιας οχι μονο για τυχαια επαφη ανθρωπου αλλα και για τον συνεχη ελεγχο της εγκαταστασης και των μονωσεων. Ενδεικτικα: Πλυντηριο σε σπιτι χωρις ρελε δουλευε αψογα. Σε σπιτι με ρελε επεφτε συνεχεια το ρελε. Αιτια ηταν μια διαρροη του πλυντηριου στο σασι του που χωρις ρελε θα γινοταν αντιληπτη καποια στιγμη μονο οταν θα χαλαγε η γειωση του πλυντηριου και θα χτυπουσε το ρευμα καποιον ανθρωπο΄.

 

το HD384 στο 413.5.1.2 συνιστά το γινόμενο τάσης επί συνολικό μήκος γραμμών σε ηλεκτρικά διαχωρισμένο κύκλωμα να μην ξεπερνά το 100000 με μέγιστο μήκος γραμμών τα 500m

στο 413.5.1.3 απαγορεύει την γείωση των ενεργών μερών του κυκλώματος

στο 413.5.3.1 και 413.5.3.2 επιβάλει την ισοδυναμική σύνδεση των εκτεθειμένων αγώγιμων μερών (και των ακροδεκτών γείωσης των ρευματοδοτών) και απαγορεύει την γείωση τους

Αυτα σε διαχωρισμενα κυκλωματα. Εφοσον βασιζεις ολη την προστασια στο μ/τ αυτα πρεπει να γινουν. Διοτι σκεψου να γειωσεις το μεταλλικο κελυφος μιας συσκευης που συνδεετε σε μ/τ 1:1 και η συσκευη να εχει διαρροη προς το μεταλλικο κελυφος. Αυτοματως λογω της διαρροης ο μ/τ αποκταει γειωμενο ουδετερο. Εχεις τωρα εσυ γειωμενο ουδετερο στο δευτερευον χωρις να το γνωριζεις και θεωρωντας οτι το δευτερευον ειναι ακινδυνο ακουμπας τη φαση πλεον του δευτερευοντος. Αντιλαμβανεσαι;

Στον κηπο δεν υπαρχει διαχωρισμενο κυκλωμα με μ/τ 1:1. Απ τη στιγμη που ενα μεταλλικο φωτιστικο ή μια αλλη συσκευη βρισκεται σε περιβαλλον που ειναι υγρο ξεχναμε την απομονωση. Εχει αγωγιμοτητα μετρησιμη ως προς τη γη, αρα ξεχναμε ολα τα υπολοιπα.

 

 

Προσωπικη αποψη: Καλες γειωσεις και ρελε διαφυγης.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 years later...

Καλησπέρα σε όλους,

γνωρίζει κάποιος συνάδελφος αν υπάρχουν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για τη διαστασιολόγηση μετασχηματιστή απομόνωσης ο οποίος τροφοδοτεί κυρίως τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό μέσω UPS καθώς και ωμικά κι επαγωγικά φορτία μη ασφαλισμένα μέσω του UPS?

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

...  διαστασιολόγηση μετασχηματιστή απομόνωσης ...

Για τα UPS τουλάχιστον την μεγίστη ισχύ εισόδου που γράφουν στα χαρακτηριστικά τους σε πλήρες φορτίο. Αν σε παίρνει τσέκαρε αν περιλαμβάνει και τους chargers (αν υπάρχουν) σε λειτουργία.
Αν βάλεις και το +20-40% στιγμιαία υπερφόρτωση που επιτρέπουν τα ups για λίγα sec στο power on εξοπλισμού μπορεί να έχεις έναν πονοκέφαλο λιγότερο σε περίπτωση που κάποιος ανάψει ταυτόχρονα όλα όσα κρέμονται από τα UPS.
Αν γίνεται ο μ/τ να έχει και τύλιγμα θωράκισης μεταξύ primary-secondary όλο και κάτι θα γλυτώσεις από τους θορύβους που κυκλοφορούν στις power lines, θα γλυτώσεις και κάποια pF (ή nF) χωρητικότητα πρωτεύον-δευτερεύον.
Δεν θυμάμαι τώρα τι κερδίζουμε και (πότε συμφέρει) αν το πρωτεύον έχει μεσαία λήψη.

Μπορείς να αποφύγεις το έξτρα κόστος που απαιτεί η υπερφόρτωση, η θωράκιση και η μεσαία λήψη αν δεν είσαι εσύ υπεύθυνος για την λειτουργία του εξοπλισμού.
Για την υπερφόρτωση του μ/τ ρώτα τον προμηθευτή πόσο τοις % επιτρέπεται και για πόσο χρόνο, μπορεί να μην κοστίζει τίποτα.

Γιατί τα ωμικά και τα επαγωγικά πρέπει να παίρνουν και αυτά από τον απομόνωσης του εξοπλισμού?

edit: δες το νήμα από την αρχή, υπάρχουν θέματα ασφαλείας.

Να ρωτήσω και εγώ τους συναδέλφους, υπάρχει επίσημη λίστα για πόσο κάνουμε υποδιαστασιολόγιση επί των ονομαστικών τιμών σε υλικά και εξαρτήματα, μ/τ χαμηλής συμπεριλαμβανομένων (νομίζω ABB, έχουν και άλλοι) παρακαλώ ενημερώστε.

Edited by AMHxaNos
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.