Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πέργκολα (δόμηση, χαρακτηριστικά)


Recommended Posts

Ως η/χ δεν μπορεί να μετρήσει γιατί δεν είναι κλειστή από πάνω, αλλιώς δεν είναι πέργολα.

Για τον Σ.Δ., υπήρξαν περιπτώσεις που μετρούσαν τα στοιχεία από μπετό αν είναι τέτοια. Συνήθως όμως ως "σκηνικό όψης" που το έχω ακούσει να χαρακτηρίζεται, δεν μετριέται στον Σ.Δ.

 

Αλλωστε, το νόημα του Σ.Δ. είναι για χώρους και όχι για μη βατές και απλώς διακοσμητικές κατασκευές. Δυστυχώς όμως σε υπαίθριους χώρους μου έχουν μετρήσει τα ίχνη των δοκών στον Σ.Δ. Βλακώδες κατά τη γνώμη μου...

Link to comment
Share on other sites

σ.δ μετρανε τα φεροντα στοιχεια απο οπλισμενο σκυροδεμα συνηθως.....πχ επειδη σαν περγκολα θαπρεπε ναχει υποστηλωματα 20*20 η 25*25 και συνηθως για ευνοητους λογους οι ιδιοκτητες θελουν να συνεχιζουν τα στοιχεια τα κανονικα...100*25 η 150*25 κτλ αυτα συνηθως μετρανε γιατι πιο ευκολα περνα στην ΕΠΑΕ και οτι γινεται και για αντισεισμικους λογους οταν προκειται για υποχωρησεις σε οροφους εκτος του δωματος....

στο δωμα οτι περγκολα με οτι στοιχεια και αν εχεις δεν μετρανε στον σ.δ

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Αν και διαπίστωσα πως το θέμα της πέργκολας έχει αναλυθεί αρκετά διεξοδικά (και επανελλημένα πολλές φορές) στο φόρουμ, δεν βρήκα τίποτα σχετικό για κάθετες πέργκολες. Καταρχήν δεν ξέρω καν αν ο όρος είναι δόκιμος, αλλά αν κρίνω από την περιγραφή τους κατά ΓΟΚ: "Εγκαταστάσεις για τη στήριξη φυτών (πέργκολες)" δεν ξέρω πως αλλιώς θα μπορούσα να τις αναφέρω.

 

Για να συντομεύω... η απορία μου έγκειται στο αν όντως, οι κάθετες προς το έδαφος εγκαταστάσεις για τη στήριξη φυτών (π.χ. ξύλινα ή μεταλικά πλέγματα, σαν "τοίχοι" προς αναρρίχηση φυτών δλδ) υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς και κανονισμούς όπως οι όποιες "πέργκολες" (συνήθως οριζόντιες).

 

Παράδειγμα:

1. Επιτρέπεται η κατασκευή τους στους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου;

2. Απαιτείται μόνο μικρής κλίμακας άδεια;

3. Δεν μετράνε ούτε στη δόμηση ούτε στην κάλυψη;

4. Δεν επηρεάζονται από "πλαϊνές αποστάσεις; (βλ. "Δ")

 

και τέλος, γνωρίζετε αν τίθεται κάποιος περιορισμός ως προς το ύψος τους (εκτός της απαίτησης να βρίσκονται μέσα στο ιδεατό στερεό);

 

Παρακαλώ συμπληρώστε το προφίλ σας με την ειδικότητά και το επάγγελμά σας.

ilias

Link to comment
Share on other sites

καταρχήν πιστευω ότι οι κατασκευές που περιγράφεις ορίζονται ως κιγκλιδώματα οπότε θα πρέπει να δεις τους κανονισμούς που διέπουν τα κιγκλιδώματα. Πχ για μαντρότοιχουςν τοιχεία ορίων οικοπέδου δεν μπορούν να ξεπερνούν το 1,50 μ. Οπότε για ταράτσες, θα πρέπει να δείς το θέμα των ταρατσών αλλά πιστεύω δεν θα μπορεί να ξεπερνάν το 1.00+ οσο το ύψος του στηθαίου της ταράτσας.

Αυτό που λές για πλάγιες αποστάσεις, Δ δεν υφίσταται καθώς πρώτον δεν μπορείς να τις τοποθετήσεις σε οποιοδήποτε σημείο του οικοπέδου, πλην ίσως τα σημεία που έχεις αναγκαστικό αναβαθμό λόγω πχ της διαμόρφωσης του εδάφους, εξαιτίας, των κλίσεων του γηπέδου.

Επειτα αν είναι σε επαφή με το κτίριο δεν σε απασχολεί.........ακόμα και επένδυση μπορούν να θεωρηθούν.

Δεν θυμάμαι τα λοιπά ερωτήματα, παρά μόνο οτι ΔΕΝ χρειάζεται να είναι εντός ιδεατού στερεού.

Link to comment
Share on other sites

Highlander,

 

μάλλον εννοείς τα περιφράγματα ("Περίφραγμα είναι η κατασκευή, με την οποία διαχωρίζονται μεταξύ τους όμορα οικόπεδα ή γήπεδα, καθώς και οικόπεδο ή γήπεδο από κοινόχρηστο χώρο." όπου "Τα περιφράγματα του οικοπέδου σε κανένα σημείο δεν επιτρέπεται να έχουν ύψος μεγαλύτερο από 2,50 μ. και το συμπαγές τμήμα τους μεγαλύτερο από 1,00 μ.") ...αλλά δεν καταλαβαίνω πως η εγκατάσταση για τη στήριξη φυτών που περιέγραψα μπορεί να οριστεί σαν περίφραγμα.

 

Ίσως χρειάζεται να διευκρινήσω πως οι κατασκευές που αναφέρομαι δεν στοχεύουν και δεν διαχωρίζουν οικόπεδα, γήπεδα κλπ... (ας υποθέσουμε πως δεν τοποθετούνται στα όρια αυτών)

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον δεν υπάρχει κάποιος μορφολογικός προσδιορισμός για τις "εγκαταστάσεις για στήριξη φυτών" τότε αναγκαστικά και οι κάθετες/κατακόρυφες κατασκευές εμπίπτουν στην κατηγορία - καταλαβαίνω πλήρως τον παραλογισμό αλλά αυτή βλέπω να είναι η ερμηνεία.

 

Στην Ελληνική Γραμματεία είθισται οι μεμονωμένες λέξεις σε παρένθεση να λειτουργούν ως σαφείς προσδιορισμοί - εφόσον στη νομοθεσία αναγράφεται το "...εγκαταστάσεις στήριξης φυτών (πέργκολες)..." είναι λογικό να υποθέσουμε πως ο νομοθέτης θεωρεί όλες τις εγκαταστάσεις ως "πέργκολες" (διαφορετικά θα έβαζε μέσα στην παρένθεση ένα "π.χ." ή ένα "όπως"). Αλλά καθώς δεν υπάρχει κάπου ένας (νομικά) επίσημος προσδιορισμός του όρου "πέργκολα" η καθιερωμένη εξήγηση που δίνει ο κόσμος (οριζόντια κατασκευή) δεν αρκεί - οπότε πρέπει να δεχτούμε πως υπάρχουν, βάσει του ΓΟΚ, και οριζόντιες και κατακόρυφες και...κεκλιμένες "πέργκολες".

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.