Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ποσότητα μαγειρικών ελαίων και λιπών και απαιτήσεις πυροπροστασίας


poseidon

Recommended Posts

Δεκτό αυτό, απλά συνήθως η διπλή φριτέζα είναι πάνω από 10 λίτρα.

Και: πες εσύ στον ιδιοκτήτη τί συμβάινει με τη Νομοθεσία για το σκαλοπάτι των 10 λίτρων, γιατί στο μέλλον αυτός μπορεί να θέλει να βάλει κι άλλη φριτέζα, και να σου πει δεν μου το είπες μπορεί να το έβαζα κλπ.

Αν βάλεις δε, το καινούριο αυτόματο σύστημα με πινακάκι και εύτηκτο καλώδιο κλπ, τοτε το κόστος είναι αρκετό και λόγω μικρής πια διαφοράς (λέμε τώρα) μπορεί να θέλει να βάλει το F που είναι και μακραααααάν καλύτερο από πλευρά κατάσβεσης - και πιο καθαρό καμία σκέση με τη σκόνη.

Εκτός κι αν έχεις το παλιό το δίβανο που βγαίνει πιο φτηνό.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • Απαντήσεις 158
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα και απο μένα,

πρωτάρης στο αντικείμενο και έχω τις εξής απορίες:

1) Σε χώρο μαγειρείου εκτός απο ψησταριά κάρβουνου, μάτια κτλ που καλύπτονται απο φούσκες, υπάρχουν και 2 φριτέζες μονές κάτω των 10λίτρων που δεν καλύπτονται απο φούσκες. Σε φούσκες θα μπει ΣΤΕ, για τις φριτέζες αρκεί ένας 2λτ F πυροσβεστήρας δίπλα σε κάθε μία ή υπάρχει απο νομοθεσία υποχρέωση να μπουν κάτω απο φούσκες οι φριτέζες?

2)Σε χοάνες εως 4,5μέτρα μπορούμε να βάλουμε 6λτ Wet chemical και έως 9μ 9lt Wet Chemical ΣΤΕ? Γνωρίζω για Μ.Ρ κτλ απλώς υπάρχει πρόβλημα χωροταξικό...
Σε αυτή την περίπτωση υπολογίζουμε τον αριθμό εκτοξευτήρων απλώς απο το μήκος του ΣΤΕ / 0,8μ μαξιμουμ απόστασης εκτοξευτήρων?

3)Ποιο πρόγραμμα προτείνεται για τη σχεδίαση σκαριφήματος (χοάνες, πυροσβεστήρας wet chemical, σωλήνωση κτλ) για το ΣΤΕ?

4)Χρειάζεται έγκριση της μελέτης απο την Πυροσβεστική με επίσκεψη στην ΠΥ ή αρκεί κατάθεσή της μέσω της διαδικασίας γνωστοποίησης?

Ευχαριστώ,

Link to comment
Share on other sites

On 13/7/2019 at 3:24 ΜΜ, cv19985 said:

Καλησπέρα και απο μένα,

πρωτάρης στο αντικείμενο και έχω τις εξής απορίες:

Δεν μας είπες πότε είναι η Οικοδομική Άδεια?

1) Σε χώρο μαγειρείου εκτός απο ψησταριά κάρβουνου, μάτια κτλ που καλύπτονται απο φούσκες, υπάρχουν και 2 φριτέζες μονές κάτω των 10λίτρων που δεν καλύπτονται απο φούσκες. Σε φούσκες θα μπει ΣΤΕ, για τις φριτέζες αρκεί ένας 2λτ F πυροσβεστήρας δίπλα σε κάθε μία ή υπάρχει απο νομοθεσία υποχρέωση να μπουν κάτω απο φούσκες οι φριτέζες? Μπαίνει ΣΤΕ για τις φριτέζες με WET CHEMICAL. Ξηρά σκόνη μπορεί να μπει αν έχεις μία διπλή φριτέζα κάτω των 10 lt.

4)Χρειάζεται έγκριση της μελέτης απο την Πυροσβεστική με επίσκεψη στην ΠΥ ή αρκεί κατάθεσή της μέσω της διαδικασίας γνωστοποίησης?

ΚΥΑ 16228

Στην κατηγορία Α εμπίπτουν:
i) χώροι συνάθροισης κοινού με θεωρητικό πληθυσμό μικρότερο ή ίσο των 150 ατόμων που δεν χρησιμοποιούν για τις λειτουργικές τους ανάγκες υγραέριο (φιάλες ή δεξαμενές),
ii) καταστήματα με εμβαδό μικρότερο ή ίσο των 1.000 τετραγωνικών μέτρων, και
iii) Γραφεία τελετών
(αα) Οι φορείς των δραστηριοτήτων που υπάγονται στην κατηγορία Α, απαλλάσσονται από την υποχρέωση:
i) σύνταξης μελέτης ενεργητικής πυροπροστασίας - σχεδίων κατόψεων, σε δραστηριότητες που στεγάζονται σε υφιστάμενα κτίρια, κατά παρέκκλιση των υπ΄ αριθμ. 3/2015, 8/2016 και 17/2016 πυροσβεστικών διατάξεων, εξαιρουμένων εκείνων που είναι αδύνατη η συμμόρφωσή τους με τους όρους των διατάξεων και αιτούνται αποκλίσεις,
ii) σύνταξης συνοπτικής μελέτης αποθήκευσης υγραερίου, η οποία θα κατατίθεται στην οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία, κατά παρέκκλιση της υπ΄ αριθ. κοινή υπουργική απόφαση Δ3/14858/1993 (Β΄ 477) για αποθήκευση φιαλών υγραερίου έως 200 kg σε καταστήματα, και
iii) εφοδιασμού με πιστοποιητικό (ενεργητικής) πυροπροστασίας, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 13/2013 πυροσβεστική διάταξη (Β΄ 1586). (αβ) Σε νέα κτίρια (βλέπε Παράρτημα Γ) εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση σύνταξης και υποβολής μελέτης παθητικής ή/και ενεργητικής πυροπροστασίας όπου απαιτείται, σύμφωνα με τα οριζόμενα του άρθρου 15 του π.δ. 71/1988 (Α΄ 32) όπως ισχύει. (αγ) Ανεξαρτήτως των ανωτέρω (αα) και (αβ), οι φορείς των δραστηριοτήτων της κατηγορίας Α, οφείλουν να τηρούν και να συντηρούν τα μέτρα και μέσα πυροπροστασίας που απαιτούνται από την κείμενη νομοθεσία, τα οποία θα αποτυπώνονται στα σχέδια κάτοψης της παρ. 1β του άρθρου 4 της παρούσας ή σε ξεχωριστό σχέδιο κάτοψης που θα τηρείται στο φάκελο της επιχείρησης στην έδρα αυτής.

 

Ευχαριστώ,

 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα

Η φούσκα  είναι υποχρεωτική πάνω από κάθε καυτή εστία? Επίσης η οικιακή ηλεκτρική κουζίνα  έχει απαίτηση για ΣΤΕ? 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Και εμένα με ενδιαφέρει το παραπάνω αν γνωρίζει κάποιος. Η ΠΔ 15/2014 δεν διευκρινίζει πότε χρειάζεται φούσκα πέρα από την περίπτωση με τις φριτέζες.

Από φυλλάδιο γνωστής εταιρείας στο χώρο παραθέτω την εικόνα. Μου φαίνεται πως πάνω από κάθε καυτή επιφάνεια μαγειρέματος/ψησίματος χρειάζεται φούσκα. (?)

Στο ίδιο φυλλάδιο αφήνει να εννοηθεί πως και στις οικιακές κουζίνες απαιτείται βάσει νόμου (δε λέει ποιού), αλλά να μου πεις να πουλήσουν θέλουν κι αυτοί.

Αν κάποιος γνωρίζει κάτι περισσότερο να μας πει.

Capture.JPG

Link to comment
Share on other sites

ΠΔ 15-2014

άρθρο 3.6 (αναλυτικότατο)

ΓΕΝΙΚΑ ΙΣΧΥΕΙ ΟΤΙ

όταν υπάρχουν επαγγελματικές θερμές επιφάνειες απαιτείται η ύπαρξη φούσκας άνωθεν όλων των επιφανειών αυτών

όταν έχεις κουζίνα οικιακού τύπου, τοστιέρα ή οτιδήποτε άλλο οικιακού τύπου, δεν είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση φούσκας, μπορεί να μπει απλός απορροφητήρας οικιακού τύπου (να είναι οικιακού τύπου έτσι?)

πχ. έχεις ξενοδοχείο που στη μεγάλη κουζίνα - εστιατορίου έχει γκριλ, φριτέζες, μάτια κλπ ΕΚΕΙ θα βάλεις φούσκα, ΣΤΕ και ότι άλλο προβλέπεται

στο ίδιο ξενοδοχείο έχεις σε άλλο χώρο ή και στον ίδιο χώρο ακόμα, ένα κουζινάκι μικρό ή ένα φούρνο μικροκυμάτων ή μία κρεπιέρα. ΕΚΕΙ δεν θα βάλεις φούσκα, θα αρκεστείς σε απλό απορροφητήρα

επειδή πολλοί ρωτάτε για γκάζι ή ρεύμα κλπ

ΔΕΝ μας ενδιαφέρει η πηγή, μας ενδιαφέρουν οι συσκευές.

Η πηγή, αν είναι με υγραέριο, τότε υπάρχουν απαιτήσεις όσον αφορά την ύπαρξη - θέση των φιαλών, ανοίγματα αερισμού, τοποθέτηση ανιχνευτών διαρροής, εκπόνηση τεχνικής περιγραφής γενικότερα

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

@Panagiotis_Hευχαριστώ.

Επομένως ισχύει το παρακάτω?

ΣΤΚ απαιτείται άνωθεν καυτών επιφανειών επαγγελματικών συσκευών γενικά. Αν η συσκευή έχει να κάνει με έλαια-λίπη και είναι πάνω από 10 λίτρα (π.χ. φριτέζα) πρέπει το κατασβεστικό μέσο του ΣΤΚ να είναι κλάσης F, αν η συσκευή δεν έχει να κάνει με λίπη (π.χ. ηλεκ. κουζίνα) τότε το κατασβεστικό είναι ξηράς κόνεως ή βάσεως νερού.

8 ώρες πριν, Panagiotis_H said:

επειδή πολλοί ρωτάτε για γκάζι ή ρεύμα κλπ

Το ΣΤΚ δεν σχετίζεται με το ¨καύσιμο¨ της συσκευής συμφωνώ.

8 ώρες πριν, Panagiotis_H said:

όταν υπάρχουν επαγγελματικές θερμές επιφάνειες απαιτείται η ύπαρξη φούσκας άνωθεν όλων των επιφανειών αυτών

Σε περίπτωση κλειστού (ηλεκτρικού εν προκειμένω) φούρνου όπως της φώτο που έχει απαγωγικό σύστημα απαιτείται ΣΤΚ? Είναι προφανώς καυτή επιφάνεια αλλά είναι κλειστή όχι εκτεθειμένη.

Χρειάζεται ΣΤΚ κατά τη γνώμη σου?

20201115_141122.jpg

Edited by persepolis88
Link to comment
Share on other sites

Αν υπάρχουν θερμές επιφάνειες κάτω από τη φούσκα, επαγγελματικές, τότε βάζεις ΣΤΕ. ΤΕΛΟΣ

Αν υπάρχει 1 μονή ή διπλή φριτέζα, όπου ο όγκος της να μην ξεπερνάει τα 10 λίτρα, τότε μπορείς να μη βάλεις ΣΤΕ με F-class (που είναι και πιο ακριβό), αλλά να διατηρήσεις το παλιό ΣΤΕ με σκόνη και να προσθέσεις έναν μικρό φορητό F-2Lt.

Ο φούρνος παρόλο που είναι κλειστή συσκευή, εφόσον υπάρχει κάτω απο μια φούσκα, με συσκευές γύρω του, θέλει ακροφύσιο και αυτός.

Αν είνια μόνος του κάπου αλλού χωρίς συσκευές γύρω του, κανονικά θέλει φούσκα και ΣΤΕ ξανά, αλλά συνήθως δε το βάζουμε, λέμε ότι είναι μια συσκευή κλειστή, μόνη της κλπ και δεν βάζουμε, τώρα αν σου πουν τίποτα τί να πώ, εξαρτάται και πού θα πέσεις

Link to comment
Share on other sites

Και είναι τεχνικά εφικτό να μπεί ακροφύσιο ΣΤΕ μέσα σε απαγωγό κλειστού φούρνου όπως π.χ. αυτός της φώτο? Δεν πειράζει αν τρυπηθεί ο αεραγωγός?

Από ότι έχω δει οι περισσότεροι θερμοσωλήνες ή καταιονητήρες ενεργοποιούνται στην περιοχή 160-180oC, εκεί μέσα δεν θα έχει πολύ υψηλότερη Τ? Μήπως είναι προτιμότερο αυτό το καλώδιο γραμμικής ανίχνευσης για τη συγκεκριμένη περίπτωση?

Και τι κωδικό ακροφυσίου επιλέγουμε για αεραγωγό (11983) ή για φούρνο (11982) ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.