Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Eπαγγελματικό αυτοκίνητο για Μηχανικό


astris

Recommended Posts

Συμφωνώ, με τον φίλο, στο προηγούμενο post.

 

Προσωπικά, γραμμένο σε Αδεια Κυκλοφορίας, άδεια επαγελματικού αυτοκινήτου δεν έχω συναντήσει μέχρι τώρα, αλλά μόνο άδεια Επιβατικού ή Φορτηγού, Ιδιωτικής ή Δημοσίας χρήσεως.
 
Πληροφορικά, και αν για αυτό ενδιαφέρεται ο συνάδελφος, να αναφέρω τις παρακάτω επισημάνσεις:
 
Για την φορολογία κριτήριο δεν είναι η επαγγελματική ή μη χρήση, αλλά αν είναι επιβατικό ή φορτηγό.
Αν αγορασθεί ένα επιβατικό ή φορτηγό π.χ. στο όνομα εταιρείας ή κάνω μετατροπές σε αυτό (βγάλω τα καθίσματα, βάλω διαχωριστικό, κλείσω τα πίσω τζάμια με λαμαρίνες) πέραν του ότι το καθιστώ παθητικά και ενεργητικά ανασφαλές (Θεωρώ ότι θέλει και κάποια έγκριση για να γίνουν οι όποιες μετατροπές), αυτό δεν το κάνει επαγγελματικό, με την έννοια που θέτει ο spiderman αλλά με την έννοια που γράφει ο stat.
 
Ο κανόνας, σύμφωνα με τον ν.4172/2013, είναι ότι όποια δαπάνη πληροί τα κριτήρια του άρθρου 22 και συγχρόνως δεν εμπίπτει στον περιοριστικό κατάλογο των μη εκπιπτόμενων δαπανών του άρθρου 23, εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης.
 
Επόμένως, όλες οι δαπάνες που αφορούν τα οχήματα των επιχειρήσεων ή ακόμα και να μην ανήκει στην επιχείρηση (π.χ. νοικιασμένο) ή του φυσικού προσωπου που το χρησιμοποιεί για την εργασία του, εκπίπτουν κανονικά από τα βιβλία τους, υπό τις προϋποθέσεις (που πρέπει να συντρέχουν) του άρθρου 22 του ν. 4172/2014 (δηλ., να πραγματοποιούνται προς το συμφέρον της επιχείρησης ή κατά τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές της κλπ , να αντιστοιχούν σε πραγματική συναλλαγή  κλπ , να εγγράφονται στα τηρούμενα βιβλία κλπ)
Ετσι, αν π.χ. έχουμε ένα αυτοκίνητο στην επιχείρηση, που όμως δεν χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της, αλλά το παίρνει η γυναίκα για τα ψώνια, ο γιός για βόλτα, κλπ ή το οδηγεί κάποιος που δεν έχει σχέση με την επιχείρηση, καταχωρούνται όλα τα έξοδα που φέρουν τα στοιχεία της επιχείρησης, βενζίνες, διόδια, επισκευές κλπ, αλλά πρέπει να γίνει η φορολογική τους αναμόρφωση στο τέλος της χρονιάς. Ιδιαίτερη όμως προσοχή χρειάζεται στην αντιμετώπιση του ΦΠΑ, όπου για μέρος της δαπάνης που θα θεωρηθεί ότι δεν εκπίπτει για την επιχείρηση, δεν αναγνωρίζεται ως δαπάνη και ο ΦΠΑ που αναλογεί (ν.4172/13, άρθρο 23).
 
Καλό βράδυ ....
Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 145
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Τυπικά είναι Φ.Ι.Χ. (Φορτηγό Ιδιωτικής Χρήσης). Αυτό γράφει η άδεια.

 

'Επαγγελματικό' είναι ορολογία της πιάτσας.

Ετσι ακριβώς.

 

Εγώ εχω πχ ρενώ κλιο (χωρίς κλειστά τζάμια πίσω, δεν ισχύει πλέον), άλλος έχει 4πορτο "επαγγελματικό".

 

Στην άδεια αναγράφει ΦΙΧ , φορτηγό δηλαδή. Απλά αναγράφει το τύπο της "επαγγελματικής άδειας" ας πούμε. Πχ στο δικο μου "εργοληπτικο" σε άλλο "αγροτικο", "οπωρολαχανικα" και πάει λέγοντας.

 

Κι αυτό γίνεται ώστε να διαχωρίζεται το ειδος μεταφορών. Δε μπορεί πχ ο κολλητός με το hilux "εμποριο αγροτικων μηχανηματων" να μεταφέρει καναπέδες και πλυντήρια...κ.ο.κ.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή στις προϋποθέσεις για την έκδοση άδειας κυκλοφορίας φορτηγού ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) 
αυτοκινήτου μικτού βάρους μέχρι 4.000 χιλ/μα (επαγγελματικό) αναφερεται ως μόνη προϋπόθεση:
 
"Να έχει επάγγελμα ή επιχείρηση με τέτοιο μεταφορικό έργο για την εξυπηρέτηση του οποίου είναι αναγκαία η κυκλοφορία ΦΙΧ αυτοκινήτου αυτής της κατηγορίας"
 
και στις σημειώσεις κάτω-κάτω αναφέρει:
 

Σημείωση Απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία του αιτούντα και η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητάς του.
Ανάλογα με τη περίπτωση επαγγέλματος και την διαπίστωση του μεταφορικού έργου, μπορεί να ζητηθούν συμπληρωματικά στοιχεία.
 
Ισως είναι σκόπιμο να επικοινωνίσεις με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
 
Για τα παραπάνω που γράφω δες εδώ
 
2) άρθρο 20 του ν.4441/2016 επήλθαν σημαντικές αλλαγές στην χορήγηση άδεια κυκλοφορίας φορτηγών ιδιωτικής χρήσης και στο μεταφορικό έργο αυτών.
 
3) Κάτω-κάτω εδώ έχει αρχεία με τα τηλέφωνα.
 
Ελπίζω να προσέγγισα καλύτερα αυτό που ψάχνεις.
Την καλημέρα μου.
Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

Παρόλο που έκανα εγώ τη διαδικασία του εκτελωνισμου, συλλογή εγγράφων, έκδοση αδείας στο μηχανολογικό, να σου τα πω μεσες άκρες (γιατι ειχα πηξει τοτε και δε τα θυμάμαι).

 

Αρχικά έβαλα το λογιστή να επικοινωνήσει με το μηχανολογικό και να επιβεβαιώσει οτι μπορώ να πάρω τέτοιο όχημα. (ηταν δεδομένο γιατι θα το εβγαζα εργοληπτικό).

 

Απο κει και μετά, πήγα ο ιδιος στο μηχανολογικο τα εγγραφα του αυτ/του, τελωνειακα, μπλα μπλα μπλα και μου ζήτησαν έναρξη απ'τη ΔΟΥ για να βεβαιωθούν για το επάγγελμα. (δε θυμαμαι κατι αλλο απο ΔΟΥ).

 

Βλέποντας λοιπον τι επαγγέλεσαι σου αναγράφουν το αναλογο στην άδεια του ΦΙΧ.

 

Υ.Γ. θυμάμαι συναδελφο ΠΜ που δε μπορεσε απλώς με το "Τεχνικο Γραφείο" να πάρει ΦΙΧ. Ομως, συνάδελφο ΑΤΜ να εχει...τώρα με σκεπτικο, πως ο τοπογράφος το χρειάζεται γιατι μεταφέρει τα οργανα, ξερω γω...(και δε ξερω αν προβλέπεται ή οχι η άρνηση στη μια περίπτωση).

 

Υ.Γ.2 και οπως αναφέρει ο γιώργος, έλεγξε αν εχει αλλάξει κάτι. Για τους αγρότες και τα "αγροτικά" σίγουρα έχει αλλάξει κατι, απ'οσο ακουω δω στο χωριό.

Link to comment
Share on other sites

Μπα... 10% ετησίως, άρα 10 χρόνια.

Δες άρ. 24 ΚΦΕ https://www.forin.gr/laws/law/16/forologia-eisodhmatos-epeigonta-metra-efarmoghs-tou-n-4046-2012-tou-n-4093-2012-kai-tou-n-4127-2013-kai-alles-diatakseis#!/?article=24&bn=1 .

 

Georgegaleos και Kane πολύ ενδιαφέροντα όσα παραθέσατε.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Καλησπέρα συνάδελφοι, γνωρίζει κανείς αν ισχύουν τα περί δαπανών ιδιωτικού ΙΧ αυτοκίνητου κατά 60 %?(λάστιχα, καύσιμο, συντήρηση κλπ?).

Έπειτα στα μεικτής χρήσης, τι δαπάνες δικαιολογούνται?

Επίσης σε κλούβα 6θεσια, με διαχωριστικό με τον χώρο φόρτωσης, έχει κανείς εμπειρία στο να το δηλώσει ως επαγγελματικό καθαρά και όχι μεικτής χρήσης?

Ευχαριστω.

Link to comment
Share on other sites

το 60% που λες εχει γινει πλεον 30% ανεξαρτητου κυβισμου ... απο εκει και περα εχεις τεκμηριο που πρεπει να προσεξεις που εξαρτατε απο την ηλικια και τα κυβικα .. για τα μεικτης δεν ξερω, ξερω οτι κατι εργολαβοι εχουν για να μεταφερουν μονο προσωπικο και μονο τις εργασιμες μερες και ωρες αυστηρα ... το μονο που δικαιολογητε 100% ειναι τα επαγγελματικα οπου η αγορα αποσβενεται στα 10 χρονια απο 10% καθε χρονο και οι δαπανες περνανε και αυτες κανονικα 100% στα εξοδα και το ΦΠΑ στα εξοδα του ΦΠΑ..

και επειδη το ψαχνω .. αν παρεις ενα μεταχειρησμενο αξιας κατω απο 1500 περναει σε μια χρηση ολοκληρο το ποσο ... και φυσικα θα το εχεις μονο και μονο για να περνας τα εξοδα του πραγματικου σου ιχ ... 

Edited by george68
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.