Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Η/Μ - ενεργειακό ερώτημα: Επιλογή ατομικού λέβητα για ενδοδαπέδια


ravaneli

Recommended Posts

Και πήρε μαζί του και την μελέτη? Αρχείο η εταιρεία δεν κρατάει? Σε σένα δεν δόθηκε η μελέτη?

 

Όπως και άλλοι, νομίζω ότι κάτι δεν καταλαβαίνω

 

Συνάδελφε nikmmech, δεν ξέρεις τι αποκαλούν "μελέτη" στην πιάτσα; Μάλλον

ρητορική είναι η ερώτησή σου. :)

 

 

 

Φίλε ravaneli, όταν εμείς (οι μηχανικοί) λέμε μελέτη, εννοούμε ένα πλήρες

έντυπο, με υπολογισμούς, σχέδια, κτλ.

 

Μία μελέτη θερμάνσεως, αποτελείται από πολλά πράγματα. Ένα, εξ αυτών,

είναι η διαστασιολόγηση του λεβητοστασίου: Λέβητας, Καυστήρας, Δοχείο

Διατολής και άλλα πολλά μέχρι και τον αερισμό του χώρου. Είναι όλα απαραίτητα

για την σωστή και ασφαλή λειτουργία του συστήματος.

 

Επίσης, εννοούμε, ένα έντυπο το οποίο φέρει το όνομα του μελετητή,

την σφραγγίδα και την υπογραφή του. Το ποιός μπορεί να μελετήσει

ένα σύστημα θερμάνσεως ορίζεται από την Ελληνική Νομοθεσία εδώ

και πολλά-πολλά χρόνια...

 

Αυτά για την ενημέρωσή σου. Πρακτικά, τώρα, ισχύει ότι σου είπαμε.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 28
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Είναι ανήκουστο η εταιρεία να μην σου δίνει, όχι βέβαια το μοντέλο αλλά τις προδιαγραφές του λέβητα που χρειάζεσε. Όπως και ο Μηχανικός να σε παραπέμπει σε υδραυλικό. Οικονομικά είσαι ΟΚ απέναντι τους;

Link to comment
Share on other sites

Το μόνο πράγμα που μου δώσανε είναι το σχέδιο της ενδοδαπέδιας. Ολκληρωμένη μελέτη οπως λες δεν πρέπει να υπάρχει εφόσον η εταιρεία-μηχανολόγος ασχολούνται μόνο με το κομμάτι της ενδοδαπέδιας.Ίσως να έγινε μόνο ο σχεδιασμός των σωληνώσεων επειδή η εταιρεία δεν ασχολείται με λέβητες, καυστήρες κ.α.

 

Οικονομικά είμαι εντάξει από την πρώτη στιγμή.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τον Σταύρο. Δεν μπορώ να καταλάβω τι μπορεί να συμβαίνει. Μου φαίνεται παράλογη αυτή η συμπεριφορα... :roll:

Link to comment
Share on other sites

Για να υπολογισει καποιος ενδοδαπεδιο δικτυο σωληνωσεων, σωματα ή δεν ξερω τι ή εχει παιξει προπο ή εχει κατσει και εχει βγαλει απωλειες. Αν εχει υπολογισει απωλειες τοτε ξερει και τι λεβητας χρειαζεται.

 

Αν αρχισε να στρωνει σωληνα με το ματι μεχρι να γεμισει το πατωμα τοτε ο Θεος βοηθος

Link to comment
Share on other sites

ravaneli στάνταρ υπάρχει μελέτη θερμικών απωλειών στην εταιρεία που σου έκανε την ενδοδαπέδια..αν υποστηρίζουν οτι δεν την βρίσκουν, πάρε έναν μηχανολόγο να σου κάνει μια μελέτη και να σου σχεδιάσει το λεβητοστάσιο..δεν έχει σημασία αν μια εταιρεία πουλάει μονάχα το κομμάτι της ενδοδαπέδιας χωρίς να πουλάει λέβητες ή οτιδήποτε άλλο..θέλω να πιστευω πως υπάρχει η τεχνογνωσία να σχεδιάζουν και να προτείνουν στήσιμο λεβητοστασίου..Απλά μάλλον αν σου προτείνουν πως να κάνεις το λεβητοστάσιο, είναι να αναλαμβάνουν μια ευθύνη και αυτό ίσως να μην το θέλουν..

 

Τα δωματιά σου έχουν ξεχωριστούς θερμοστάτες για κάθε δωμάτιο,με αυτονομίες στον πίνακα ?Σου συνιστώ να βάλεις αντιστάθμιση (και το να βάλεις τρίοδη ή τετράοδη, δεν απαντιέται με ένα ναι ή ένα όχι, αλλά με τον μελετητή του συστηματός σου και την φιλοσοφία της εγκαταστασής σου, τους αυτοματισμούς που θα γίνουν, κλπ)..Έχει γίνει ξήρανση του θερμομπετού, ξέπλυμα δικτύου?Με το ΖΝΧ τι παίζει?

 

Η συμβουλή μου είναι να βρείς έναν μηχανολόγο έμπειρο να ασχοληθεί αποκλειστικά με την περιπτωσή σου, ώστε να αναλάβει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της εγκαταστασής σου, ώστε να είναι και ο μόνος υπεύθυνος για την ρύθμιση και τον τρόπο της λειτουργίας όλου του συστήματος..Σκέφτηκες μήπως να υποβοηθήσεις το σύστημα με ηλιακά?Υπάρχει τέτοια δυνατότητα?

Link to comment
Share on other sites

Όπως είπε ο ckιriako. Αν για να μπουν οι σωληνώσεις έγινε μελέτη απωλειών τότε έχουν υπολογιστεί όσα χρειάζεται για να προτείνουν και λέβητα. Αν είναι με το μάτι, πάλι όπως είπε ο ckiriako.

 

@traxanas

Αυτό το ξέπλυμα δικτύου τι είναι;

Link to comment
Share on other sites

Είναι δεδομένο πως για να γίνει σωστή μελέτη χρειάζονται πολλά στοιχεία και πολλές λεπτομέρειες που απαιτούν άμεση επαφή με την κατοικία, ίσως και στο στάδιο κατασκευής.

 

Έχουμε όλοι βαρεθεί να βλέπουμε μελέτες μελετών στον αέρα όλες με ότι να είναι στοιχεία ίσα ίσα να περνούν από τη πολεοδομία..

 

Άποψη μου είναι ότι εφόσον επέλεξες την ενδοδαπέδια να μην τσιγκουνευτείς στο λέβητα γιατί ήδη τα 17 kw ή οι 18000 κcal/h θερμίδες που λες δεν είναι και πολλές για λέβητα. Συνηθίζουμε να εγκαθιστούμε λέβητα περίπου 15-20% μεγαλύτερο από τα φορτία μας στην ατομική θέρμανση για να έχουμε ήσυχο το κεφάλι μας, άλλωστε όλοι οι λέβητες μετρώνται σε 30% φορτίο και 100% φορτίο και έτσι βγαίνει ο βαθμός απόδοσης κατα την οδηγία 92/42/ΕΕC άρα.... Ακόμα και έναν λέβητα 30.000 κcal/h να βάλεις, μπορεί ο καυστηριατζής να στον ρυθμίσει π.χ στις 17.000 kcal/h με σχετικά καλό βαθμό απόδοσης. Βέβαια σε αυτή τη περίπτωση θα είναι κάπως πεσμένη η θερμοκρασία καυσαερίων οπότε θα πρέπει να επικεντρωθείς στη καπνοδόχο.

 

Αν πας σε λέβητα συμπυκνωσης ή χαμηλής θερμοκρασίας θα πρέπει να προσέξεις τα χαρακτηριστικά της καπνοδόχου στην οποία θα συνδεθεί...

Επίσης, να λάβεις υπόψη και τη χρήση του σπιτιού: γενικά η ενδοδαπέδια παρουσιάζει μεγάλη υστέρηση στην ανταπόκριση, δηλ. αν λείπεις μια μέρα και τη κλείσεις μετά θα είναι αρκετά χρονοβόρο να ξαναθερμανθεί το σπίτι. Χωρίς να ξέρω, σου προτείνω και κάποιον επιπλέον βοηθητικό τρόπο θέρμανσης.

 

Γενικα σε αυτές τις περιπτώσεις είτε fan coil είτε κάποιο A/C inverter βοηθά τις ώρες που η ενδοδαπέδια δεν φορτώνει..Πάντως εφόσον πήγες σε ενδοδαπέδια καλό ειναι να διαλέξεις είτε λέβητα χαμηλών θερμοκρασιών είτε συμπύκνωσης και όχι συμβατικό στον συμβατικό θα χρειαστείς κανονικά τετράοδη για να μπορέσεις να ελατώσεις τη θερμοκρασία... και εκεί θα έχεις αρκετές απώλειες στο χώρο εγκατάστασης..και σε ρεύμα και σε θερμότητα...και θα καταστήσεις το σύστημα πιο πολύπλοκο..

 

Βρες έναν καλό μηχανολόγο..

Link to comment
Share on other sites

BAS

Απέσυρες το σχόλιό σου πάνω που πήγαινα να πω ότι συμφωνώ 100%. Κρίμα γιατί τα έλεγες χύμα και σταράτα. Οπότε τα εύσημα μένουν για τον jimevi13

 

Τα μηνύματα διαγράφηκαν ως εκτός θέματος. Οπως και αυτό μετά από λίγο.

CostasV

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.