Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πλήρης Απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών


MAKAP

Recommended Posts

Μπορεί κάποιος να με ενημερώσει ποιες οι αμοιβές των αντίστοιχων τεχνικών επαγγελμάτων στο εξωτερικό (Ευρώπη) σε σχέση με Ελλάδα ;

 

Υποψιάζομαι πως είναι κατά πολύ λιγότερες από εδώ και σε συνδυασμό με αναξιοπιστία σε όλους τους τομείς που παρουσιάζουμε + το οτι στην Ελλάδα η συμμετοχή ξένων κεφαλαίων στο ΑΕΠ αγγίζει μετά βίας το 0,7% .......δεν θα υπάρχει σχεδόν καμία μεταβολή.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 53
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Πριν απαντήσω στο προηγούμενο post, προσπάθησα να βρω το κείμενο στο site της Βουλής, για να έχω τεκμηριωμένη απάντηση, αλλά το βρήκα. .

 

Δηλαδή μιλάμε για "κατάργηση" του ΤΕΕ? Μου φαίνεται ουτοπία!

Link to comment
Share on other sites

@ Theo

Μα ... η τοποθέτησή σου ενισχύει την άποψη ότι .. θα χάσουμε και τα λίγα που μας έμειναν.

Αν ισχύει αυτό που αναφέρεις (οι αμοιβές στην ΕΕ είναι μικρότερες από τις αντίστοιχες στην Ελλάδα), τότε θα έρθουν τρέχοντας με χίλια, έως ότου, βέβαια, εξισωθούν όλα.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και περαστικά μας ,αλλά δεν πειράζει αυτή η εξέλιξη ήταν η μοναδική μας ελπίδα, να κρατήσουμε τα γραφεία μας ,διότι με τα έσοδα-έξοδα και με τους συνεταίρους που βάλαμε στη τσέπη μας (γιατί είμαστε και φοροφυγάδες μην το ξεχνάμε αυτό), δύσκολα την βγάζει κάποιος πέρα, άλλα τώρα.... προσωπικά θα εκδίδω άδειες με 500€ !!!!!! και να δω τα ΦΕΜ, ΦΠΑ κτλ, στάνταρ έσοδά που έχει το Κραταιό προτεκτοράτο των ηλίθιων που θα πάνε

Link to comment
Share on other sites

Τον τελευταίο καιρό μελέτησα (όσο με έπαιρνε) την Οδηγία 36-2005-ΕΚ (που τιτλοφορείται Μπολκεστάιν)** η οποία και αντικατέστησε την παλαιότερη του 1985. Από τα διάφορα επαγγέλματα αναφέρθηκαν λεπτομερέστερα στα υγείας (ιατροί, οδοντίατροι, μαίες)...δε θυμάμαι πιο άλλο...αλλά από τον κλάδο των μηχανικών μόνο στους αρχιτέκτονες (το αν και τί σημαίνει αυτό επαφίεται στην κρίση του καθενός). Σκοπός της Οδηγίας ήταν/είναι να οριστούν οι ελάχιστες προϋποθέσεις για να ασκεί κάποιος στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο το αρχιτεκτονικό επάγγελμα.

 

Οργανώθηκε λίστα με τους τίτλους οι οποίοι θα αναγνωρίζονται και θα πιστοποιούνται για την άσκηση αρχιτεκτονικής. Από Ελλάδα αναγνωρίζονται τα διπλώματα των 6 Σχολών/Τμημάτων Αρχιτεκτονικής (οι 4 νεώτερες προστέθηκαν το 2009) και τα διπλώματα Πολιτικών Μηχανικών από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Θράκη και Πάτρα με ημερομηνία το αργότερο μέχρι το 1988. Για την ακρίβεια το 1985 που συντάχθηκε η πρώτη οδηγία αναγνωρίστηκαν οι Αρχιτέκτονες από τις σχολές Αθήνας, Θεσ/νίκης (αφού μόνο αυτές υπήρχαν τότε) και οι Πολιτικοί Μηχανικοί που ήταν ενεργοί εκείνη την εποχή συν τους σπουδαστές των τεσσάρων αντίστοιχων σχολών που βρίσκονταν στο 3ο έτος - για αυτό και ως έτος αναφοράς ορίστηκε το 1987/1988 για να προλάβουν να τελειώσουν...νομίζω τους δόθηκαν 2+1 έτη και δεν πιάνει αυτούς που ήταν στο 2ο έτος.

 

Για λοιπές ειδικότητες μηχανικών δεν αναφέρεται κάτι. Τί ακριβώς περιγράφει το σχέδιο νόμου (άλλοι το αποκαλούν προσχέδιο) δεν ξέρω. Διάβασα ότι θα συζητηθεί κεκλεισμένων των θυρών (και μάλιστα ότι ζητήθηκε και από το ΣτΕ νομοθετικός έλεγχος). Πάντως είναι υποχρεωμένο να ενσωματώσει την Οδηγία. Υπήρχε και προθεσμία μέχρι τις 15 Γενάρη και από τότε πέφτει πρόστιμο 15 χιλιαρικάκια ημερησίως!

 

Εδώ ολόκληρη η Οδηγία.

 

υ.γ.1 Δεν ξέρω αν αποτελεί επαρκή αιτιολόγηση αλλά δεν είναι και λογικό να ασκήσει δικηγορική ένας Έλληνας δικηγόρος (που σπούδασε και εργάζεται εδώ) στην π.χ. Αγγλία. Θα πρέπει να μάθει από την αρχή μία ολόκληρη νομοθεσία - σιγά μην έβρισκε πελάτη. Και αυτό δεν ήταν απόφαση των Ελλήνων πολιτευτών.

υ.γ.2 Και ας προσέχουμε λίγο, δεν είναι ότι ανοίξανε τα σύνορα χωρίς έλεγχο. Προηγήθηκαν πιστοποιήσεις και αναγνωρίσεις, κυρίως στα επαγγέλματα ανώτερης/ανώτατης εκπαίδευσης. Άλλοι είναι οι κίνδυνοι...

υ.γ.3 Αν θυμάμαι καλά απαιτείται και πιστοποίηση γλώσσας. Σιγά μη μάθουν οι άλλοι Ελληνικά για να έρθουν σε μία χώρα στα πρόθυρα χρεωκοπίας.

υ.γ.4 Το ΤΕΕ αποκτά περισσότερη δύναμη καθώς σε λίγα χρόνια θα αποκτήσει την αποκλειστικότητα στον έλεγχο του ποιος μπαίνει ή βγαίνει.

 

**διόρθωση: η οδηγία BOLKENSTEIN είναι η 2006/123/ΕΚ.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ σημαντική η παράθεση των στοιχείων αυτών, αλλά το κείμενο του ρεπορτάζ αναφέρει επί λέξει "αρχιτέκτονες, μηχανικοί" και τους διαχωρίζει με "κόμμα". Εγώ τόνισα τις λέξεις που αφορούν στους μηχανικούς.

 

Σχολιάζοντας αυτά που αφορούν στη ψήφιση του νόμου, έχω να παρατηρήσω ότι, 1) δεν είναι δυνατόν να συζητηθεί ένας νόμος "κεκλεισμένων των θυρών", και 2) το ΣτΕ δεν έχει αρμοδιότητα σε "προληπτικό" έλεγχο ενός προσχεδίου νόμου, αφού είναι Ακυρωτικό Δικαστήριο, αλλά η αρμόδια Νομική Υπηρεσία της Βουλής.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη οδηγία ή συμπληρωματικές εκθέσεις αλλά στην 36/2005 σαφώς και περιγράφονται πολλά επαγγέλματα αλλά δεν έχουν την ίδια έκταση ανάλυσης. Αυτά που αναφέρονται συχνότερα είναι τα επαγγέλματα ''ιατρού, νοσοκόμου υπεύθυνου για γενική περίθαλψη, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, μαίας/μαιευτή, φαρμακοποιού και αρχιτέκτονα''. Και σε αυτά ''αφιερώνουν'' ολόκληρα παραρτήματα.

 

Τα δύο τελευταία σχόλια του ΜΑΚΑΡ φανερώνουν και τις ''γνώσεις'' των δημοσιογράφων μας (από αποσπάσματα άρθρων στο διαδίκτυο διάβασα τα όσα σχετικά).

Link to comment
Share on other sites

Σημαίνει ότι, κάθε μηχανικός (από οποιαδήποτε βαθμίδα εκπαίδευσης είχε στη χώρα του), που προέρχεται από μία χώρα της ΕΕ, μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα αυτό στην Ελλάδα, χωρίς κανένα περιορισμό ή προϋπόθεση, όπως υπήρχε μέχρι τώρα.

 

δηλ ένας Έλληνας Μηχανικός μπορεί να πάει οπουδήποτε στην Ευρώπη και να εξασκήσει πλήρως το επάγγελμα του Μηχανικού χωρίς κανένα περιορισμό?

Link to comment
Share on other sites

Στην Αγγλια πχ πρεπει να δωσεις εξετασεις για να ωστε να γινεις μελος του αντιστοιχου ΤΕΕ το οποιο εχει διαφορες βαθμιδες.. Αλλα για να δουλεψεις απλα σαν υπαλληλος μηχανικος αυτο δεν ειναι απαραιτητο..

Link to comment
Share on other sites

Καλά για να δουλέψεις σαν υπάλληλος ούτε εδώ είναι απαραίτητο έτσι δεν είναι?

Με το ισχύον καθεστώς αν πχ είσαι chartered μηχανικός στην Αγγλία δεν αναγκάζεται το Τ.Ε.Ε να σε γράψει και να έχεις τα δικαιώματα των διπλωματούχων μηχανικών εδώ?

 

Κάπου έχει πάρει το μάτι μου στο Τ.Ε.Ε κάτι εξετάσεις "επάρκειας" αλλά αυτές υπάρχουν μόνο τα τελευταία 2 χρόνια

Ξέρει κανείς τι συμβαίνει ΤΩΡΑ που μιλάμε?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.