Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Πλήρης Απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών


MAKAP

Recommended Posts

Συνάδελφοι υπάρχει μια διαφοροποίηση. Εσείς που τουλάχιστον είστε εγγεγραμμένοι στο ΤΕΕ πηγαίνοντας στο εξωτερικό γίνεστε δεκτοί ως chartered!!! Νομίζω το ίδιο ισχύει και για την ΕΕΤΕΜ δεδομένου ότι γίνεται δεκτή ως επιμελητήριο.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 53
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ζαχο το προβλημα με το να δουλευεις εδω ειναι οτι αν δεν εισαι μελος ΤΕΕ δεν εχεις δικαιωμα ασφαλισης στο ΤΣΜΕΔΕ.. Και αφου οι μηχανικοι ασφαλιζονται στο ΤΣΜΕΔΕ υπο μια εννοια δεν δουλευεις σαν μηχανικος.. Πολυπλοκο (και ισως οχι το βασικοτερο) αλλα δεν παυει να ειναι περιεργο..

Link to comment
Share on other sites

Ας μου εξηγήσει κάποιος σε απλά ελληνικά η απελευθέρωση σημαίνει ότι καταργούνται και οι εξετάσεις του τεε ? Τι θα πρέπει να έχει δηλαδή ένας κάτοχος πτυχίου εξωτερικού (Έλληνας ή ξένος) ώστε να μπορεί να εργαστεί ως μηχανικός? Θα πρέπει να περνάει πάλι από ΔΟΑΤΑΠ ή θα αρκεί απλά το πτυχίο του?

Link to comment
Share on other sites

Για να συσχετισθούν σωστά οι διάφοροι τίτλοι ορίστηκαν κοινές βάσεις, ''σειρές κριτηρίων επαγγελματικών προσόντων, κατάλληλων ώστε να αντισταθμίζουν τις ουσιαστικές διαφορές που έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν μεταξύ των διάφορων κρατών μελών ως προς τις απαιτήσεις εκπαίδευσης για ένα δεδομένο επάγγελμα.''

 

Η κάθε χώρα-μέλος θα έχει ένα φορέα πιστοποίησης ο οποίος απλά θα ελέγχει τα δικαιολογητικά του καθενός και θα τα συγκρίνει με την ισχύουσα λίστα. Αν υπάρχει κάποια αμφιβολία θα ζητά επιπλέον βεβαιώσεις από το κράτος στο οποίο δόθηκαν οι τίτλοι. Για την Ελλάδα ο φορέας αυτός θα είναι τελικά το ΤΕΕ (αλλά την πρώτη τριετία θα αναλάβει άλλος προσωρινός φορέας...αν θυμάμαι καλά ο ΔΟΑΤΑΠ). Οι εξετάσεις όπως γίνονται σήμερα θα σταματήσουν.

Link to comment
Share on other sites

Για να είναι το ΤΕΕ αγαπητέ θα πρέπει να υποδεχθεί στους κόλπους του και τους μηχανικούς ΤΕ (4ετής σπουδές - κατηγορία 6 σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων).

 

Σαν παρατήρηση το γράφω. Δεν έχω καμία διάθεση για νέες διαμάχες.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι,

 

σύμφωνα με πληροφορίες που μου μεταφέρθηκαν από το ΤΕΕ, το όλο θέμα βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία διαβουλεύσεων μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε. . Στη φάση αυτή υπάρχει ένα σύστημα αμοιβαίας αξιολόγησης μεταξύ των κρατών μελών. Κατά το στάδιο καταγραφής της υπάρχουσας κατάστασης στην Ελλάδα , το ΤΕΕ κατάφερε να υπερασπιστεί πλήρως τα δικαιώματα των Μηχανικών εξασφαλίζοντας την υπεράσπιση των ελαχίστων αμοιβών, κάνοντας αυτό που έπρεπε ( πλήρως τεκμηριωμένα ) σε σχέση με τους υπηρεσιακούς παράγοντες στην Ελλάδα.

 

Το θέμα δεν έκλεισε ακόμη καθώς εκκρεμεί η διαβούλευση με τα άλλα κράτη μέλη. Είναι απαραίτητη θεωρώ η επαγρύπνηση όλων μας γιατί πολλές αποφάσεις δεν λαμβάνονται με κριτήρια δικαιοσύνης. Αν και οι πληροφορίες που έχω έρχονται με το σταγονόμετρο λόγω της σοβαρότητας του θέματος, από όσα γνωρίζω το ΤΕΕ προσπαθεί για το καλύτερο.

 

Η έκβαση εξαρτάται από όλους μας. Οι καιροί είναι δύσκολοι και πρέπει να αντιδρούμε σε ότι πλήττει το επάγγελμα μας , με οποιαδήποτε μορφή αντίδρασης , στις κινητοποιήσεις που έρχονται και στους χώρους εργασίας μας.

Link to comment
Share on other sites

Εδώ ολόκληρη η Οδηγία.

παιδιά, διάβασα τις πρώτες περίπου 10 σελίδες από τις 110 περίπου

και δε βλέπω η οδηγία να γράφει τίπτα το εξωφρενικό προς το παρον

 

μιλά για απολυτο σεβασμό των συνθηκών και του τρόπου εργασίας της κάθε χώρας

δηλ δεν αλλάζει το πλαίσιο που έχει ορίσει η κάθε χώρα

 

αυτό που ζητά είναι τη διαιευκόλυνση των ξένων επαγγελματιών

σε ό,τι αφορά την εγγραφή τους στο αντίστοιχο επιμελητήριο πχ ΤΕΕ (δηλ να γίνεται μια τυπική εγγραφή)

και

να μην είναι υποχρεωτική η εγγραφή στον αντίστοιχο ασφαλιστικό φορέα

 

φυσικά ορίζει και εξαιρέσεις

αν τίθεται θέμα άσφάλειας ή υγείας είναι πιθανό πριν την εγγραφή στον φορέα

να είναι υποχρεωτικές οι εξετάσεις

πχ ενας ΠΜ του εξωτερικού μπορεί στην Ελλάδα να εξεταστεί στον αντισεισμικό κανονισμό

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα, μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει η διαδικασία ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει μέχρι το φθινόπωρο, ένα πλήρες πλαίσιο στη Βουλή, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο της παρουσίασης ευρωπαϊκής Οδηγίας που αναμένεται να ενσωματωθεί στην ελληνική έννομη τάξη.

Η Οδηγία, η οποία συζητήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, προβλέπει μεταξύ άλλων την εγκατάσταση και λειτουργία Κέντρων Ενιαίας Εξυπηρέτησης για τους παρόχους και τους αποδέκτες υπηρεσιών στο πλαίσιο λειτουργίας των ΚΕΠ την κατάργηση διατάξεων που παρεμποδίζουν την ελευθερία εγκατάστασης επιχειρήσεων και την ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών, ενώ διευκολύνεται η διοικητική απλοποίηση και θεσπίζεται μηχανισμός διοικητικής συνεργασίας με τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Των προβλέψεων της Οδηγίας εξαιρείται ο χρηματοοικονομικός τομέας, οι μεταφορές, τα γραφεία εύρεσης προσωρινής εργασίας, οι ιατρικές και φαρμακευτικές υπηρεσίες, οι οπτικοακουστικές υπηρεσίες και τα ΜΜΕ, οι υπηρεσίες ασφάλειας και οι υπηρεσίες συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών.

Την αντίθεσή τους στην εφαρμογή της Οδηγίας εξέφρασαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, δια των κκ. Καραθανασόπουλου και Παπαδημούλη, υπογραμμίζοντας πως η ελευθερία της εγκατάστασης, θα αποτελέσει μια πίεση στην ελληνική εργατική τάξη, καθώς θα δώσει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις γειτονικών χωρών, να χρησιμοποιήσουν δικούς τους εργαζομένους, που θα παρακάμπτουν τις συλλογικές συμβάσεις χρησιμοποιώντας «μπλοκάκι».

Αντίθετα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Στρατάκης, θεώρησε επαρκείς τις τροποποιήσεις που έγιναν στις αρχικές προβλέψεις, ήδη κατά την διαμόρφωση της Οδηγίας, που επέβαλλαν να ισχύει το εργασιακό καθεστώς των χωρών απασχόλησης των εργαζομένων και όχι των χωρών καταγωγής τους.

Η ΝΔ, διά του κ. Κυρ. Μητσοτάκη, τάχθηκε υπέρ της γοργής εφαρμογής της Οδηγίας, ενώ ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Η. Πολατίδης, ζήτησε τουλάχιστον να προβλεφθεί πως οι υπό εγκατάσταση εταιρείες, θα απασχολούν τουλάχιστον εργαζομένους εγκατεστημένους στην Ελλάδα.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1782366

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΞΠΡΕΣ, η Ελλάδα έχει προθεσμία μέχρι την 28.3.2010 προκειμένου να κυρώσει και να ενσωματώσει στην ελληνική νομοθεσία της κοινοτική οδηγία.

http://www.express.gr/news/ellada/270899oz_20100226270899.php3

Link to comment
Share on other sites

http://www.capital.gr/News.asp?id=915347#1stframe

Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή το προσχέδιο νόμου για την απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών που καταργεί τους περιορισμούς στην εγκατάσταση και αδειοδότηση αλλά και στην παροχή υπηρεσιών σε πολλά επαγγέλματα, όπως των δικηγόρων, των αρχιτεκτόνων, των μηχανικών, των τοπογράφων. Δίνει το δικαίωμα να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με μία άδεια που θα λάβουν από ΚΕΠ τεχνικές εταιρείες, επιχειρήσεις οργάνωσης εκδηλώσεων, ψυχαγωγίας, πιστοποίησης, αλλά και τουριστικών ή εμπορικών δραστηριοτήτων

τελικά τι θα ισχύσει?εχω 2 πολυ συγκεκριμενα ερωτηματα

1)οι ελαχιστες αμοιβες θα εξακολουθουν να ισχύουν?

2)οι αδειες ασκησης απο που θα διδονται και με ποιό τροπο?οχι τιποτα αλλο αλλα να ξερουμε ,αν ειναι να ετοιμαζουμε βαλίτσες για Παταγωνία.:D

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.