Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Πίνακας ισχύουσας νομοθεσίας πυροπροστασίας ανά χρήση κτηρίου ή εγκατάστασης


b35

Recommended Posts

 Έτσι από τις 15/3/2015 αλλάζουν όλα τα δεδομένα και θα πρέπει να... 

Γεια σας.

Επειδή μέχρι σήμερα δεν είδα κανένα σχόλιό σας, θα ήθελα να αναφέρω συμπληρωματικά ότι η πιο πάνω δημοσίευσή μου αφορά την νέα Πυροσβεστική Διάταξη 15/2014 (ΦΕΚ Β' 3149/24-11-2014) που καθορίζει τις προδιαγραφές μελέτης, σχεδίασης και εγκατάστασης των φορητών, μόνιμων και λοιπών προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων και μέσων της ισχύουσας νομοθεσίας πυροπροστασίας.

 

soma-logo_el_GR.gif

Edited by b35
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 Έτσι από τις 15/3/2015 αλλάζουν όλα τα δεδομένα.... 

Συνάδελφοι, αφού πρώτα σας ευχηθώ το 2015 να δώσει Υγεία, οικογενειακή γαλήνη και επαγγελματική επιτυχία (όσο γίνεται με τα σημερινά δεδομένα), θα ήθελα να κάνω μια μικρή διόρθωση στην πιο πάνω ημερομηνία που η σωστή είναι 1/3/2015.

Link to comment
Share on other sites

Αρ. Φύλλου 2434Β - 12 Σεπτεμβρίου 2014

 

Οργάνωση, εκπαίδευση και ενημέρωση προσωπικού των επιχειρήσεων − εγκαταστάσεων σε θέματα πυροπροστασίας.

Από την παρ. 1 του άρθρου 3, συμπεραίνουμε ότι αν δεν απαιτείται α) μόνιμο δίκτυο ή/και β) αυτόματο δίκτυο πυρόσβεσης...

τότε δεν απαιτείται και η συγκρότηση Ομάδας Πυροπροστασίας;;

 

Προσπαθώ να βρω πώς θα διαμορφώσω το κεφάλαιο 'Ι. Οργάνωση και Εκπαίδευση Προσωπικού', μετά τη κατάργηση του Παραρτημάτος Ε της 3/81.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Διάβασα πρόσφατα την νέα Π.Δ.

Έγκριση της υπ’ αριθμ. 15/2014 Πυροσβεστικής Διάταξης με θέμα: «Προδιαγραφές μελέτης, σχεδίασης και εγκατάστασης των φορητών, μόνιμων και λοιπών προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων και μέσων της ισχύουσας νομοθεσίας πυροπροστασίας»

 

 

Πλέον απαιτείται η μελέτη να γίνεται σύμφωνα με τα πρότυπα:

 

ΕΛΟΤ ΕΝ 54                     Συστήματα πυρανίχνευσης και συναγερμού

ΕΛΟΤ ΕΝ 12845               Μόνιμα συστήματα πυρόσβεσης – Αυτόματα συστήματα καταιονισμού – Σχεδίαση,
εγκατάσταση και συντήρηση

ΕΛΟΤ ΕΝ 12259               Μόνιμα συστήματα πυρόσβεσης - Εξαρτήματα για συστήματα κατιονισμού και ψεκασμού νερού

ΕΛΟΤ CEN/TS 14972       Μόνιμα συστήματα πυρόσβεσης − Συστήματα υδατονέφωσης − Σχεδιασμός και εγκατάσταση

ΕΛΟΤ CΕΝ/TS 14816:      Μόνιμα συστήματα πυρόσβεσης − Συστήματα ψεκασμού νερού - Σχεδιασμός, εγκατάσταση και συντήρηση

ΕΛΟΤ EN 12416                Μόνιμα συστήματα πυρόσβεσης − Συστήματα σκόνης

ΕΛΟΤ EN 13565                Μόνιμα συστήματα πυρόσβεσης − Συστήματα αφρού

ΕΛΟΤ ΕΝ 15004                Μόνιμα συστήματα πυρόσβεσης − Συστήματα κατάσβεσης με αέριο

ΕΛΟΤ CEN/TR 15276       Μόνιμα συστήματα πυρόσβεσης − Συστήματα κατάσβεσης με συμπυκνωμένο αεροζόλ

ΕΛΟΤ EN 671                    Μόνιμα συστήματα πυρόσβεσης − συστήματα με (εύκαμπτους) σωλήνες

 

ΕΛΟΤ ΕΝ 1838                 Εφαρμογες φωτισμού - φωτιστικά ασφαλείας

ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 7010          Γραφικά σύμβολα – Χρώματα και ενδείξεις ασφαλείας – Καταχωρημένες ενδείξεις ασφαλείας

ISO 23601                         Safety Identification – Escape and evacuation plan signs

 

ΕΛΟΤ ΕΝ 2                       Κατηγορίες πυρκαγιών

 

 

Γνωρίζετε αν υπάρχουν κάπου διαθέσιμα δωρεάν αυτά τα πρότυπα;

Αν δεν υπάρχουν δωρεάν, πότε θα κάνουμε απόσβεση την αγορά των σχετικών προτύπων ;

Link to comment
Share on other sites

"Διάβασα πρόσφατα την νέα Π.Δ.

Έγκριση της υπ’ αριθμ. 15/2014 Πυροσβεστικής Διάταξης με θέμα: ...

 

Πλέον απαιτείται η μελέτη να γίνεται σύμφωνα με τα πρότυπα:"

 

 

Συνάδελφε με χαρά είδα ότι αναφέρθηκες στην Πυροσβεστική Διάταξη 15/2014, ένα θέμα που το έχω ήδη βάλει για συζήτηση και περιμένω σχόλια εδώ, στο  post #29  (ίσως θα έπρεπε ο αρμόδιος διαχειριστής, να μεταφέρει εκεί την συζήτηση αυτή αν βεβαίως το κρίνει σκόπιμο).

Για τον λόγο αυτόν, θεωρώ την πρόσφατη αναφορά σου ως σχολιασμό πάνω σε αυτό το θέμα  και θα συνεχίσω όσο έχω την δυνατότητα, να δώσω κάποιες χρήσιμες επεξηγήσεις που προκύπτουν από όσα έχω διαβάσει.

 

Αρχικά λοιπόν θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση στην πρότασή σου: « Πλέον απαιτείται η μελέτη να γίνεται σύμφωνα με τα πρότυπα: ΕΛΟΤ ΕΝ….»

Δυστυχώς, η λέξη «πλέον» δεν είναι η σωστή, όπως προκύπτει από την ισχύουσα Ελληνική Νομοθεσία που αφορά στα ΕΛΟΤ ΕΝ πρότυπα, όπως π.χ. αυτά που αναφέρονται στην Πυροσβεστική Διάταξη 15/2014. Η υποχρέωσή μας αυτή, με την έννοια που το τοποθετείς (δηλαδή δεοντολογικά), δεν θα ισχύει μόνο για το μέλλον, αλλά ισχύει ήδη από το 1994 (Π. Διάταγμα 334/1994).

 

Θα ήθελα όμως στην συνέχεια να επισημάνω τα ακόλουθα:

1. ‘Ότι τα πρότυπα ΕΛΟΤ ΕΝ που αναφέρονται στην πυροσβεστική διάταξη 15/2014, είναι κατά κανόνα πρότυπα για τους κατασκευαστές προϊόντων (εργοστάσια). Η ένταξή τους στην Ελληνική Νομοθεσία με διάφορες υπουργικές αποφάσεις, συνεπάγεται την οριστική αντικατάσταση των ελληνικών προτύπων με αυτά.

2. Η χρήση των προτύπων ΕΛΟΤ ΕΝ από τους κατασκευαστές (εργοστάσια) αφορά ειδικότερα στην τοποθέτηση του σήματος ασφαλείας CE επί των προϊόντων που αναφέρονται σε αυτά. Η διεργασία αυτή γίνεται μόνο από εργαστήρια (διαπιστευμένα για τα αντίστοιχα πρότυπα), τα οποία ελέγχουν και σηματοδοτούν τα προϊόντα των κατασκευαστών με σήμα CE πλαισιωμένο με τον «αριθμό φορέα» που χαρακτηρίζει μοναδικά κάθε διαπιστευμένο εργαστήριο που πραγματοποίησε τον έλεγχο.

 

Θα δώσω δύο παραδείγματα για πρότυπα της Πυροσβεστικής Διάταξης 15/2014 που προγενέστερα έχουν ενταχθεί οριστικά στην Ελληνική Νομοθεσία:

 

α. Το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 671 έχει ενταχθεί στην Ελληνική Νομοθεσία το έτος 2006 με την Υ.Α 6310/14 (ΦΕΚ 427Β/7-4-2006) 

 

β. Το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 54 έχει ενταχθεί στην Ελληνική Νομοθεσία το έτος 2010 με την Υ.Α 1782/63 (ΦΕΚ 210Β/1-3-2010) 

    Τα άρθρο 6 και 7 της πιο πάνω, πρέπει να τα προσέξουμε ιδιαίτερα.

 

Για να μην κουράσω περισσότερο, επεκτεινόμενος σε θέματα παράνομης διακίνησης προϊόντων πυροπροστασίας μέσω των μελετών των Συναδέλφων Μηχανικών και όχι μόνο, θα σταματήσω εδώ.

Edited by b35
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

b35 θα συμφωνήσω για αυτά που γράφεις για τα συγκεκριμένα ΕΛΟΤ  οτι δηλαδή είναι ενταγμένα , κάποια από αυτά που αναφέρονται στην Π.Δ. 15, στην ελληνική νομοθεσία και αφορούν τους κατασκευαστές - εργοστάσια. Υπάρχουν όμως και κάποια Ελοτ (πχ ΕΛΟΤ ΕΝ 12845, ΕΛΟΤ CEN/TS 14972, ΕΛΟΤ CEN/TS 14816) τα οποία αφορούν την σχεδίαση, μελέτη και εγκατάσταση των συστημάτων πυρόσβεσης. αυτά τα πρότυπα αφορούν ξεκάθαρα εμάς τους μελετητές. πρόσφατα έκανα μελέτη πυρασφάλειας για Κ.Υ.Ε. και μου ζητήθηκε από την Π.Υ. της πόλης μου (Βέροια) να αναφέρω τον τρόπο σχεδιασμού - υπολογισμού του αυτόματου συστήματος πυρόσβεσης με νερό στην τεχνική μου περιγραφή. 

Ουτε αυτοί ξέρουν καλά καλά τις προδιαγραφές που περιγράφουν μέσα στις πυροσβεστικές διατάξεις τους. τα χρήματα αγοράς των ΕΛΟΤ είναι πολλά και με την σημερνή οικονομική κατάσταση δεν ξέρω τι μπορώ   να κάνω για να ολοκληρώσω την μελέτη. από ότι κατάλαβα δεν  υπάρχουν πουθενά στο διαδίκτυο δωρεάν αυτά τα πρότυπα. Πως το αντιμετωπίζουμε αυτό το θέμα???

 

 

Ευχαριστώ.

 


 

Link to comment
Share on other sites

Χαίρετε  και από εμένα .

 

Κάποια Γραφεία Πυρασφάλειας έχουν εκδόσει κάποιες οδηγίες περί του τρόπου σύνταξης των μελετών με την 15/2014 αλλά και αυτές δεν είναι πολύ κατατοπιστικές . πχ.

".....Συγκεκριμένα εκτός των άλλων καθορίζονται :

 

Α) Οι τεχνικές περιγραφές των μόνιμων συστημάτων πυροπροστασίας , οι περιγραφές φορητών και λοιπών μέσων πυροπροστασίας , ( πυροσβεστήρες, απλοί ανιχνευτές αερίων καυσίμων απλό υδροδοτικό) και οι περιγραφές των προληπτικών μέσων πυροπροστασίας (φωτισμός ασφαλείας , σήμανση ασφαλείας , σχεδιαγράμματα διαφυγής ) θα αποτελούν ΔΙΑΚΡΙΤΟ ΤΕΥΧΟΣ της μελέτης και θα υποβάλλονται για ΘΕΩΡΗΣΗ (δηλαδή θα εγκρίνεται η μελέτη και μετά το τέλος της  θα ακολουθούν οι τεχνικές περιγραφές που θα θεωρούνται )

 

Β) Στην εισαγωγή των τεχνικών περιγραφών και των λοιπών περιγραφών να αναφέρεται για κάθε μέσο και μέτρο πυροπροστασίας ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ τα πρότυπα ή συστήματα αναφοράς ή τεχνικές προδιαγραφές ή οδηγίες ή κανονισμοί εθνικής νομοθεσίας σύμφωνα με τους οποίους συντάσσονται (όπως αυτά αναφέρονται και καθορίζονται από την 15/2014 Πυροσβεστική Διάταξη ).  ...."

 

Κοινώς το τεύχος της μελέτης αλλάζει μορφή αλλά κατα πόσο θα γίνεται απλή αναφορά στα πρότυπα ή το τι θα πρέπει να περιλαμβάνει ακριβώς το ΔΙΑΚΡΙΤΟ ΤΕΥΧΟΣ δεν είναι ξεκάθαρο.

 

ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.