Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αντισεισμικός Κανονισμός '85 και Ικανοτικός Έλεγχος


 

Recommended Posts

Καλημέρα!Κάνω έλεγχο υπάρχοντος κτιρίου με τον α.κ 85.Η άδεια είχε εκδοθεί το 1984(διόροφη οικοδομή).Θέλω να κάνω προσθήκη οροφου. Υπήρχε πρόβλεψη αλλα λόγω του οτι δεν εφαρμόσθηκε η μελετη του α οροφου κάνω ελεγχο υπάρχοντος.Το ερώτημά μου είναι πρέπει να κανω ικανοτικό έλεγχο (τα αχ αζ μου βγαίνουν >0,60 στο ισογειο που ειναι καταστημα) 'η να λαβω υπόψην μονο το θ που ειμαι οκ?

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Δώρα!

 

ΕΑΚ2000

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ε

ΕΙΔΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΣΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ

 

[1] Στις περιπτώσεις προσθηκών, που δεν είναι στατικά ανεξάρτητες από το υφιστάμενο κτίριο (π.χ. προσθήκες καθ' ύψος), η αντισεισμική μελέτη και γενικά ο σχεδιασμός που αφορά το τμήμα της προσθήκης και τις τυχόν απαιτούμενες ενισχύσεις του υφισταμένου κτιρίου, γίνονται σύμφωνα με το σύνολο των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού (Ε.Α.Κ.), με τις εξαιρέσεις που αναφέρονται στις επόμενες παραγράφους. Ο έλεγχος του υφισταμένου κτιρίου, όταν γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού, επιτρέπεται να περιορίζεται στην ικανοποίηση των κριτηρίων αποφυγής κατάρρευσης και ειδικότερα στην ικανοποίηση των απαιτήσεων των παρ. 4.1.2 και 4.1.3 του παρόντος, που αφορούν τις Δράσεις Υπολογισμού και τους Ελέγχους Αντοχής.

 

Με βάση το παραπάνω δεν υποχρεούσαι να ελέγξεις την ικανότητα απελευθέρωσης ενέργειας, όπως περιγράφεται στις παρ. 4.1.4 και 4.1.5 (δηλαδή ικανοτικός, ηv κλπ). Η μόνη σου υποχρέωση είναι ο συντελεστής 2ας τάξης θ.

Κι εγώ σε παρόμοιες περιπτώσεις ελέγχου υφισταμένου έχω επιλύσει τον φορέα και ελέγξει την αντοχή των δομικών στοιχείων με τις αναπτυσσόμενες εντάσεις. Αν πας να εφαρμόσεις ικανοτικό σε παλιό κτίριο είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έχεις ανεπάρκειες και θα οδηγηθείς σε υπερβολικές ενισχύσεις.

 

Καλή συνέχεια!

Link to comment
Share on other sites

Κάνω έλεγχο υπάρχοντος κτιρίου με τον α.κ 85...........Το ερώτημά μου είναι πρέπει να κανω ικανοτικό έλεγχο.........
από τη στιγμή που κάνεις με του 85, προφανώς θα κάνεις με τις απαιτήσεις του τότε ικανοτικού αφού τότε ενσωματώθηκε ο ικανοτικός. μάλλον θα ισχύει ότι και τώρα για ισόγειο ή κανονικό 2όροφο
Με βάση το παραπάνω δεν υποχρεούσαι να ελέγξεις την ικανότητα απελευθέρωσης ενέργειας, όπως περιγράφεται στις παρ. 4.1.4 και 4.1.5 (δηλαδή ικανοτικός, ηv κλπ). Η μόνη σου υποχρέωση είναι ο συντελεστής 2ας τάξης θ.
το παραπάνω που λες είναι το :
Ο έλεγχος του υφισταμένου κτιρίου, όταν γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού, επιτρέπεται να περιορίζεται στην ικανοποίηση των κριτηρίων αποφυγής κατάρρευσης και ειδικότερα στην ικανοποίηση των απαιτήσεων των παρ. 4.1.2 και 4.1.3 του παρόντος, που αφορούν τις Δράσεις Υπολογισμού και τους Ελέγχους Αντοχής.
ps: Θα ήθελα να ρωτήσω τους συναδέλφους που ασχολούνται με προσθήκες (εγώ δεν ασχολούμαι γιατί καμιά 10ρια που έχω ελέγξει κόβονταν και λόγω διάταξης οπλισμού και λόγω ανεπάρκειας διατομών και λόγω εγγράφου ΟΑΣΠ) πόσοι έβγαλαν ΜΗ ανεπάρκεια και προχώρησαν σε ενισχύσεις?
Link to comment
Share on other sites

Εχεις δίκιο rigid, αυτό που λέω ισχύει όταν ο έλεγχος γίνει με τον ΕΑΚ2000, όταν γίνει με τον κανονισμό του '85 πρέπει να εφαρμοστεί εκείνος ο ικανοτικός.

Μπερδέφτηκα και ζητώ συγνώμη!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.