Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατάτμηση οικοπέδου εντός οικισμού


Recommended Posts

απλα να προσθεσω αυτο

 

Ερωτήσεις-Απαντήσεις 20ης Σύσκεψης ΤΕΕ/ΤΚΜ – Υ.ΔΟΜ Δήμων Κ.Μακεδονίας
1)..Ερώτηση
Σε εξ' αδιαιρέτου οικόπεδο με σύσταση καθέτου ιδιοκτησίας, κατά την τοποθέτηση του κτιρίου πρέπει να αφήσουμε δ και από το όριο της καθέτου (μέσα στο οικόπεδο) εκτός από το κοινό πλάγιο όριο;
Απάντηση:
Όχι. Η υποχρέωση του ΝΟΚ για απόσταση Δ ή δ υπάρχει μόνον ως προς τα όρια του όλου οικοπέδου με τις όμορες ιδιοκτησίες.
Για το όριο της κάθετης ισχύει μόνον ότι προβλέπει το συμβόλαιο σύστασης-ιδιωτική συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, όταν κατασκευάζονται ανεξάρτητα κτίρια στο κάθε τμήμα κάθετης συνιδιοκτησίας, η μεταξύ τους απόσταση πρέπει να είναι Δ ή μηδενική (επαφή).
2)..Ερώτηση
Όταν σε ένα οικόπεδο με κτίρια νομίμως υφιστάμενα έχει γίνει συμβολαιογραφικά μεταγενέστερη κατάτμηση αυτού, χωρίς να τηρούνται τα δ που ίσχυαν, το κτίριο θεωρείται χωρίς οικοδομική άδεια σύμφωνα με το παράρτημα Α, συντελεστές τετραγωνιδίων περιπ.1β και είναι εξ' ολοκλήρου αυθαίρετο; Μπορεί να θεραπευθεί αυτό;
Απάντηση
Κατά το Ν.Δ. 690/1948, άρθρο 2 παρ. 2 και 3, τέτοια κατάτμηση απαγορεύεται και θεωρείται αυτοδικαίως και εξ υπαρχής απολύτως άκυρη ( «2. Οσάκις εκ των κειμένων περί σχεδίων πόλεων διατάξεων επιβάλλεται, πλην των ελαχίστων ορίων εμβαδού και διαστάσεων των οικοπέδων, η τήρησις ορισμένων ακαλύπτων αποστάσεων μεταξύ των ορίων του οικοπέδου και της οικοδομής ή ποσοστού του οικοπέδου ακαλύπτου υπό οικοδομής, απαγορεύεται η μετά την ανέγερσιν της οικοδομής καθ' οιονδήποτε τρόπον μεταβίβασις της κυριότητος μέρος του οικοπέδου κατά τρόπον καθιστώντα το εφ' ου η οικοδομή οικόπεδον μη άρτιον ή μειούντα τας ακαλύπτους αποστάσεις ή το ακάλυπτον ποσοστόν κάτω του επιβεβλημένου ελαχίστου ορίου. 3. Πάσα δικαιοπραξία εν ζωή ή αιτία θανάτου έχουσα αντικείμενον απαγορευομένην κατά τας προηγουμένας παραγράφους μεταβίβασιν κυριότητος είναι αυτοδικαίως και εξ υπαρχής απολύτως άκυρος.» )
Επιπλέον κατά το τροποποιημένο παράρτημα του νόμου (Βλέπε, υπ' αριθ. οικ. 297/7-1-2014 Υ.Α. " Τροποποίηση του περιεχομένου του Παραρτήματος Α΄ του ν. 4178/13 “Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης − Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις.” ( Α’ 174 ). " ΦΕΚ 39 Β'/14-1-2014, ως συντελεστής που αφορά την ύπαρξη ή μη οικοδομικής άδειας, για τη δήλωση αυθαιρέτων τμημάτων

 

 

υγ

και  μια που για πρωτη φορα  αναφερθηκε η υπαρξη περισσοτερων συνιδιοκτητων

 

-αν  δεν υπαρχει προβλημα   και   δεν  χανουν     σδ-

 

θα μπορουσε να γινει   συσταση καθετης...όπου και να συμφωνηθει  οτι θα κολλανε κλπκλπ.

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας,

ενα οικόπεδο εντος σχεδίου αρτιο και οικοδομήσιμο κατά παρέκλιση, επιφάνειας 250τ.μ., το είχαν δυο αδερφια εξαδιαιρέτου. Το έτος 1978 πεθαίνει ο ένας και το παιδί του κάνει αποδοχή κληρονομιάς για 125τ.μ. αλλά δεν αναφέρεται στην αποδοχή οτι είναι εξ' αδιαιρέτου. Σήμερα πουλάει αυτα τα 125τ.μ., σε εναν τρίτο αγοραστή, ως αρτιο και οικοδομήσιμο οικόπεδο, χωρίς καμία αναφορά στη συνιδιοκτησία. Ο κανόνας στην περιοχή είναι 280τ.μ. και το ρυμοτομικό είναι του 1938.

Συνάδερφος υποστηρίζει οτι με την αποδοχή κληρονομιάς του έτους 1978 και λόγω παλαιότητας της πράξης αυτης έχει γίνει νόμιμα η διαδικασία και τα δυο οικόπεδα των 125τ.μ. είναι το κάθε ενα ξεχωριστά άρτιο και οικοδομήσιμο.

Εγώ γνωρίζω, πως για να γίνει κατάτμηση εντός σχεδίου πρέπει να δημιουργούνται άρτια και οικοδομήσιμα κατά κανόνα οικόπεδα.

Ποια η γνώμη σας, μπορεί με τη διαδικασία που ακολουθήκηκε έως σήμερα να αποδειχτεί πως έχουμε δυο άρτιες και οικοδομήσιμες ιδιοκτησίες?

Link to comment
Share on other sites

Πράξη κατάτμησης σε μη άρτια (εντός σχεδίου) είναι εξ υπαρχής άκυρη. (Εξαιρείται μια μικρή χρονική περίοδος επί χούντας, αλλά δεν εμπίπτεις εκεί)

Αν η σημερινή πράξη μεταβίβασης δεν έχε συντελεστεί, μπορεί να κάνει διόρθωση αποδοχής, και (στην καλύτερη περίπτωση) να θεωρηθεί ότι έχει γίνει σύσταση καθέτων (με την αποδοχή). Αυτό όμως θα το λύσουν οι νομικοί.

Η άποψη του "συναδέλφου" είναι για τα μπάζα, και όποιος μηχανικός υπογράψει τη δήλωση του 651, έχει παραβεί το νόμο (με ό,τι αυτό συνεπάγεται)..

Edited by tetris
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

να συμπληρώσω -ή να υπογραμμίσω- ότι η κατάτμηση είναι άκυρη και "αιτία θανάτου" (δηλ. αν έχει γίνει μέσω διαθήκης ή αποδοχής κληρονομιάς)

βλ. ανωτέρω τι γράφει ο dimitris GM

Edited by imhotep
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα

Θα ήθελα να με βοηθήσετε σε μια περίπτωση που έχω.

Οικόπεδο 4000 τ.μ. εντός οικισμού <2000 χωρίς πρόσβαση σε δρόμο είναι άρτιο και μη οικοδομήσιμο.

Μπορώ να κάνω κατάτμηση σε 4 οικόπεδα το καθένα άρτιο και μη οικοδομήσιμο??(1000 τ.μ. το καθένα όσο η αρτιότητα του οικισμού)

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

(δεν είδα κάποια ερώτηση αντίστοιχη στα παραπάνω) 

Edited by DIMITRIS80
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα.

Οικόπεδο εντός οριοθετημένου οικισμού δεν μπορεί να είναι οικοδομήσιμο, εάν δεν έχει πρόσωπο σε αναγνωρισμένη κοινόχρηστη οδό πλάτους κατ ελάχιστο 4 μ. Από την άλλη σύμφωνα με την συμπλήρωση και τροποποίηση του ΠΔ 24-4-85/ΦΕΚ 181/Δ/ που έγινε με το ΠΔ/4-11-11 για οικόπεδο που δημιουργείται μετά τη δημοσίευση του διατάγματος το πρόσωπο πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 μ για οικόπεδο επιφάνειας 500 τ.μ και άνω.

 

Υ.Γ Συμπλήρωσε την ειδικότητα στο προφίλ σου.

Link to comment
Share on other sites

To αρχικό μήνυμα του Διονύση,  προ επεξεργασίας είχε το ερώτημα για ένα γήπεδο 4000 τ.μ και ανέφερε ότι είναι άρτιο και οικοδομήσιμο. Μετά την τροποποίηση αυτό άλλαξε σε μη οικοδομήσιμο και καλώς έγινε η αλλαγή, γιατί δεν έστεκε να βγάλει άρτια και οικοδομήσιμα χωρίς πρόσωπο.

Οπότε με τα τροποποιημένα δεδομένα πράγματι η απάντησή μου δεν έχει νόημα.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.