Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Απαίτηση ηλεκτρομηχανολογικών μελετών


Recommended Posts

Καλήσπέρα!Σε περίπτωση άδειας για οικοδομή που περιλαμβάνει δύο καταστήματα στο ισόγειο και γραφεία στον όροφο (ή θα αναπτυχθούν σε ένα όροφο ή σε δύο)-συνολικού όγκου μεγαλύτερου από χίλια τριακόσια κυβικά,επειδή το ισόγειο πολύ ψηλό,εκτός από μελέτη ύδρευσης, αποχέτευσης ,παθητικής πυροπροστασίας, θερμομόνωσης,ενεργητικής πυροπροστασίας τι άλλη μελέτη υπολογίζουμε?Υπολόγισα και κλιματισμό στα γραφεία-την εξαίρεσα από τα καταστήματα-βάζω και ανυψωτικά συστήματα?Μήπως απαιτείται και μελέτη θέρμανσης για τα καταστήματα?Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα Charita

Αν η οικοδομή αναπτυχθεί σε ισόγειο(καταστήματα) & δύο ορόφους (γραφεία), σύνολο τρεις ορόφους, ανεξάρτητα την επιφάνεια του ορόφου & με όγκο πάνω από χίλια τριακόσια κυβικά (όπως αναφέρεις), σύμφωνα με το τροποποιημένο άρθρο 25/98 του Κτηριοδομικού Κανονισμού, τοτε απαιτούνται όλες οι Η/Μ μελέτες για το κτήριο (ύδρευση, αποχέτευση, παθητική, ενεργητική, θερμομόνωση, ηλεκτρικά, θέρμανση, κατανομή δαπανών, ανελκυστήρας άν η στάθμη δαπέδου του 3ου ορόφου >= απο τα 9,00m & μελέτη φυσικού αερίου αν η περιοχή του Ο.Τ. ειναι ενταγμένη στο ΠΔ. 410/87 ?). Η μελέτη κλιματισμού ειναι προαιρετική εκτος εαν το επιθυμεί ο ιδιοκτήτης.

Συνεπώς, πρέπει να βρεις χώρο (υποθέτω στο υπόγειο), για λεβητοστάσιο και ίσως για μηχανοστάσιο.

Αν όμως η ανάπτυξη του κτηρίου γίνει σε ισόγειο (καταστήματα) & ένα όροφο (γραφεία),

σύνολο δύο όροφοι & με όγκο πάνω από χίλια τριακόσια κυβικά (όπως αναφέρεις), τοτε απαιτούνται οι μελέτες που γράφεις (ύδρευση, αποχέτευση, παθητική, ενεργητική, θερμομόνωση)

Σε κάθε περίπτωση, κοίτα το τροποποιημένο άρθρο 25/98 του Κτηριοδομικού Κανονισμού.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες πληροφορίες.Ξέχασα να προσθέσω το εξής:στην περίπτωση που τα γραφεία αναπτυχθούν μόνο στον πρώτο όροφο,στον δεύτερο θα γίνει μια γκαρσονιέρα.Με αυτά τα δεδομένα εκτός από τις προαναφερόμενες μελέτες πρέπει να βάλω και θέρμανση και ανυψωτικά συστήματα?

Link to comment
Share on other sites

Έχω την εντύπωση πως επειδή γραφεία και καταστήματα θεωρούνται ειδικά κτήρια απαιτούνται όλες οι μελέτες ανεξάρτητα του άρθρου 25 του κτηριοδομικού.

Το έχουμε συζητήσει ξανά εδώ μέσα αυτό το θέμα.

Link to comment
Share on other sites

α. Όγκος > 1300m3 και δόμηση > 300 μ2 (να ισχύουν και τα δύο) έχουμε: ύδρευση,αποχέτευση ,θέρμανση ή κλιματισμό (κατ΄επιλογήν), ηλεκτρικά.

β. Θερμομόνωση απαιτείται πάντα.

γ. Αέριο απαιτείται ασχέτως μεγέθους , αν προβλέπεται για την περιοχή.

δ. Ανελκυστήρες > 9μ υψομετρική διαφορά.

ε. Ενεργητική απαιτείται εάν υπάρχουν μόνιμα μέσα πυροπροστασίας.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Γεια σας, είμαι νέα μηχανικός και τώρα αρχίζω να δραστηριοποιούμαι στο χώρο του επαγγέλματος. Ζητάω κάποια υποδείγματα σχεδίων μιας μελέτης Η/Μ πχ μιας μεζονέτας ή διώροφου κτιρίου ώστε να δω αν βαδίζω σωστά, και να γλιτώσω κάποιες διαδρομές στις διάφορες υπηρεσίες. Σχέδια δηλαδή υδραυλικής εγκατάστασης, ηλεκτρολογικών κλπ. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Έχω την εντύπωση ...... του κτηριοδομικού.

 

1. εγκυκλιος 24/98 (8. στις περιπτώσεις ειδικων κτιριων 'η για τμήματα κτιρίων με ειδική χρήση ισχύουν ..... ισχύουν τα κριτιρια του όγκου και των όροφων...)

2. η απαιτηση ή όχι ανελκυστήρα στα ειδικά κτίρια εκτός από το υψος εξαρταται και από την χρήση και το μεγεθος του κτιρίου λόγω ΑΜΕΑ (Ν-2831/00 αρθρο 28)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλημέρα σας,

 

Θέλω να ρωτήσω το εξής, σε περίπτωση όπου σε οικόπεδο αναγείρονται δυο δυόροφα κτίρια με χρήση κατοικία και με συνολικό όγκο (και των 2 κτιρίων) όπου ξεπερνάει τα 1300 κ.μ. αλλά όγκο για το κτιριο α < 1300κ.μ. και όγκο για το κτίριο β < 1300κ.μ. απαιτείται μελέτη θέρμανσης και ηλεκτρικών?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.