Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρτιότητα εκτός σχεδίου χωρίς πρόσωπο


Recommended Posts

8 λεπτά πριν, Charlie said:

Ευχαριστώ για την απάντηση,

δυστυχώς έχω μπερδευτεί. Αυτά που έχουν δημιουργηθεί από 17/10/78 έως 31/05/85 είναι προφανώς και προ της 31-12-2003. Και στις 2 περιπτώσεις απαιτείται επιφάνεια 4.000 τμ. Τελικά τι ισχύει με το πρόσωπο?

 

Πες μας ακριβώς την δική σου περίπτωση να μην παραθέσουμε όλη τη νομοθεσία. Παραπάνω και ο συνάδελφος και εγώ, έχουμε παραθέσει τις βασικές διατάξεις. Υπάρχουν διαφοροποιήσεις αναλόγως με το αν το γήπεδο είναι παρόδιο (πχ πρόσωπο σε επαρχιακή, εθνική οδό) και μη ξεχνάς την ύπαρξη ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ/περιοχή νατούρα που ορίζουν πολλές φορές μεγαλύτερα όρια αρτιότητας από τα 4.000 τμ. Πχ, περιοχή νατούρα ορίζει 10.000 τμ (κατά κανόνα αρτιότητα και ελάχιστη επιφάνεια κατάτμησης).

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 141
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Charlie:

=> Για τα δημιουργηθέντα με πρόσωπο σε Διεθνείς, Επαρχιακές..., Κύριες Δημοτικές, Κύριες Κοινοτικές,.. σιδηροδρομικές:

  • προ του 1978: Υπάρχει απαίτηση προσώπου
  • 1978-1985: Δεν υπάρχει   
  • 1985-σήμερα: Υπάρχει απαίτηση προσώπου

Σημ.: Οι ΚΥΡΙΕΣ δημοτικές ή κύριες Κοινοτικές είναι αυτές που έχουν αναγνωριστεί ως τέτοιες ή π.χ. οι μοναδικές που ενώνουν δύο οικισμούς.

=> Για τα δημιουργηθέντα με πρόσωπο ή μη σε απλές (όχι κύριες) Δημοτικές, Κοινοτικές, Αγροτικές οδούς:

  • προ του 2003: Δεν υπάρχει απαίτηση προσώπου
  • μετά το 2003: Υπάρχει απαίτηση προσώπου
Edited by Pavlos33
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Η περίπτωση που έχω αφορά αγροτεμάχιο 4200τμ, με χρόνο δημιουργίας το 1983, χωρίς πρόσωπο.

Από τα σχόλιά σας καταλαβάινω ότι επειδή έχει δημιουργηθεί προ του 2003 δεν υπάρχει απαίτηση σε πρόσωπο, άρα είναι άρτιο.

Επίσης, η ερώτησή μου ήταν γενική για να τα ξεκαθαρίσω.

Προφανώς πέραν αυτών πρέπει να ελεγχθεί και η απόσταση από άξονα εθνικής, επαρχιακής ή δημοτικής οδού ή να πάρω βεβαίωση συντήρησης από το δήμο, μιας και είμαι σε γη υψηλής παραγωγικότητας για την οικοδομησιμότητα.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας

 

 

Link to comment
Share on other sites

αφου λες οτι:

"Η περίπτωση που έχω αφορά αγροτεμάχιο 4200τμ, με χρόνο δημιουργίας το 1983, χωρίς πρόσωπο."

εδιτ

Ούτε αποσταση απο οδο εχεις ούτε οδοστρωσια θελεις..

το διορθωσα, διοτι εχουμε σε ισχυ το αρθρο 51 του 4178.

δες  τα ΠΜ

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Αφού είσαι σε ΓΓΥΠ, προκειμένου να είναι οικοδομήσιμο θα πρέπει είτε να είναι εντός των αποστάσεων(*) από τους ανωτέρω οδικούς άξονες, είτε να έχει πρόσωπο σε δρόμο ο οποίος συντηρείται από το δήμο. Γι αυτό το τελευταίο, θα πάρεις βεβαίωση από τον οικείο δήμο. 

(*) Εάν το γήπεδο τέμνεται από τη συγκεκριμένη γραμμή-όριο, θεωρείται ότι είναι εντός της επιτρεπόμενης περιοχής κατά τμήμα άρτιο (4000 μ²) 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

σωστα [+1]

διορθωσα την προηγουμενη αναρτηση διοτι εχουμε το αρθρο 51 του ν 4178.

11α. Επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη η χορήγηση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης σε ακίνητα εντός εκτάσεων Αγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας εφόσον αυτά έχουν πρόσωπο σε εθνικές, επαρχιακές και δημοτικές οδούς ή και βρίσκονται εντός αποστάσεως διακοσίων (200) μέτρων από τον άξονα εθνικών, επαρχιακών οδών και εκατόν πενήντα (150) μέτρων από τον άξονα των δημοτικών οδών. Η έγκριση δόμησης και η άδεια δόμησης σε περιπτώσεις χαρακτηρισμού περιοχής ως γη υψηλής παραγωγικότητας με την έγκριση Γ.Π.Σ. ή Ζ.Ο.Ε. χορηγείται σύμφωνα με τις χρήσεις γης και του όρους δόμησης που ίσχυαν πριν την έκδοση αυτών και μόνο επί ακινήτων που έχουν πρόσωπο σε εθνικές και επαρχιακές οδούς ή και βρίσκονται εντός αποστάσεως διακοσίων (200) μέτρων για τον άξονα αυτών, κατά τα ανωτέρω. Η παρούσα παράγραφος έχει εφαρμογή έως την έκδοση της προβλεπόμενης της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης της παρ. 2 του άρθρου 56 του ν. 2637/1998, κλπκλπ

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Καλησπέρα,

Για γήπεδο επιφάνειας 10.000 τμ το οποίο δημιουργήθηκε με διανομή του 1977 και η προβλεπόμενη από τη διανομή οδός (πρόσωπο 5μ) ουσιαστικά καλλιεργείται από τους όμορους ιδιοκτήτες (μπορούμε να πούμε πως έχει σχεδιαστεί αλλά δεν έχει υλοποιηθεί), είναι άρτιο και οικοδομήσιμο; Η πρόσβαση γίνεται από ένα μονοπάτι μόνο στην μία κορυφή του γηπέδου και εξυπηρετεί ένα μαντρί όμορης ιδιοκτησίας.

Link to comment
Share on other sites

Από τη στιγμή που προϋπάρχει της 31-12-2003, κι έχει κάποιου είδους πρόσβαση, είναι άρτιο και οικοδομήσιμο (εφόσον δεν υπάρχουν άλλες απαγορεύσεις)

Edited by tetris
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δυσκολεύομαι να πιστέψω πως ένα γήπεδο από διανομή με εμβαδόν Ε=10000τμ δόθηκε με 5μ  "φάτσα"!

Είδες με τα μάτια σου, εσύ ο ίδιος, σχέδιο της Τοπογραφικής υπηρεσίας που εμφανίζει το αγροτεμάχιο έτσι όπως μα ς το περιγράφεις?

Αν όχι να πας ο ίδιος στη υπηρεσία κα ι να το αναζητήσεις στα αρχεία τους. 

Αν πράγματι είναι όπως το περιγράφεις, τότε οι χάρτες της διανομής θα αποδεικνύουν πως είναι πριν τον νόμο ( 31-12-2003) της Βασούλας. (Aυτά που γράφει παραπάνω και ο tetris) .

Edited by nbr
Link to comment
Share on other sites

σωστα

και να συμπληρωσω οτι δεν σημαινει τπτ αν ο δρομος της διανομης καλλιεργειται απο παρόδιους, που βρηκαν πιο ευκολο τροπο διελευσης.

Ο δρομος δεν αλλαζει, παρα μονον συμφωνα με τον νομο

ν 4061 αρθρο 22

8. α) Οι δρόμοι που απεικονίζονται στα κυρωμένα στοιχεία των διανομών αγροκτημάτων και συνοικισμών, καθώς και κυρωμένων αναδασμών, περιέρχονται κατά κυριότητα στους οικείους Δήμους, εφόσον σήμερα υφίστανται. Αν έχουν αλλάξει χρήση ή κατέχονται αυθαίρετα, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της οικείας Περιφέρειας, μετά από αυτοψία, αποφαίνεται για τη σκοπιμότητα επαναφοράς των πραγμάτων στην προηγούμενη κατάσταση. Αν δεν είναι αναγκαία η επαναφορά των πραγμάτων στην προηγούμενη κατάσταση, η αίτηση του κατόχου για την εξαγορά ακινήτου εξετάζεται από την οικεία Επιτροπή Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών σύμφωνα με το άρθρο 23. 

β) Οι δρόμοι που διανοίχθηκαν σε θέση διαφορετική από την προβλεπόμενη στην κυρωμένη διανομή του αγροκτήματος, θωρούνται ως δρόμοι της κυρωμένης διανομής και περιέρχονται στην κυριότητα του οικείου Δήμου, εφόσον μετατοπίσθηκαν εντός δημοσίων εκτάσεων και κρίνεται αναγκαία η διατήρηση τους. Για το σκοπό αυτόν, συντάσσεται έκθεση αυτοψίας από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της οικείας Περιφέρειας, με την οποία αποφαίνεται για τη σκοπιμότητα της διατήρησης του δρόμου. Το ίδιο ισχύει και για αγροτικούς δρόμους που διανοίχτηκαν για την εξυπηρέτηση τυφλών τεμαχίων κυρωμένης διανομής, εφόσον δεν θίγονται εμπράγματα δικαιώματα τρίτων προσώπων. 

γ) Δρόμοι κυρωμένης διανομής που έχουν απολέσει τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους, μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της οικείας Περιφέρειας, μπορούν να εξαγοράζονται από τον ιδιοκτήτη του όμορου ακινήτου, μετά από αίτηση που υποβάλλει στην Επιτροπή Θεμάτων Γης και Επίλυσης διαφορών. Για την εξαγορά καταβάλλεται τίμημα ίσο με την αντικειμενική αξία, το οποίο αποτελεί έσοδο του οικείου Δήμου. 

δ) Για την μεταβίβαση της κυριότητας των δρόμων εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του οικείου Περιφερειάρχη, η οποία μεταγράφεται στο οικείο Υποθηκοφυλακείο ή καταχωρείται στο αρμόδιο Κτηματολογικό Γραφείο και κοινοποιείται στην εταιρεία «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε.» και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για ενημέρωση της ψηφιακής βάσης

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.