Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Επαγγελματικά δικαιώματα


Recommended Posts

Καλησπερα σε όλα τα μέλη του forum !

Είμαι νέος μηχανολόγος μηχανικός και μου ζητήθηκε απο ένα φροντιστηριο (σαν ειδικός :oops: )να ενημερώσω τα παιδια για τις Πολυτεχνικές σχολές.

 

Θα ήθελα λοιπόν να αναφέρει ο καθένας για την σχολή που έχει τελειώσει τα επαγγελματικά δικαιώματα (που έχει δικαίωμα να υπογράφει).

 

Ξερω οτι υπαρχουν στο site του ΤΕΕ αλλα μου βγήκαν τα μάτια με τα ΦΕΚ :shock:

Ευχαριστω πολύ

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 22
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Πολιτικοί Μηχανικοί.

Υπογράφουν Στατικά, Αρχιτεκτονικά, Τοπογραφικά, Θερμομόνωση και Παθητική Πυροπροστασία χωρίς κανένα περιορισμό.

Μελέτες Ύδρευσης & Αποχέτευσης μέχρι ένα ύψος προϋπολογισμού το οποίο δεν θυμάμαι.

Link to comment
Share on other sites

Μηχανολόγοι-ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί

Θερμομόνωση

Υδρευση

Αποχετεύση

Φ.α.

Θέρμανση

Κλιματισμό

Ηλεκτρολιγικά

Πυροπροστασία

Ανελκυστήρε;

Υγραέριο

Πισίνα

Βιολογικό

Υποσταθμούς

 

Χωρίς όριο

 

+Εργοστάσια

+Περιβαντολογικά

+Άδειες λειτουργίας

...

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις γρήγορες απαντήσεις σας.

Θα ηθελα όμως ιδιαίτερα την βοήθεια των φίλων που έχουν τελειώσει στα Πολυτεχνία που δεν εχουν τόσο σαφή τίτλο, όπως πχ. Μηχανικοι Χωροταξίας και Περιβάλλοντος ή Μηχανικοί Παραγωγής.

Link to comment
Share on other sites

Για τις καινούργιες ειδικότητες (το καινούργιες είναι σχετικό οι Μ.Π.Δ είναι από το 84 -πάνε για 25 χρόνια ) αν και το ΤΕΕ τις εγγράφει στην συγγενέστερη ειδικότητα (πχ Μηχανικοί Παραγωγής και Διοίκησης στους Μηχανολόγους , Μηχανικοί Περιβάλλοντος στους Χημικούς ή πολιτκούς μηχανικούς ,χωροτάκτες στους Αρχιτέκτονες) ΔΕΝ τους δίνει τα αντιστοιχα δικαιώματα.Προσοχή δεν τους δίνει περιορισμένα δικαιώματα της αντίστοιχης ειδκότητας όπως πχ στους δομαστατικούς ->πολιτικούς που έρχονται από έξω αλλά καθόλου

 

Για τις περισσότερες σχολές έχουν εκδοθεί προεδρικά διατάγματα που καθορίζουν τα δικαιώματα αυτό όμως δεν φτάνει .

 

πχ Για τα δημόσια έργα λένε οτι οι διπλωματούχοι της εκάστοτε σχολής μπορούν να γραφτούν στο ΜΕΚ για τα αντίστοιχα έργα που περιγράφονται

αλλα επειδή η νομοθεσία πχ για το ΜΕΚ προυπάρχει αυτών των σχολών και δεν τις αναφέρει ονομαστικά (και παρά τον αγώνα του ΤΕΕ :razz: )αποκλείονται από αυτό τον τομέα

(τα ΤΕΙ μπορούν να γραφτούν κανονικά βέβαια )

 

Όσο αναφορά το μελετητικό κομμάτι υπάρχει 1 doc που περιγράφει ποια κατηγορία παίρνουν οι διάφορες ειδικότητες αλλά και αυτό δεν είναι απόλυτο αφού η επιτροπή του ΥΠΕΧΩΔΕ τα χορηγεί κατά περίπτωση πχ οι πρώτοι μηχανικοί περιβάλλοντος επαιρναν μελετητικό στα υδραυλικά αλλά στην πορεία τα μάθαιναν χειρότερα και "εγκυκλοπαιδικά" και δεν τους δίνουν πια :razz:

 

edit : ένα ενδεικτικό doc υπάρχει στο http://www.chorotaxia.gr/gem.doc

 

Για τα ιδιωτικα έργα επίσης δεν υπάρχει πρόβλεψη στην νομοθεσία του 30-34 & 50 και στις τυχον αναθεωρήσεις τους οπότε αποκλείονται οι νέες ειδικότητες.

 

Τέλος όλοι οι μηχανικοί (παλιοί και νέοι) κάνουν ΜΠΕ (το αντίστοιχο μελετητικό χορηγείται σε οποιαδήποτε ειδικότητα )

 

Επίσης έχουν το δικαίωμα να πληρώνουν ΤΣΜΕΔΕ :razz:

 

(Και μετά φωνάζουν τα ΤΕΙ οτι έχουν τα δικαιώματα των ΚΑΤΕΕ lol )

Link to comment
Share on other sites

Φιλε μου να σου πω.

 

Επαγγελματικα δικαιωματα που να χρηζουν αναφορας εχουν μονον οι σχολες του ΕΜΠ ,και οι αντιστοιχες τους στην υπολοιπη Ελλαδα,πλην των ΣΕΜΦΕ,των Μεταλλειολογων και των Χημικων Μηχανικων.

 

Ολες οι υπολοιπες σχολες,περιλαμβανομενων και των Μηχανικων Παραγωγης και Διοικησης που ειμαι εγω, θες να σου πως τι δικαιωματα εχουνε????????

 

Ασε καλυτερα μιας και οι κανονες ευπρεπειας δεν το επιτρεπουνε...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Από την ισοσελίδα του ΤΕΕ - Τμήμα Ανατολικής Κρήτης

 

http://www.teetak.gr/images/stories/epaggelmatika_dikaiwmata/epagelmatika_dikaiwmata_mhxanikwn.pdf

Link to comment
Share on other sites

Πολύ χρήσιμο gnusselt! Μου κάνει εντύπωση η πληθώρα των ειδικοτήτων πάντως. Είναι αναγκαία απο την αγορά τέτοια λεπτομερής ειδίκευση?

Link to comment
Share on other sites

Οι απόψεις αν διάβασες και παλαιότερα ποστ διαφοροποιούνται .Οι παλιές ειδικότητες λένε όχι και κατηγορούν τις νέες οτι είναι εξειδικευμένες (οι περισσότεροι βεβαια εκφέρουν άποψη χωρίς καν να δουν ένα οδηγό σπουδών αλλά κρίνουν από το όνομα -σε 5 χρόνια σπουδών εξειδίκευση :razz: ) .

(Έχω ξαναναφέρει οτι σύμφωνα με αυτή την άποψη πχ και οι τοπογράφοι είναι εξειδικευση :razz: )

 

Οι νέες σχολές λένε οτι οι βασικές ειδικότητες κάνουν αρκετά πράγματα μόνο με τις βασικές γνώσεις και έχουν άποψη για όλα και συχνά οδηγούμαστε σε αστοχίες πράγμα που είναι μερικώς σωστό

 

Γενικά η αλήθεια είναι κάπου στην μέση όπως συνήθως.

 

Προφανώς δεν γίνεται οι πολυτεχνικές σχολές να μείνουν με τις ειδκότητες που ιδρύθηκαν εξάλλου και οι "παλιές" ειδικοτητες προήλθαν από μια αντίστοιχη διαδικασία με αυτή που γίνεται σήμερα όταν πχ διασπάστηκαν οι ηλεκτρολόγοι-μηχανολόγοι αλλά και η ειδίκευση κάπου πρέπει να σταματάει

Καλό θα είναι πάντως να δούμε και τι γίνεται και παραέξω ,ίσως τα ξέρουν λίγο καλύτερα από ΕΜΠ ,ΑΠΘ,TUC και λοιπά ελληνικά ιδρύματα ...[hr:b02d98791b]

Link to comment
Share on other sites

Και στη Βαβέλ μιλούσαν όλοι απο μια γλώσσα και η ιστορία είναι γνωστή. Αντι για πύργο φτιάξαν διώροφο. Σίγουρα η αγορά θα κρίνει εαν θα πρέπει να τεμαχιστεί και άλλο το γνωστικό πεδίο της κάθε σχολής αλλά δεν είμαι σίγουρος εαν αυτό μας κάνει πιο δραστήριους ή πιο άξιους επαγγελματίες. Τα μεταπτυχιακά θα μπορούσαν να αναλάβουν τον ρόλο αυτό γιατί μετά το εύρος των επαγγελματικών δικαιωμάτων θα συρρικνωθεί και αυτό δεν το θέλει κανένας πιστεύω. Βέβαια εαν υπάρχουν θέσεις εργασίας για όλους ή τουλάχιστον για πολλούς τότε πάω πάσο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.