Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατατακτήριες στο τμήμα Μηχ.Παραγωγής & Διοίκησης


john1

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους!

 

Αυτές τον καιρό ολοκληρώνω τις σπουδές μου (Τεχνολόγος Μηχ. Μηχανικός) και σκέφτομαι να κάνω κατατακτήριες στο Πολυτεχνείο Χανιών στη σχολή ΜΠΔ. Ο λόγος είναι ότι μένω Ηράκλειο και θα είναι πιο εύκολη για εμένα η μετακίνηση από το να επιλέξω τη σχολή της Αθήνας (ΕΜΠ).

 

Διάβασα αρκετά ενδιαφέροντα θέματα εδώ .

 

Διίστανται οι απόψεις, αψιμαχίες πιο πολύ για το γόητρο και τα “χωράφια” και λιγότερο για την ουσία.

 

Έψαξα λίγο το θέμα και προβληματίζομαι.

 

Εκτός του βασικού μειονεκτήματος της σχολής ότι δεν την ξέρει ο πολύς κόσμος (και είμαι σίγουρος ότι θα λέω ΜΠΔ και θα ρωτάνε “τι είναι αυτό”!), έχει ένα ακόμα μειονέκτημα ώστε να μην το παίρνει ακόμα και ο γνώστης “τεχνικός” κόσμος στα σοβαρά και να έχει αντιρρήσεις. Και εξηγούμαι:

 

Πρώτον και κυριότερων, τα Μαθήματα δεν είναι ανάλογα με εκείνα της αντίστοιχης σχολής Μ.Μηχανικών ΑΕΙ.

 

[Όποιος θέλει μπορεί να δει τι εννοώ.

 

Πρόγραμμα σπουδών ΜΠΔ

http://www.dpem.tuc.gr/files/os.zip

 

Πρόγραμμα σπουδών ΑΠΘ

http://www.meng.auth.gr/mech/el/curriculum/mainColumnParagraphs/06/document/odhgos2009_v3b.pdf ]

 

 

Αναφέρω ενδεικτικά ότι δεν υπάρχει μάθημα για Μ.Ε.Κ. πράγμα που μου κάνει μεγάλη εντύπωση για κάποιον που θέλει να λέει πως γνωρίζει ότι και ο Μ.Μ.

 

Κακά τα ψέματα κανείς δεν θα μάθει να λύνει και να δένει ΜΕΚ ή να κάνει εγκαταστάσεις στη σχολή αλλά κάποια πράγματα που θεωρούνται βασικές αρχές της μηχανολογίας κάπου πρέπει να αναφέρονται, εφόσον επαναλαμβάνω τα εργασιακά δικαιώματα είναι τα ίδια με ενός ΜΜ.

 

Αντιθέτως και εδώ είναι η δεύτερη έντασή μου, δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στα μαθήματα της διοίκησης και προγραμματισμού. Αυτό το ενισχύω από τα μαθήματα που καλούνται να εξεταστούν οι υποψήφιοι για την εισαγωγή τους με κατατακτήριες.

 

Διαφορικός και Ολοκληρωτικός Λογισμός Ι

Μεθοδολογία Προγραμματισμού Η/Υ

Μεθοδολογία της Επιχειρησιακής ΈρευναςΗ/Υ

Πηγή : http://www.dpem.tuc.gr/view.asp?page=stratiotikes

 

 

Δηλαδή καμία ή ελάχιστη σχέση με Μηχανολογία.

 

 

Η ίδια η σχολή το φωνάζει ότι “Δεν είμαι και δεν αξίζω να είμαι σχολή ισάξια Μηχανολογικής”. Και δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί να το πάνε έτσι το πράγμα.

 

 

Έχω άδικο λοιπόν να πω ότι τελικά είναι μία σχολή που το μόνο που θα μου προσφέρει θα είναι η υπογραφή;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 32
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

ακριβώς έτσι είναι

είναι κρίμα να οδηγούμαστε σε σχολές που πραγματικά δεν έχουν να μας προσφέρουν τίποτα ουσιώδες αλλά το κάνουμε μόνο και μόνο για την υπογραφή και τα επ. δικαιώματα.

Το θέμα σου κολλάει πολύ με το θέμα "επ.δικαιώματα τοπ.μηχανικών ΤΕΙ" σε άλλο post.

Αν και αντέδρασαν οι Μηχανολόγοι και Ηλεκτρολόγοι με την σχετική απόφαση του ΤΕΕ να τους εντάξει στους Μηχ-Ηλ. Μηχανικούς και νε τους "αποδώσει" τα ίδια δικαιώματα, δεν εισακούστηκαν από την ηγεσία τους.

αυτή είναι η σημερινή κατασταση στην Ελλάδα μας.

ελπίζω να σε βοήθησα

Link to comment
Share on other sites

Αναφέρω ενδεικτικά τα μαθήματα εξέτασης του ΕΜΠ:

 

Θερμοδυναμική – Μηχανική ρευστών – Στοιχεία Μηχανών

 

Η Μέρα με τη νύχτα.

 

 

Εντάξει, ελάτε, ας πούμε την αλήθεια. Κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει εδώ.

 

Τελικά μάλλον δε θα προσπαθήσω σε αυτή τη σχολή.

 

Δεν κολλάω στα ονόματα, κολλάω στην ουσία του πράγματος.

 

 

Φίλε fraafr, σε ευχαριστώ για την απάντηση!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Φίλε μου ως απόφοιτος της σχολής αυτής θα ήθελα να σου πώ πως εισαι λαθος σε αυτα που λες.

Πρώτα απ'ολα πλεον η σχολη εχει εξοιμοιωθει με τις υπολοιπες σχολες ηλεκτρολογων-μηχανολογων μηχανικων οσον αφορα τα επαγγελματικα δικαιωματα. Μονον μια μικρη ακομα εκκρεμοτητα υπαρχει με τα ΜΕΚ-ΜΕΕΠ αλλα και εκει η λυση ειναι κοντα.

Αρα οσον αφορα την επαγγελματικη κατοχυρωση δεν θα εχεις κανενα προβλημα.

 

Τωρα οσον αφορα τα διδασκομενα μαθηματα εχεις λαθος στο οτι τα μαθηματα ειναι αλλα σε σχεση με τα αντιστοιχα των Μηχανολογων Μηχανικων.

Αν συγκρινεις την κατευθυνση Παραγωγης του ΕΜΠ με το προγραμμα των ΜΠΔ θα δεις ομοιοτητες σε πολυ μεγαλο βαθμο. Τωρα για 2-3 μαθηματα διαφορετικα δεν νομιζω πως ειναι θεμα. Μην ξεχνας και πως αρκετα μαθηματα ειναι ιδια αλλα εχουν διαφορετικη ονομασια οπως πχ στο ΕΜΠ μιλανε για "επιχειρησιακη ερευνα 1 και 2" ενω στο ΜΠΔ για "μη γραμμικο προγραμματισμο και δυναμικο προγραμματισμο" ενω προκειται περι των ιδιων μαθηματων.

 

Τελος θελω να σου πω ως εργαζομενος στο ελευθερο επαγγελμα πως το Α και το Ω στη αγορα εργασιας ειναι η επαγγελματικη κατοχυρωση. Αν εχεις αυτο τοτε απο κει κει περα ειναι στο χερι σου το ποσο σκληρα θα εργαστεις για να γινεις καλος μηχανικος.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Φίλε john με αυτά που γραφεις μας οδηγεις να πιστευουμε οτι δεν έχεις καμια διαθεση να δωσεις κατατακτηριες απλα να μειωσεις το τμημα...σε πληροφορω πως το τμημα εχει εξισωθει με τα υπολοιπα ΜΜ.Επισης ο συλλογος μηχανολογων-ηλεκτρολογων ηταν απο την αρχη συμφωνος με το ολο θεμα απλα το θεμα κολλησε γιατι το τμημα αρνουταν να μετονομαστει(για αυτο δεν ειναι δυνατες και οι μετεγραφες)...

Link to comment
Share on other sites

Δεν με ενδιαφέρει τι άποψη έχουν οι άλλοι.

Εγώ ξέρω ότι ουδεμία σχέση έχουν με τον μηχανολόγο.

Ή να στο πω αλλιώς. Αν είχα εταιρία και ζητούσα μηχανολόγο και μου ερχότανε ΜΠΔ τι θα έκανες στην θέση μου?

Link to comment
Share on other sites

Πιθανότατα αν μου έδειχνε τις άδειες του και είχε καλές συστάσεις θα είχε πολλές ελπίδες να πάρει τη δουλειά.Τέλος πάντων επειδή σημασία δεν έχει τι ξέρεις εσυ φίλε μου αλλα τι ισχυεί θεωρώ σωστο να πούμε οτι ο ΜΠΔ εκδίδει τις ίδιες άδειες με το ΜΜ(άδεια μηχανολόγου,ηλεκτρολόγου,μηχανικού αυτοκινήτων) και αποκτά τα επ.δικαιώματα μηχανολόγου.Ας ελπίσουμε οτι περιπτώσεις σαν του φίλου μου Archytas αποτελούν τη συντριπτική μειονότητα.

Link to comment
Share on other sites

Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του. Κατεξοχήν ελληνική πρακτική, να είναι όλων η άποψη σωστή, βλέπε πρόσφατες εκλογές και αίσθημα νίκης.

Δε νομίζω όμως ότι κάποιος μπορεί να ακυρώνει επιστημονικές ομάδες του ΤΕΕ, αποφάσεις του ΤΕΕ, αποφάσεις ΝΣΚ κλπ.

 

Για το πρόγραμμα:

Πολλές σχολές Μηχανολόγων έχουν τρείς τομείς:

Ενεργειακό

Κατασκευαστικό

Βιομηχανικής Διοίκησης

Γνωστό? -> Γνωστό.

Αν επιλέξεις κάποιον, έχεις επιλέξει και συγκεκριμένα μαθήματα, αλλά έχεις όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το δίπλωμα του Μηχανολόγου. Κατανοητό?

Ορισμένα Μαθήματα ΜΠΔ

Εμείς έχουμε το εξής κακό. Δεν έχουμε τομείς, τα έχουμε όλα. ΜΕΚ σαν ΜΕΚ δεν έχουμε παρόλ’αυτά. Έχουμε Θερμικές μηχανές. Και είναι όλα Υποχρεωτικά. Από Θερμοδυν, Μεταδ. Θερμοτ., Υδροδυναμικές, Ρευστά, Στοιχεία Μηχανών, Μηχανολογ. Σχέδιο, Μηχανικές (Απαραμ., Παραμορφ.) , Ηλεκτρικά Κυκλωματα, Μηχανουργικές κατεργασίες κά.

Σαν επιλογής υπάρχουν δυναμικές ταλαντώσεις, έλεγχος κατασκευών, μηχατρονική, ηλεκτρολογικά μαθήματα, ΑΠΕ (τουλάχιστον όταν ήμουν προπτυχιακός [πτυχίο με 63 μαθήματα] ), πεπερασμένα, κά, που κάποια είναι υποχρεωτικό να τα πάρεις.

 

Επίσης πρέπει να γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με το άθλημα πως ο τίτλος από μόνος του δε λέει κάτι, αλλά το περιεχόμενο και το εύρος της ύλης είναι αυτό που προσδιορίζει ποιο είναι το μάθημα…

Για τις κατατακτήριες

3 βασικά μαθήματα. Το τμήμα ΜΠΔ έχει αποφασίσει ότι Αν δε ξέρεις μαθηματικά + στοιχειώδεις γνώσεις προγραμματισμού δε μπαίνεις διότι αν δεν έχεις μάθει ως τώρα δε πρόκειται να μάθεις ποτέ…

Θερμοδυναμικές κλπ θα διαβάσεις θα μάθεις.

Το ΕΜΠ διαλέγει άλλα και καλά κάνει. Όπως έχεις δει και μόνος σου τα συγκεκριμένα μαθήματα υπάρχουν και στο πρόγραμμα σπουδών των ΜΠΔ. Ωραία και σε αυτό.

 

Όταν αναφέρεστε ότι οι ΜΠΔ προσανατολίζονται κυρίως στα μαθήματα Διοίκησης θα πρέπει να σας πληροφορήσω ότι δε το έχετε καταλάβει καλά.

Σίγουρα υπάρχουν πολλά μαθήματα όπως έλεγχος ποιότητας (που είναι και πολύ καλό για Μηχανολόγο), ανάλυση δεδομένων, μαρκετινγκ, διοίκηση για μηχανικούς, χρηματοοικονομικά, χρηματοοικονομικός λογισμός κλπ, που σίγουρα χρειάζονται., αλλά βασικά υπάρχουν μαθήματα βελτιστοποίησης αποφάσεων και σχεδιασμού(δομικού, υλικών, διατάξεων->εφαρμόζονται παντού!). Αλγοριθμικά μαθήματα τα λέω εγώ. Δε προσανατολιζόμαστε ως τμήμα, ο καθένας επιλέγει με τί θα ασχοληθεί περισσότερο.

 

Γεγονός: Ο ΜΠΔ υπογράφει ως Μηχανολόγος. Όπως και ένας Μηχανολόγος που επέλεξε κάποιο τομέα από τους παραπάνω τρείς.

 

Αν κάποιους τους ενοχλεί, ας βρούν γιατί τους ενοχλεί και ας σταματήσουν τη διένεξη και τη μείωση της σχολής ισάξιων συναδέλφων, που πολλοί από τους μεγαλύτερους έχουν διακριθεί και στην αγορά εργασίας.

 

Καλές είναι όλες οι απόψεις αρκεί να εκφράζονται με ευγένεια ή/και όχι εκ του πονηρού.

 

Αν κάποιος μελετήσει πραγματικά τα προγράμματα σπουδών (τίτλους και περιεχόμενο) για όλους τους τομείς των ΜΜ, τότε θα καταλάβει γιατί οι ΜΠΔ είμαστε ΜΜ.

 

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας, ελπίζω να μην έθιξα κανένα, διότι δεν ήταν αυτος ο σκοπός μου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.