Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ενανθράκωση με διάβρωση


 

Recommended Posts

κατι θα βάλω. Δυστυχώς δεν ειναι καλής ποιότητας.

 

----------------------------------------------------------------------------------

 

Χωρίς λόγια απλα βάζω φωτό. Το σπίτι ειναι 6 ετών στην Ναυπακτο και 37 μέτρα απο την ακτή. Ειναι ανεπιχριστο, με αντοχή σκυροδέματος με μεγάλες διαφοροποιήσεις, κλπ. Εχουμε C16/20, S500s και επικάλυψη 9 χιλιοστά κατα ελάχιστον. Τωρα γιατί έχουμε το προβλημα τόσο γρήγορα? Έκατσα και έκανa μια μελέτη για το σπίτι στην Ναυπακτο εαν το φτιάχναμε σήμερα. Στην μελέτη την οποία έκανα για το φόρουμ έκανα και ορισμένα τρεξίματα για να δείτε που αξίζει να δώσετε χρήματα και που οχι (επικάλυψη, τύπος σκυροδέματος τον οποίο κράτησα σε πλαίσια λογικά, κλπ). Πιστευω οτι μπορείται να πάρετε μια ιδέα.

post-25492-131887245625_thumb.jpg

post-25492-131887245642_thumb.jpg

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

ρε συ ροδόπουλε τι είσαι τελικά θα μας πεις? καθηγητής? εργολάβος? μελετητής? όλα αυτά μαζί?

Link to comment
Share on other sites

ρε συ ροδόπουλε τι είσαι τελικά θα μας πεις? καθηγητής? εργολάβος? μελετητής? όλα αυτά μαζί?

 

εκτός απο εργολάβος ολά τα άλλα ειναι σωστά. Το έχω ξαναπεί να επιθεωρείς, να μελετας και να επιβλεπεις μια επισκευή/συντήρηση χρειάζεται να ξέρεις μια σειρά απο πραγματα τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά. Δεν γίνεσαι εργολάβος αλλά πρέπει τουλάχιστον να ξέρεις να κοστολογείς ενα εργο για τον πελέτη σου, να μπορείς να δεις που χρειάζονται επιπλέον χρήματα και που οχι. Θα σου φέρω ενα παράδειγμα. Οταν εχουμε χλωριόντα να βάλεις Ferrogard η αλλο αναστολέα ειναι το λιγότερο. Το να βάλεις τοπική επάλειψη είναι επίσης περιορισμένης απόδοσης διοτι απλα το προβλημα θα παει αλλού. Το να βάλεις ανόδια δεν ειναι ευκολο και χρειάζεται μελέτη και ειδική τοποθέτηση. Το να κάνεις ενα πείραμα επισκευής ή μια αναφορική επισκευή και να δεις που πάει το πρόβλημα ειναι επίσης σχετικά δύσκολο. Χρειάζεται να ξέρεις το υλικά το πως συνεργαζονται και πόσο ευκολα ο εργολάβος μπορεί να τα καταστρέψει.

 

----------------------------------------------------------------------------

 

Παραθέτω τα στάδια επισκευής της κολώνας ναυπάκτου (με βάση το πολύ μικρό φορτίο που φέρει).

 

1. Καθαρισμός αποσαθρωμένου σκουροδέματος με μηχανικά και υδροπλυστικά μέσα (800 bar).

2. Καθαρισμός οπλισμού με αμμοβολή.

3. Πλύση στοιχείου με 1/10 οινοπνευμα σε νερό.

• Μέσα σε 4 ώρες απο το τέλος του σταδίου 3.

4. Ψεκασμός σημείου επισκευής με νερό και στέγνωμα για 10 λεπτά.

5. Επάλειψη με SikaTop®-Armatec 110 EpoCem σε δύο φάσεις με ενδιάμεσο χρόνο οχι μικρότερο απο 60 λεπτά ή μέγιστο 90 λεπτά. Το τελικό πάχος της επάλειψης να είναι >3 χιλιοστά.

6. Τελική επίστρωση προστασίας με SikaMonoTop και επαναφορά γεωμετρίας με ιδιαίτερη προσοχή στις ακμές.

7. Ωρίμανση για 24 ώρες.

8. Εμποτισμός με Sika Ferrogard® 903, 1 λίτρο ανα τμ.

9. Υδροβολή μετα απο 24 ώρες.

10. Υδροαπωθητικός εμποτισμός σιλοξανικής βάσης με Sikagard-700 S, 0.8 λίτρα ανα τμ.

11. Τοποθέτηση Galvanode ZincSheet ή 3Μ Zinc – Hydrogel Anode.

12. Αστάρωμα με Sikagard 552W Aquaprimer.

13. Βαφή με Sikagard 550W elastic χρωματισμός με ακρυλικες χρωστικες νερού μέχρι 2%.

 

Με συντήρηση της βαφής ανα 7 χρόνια έχουμε διάρκεια ζωής 35.1 χρόνια (η διάβρωση δεν θα ξεπεράσει τα -210mV). H επισκευή κοστίζει 700-890Ε ανα κολώνα.

 

----------------------------------------------------------------------------

 

Μια τυπική επισκευή με Galvanode ZincSheet στην φωτό. Η επισκευή έχει την δυνατότητα να κατεβάσει το δυναμικό κατα -200mV. Βέβαια στην περίπτωση που βάλουμε επαλείψεις, κλπ τότε η ζωή του μπορεί να μελετηθεί και να δώσει 15-20 χρόνια. Πάντα μιλάμε για παραθαλάσσια αν και εχει χρησιμοποιηθεί και σε περίπτωση ενανθράκωσης. Στην δευτερη περίπτωση προτιμάται σε περιπτώσεις που το βάθος ενανθράκωσης ειναι μεγάλο και καθαρισμός κρίνεται αντιοικονομικός.

 

Περιορισμοί Zink Foil

 

Θέλω να γράψω για τους περιορισμούς του Zink Foil για να μην δημιουργηθούν εσφαλμένες εντυπώσεις. Η κύρια εφαρμογή του Zink Foil είναι να τραβήξει τα χλωριόντα που συνεχίζουν να συγκεντρώνονται απο την θάλασσα. Για να γίνει αυτό το σκυρόδεμα θα πρέπει αν έχει μια αγωγιμότητα τουλάχιστον 20 KΩhmcm. Αυτό διότι το Zink Foil απο την πλευρά της επαφής με το σκυρόδεμα έχει ionically conductive acrylic adhesive που λειτουργεί κοντά στα 19-22 KΩhmcm. Εαν λοιπον το σκυρόδεμα έχει περισσότερο απο 20 KΩhmcm τότε θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια επιφάνεια με αγωγιμότητα κοντά στα 15 KΩhmcm. Αυτό το κάνουμε για να αναγκάσουμε τα χλωριόντα να μετακινηθούν προς το Zink Foil. Τα ειδικά επισκευαστικά κονιάματα κάνουν ακριβώς αυτό. Το πρόβλημα βέβαια είναι εαν χρειάζεται να καλύψουμε ολόκληρο το στοιχείο ή επιλεκτικά τα σημεία με χαμηλό δυναμικό. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και χρειάζεται μια αρκετά πολύπλοκη μελέτη ομοιομορφίας (corrosion unification pattern). Προσπαθώ να το εξηγήσω. Τα Zink Foil θα θυσιαστούν σε άλλες περιοχές περισσότερο και σε άλλες λιγότερο. Αυτό πολύ λογικά διότι αλλού οι απαιτήσεις θα είναι υψηλότερες και αλλού χαμηλότερες. Αυτό θα πρέπει ο μελετητής να μπορεί να το προβλέψει έτσι ώστε χρησιμοποιώντας διαφορετικά πάχη Zink Foil ή πυκνότερη τοποθέτηση να δημιουργήσει μια κατάσταση ηλεκτροχημικής ομοιομορφίας.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι η ίδια η επισκευή. Το σημείο που θα καθαρίσουμε, θα επαλείψουμε, κλπ θα εμφανίσει προφανώς μια καθοδικότητα σε σχέση με την κατάσταση πριν την επισκευή. Θεωρώντας όμως οτι το σκυρόδεμα σε διαφορετικά σημεία έχει προσβληθεί απο χλωριόντα τότε απλά αυτό που θα κάνουμε είναι αυτο που στα Αγγλικά λέμε mitigation. Δηλαδή το πρόβλημα θα εμφανιστεί σε κάποιο κοντινό σημείο πιο έντονο. Για να μειώσουμε αυτή την φυσική εξέλιξη παγκοσμίως η χρήση του Zink Foil γίνεται σε αρκετά μεγάλη έκταση. Σε αυτό συντελεί το ιδιαίτερα χαμηλό κόστος του Zink Foil. Τώρα θα πρέπει να καταλάβουμε οτι τα Zink Foil είναι σχεδιασμένα να λειτουργούν σε μή εξαιρετικά κρίσιμα δομικά στοιχεία και πάντα με την προυπόθεση οτι θα αντικαθίστανται ανα 15-20 χρόνια. Εαν τα στοιχεία ειναι αρκετά κρίσιμα τότε θα συνιστούσα ανόδια όπως έχω πει παραπάνω τα έχουν το θετικό οτι κλέινουν κύκλωμα με τον οπλισμό και όχι με το σκυρόδεμα (Zink Foil). Σε υπερ κρίσιμα στοιχεία και ειδικότερα σε στοιχεία χωρίς εύκολη πρόσβαση τότε μόνο καθοδική προστασία είναι η λύση.

 

Ανοδια μετα απο 10 χρόνια

 

Αγαπητοί φίλοι

 

σας παραθέτω εικόνα απο ανόδιο XP που μπήκε πριν 11 χρόνια σε γέφυρα. Το ανόδιο είχε υπολογισθεί να κρατήσει 25 χρόνια βάζοντας 60 γρ Zink ανα ανόδιο. Τα αρχικά δυναμικά ήταν 340-400 mV και τα χλωριόντα σε ποσοστό 0.381 κ.β. Μετά απο 10 χρόνια βγήκαν για να ελεγχθούν και να δούμε εαν χρειάζονται επανατοποθέτηση. Το δυναμικό κατα τον έλεγχο ήταν -157-201 mV. Τα ανόδια ζυγίστηκαν και βρέθηκε οτι η απώλεια μάζας ήταν 29-30%. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μπορούν να διατηρηθούν για ακόμα 30 χρόνια.

 

----------------------------------------------------------------------------

 

Ενα απο τα βασικά πλεονεκτηματα του ανοδίου ειναι το ειδικό σκυρόδεμα εγκιβωτισμού. Αυτο μας επιτρέπει αναλογα με το μεγεθός του να καλύπτουμε είτε μεγαλύτερη περιοχή είτε να δίνουμε περισσοτερη ζωή. Το δύσκολο στην μελέτη των ανοδίων ειναι να υπολογίσεις την πτωση δυναμικού μετά την τοποθέτηση. Ακόμα και εαν μετρήσεις ειναι αρκετα δύσκολο εως αδύνατο να τα αλλάξεις. Με λίγα λόγια μιλάμε για μια συντηρητική επισκευή που κατα 90% δίνει περισσοτερο χρόνο ζωής απο το αρχικό της μελέτης. Το σκυρόδεμα εγκιβωτισμού ἐχει την δυνατότητα να αποθηκεύει χλωριόντα με αποτέλεσμα λιγότερος αριθμός ή συγκέντρωση να πηγαίνει στο ανόδιο. Εαν κάποιος αναλογισθεί το σχετικά μικρό κόστος σε σχέση με την ζωή που παίρνει χωρίς πρόβλημα καταλαβαίνει την μέγιστη αξία τους. Επίσης θα πρέπει να δούμε οτι εκτός απο το δομητικό/επάρκεια κόστος προστατεύουν και το κόστος των άλλων υλικών συντήρησης.

 

----------------------------------------------------------------------------

 

H καθοδική προστασία είναι ενα τεράστιο κεφάλαιο επισκευής. Σαφώς μιλάμε για μια ελεγχόμενη και σχεδόν 100% προστασία. Εαν συνεργαστεί με ηλεκτρόδια αναφοράς και μετρητή τότε μιλάμε για corrosion management. Η δυσκολία της καθοδικής προστασίας έγκειται σε τρεις παραμέτρους. Α) την μελέτη προστασίας, β) την τοποθέτηση και γ) το καλιμπράρισμα. Η μελέτη προστασίας έχει σαν βασικό στόχο να πιστοποιήσει την συνέχεια του οπλισμού μέσω την αντιστασής του. Δηλαδή αφού υπολογίσει την πυκνότητα και την αντιστασή του να υπολογίσει τις απαιτήσεις σε ηλεκτρική παροχή. Αυτό ακούγεται ευκολο αλλα είναι σχετικά δύσκολη διαδικασία διοτι πολλές φορές οι συνδετήρες δεν εφάπτονται με τον κύριο οπλισμό με αποτέλεσμα να χρειάζονται επιπλέον σύνδεση. Στην περίπτωση αυτή χρειαζόμαστε spot welding το οποίο απο την μία χρειάζεται ειδικό αγώγιμο υλικό επάλειψης ενω ταυτόχρονα αλλάζει την πυκνότητα. Η μελέτη επίσης θα πρέπει να λάβει υπόψιν οτι σε η πυκνότητα στους κόμβους είναι μεγαλύτερη απο οτι στο μέσο του στοιχείου. Εδω λοιπόν θα πρέπει οταν υπολογισθεί τόσο τα καθοδικά ανόδια στον κόμβο όσο και τα όσο και τα καθοδικά ανόδια στο υπόλοιπο στοιχείο. Πάλι ακούγεται ευκολο αλλα σκεφτείτε οτι στο τέλος η παροχή είναι κοινή. Η λύση είναι η χρήση διαφορετικών μεγέθους καθοδικών ανοδίων. Το δεύτερο είναι η ηλεκτρική εγκατάσταση και το αρχικό charging. Εδω κάνουμε μια αρχική όπλιση του συστήματος για 40 λεπτά και μετά το σταματάμε και μετράμε το depolarization value. Εαν έχουμε 100mV τότε ειμαστε ΟΚ διαφορετικά αυξάνουμε ή μειώνουμε την ενταση. Αφου το σύστημα οπλιστεί 30-60 φορές ανα 5 λεπτά και σταθεροποιηθεί τότε κλειδώνουμε την ενταση και δίνουμε εντολή alert σε ευρός 5%.

 

Αγαπητοί φίλοι

 

στις περισσότερες περιπτώσεις η ενανθράκωση έχει φτάσει τόσο βαθιά που ένας απλός καθαρισμός δεν είναι αρκετός. Απο την δική μου εμπειρία θα μπορούσα να πώ οτι μονο σε ενα 7-9% των περιπτώσεων η ενανθράκωση είναι οριακά στον οπλισμό ενώ στο υπόλοιπο εχει ξεπεράσει κατά πολύ την όπλιση. Μια απο τις τεχνικές που έχουμε κάνει και στην Ελλάδα ειναι η Επανα-αλκαλοποίση σκυροδέματος. Η διαδικασία ειναι σχετικά απλή. Η τεχνική βασίζεται στην διάχυση μέσω συνεχούς ρευματος ενός αλκαλικού ηλεκτρολύτη συνήθως sodium or potassium carbonate μέσω μια θετικής σύνδεσης σε ένα πλέγμα τιτανίου (άνοδος) και στον οπλισμό (κάθοδος). Μία παροχή απο 20-40 V και charging για 3-4 μέρες μπορούμε ενα πεχα απο 6.7-9 να το ανεβάσουμε στα 11.8-12.2. Με την τεχνική αυτή επαναφέρουμε οχι μονο την αλκαλικότητα του σκυροδέματος αλλα και την παθητικότητα του οπλισμού. Βαζω και φωτο απο εργο μας.

post-25492-13188724566_thumb.jpg

post-25492-131887245686_thumb.jpg

post-25492-131887245707_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

κυριε ροδοπουλε να σας ρωτησω τι γνωμη εχετε για τα προιοντα της sintecno ,(χωρις να θελω να δημιουργησω προβλημα που αναφερω το ονομα της εταιρειας και τα προιοντα της ,απλα πιστευω οτι βοηθα στο να αναφερομαστε σε εταιρειες που κυκλοφορουν στην αγορα για να επιλεξουμε τα καταλληλα υλικα )

θελω να τα χρησιμοποιησω σε επισκευη τριων υποστυλωματων (δυστιχως δεν εχω φοτο ηλεκτρονικα) στα οποια εχουν εμφανιστει ρηγματωσεις παραλληλες με τον οπλισμο στο σκαψιμο και στην αποκαλυψη των οπλισμων η διαβρωση του ειναι ελαχιστη οποτε θα περιοριστω σε συντηρηση: με απαλειψη σε δύο στρώσεις με συνολικό πάχος 2-3 mm, με προστατευτικό αντιδιαβρωτικό, κονίαμα δυο συστατικών παθητικής δράσης, MuCis Steel Protection της SINTECNO

το σκυρόδεμα θα εμποτιστεί με κατάλληλο υλικό αναστολέα διάβρωσης, MuCis mia 200/S της SINTECNO

Στην συνέχεια γίνεται η αποκατάσταση της περιοχής εφαρμογής (με μυστρί) με ρεοπλαστικό μη συρρικνούμενο κονίαμα, ενδεικτικού τύπου MuCis MICROBETON BS-38 ή BS-39 της SINTECNO,

Τέλος η επιφάνεια θα επαναχρωματιστεί

αν και απο τα παραπανω που εχω διαβασει μαλλον θα ακολουθησω τη μεθοδο σας.

λιγα λογια για το κτηριο

οικοδομη του 73 με ενισχυσεις το 2003 (οι συγκεκριμένες κολονες δεν εχουν ενισχυθει) στην περιοχη του ηρακλειου κρητης, και τις τρεις αυτες κολωνες τις "γλυφει" το νερο απο υδροροες

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητή magdaP

 

αρχικά θα συνιστούσα να γίνει επιθεώρηση και να βρεθεί ο λόγος(οι) της διάβρωσης, η εκτασή της, οι ρυθμοί διάβρωσης, κλπ. Με βάση αυτά γίνεται η μελέτη συντήρησης. Αυτή είναι η κανονιστική διαδικασία. Τώρα στην ερώτησή σου,

 

Σχεδόν πάντα η ρηγμάτωση του σκυροδέματος σημαίνει και απώλεια διατομής οπλισμού >10%. Βεβαια εαν η επικάλυψη είναι ανύπαρκτη (<8 χιλιοστα) είναι δυνατόν να έχουμε μικρή απώλεια αλλα σίγουρα στο StI, StIII οχι μικρότερη απο 5%. Το βασικό θέμα είναι να δούμε εαν έχουμε εξαχνώσεις ή ομοιόμορφη διάβρωση. Στην πρώτη περίπτωση θα χρειαστεί αποτίμηση της χειρότερης εγκοπής μετά απο καθαρισμό. Και στις δυο περιπτώσεις θα χρειαστεί σκληρομέτρηση του οπλισμού για να δούμε εάν έχουμε χάσει διαρροή. Εαν οι εξαχνώσεις είναι σημαντικές και ταυτόχρονο το πεχα χαμηλό μπορούμε να δούμε εαν παράγουμε υδρογόνο με αποτέλεσμα να έχουμε χάσει ολκιμότητα. Αυτό είναι σημαντικό στην περίπτωση που μια πιθανή ενίσχυση θα γίνει με βάση μανδύα όπλισης ή σύνθετα.

 

Χωρίς επιθεώρηση θα πρέπει να θεωρήσεις οτι η επισκευή θα γίνει βάση ΕΝ 1504 τουλάχιστον R2. Αυτό πρακτικά σημαίνει οτι αναζητάς υλικά που είναι πιστοποιημένα σε αυτή την βάση.

 

Η SINTECNO είναι μιά σοβαρή εταιρεία με καλά προιόντα. Εχω δοκιμάσει το MuCis Steel Protection στο παρελθόν με καλά αποτελέσματα.Το MuCis MICROBETON BS-38 της SINTECNO είναι καλύτερο απο το BS-39. Οι εναλλακτικές εδω είναι το SIKA Armatech, CERESIT CD31. Το τελευταίο είναι πολύ καλό προίον αλλά δύσκολο στην τοποθέτηση. Σε αντίθεση με την SINTECNO και η SIKA, CERESIT έχουν πιστοποίηση ΕΝ 1504. Τώρα θα πρέπει να γίνει πολύ καλός καθαρισμός του σκυροδεματος και οπλισμού, θα πρέπει να γίνει πλύση με 1/10 νερο σε οινόπνευμα και μετά η επισκευή τηρώντας τις οδηγίες ωρίμασης. Πάλι προσοχή θα πρέπει να δωθεί στο εαν έχουμε χλωριόντα ή ενανθράκωση σε τι βάθος, συγκέντρωση, κλπ. Σίγουρα θα έβαζα, υδροφοβισμό μετά την κονία, ειδικό αστάρι για μείωση διάχυσης και βαφή για μείωση διάχυσης. Τώρα εαν τις γλείφει το νερό θα πρέπει να υπολογίσεις και κύκλους wet/dry. Στην περίπτωση αυτή χωρίς αποτελέσματα επιθεώρησης δεν μπορώ να ξέρω. Ο λόγος είναι οτι με τις αποπλύσεις χάνουμε τσιμεντοπολτό με αποτέλεσμα να μειώνεται η αντοχή του σκυροδέματος και ταυτόχρονα να αυξάνεται η διαπερατότητα του. Εαν υπάρχουν τέτοιου είδος προβλήματα τότε η λύσεις είναι διαφορετικές. Επίσης εαν χρειαστεί ενίσχυση τώρα ή στο μέλλον θα πρέπει τα κονιάματα να έχουν την δυνατότητα πρόσφυσης με ρητίνες. Στην περίπτωση αυτή επιλέγουμε κονίαμα με πρόσφυση αλλά όχι υψηλότερη αντοχή από το υπάρχων με αποτέλεσμα να αλλάξει ο τύπος αστοχίας. Σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να μπουν και δύο τύποι υφασμάτων για να επιφέρουν μια ομοιομορφία.

Link to comment
Share on other sites

ακριβώς. Πρώτα βρές μια εταιρεία ελέγχων η οποία θα πρέπει να κάνει τα εξής

α) Μετρηση Δυναμικου διαβρωσης και αγωγιμοτητας

β) Μετρηση χλωριόντων

γ) Μέτρηση ΠΕΧΑ

δ) Σκληρομέτρηση Οπλισμού και σκυροδεματος

ε) Μέτρηση αλκαλικότητας

ζ) βαθος προσβολής

η) Θερμικρασία και τοπικοί ρύποι.

 

Με βάση αυτα θα πρέπει να

 

υπολογίσει τον ρυθμό διαβρωσης σήμερα, στο μέλλον, να ταξινομήσει το προβληματα σε κατηγορία ΕΝ1504, να ταξινομήσει το κτίριο σε κατηγορία ΕΝ1206 και να υπολογίσει μια μελέτη συντήρησης σε βάθος τουλάχιστον 30 χρόνων.

 

------------------------------------------------------------------------------------------

 

Περιορισμοί καθοδικής Προστασίας

 

Εβαλα ενα τυπικό παράδειγμα στα downloads. Η περιορισμοί της καθοδικής προστασίας είναι

 

Τοσο το rectifier, control box θα πρέπει να βρίσκονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και προστατευμένα ειδικά απο βανδαλισμούς. Σήμερα βάζουμε wireless controllers που στέλνουν την πληροφορία σε ενα λογισμικό π.χ. http://www.telemagnetica.com/file-pdf/CPWatch%20Depliant%20English.pdf

 

Το δευτερο και βασικότερο ειναι το διάγραμμα Poubraix να μήν εναι οριακό στην παραγωγή υδρογόνου. Η καλύτερη μελέτη για καθοδική (με πεπερασμενα στοιχεία) έχει πιθανότητα 5% να παράγει υδρογόνο απο τα υδροξύλια (αντιστροφή διάβρωσης). Στην περίπτωση αυτή θα χάσουμε ολκιμότητα. Προσωπικά εαν ειμαι οριακά μελετάω αλλες λύσεις.

 

Η καθοδική προστασία μπορεί να τοποθετηθεί με ηλεκτρόδια αναφοράς (δηλαδή ενα half-cell) που δίνει πληροφορία για άνοιγμα ή κλείσιμο της παροχής. Το προβλημα ειναι εαν εχουμε σημαντικές διαφοροποιήσεις δυναμικού κατα το μήκος της προστασίας. Στην περίπτωση αυτή η τιμή για προστασία ενος στοιχείου μπορεί να ειναι μεγάλη για κάποιο αλλο. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει η να βαλουμε secondary line ή να πάμε με δύσκολη καλωδίωση.

 

Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε τις απαιτήσεις συντήρησης. Συνήθως μια επίσκεψη ανα χρόνο ειναι ενας μέσος όρος. Το προβλημα ειναι σε θεμέλια ή αλλα σημεία με δύσκολη πρόσβαση. Τα θετικά η θετικό είναι οτι η καθοδική παρέχει πλέον των 75 χρόνων ασφάλεια. Το κόστος δεν ειναι τραγικά υψηλό. Ενα στοιχείο 6 κυβικών χρειάζεται απο 12-20 ανοδια, 1-2 reference electrodes, 1/5 junction box, 1/4 rectifier και με κόστος που ξεκινάει απο 7000 Ε.

 

Παραθέτω ενα πίνακα για να δείτε πως υπολογίζουμε την ζωή των ανοδίων. Οπως βλεπετε εαν βάλουμε μονο ανόδια και δεν μειώσουμε την διάβρωση (αναστολέας, επάλειψη, κλπ) η διάρκεια ζωής των ανοδίων μειώνεται σημαντικά.

post-25492-131887245931_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Κύριε Ροδόπουλε θέλω να ρωτήσω εάν οι μετρήσεις της ηλεκτρικής αντίστασης μπορούν να γίνουν με "απλό" πολύμετρο ή ωμόμετρο .Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

OXI. Η συσκευή μέτρησης ειναι ειδική και ονομάζεται Wenner probe.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.