Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ενανθράκωση με διάβρωση


 

Recommended Posts

Πολύ ενδιαφέρον το αντικείμενο που πραγματεύεται αυτό το topic, μακάρι να ήμουν πολ. μηχ. για να μπορούσα να τα καταλάβω καλύτερα.

 

Το δυναμικό διάβρωσης πως το μετράτε? Βάζετε τις ακίδες από ένα πολύμετρο στις άκρες του οπλισμού του κτιριού ο οποίος έχει διαβρωθεί από την σκουριά?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Επειδή πολλοί με ρωτάνε τι κάνουμε για να συνεχίσουμε σκυροδέτηση αναμονών μετά απο χρόνια έκθεσης

 

Βάση ΕΝ 1504

 

Λύση 1. Δεν υπάρχει ενεργή διάβρωση ή ο ρυθμός είναι <0,4μA/cm2

 

Καθαρισμός οξειδίων με βούρτσα

Πέρασμα με ********** ή με *********

Επίπαση με χαλαζιακή 0,4-0,8 για Φ<=20 και 0,8-1,2 για Φ>20

Ψεκασμός ************ στο παλαιό σκυρόδεμα για πρόσφυση με το νέο.

 

Λύση 2.  Υπάρχει ενεργή διάβρωση με ρυθμός μεταξύ 0,4 και 0,9 μA/cm2

Καθαρισμός οξειδίων με βούρτσα

Πέρασμα με ************* ή με *********

Επίπαση με χαλαζιακή 0,4-0,8 για Φ<=20 και 0,8-1,2 για Φ>20

Τοποθετηση ************* 2 κάψουλες ανα τμ επιφάνειας σε βάθος 5 εκ.

Ψεκασμός ********* στο παλαιό σκυρόδεμα για πρόσφυση με το νέο.

 

 

Λύση 3. Υπάρχει ενεργή διάβρωση με ρυθμό μεταξύ 0,9 και 1,5 μA/cm2

Καθαρισμός οξειδίων με βούρτσα

Πέρασμα με *********** ή με ************

Επίπαση με χαλαζιακή 0,4-0,8 για Φ<=20 και 0,8-1,2 για Φ>20

Τοποθέτηση ************** 4 κάψουλες ανα τμ επιφάνειας σε βάθος 5 εκ.

Ψεκασμός ************* στο παλαιό σκυρόδεμα για πρόσφυση με το νέο.

 

 

Λύση 4. Υπάρχει ενεργή διάβρωση με ρυθμό > 1,5 μA/cm2

Καθαρισμός οξειδίων με βούρτσα

Πέρασμα με********** ή με **********8

Επίπαση με χαλαζιακή 0,4-0,8 για Φ<=20 και 0,8-1,2 για Φ>20

Τοποθέτηση **************** αλλα θα χρειαστεί μια στοιχειώδη μελέτη.

Ψεκασμός ************** στο παλαιό σκυρόδεμα για πρόσφυση με το νέο.

 

To ************ το επιλέγω διότι το πρόβλημα με τις αναμονές είναι σε βάθος > 2 εκ και άρα οι αναστολείς επάλειψης δεν έχουν σοβαρή τύχη. 

 

 

Απαγορεύονται οι διαφημίσεις.
Παρακαλώ διαβάστε τους
Κανόνες Συμμετοχής
Ευχαριστώ, ilias

Edited by ilias
  • Upvote 3
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το μήνυμα είναι κουτσουρεμένο αν δεν αναφέρονται τα υλικά.

Κατ' αυτήν την λογική θα πρέπει να απαγορευτεί και η συμμετοχή του Ροδόπουλου με το username Ροδόπουλος και τη φωτό του διότι κάνει διαφήμιση τον εαυτό του.

Ας μην είμαστε τόσο υπερβολικοί.

Εξάλλου οι εταιρίες που παράγουν τέτοια υλικά είναι μετρημένες.

Όλοι λίγο πολύ τις γνωρίζουμε και θα ψάξουμε να βρούμε τα χαρακτηριστικά και τις τιμές των υλικών τους όταν τα χρειαστούμε.

Καλό είναι να γίνεται και κριτκή επ' αυτών των υλικών.

 

PS: αν ανατρέξετε στα πρώτη μηνύματα του θέματος θα δείτε πολλές αναφορές σε επώνυμα υλικά. Γιατί τότε και όχι τώρα?

Link to comment
Share on other sites

Ηλία

 

Δεν είναι δυνατόν να τα γράψω κάπως διαφορετικά απο την στιγμή που εαν γράψω zinc rich rebar primer και το ψάξετε θα βρείτε μόνο αμερικάνικο προϊόν που δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Δεν είναι διαφήμιση για εμένα απο την στιγμή που και ΕΤΕΠ ή ακόμα και διαγωνισμοί πολλές φορές αναφέρονται σε υλικά λέγοντας τύπου τάδε. Δεν ξέρω πραγματικά πως αλλιώς να τα γράψω. Εαν γράψω αναστολέας κάψουλας τύπου VPI βαρέος τύπου μάλλον δεν θα καταλάβει κανένας τίποτα. Εαν γράψω τις ιδιότητες και τα ASTΜ, DIN, EN πάλι δεν θα καταλάβει κανένας. Κατανοώ τους κανόνες συμμετοχής αλλα θα πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή. 

Link to comment
Share on other sites

Αυτή είναι μάλλον η καλύτερη λύση. Δηλαδή να παρατίθενται οι τεχνικές και όχι οι εμπορικές ονομασίες των υλικών.

 

Όσο για τα διατιθέμενα στο εμπόριο προϊόντα, όσοι έχουν την ελάχιστη τεχνική εμπειρία δεν θα δυσκολευτούν να τα βρουν.

Και όσοι δεν την έχουν, μπορούν να απευθυνθούν στους πωλητές των εταιριών αναζητώντας τα.

 

Εξάλλου, ένας νέος συνάδελφος που δεν γνωρίζει περί αποκατάστασης, θα καταλάβει πολύ περισσότερα αν διαβάσει ότι βάζουμε ένα αστάρι ψευδαργύρου, μία γέφυρα πρόσφυσης κι ένα μη συρρικνούμενο κονίαμα υψηλής αντοχής -λέω τώρα- παρά αν διαβάσει ότι βάζουμε το ********, το ******** και το ******** υλικό...

 

 

Υ.Γ: Οι κανόνες γιαυτό είναι κανόνες, επειδή ισχύουν πάντα...

Ευτυχώς σήμερα όλες οι εταιρίες -και πολλές ελληνικές- διαθέτουν εξειδικευμένα υλικά και ολοκληρωμένα συστήματα. Δεν είμαστε στην εποχή που έπρεπε να κάνεις εισαγωγή από Γερμανία ή Αμερική ακόμη και τον ρευστοποιητή...

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

Το ξαναγράφω λοιπόν

 

Πρόβλημα Προστασία αναμονών και νέα σκυροδέτηση

 

Το πρόβλημα είναι το εξής. Εχουμε 2 τύπους διάβρωσης. Την εναέρια με ηλεκτρολύτη το περιβάλλον και την εγκιβωτισμένη με ηλεκτρολύτη το σκυρόδεμα. Το φαινόμενο είναι αρκετά πολύπλοκο διότι έχει βρεθεί κατα κόρον οτι ο πρώτος τύπος δρα αυξητικά στον δεύτερο. Για αυτό και στην περιοχή αναμονής/σκυροδέματος θα βρούμε σχεδόν πάντα πολλαπλάσια διάβρωση σε σύγκριση με το καθαρά εγκιβωτισμένο οπλισμό για τα αντίστοιχα χρόνια έκθεσης. 

 

 

Υπάρχουν ειδικά εποξειδικά αστάρια χάλυβα, συνήθως 3 συστατικών με περιεκτικότητα ψευδαργύρου τουλάχιστον 50%. Ο ψευδάργυρος είναι υπο μορφή κόκκων της τάξεως των 20-40 μικρών και κατηγορίας ASTM II. Ο ψευδάργυρος χρησιμοποιείται για τον σκοπό της θυσιαζόμενης ανόδου για να παθητικοποιήση τον χάλυβα. Το πρόβλημα με τα εποξειδικά είναι οτι μειώνουν την πρόσφυση για αυτό και κάνουμε επίπαση με χαλαζιακή 0,4-0,8 για Φ<=20 και 0,8-1,2 για Φ>20. Οι κοκκομετρίες είναι βάση ACI.

 

Το πρόβλημα κατα βάση είναι στην επιφάνεια των αναμονών με το σκυροδέμα. Εδω επι της ουσίας δεν έχουμε επικάλυψη ενω σε μια παλιά κατασκευή το πρόβλημα της διάβρωσης συνήθως εμφανίζεται σε βάθος μέχρι και τα 3 εκ. Επειδή η πάστα του σκυροδέματος μετα απο χρόνια έκθεσης θα έχει υποστεί απόπλυση και άρα τα C-S-H έχουν πάει περίπατο οι κλασσικοί αναστολείς που βασίζονται στο C-S-H ώστε να περάσουν σε κάποιο βάθος (που συνήθως δεν είναι μεγαλύτερο απο 2 εκ) θα βρούνε σοβαρότατο πρόβλημα. Για τον λόγο αυτό προτιμάμε αναστολείς Vapour Phase που στην ουσία είναι κάψουλες που τις βάζουμε μέσω διατρήσεων στο επιθυμητό βάθος. Οι κάψουλες αυτές είναι συνήθως τριών φάσεων

 

(αντιγράφω εδω και εξηγώ)

 

Αναστολέας αέριας φάσης υπο μορφή κάψουλας τριών σταδίων. Στάδιο Α) Ατμοποίηση νιτρικού τρι-αιθανόλιου σε υψηλό ρυθμό. Διάχυση και σφράγιση του πορώδους του σκυροδέματος  με σημαντικό περιορισμό του οξυγόνου και της υγρασίας. Δημιουργία αμβιονικού υμένα προστασίας (προστασία ανόδου και καθόδου) στον οπλισμό. Στάδιο Β) Ατμοποίηση μέτριου ρυθμού για την προστασία του υμένα του Σταδίου Α. Αύξηση της  αλκαλικότητας του σκυροδέματος κατά 2-2,4 μονάδες Ph. Στάδιο Γ) Αργή διάχυση παραγώγου μονο-αιθανολαμίνης που δρά σαν ρυθμιστικό της αλκαλικότητας του σκυροδέματος, παρατείνοντας την δράση του Σταδίου Β. 

 

με λίγα λόγια αυτό που κάνει το VPI είναι αντί να χρησιμοποιήσει το C-S-H για διάχυση (absorption) χρησιμοποιεί το πορώδες του σκυροδέματος. Με την ατμοποίηση επιτυγχάνει αύξηση της πίεσης και εξαναγκασμένη διάχυση (οχι absorption).   

 

Ο κατασκευαστής παρέχει φύλλο υπολογισμού του αριθμού των κάψουλων σε σχέση με τον ρυθμό διάβρωσης και την ανοιγμένη επιφάνεια του χάλυβα για προστασία. Εαν θέλετε τα VPIs είναι απο την φύση τους υπολογίσιμοι αναστολείς. Περιορισμός υπάρχει σε περιπτώσεις που έχουμε υψηλό ρυθμό διάβρωσης. Εδω αναγκαστικά θα καταφύγουμε σε ανόδια. Ο κατασκευαστής πάλι διαθέτει φύλλο υπολογισμού της χρονο-επάρκειας. Συνήθως βέβαια τα ανόδια θα παθητικοποιήσουν πλήρως τον χάλυβα επειδή ακριβως υπάρχει το αστάρι ψευδαργύρου.

 

Το βασικό πρόβλημα με τις αναμονές είναι οτι εαν κατόπιν εορτής μπούνε στον σκυρόδεμα, το σκυρόδεμα δεν πρόκειται να καταφέρει να τις παθητικοποιήση επειδή ακριβώς έχουν δημιουργήσει οξείδια που δεν παθητικοποιούνται απο την αλκαλικότητα του σκυροδέματος. Δηλαδή το σκυρόδεμα δεν μπορεί να παρέχει το ψωμί για το παθητικό φίλμ που χρειάζεται. Ο ΚΤΧ δίνει αναφέρετε στο χρώμα των οξειδίων και είναι τρομερά σαφής. 

 

Η συγκόλληση μεταξύ νέου και παλιού σκυροδέματος είναι μια δύσκολη υπόθεση. Το πρόβλημα ξεκινάει οτι το C-S-H μετά απο τις 20 ώρες είναι πλέον ελάχιστα ενεργό και άρα απο μόνο τους δεν προσφέρει χημικό δεσμό. Εδω λοιπόν αυτό που ονομάζετε επανα-γαλακτωποιηση (τελείως λάθος όρος!!!) είναι στην ουσία η επανεκκίνηση του ελεύθερου C-S-H σε υδαρή μορφή. Θα μπορούσε κάποιος να πει οτι είναι στην ουσία ενα είδος C-S-H descaler ή καλύτερα ενα είδος που ξανακάνει το C-S-H soluble.   

Edited by Ροδοπουλος
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

θα ήθελα να επισημάνω στο παραπάνω οτι οι γέφυρες πρόσφυσης δεν βασίζονται στην επανεκκίνηση του ελεύθερου C-S-H σε υδαρή μορφή αλλα σε συστατικά bonding για αυτό και ονομάζονται bonding agents σε αντίθεση με τα άλλα (επανεκκίνηση του ελεύθερου C-S-H) που ονομάζονται adherence agents. Για αυτό και οι γέφυρες ανήκουν στα πρότυπα του repair και οχι στα πρότυπα σκυροδέτησης, δηλαδή η γέφυρα αποτελεί την δημιουργία διεπιφάνειας για επισκευές περιορισμένου πάχους. Αντίθετα οι adherence agents βασίζονται στην δημιουργία ομοιόμορφης ζώνης στο cement paste. Στην πραγματικότηατα βέβαια κάτω απο το μικροσκόπιο θα δείτε διεπιφάνεια υπο μορφή διαφορετικών κρυστάλλων αλλα δεν είναι σε ένα επίπεδο (γέφυρα) αλλα σε 3 διατηρώντας ετσι τις σταθερές του Lame.

Link to comment
Share on other sites

ilias σε τέτοιες εξειδικευμένες περιπτώσεις καλό είναι να γίνεται μία εξαίρεση για της διαφημίσεις και να βλέπουμε τέτοια υλικά....

 

Το μήνυμα είναι κουτσουρεμένο αν δεν αναφέρονται τα υλικά.

 

Ηλία

Δεν είναι δυνατόν να τα γράψω κάπως διαφορετικά.....................

 

Παιδιά με κάλυψε ο AlexisPap παραπάνω.

Εξάλλου ο Ροδόπουλος έχει όλη την καλή διάθεση θεωρώ να σας δώσει "επώνυμες" πληροφορίες μέσω πμ.

 

Καλό είναι να μην κάνουμε εξαιρέσεις στους Κανόνες για να μη δημιουργούμε κακό προηγούμενο.

 

Τώρα στη συγκεκριμένη περίπτωση ίσως και να μπορούσαμε να είμαστε και πιο ελαστικοί, αλλά είπαμε ότι δεν θέλουμε κακά προηγούμενα και κάποιες φορές, όντως κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά.

 

Ελπίζουμε στην κατανόησή σας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.