Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αρτιότητα γηπέδου εκτός σχεδιου και εντος ζώνης οικισμού


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα, έχω το εξής θέμα:

γήπεδο εκτός σχεδίου και εντος ζώνης οικισμού, κατά παρέκκλιση άρτιο σύμφωνα με το αρθρο 1 παρ.β του ΠΔ/24-5-85 (δόμηση εκτος σχεδίου) όπου εφόσον είναι προυφ. του 77 και έχει εμβαδόν 2000τ.μ. είναι άρτιο και οικοδομήσιμο κατά παρέκκλιση.

Σε αυτήν την παρέκκλιση δεν ασχολούμαστε καθόλου με το πρόσωπο, η πολεοδομία λοιπόν μας ζητάει πρόσωπο μεγαλύτερο των 25μ. (άγνωστο πως προέκυψε αυτό...) και εμείς δεν το έχουμε.

Δεν έχω βρεί καμία διευκρινηστική νομοθεσία για το αν τελικά σε αυτήν την περέκκλιση του εκτός σχεδίου απαιτείται πρόσωπο σε δρόμο.

Σας επισημαίνω πως το γήπεδο έχει πρόσωπο σε εθνική οδό.

Παρακαλώ αν κάποιος έχει τύχει να ασχοληθεί με το θέμα μας απαντήσει.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 132
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αφού έχεις πρόσωπο σε εθνική οδό, απαίτειται ένα ελάχιστο ανάλογα με την ημερομηνία δημιουργίας του γηπέδου!

Link to comment
Share on other sites

κατά το π.δ. της 24-4/3-5-85(φεκ 270δ),

τα γήπεδα τα έχοντα πρόσωπο σε εθνικές,επαρχιακές κτλ οδούς

και έχουν δημιουργηθεί μετά την 12-9-1964 και έως την 17-10-1978,

απαιτείται πρόσωπο 25μ και βάθος 40μ

Link to comment
Share on other sites

@design praxis

Το θέμα σου είναι πολύ σοβαρό για δύο λόγους, γιατί 1) το γήπεδο εμπίπτει σε δύο παρεκκλίσεις του κανόνα και 2) έχει εκδοθεί η γνωμοδότηση 551/2008 για τα γήπεδα εκτός σχεδίου.

 

Αναλύοντας τον πρώτο λόγο διαπιστώνεται ότι το γήπεδο, όπως το περιγράφεις, εμπίπτει σε δύο παρεκκλίσεις του κανόνα, του άρθρου 1 του από 24/31.5.85 πδ, όπως ισχύει, και, συγκεκριμένα, 1) στα κείμενα εντός της ζώνης των πόλεων, κωμών και οικισμών τα οποία είχαν κατά την 24.4.1977, ελάχιστο εμβαδόν 2000 τμ (χωρίς απαίτηση προσώπου), και 2) στα έχοντα πρόσωπο σε διεθνείς, επαρχιακές, δημοτικές και κοινοτικές οδούς, οπότε πρέπει να έχουν πρόσωπο 25 μ., βάθος 40 μ. και εμβαδόν 2000 τμ αν προϋφίστανται της 17.10.1978. Επισημαίνεται ότι τα γήπεδα της δεύτερης κατηγορίας, που δημιουργήθηκαν μεταξύ 1978 και 1985, πρέπει να έχουν 4000 τμ εμβαδόν, χωρίς απαίτηση προσώπου, για να είναι άρτια κατά παρέκκλιση.

 

Κατά την άποψή μου, εφόσον το συγκεκριμένο γήπεδο εμπίπτει σε δύο παρεκκλίσεις, μπορεί να εφαρμοστεί γι' αυτό η ευνοϊκότερη παρέκκλιση.

 

Εξετάζοντας το δεύτερο λόγο, διαπιστώνεται ότι, όπως περιγράφεται στο παραπάνω σχετικό thread, σε πολλές περιπτώσεις έχουν εκδοθεί και δικαστικές αποφάσεις οι οποίες θεωρούν τη γνωμοδότηση της επταμελούς επιτροπής ως απόφαση και σταμάτησαν οικοδομικές εργασίες.

 

Συμπερασματικά, και εφόσον δεν έχει αναδειχθεί, στην πολεοδομία που απευθύνεσαι, το θέμα της εφαρμογής της γνωμοδότησης 551/2008, προσπάθησε να εξηγήσεις στον αρμόδιο υπάλληλο ότι στην περίπτωση του συγκεκριμένου γηπέδου εφαρμόζεται η ευνοϊκότερη παρέκκλιση, ώστε να πάρεις την άδεια, εάν τα καταφέρεις.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Εκτός από όλα τα άλλα, έχουμε και μία πολυδαίδαλη και πολύπλοκη πολεοδομική νομοθεσία, η οποία όχι μόνο είναι αντικρουόμενη και αντιφάσκουσα σε πάρα πολλές διατάξεις, αλλά, με τις συνεχείς επεμβάσεις γίνεται χειρότερη όσο περνάει ο καιρός.

 

Όταν φτάνουμε στο σημείο να αναστέλλονται, να καταργούνται και να τροποποιούνται διατάξεις νόμων και πδ με μια απλή εγκύκλιο ή ένα απλό έγγραφο, τότε δεν χρειάζονται σχόλια για να περιγράψουμε την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί και, κυρίως, οι νέοι που δεν έχουν διαβάσει βασικά στοιχεία της νομοθεσίας αυτής.

 

Γιαυτό και εργαλεία, όπως το forum αυτό, και βιβλία που έχουν γραφτεί από έμπειρους συναδέλφους αποτελούν τα ΜΟΝΑ εργαλεία για να αντιμετωπιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση.

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα,

Έχω κάνει τοπογραφικό σε ένα οικόπεδο το οποίο έχει εμβαδόν 2.700 τμ και βρίσκεται εντός ζώνης οικισμού αλλά και έχει πρόσωπο σε δημοτική οδό πάνω απο 25μ (28 για την ακρίβεια).Επίσης η Δ.Δ οδός αναγνωρίστικε πέρσυ ώς κύρια μεταξύ οικισμών και το οικόπεδο προυπάρχει-ως έχει-του 1960. Εχώ τα εξείς ερωτηματικά: (1) Η αρτιότητα απο που θα προκύψει; Λόγω "εντός ζώνης" ή λόγω προσώπου; Νομίζω πως και στις δύο περιπτώσεις είναι 200τμ, αλλά όπως και να έχει, μπορώ σε τέτοιες περιπτώσεις να επιλέγω σαν μηχανικός;(2) Η θέση της οικοδομής θα καθοριστεί απο τον άξονα της Δ.Δ οδού;

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

!)Είσαι εντός ζώνης και έχεις και πρόσωπο σε δημοτικό δρόμο.ΚΑι τα 2, δε διαλέγεις γιατί καλύπτεις και τις 2 προυπάρξεις.

2)ναι

Link to comment
Share on other sites

Manoli gon, ευχαριστώ!

Όσο αφορά την απόσταση, απο τη Δημ. Οδό, διαβάζω το ΠΔ-209/98 και προσπαθώ να καταλάβω σε ποια περίπτωση είμαι. Θα με κάλυπτε η περίπτωση του άρθρου 2,παρ.1, εδαφ.(ζ), αλλά αφορά τις περιοχές εκτός απο Κρήτη, Έυοια κτλ. Στην παρ. 2 του ίδιου άρθρου στο εδάφιο (ζ) λέει για 3 μέτρα απο το όριο της οδού, απλά δεν ξέρω αν η περίπτωση μου περιλαμβάνεται σε αυτό γιατί στην αρχή της παραγράφου λέει για ελάχιστη απόσταση κτιρίων που βρίσκονται εντός ορίων οικισμών, ενω το οικόπεδο μου είναι εντός ζώνης και όχι εντός οικισμού.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.